Biblija i nacionalizam (vjera i nacija)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Galatima 3,28 Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.
Kolosanima 3,11 Gdje nema Grka ni Jevrejina, obrezanja ni neobrezanja, divljaka ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svemu Hristos.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Сад ти мене учиш Светом Писму?

Јесу ли ти у суботарској школи објаснили шта то значи? Сигурно да нису. То значи да су пред Богом сви једнаки, да Јеврејин више нема предност као у Старом завету, да сви верујући имају јединство у Исусу Христу. То не значи да Грк више није Грк и да Јеврејин више није Јеврејин. По вашој погрешној интерпретацији, ни ти онда више ниси мушко, јер нема ни рода мушког и женског?

Пред Богом су сви једнаки, али то не значи да одједном више нације не постоје. Како ваш ум функционише, уопште ме не чуди да не разумете контекст и о чему апостол Павле говори. Говори о равноправности, једнакости пред Богом. Не о укидању нација. Све су нације равноправне, али временом видимо да су неке одбациле у већини име Христово, а неке су базирале државност, просвету и државно-правни поредак на хришћанским принципима. Зато ће и Господ судити неким народима који су Га одбацили и који прогоне и убијају хришћане. То је већ свима јасно сем србомрзцима.

Тако си и ти био анти-католик, а чим си се учланио у суботарску секту, ти постаде и анти-православац.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Otiđi na moju početnu objavu pa ćešp vidjeti da sam upravu, vi ste nacionalna crkva.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Наравно да смо национална црква, као што су и остале православне. Сви епископи су једнаки пред Богом у једној јединој Цркви Христовој. Не мораш ти мене да учиш, гледај ти твоју суботарску цркву. Србија је у нераскидивој вези са црквом, чим се одаљи од Бога и цркве долази до оваквих ситуација као што видимо данас. Богу хвала, многи се и враћају искрено цркви.

Православна црква је јединствена канонска заједница помјесних цркава које исповиједају православље.

Православна црква се састоји из самосталних помјесних цркава — аутокефалних и аутономних.

Аутокефална црква је самостална помјесна црква. Потпуно је самостална (независна) од других помјесних цркава, али и у јединству са њима у евхаристијском општењу. Аутономна црква је самостална помјесна црква под јурисдикцијом аутокефалне цркве. Патријарашким и саборским томосом јој се признаје широка самосталност, али не и потпуна (независност). Све оне се налазе у јединственом канонском заједништву.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Takav tip organizacije nije postojao u doba apostola. Pa jel apostolska crkva bila vezana za jednu naciju? Nije. Vi vezujete vjeru i naciju. Zato niste Hristova crkva. i promovišete nacionalizam. To radi isto i judaizam.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nacije, nacionalna obelezja, i podele - su stvorili ljudi, i nacionalizam bilo koje vrste i drzave - je cinio najveca zla u istoriji covecanstva., jer je vodio ljude u borbu za licne nacionalne interese i podstrekavao osvajack ratove protiv drugih naroda, sto je opet rezultovalo pokretanje odbrambenih ratova, sto znaci - ubijanje ljudi i patnje nevinih u svakom slucaju.

Svi ljudi su braca i sestre, i na nebu a potom i na novoj zemlji - nece biti stvaranja ideja nzavisnih drzava i njihovo sirenje, niti velike Abanije, ni velike Srbije, ni novog Rima, ni Americkog imperijalizma, nece biti nacionalnih drzava ni granica, ni nacionalnih obelezja, ni svesti o nacionalnom statusu i pripadnosti, vec ce svi biti jednaki, i jedini status i oznaka pripadnsti - bice "Bozja deca" Amin!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Зато сте ви ту, да као бивши Срби још више заводите овај народ у глобалистичку ненационалну унију. Где ће владати "велики вођа". Срећно вам било у том царству, јер ми Срби чекамо Царство небеско са вером прађедовском. А моја црква православна никада није заговарала ратове како ви јеретици тврдите, већ је страдала са својим народом и позивала на мир.

Ко шта промовише разумном човеку је веома јасно. Ко чију науку доноси више није тајна. А то што је вера у спрези са нацијом није ништа лоше, већ би било савршено када би цела нација постала хришћанска. Где ја видим добро, ви из зависти видите зло. Користите реч национализам као наши непријатељи деведесетих, да се Србин стиди што је Србин. Да испадне како је волети свој народ исто што и мрзети други. Ако ја волим себе, онда волим и ближњег. То и Господ говори: воли ближњег као САМОГ СЕБЕ. Дакле, волим свој народ, па волим и остале народе искрено. А ко сеје мржњу веома се лепо види. Вама мржња на уши избија. Ко би рекао да једна секта из америчке забити може овако да утиче на душе које лутају тамо-вамо...али шта је ту је.

Nacije, nacionalna obelezja, i podele - su stvorili ljudi,

7. Хајде да сиђемо, и да им пометемо језик, да не разумеју један другог шта говоре.
8. Тако их Господ расу оданде по свој земљи, те не сазидаше града.
9. Зато се прозва Вавилон, јер онде помете Господ језик целе земље, и оданде их расу Господ по свој земљи.

Немаш појма. Сви народи и језици су по Божијој вољи подељени.

