Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Pomaže nam Gospod i Bog naš, dostojan klanjanja i obožavanja!
Motiv.
Za svakog pravoslavnog vernika, bitno je da sam sebe upita: "Koji je unutrašnji poriv,
motiv, doživljaj, koji imam kada kičmu svoju savijam u pojednim trenutcima"?
Jer ako se ja savijem do zemlje da bih podigao mobilni telefon koji mi je pao,
nisam mu se naklonio kao "bogu".
I ako se Englez do zemlje nakloni pred njegovom kraljicom,
on time nije nju priznao za "božanstvo" već za Njeno Veličanstvo.
Bog te Sobom iznenadio!
Moguće je da si u pravu i da ne postoje majke koje obožavaju svoje dete,
i da niko od onih koji imaju mobilne telefone ne gaje regiozni odnos prema svojim telefonima.
Kažem da je moguće jer nisam razgovarao sa svim majkama niti sa svima koji imaju
mobilne telefone, pa ne mogu tvrditi da svi na svetu imaju zdrav odnos prema deci odnosno telefonima.
Takodje, citirajući drugu Bogom-danu zapovest, pokazao si da si jedan od onih, koji
od Boga očekuje odgovor na molitve na sve moguće načine, osim kroz ljudskim rikama
napravljene predmete. I razumem tvoj stav - niti si prvi, niti si jedini koji tako veruje.
Citirajući Jevsevija Popovića, pokazao si da u istoriji jeste bilo vernika koji su imali
idolatrijski odnos prema ikonama, i kako je Crkva reagovala na tu pojavu, u tim zajednicama.
Nebi me čudilo da su u Crkvi, oni vernici koji su imali blisko, slobodno ("Hristos nas je
oslobodio - za slobodu") i neograničeno zajedničarenje sa Bogom (Ocem i Sinom i Duhom Svetim),
ako su primetili da neka od njihove sabraće jedino iščekujući senku svetog Apostola Petra (Dela 5,15)
da ih oseni, da su sa njima imali ... podužu i podrobnu molitvu Bogu i razgovore o veri.
Ili ako su primetili da se znojavi ubrusi svetog Apostola Pavla i njegovi pojasevi (Dela 19, 12)
koriste kao jedini vid očekivanja rekacije Duha Svetoga na njihove molitve,
da su iste te (možemo li reći "osvećene"?) tkanine zakopali duboko i daleko.
Ili ako nije bilo pogrešne upotrebe ("zloupotrebe") ubrusa za znoj i pojaseva, da su uz molitve
Bogu, od Koga svako dobro očekujemo i svaka dobrota dolazi, nastavili polagati
na bolesnike koji su ozdravljali i na djavoimane od kojih je neprijatelj ljudi morao pobeći.
brat Toma
Čime nehotice, ili hotimice kako god, oni koji tako veruju negiraju mogućnost da je taj neko ko je izgradio te predmete bio ispunjen DUHOM BOŽIJIM. Verom u Onoga Koji Jeste. Ne u idole i lažne bogove.Takodje, citirajući drugu Bogom-danu zapovest, pokazao si da si jedan od onih, koji
od Boga očekuje odgovor na molitve na sve moguće načine, osim kroz ljudskim rikama
napravljene predmete.
Čime nehotice, ili hotimice kako god, oni koji tako veruju negiraju mogućnost da je taj neko ko je izgradio te predmete bio ispunjen DUHOM BOŽIJIM. Verom u Onoga Koji Jeste. Ne u idole i lažne bogove.
Mire, ti i Darth zaboravili ste da je ovde rec o ikonama a ne o gresnicima.
Pre tri dana, slucajno sam primetio u Popovicevoj istoriji knjizi II, zanimljivu foot nosts.
To sma procitao mozda pre 50 godina i u sredini podvukao jednu recenicu, ali na to nisam obracao paznju.
To je deo onog isto pismo Euzebijevo koje si ti pronasao i Popovic na osnovu njega zasniva svoju izjavu da su ikone neznabozackog porekla.
Evo kako glasi ta izjava:
"Konstancija, sestra Konstantina Velikog, pita Jevsevija za sliku Isusovu, i on odgovara da su religiozne slike neznabozacki obicaj.
U svojoj Crkvenoj istoriji Popovic govori o nekakvoj statui Hristovoj u Kesariji Filipovoj koju je podigla tamo kao u svom rodnom gradu zena,
koju je Hristos izlecio od tecenja krvi; ali veli, i da je to samo prica, a ako je tome prica osnova, onda ta zena bila je neznaboskinja."
Opca crkvena istorija knj. II str. 652
Berate Tomo, druga Bozja zapovest ne kaze, nemojte ikonu ili kip obozavati,
nego jednostavno opominje: "Ne gradi sebi lika rezana niti ikakve slike...
nemoj im se kilanjati niti im sluziti."
A ne bi li ipak tripu trebalo pitati da on kaže što je čiji motiv?
Naravno, ja ne znam sta mi je motiv, pa ce on da mi kaze
Zasto ih onda "gradite" sebi?
Ma jeli moguće? Pa on onda ima "dar proroštva", Ejmen to det. Prejz d lord, prejz d shabat.... Konačno smo ga našli, nezabludiva se ponovo javila, u liku Tripa.....Naravno, ja ne znam sta mi je motiv, pa ce on da mi kaze