Исаија, глава 66
18. А ја знам дела њихова и мисли њихове, и доћи ће време, те ћу сабрати све народе и језике, и доћи ће и видеће славу моју.
19. И поставићу знак на њих, и послаћу између њих који се спасу к народима у Тарсис, у Фул и у Луд, који натежу лук, у Тувал и у Јаван и на далека острва, која не чуше глас о мени нити видеше славу моју, и јављаће славу моју по народима.

20. И сву ће браћу вашу из свих народа довести Господу на дар на коњима и на колима и на носилима и на мазгама и на камилама ка светој гори мојој у Јерусалим, вели Господ, као што приносе синови Израиљеви дар у чистом суду у дом Господњи.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pricas kojestarije osudzujuci Adventiste za svoj i tudzi grehgreh.

Hriscani ne mrze nikoga i ne prave nikakve podele, vole kako svoj narod - tako i sve ostale.

Oni ne izlaze na mitinge i stadione da se tuku iz nacionalnih razloga - vec objavljuju jevandzelje da bi se svi ljudi spasli.
U nevolji ne uzimaju pusku - nego se mole Bogu da ih izbavi iz nevolje, a ako treba i stradaju ponizno ne proklinjici one koji ih ubijaju.
Oni su potpuno odvojeni od ovoga sveta, sa njim nemaju nista zajednicko, nikakve svetovne ideale.
Njihov ideal je da ispune Bozju volju i da se pripreme za dolazak Bozjeg carstva slave, objavljujuci jevandelje u ljubavi Hristovoj svim ljudima i nacijama..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Наравно да смо национална црква, као што су и остале православне..

Nije crkva nacionalna.
Crkve jesu podeljene, tako da ima grcka pravoslavna, srpska pravoslavna, ruska pravoslavna.. Ali time se ne misli da postoji podela na nacije, svi smo mi jednaki u Hristu i jedna je crkva. Crkva govori protiv nacionalizma. Hristovo ucenje takodje.
Postoje nacije, i niko se svoje nacionalnosti ne odrice kada pristupi crkvi, ali u crkvi smo svi jedno i braca.

Nema niceg loseg u tome voleti svoju naciju, u razumnoj meri ucestvovati u politici(ako je demokratija) da bi se zastitili interesi crkve.
Braniti otadzbinu i ognjiste(ako je odbrambeni rat)..
Oni ekstreme slucajeve postavljaju kao primere ovde, one koji se ne drze ucenja svoje crkve i upiru prstom te kazu "svi ste takvi".

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Postoje nacije, i niko se svoje nacionalnosti ne odrice kada pristupi crkvi, ali u crkvi smo svi jedno i braca.

То и говорим. Али се увек знало: ако си Србин - онда си православац, јер је више него очигледно да свако ко прихвати другу веру постане анти-Србин и анти-православац. И како православна црква може прихватити оне који су се одрекли Христа у прошлости? Не може. Иако толерантна, по питању вере нема места за "друге науке" и "друге објаве". Тачно како су и апостоли рекли.

То не значи да неко ко није Србин не може бити крштен у праволавној цркви, ја то не говорим. Када кажем да је национална, онда кажем да дефинише народ који је стасао уз њу. Тако је у Грчкој, Руској итд. И не значи да ја лично нисам могао бити крштен у Грчкој или Руској цркви.

Многи замерају цркви што не прихвата Србе који прихватише ислам и друге вере, али како признати оне који говоре да Исус није Син Божији? Црква није политичка институција да прави компромисе, она сагледава кроз Христа и за Христа.

Ефесцима, глава 5
14. Не вуците у туђем јарму неверника; јер шта има правда с безакоњем? Или какву заједницу има видело с тамом?
15. Како ли се слаже Христос с Велијаром? Или какав удео има верни с неверником?
16. Или како се удара црква Божја с идолима? Јер сте ви цркве Бога Живога, као што рече Бог: Уселићу се у њих, и живећу у њима, и бићу им Бог, и они ће бити мој народ.
17. Зато изиђите између њих и одвојте се, говори Господ, и не дохватајте се до нечистоте, и ја ћу вас примити,
18. И бићу вам Отац, и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ.

---------

Друга саборна посланица св. апостола Јована

7. Јер многе варалице изиђоше на свет који не признају Исуса Христа да је дошао у телу; ово је варалица и антихрист.
8. Чувајте се да не изгубимо шта смо зарадили, него да примимо плату потпуно.
9. Који год преступа и не стоји у науци Христовој онај нема Бога; а који стоји у науци Христовој онај има и Оца и Сина.
10. Ако ко долази к вама и ове науке не доноси, не примајте га у кућу, и не поздрављајте се с њим;
11. Јер ко се поздрави с њим, прима део у његовим злим делима.

Зато се и разликују они који примише венац мучеништва за веру од оних који поклекнуше у искушењу, те се одрекоше вере и науке и прихватише друге науке.

8. Али ако и ми, или анђео с неба јави вам јеванђеље другачије него што вам јависмо, проклет да буде!

anathema
ἀνάθεμα
accursed
проклет

У употреби православне цркве, анатема значи да се онај, који је примио анатему, издваја из заједнице верника и предаје на милост или суд Божији (види црквена казна); од тог тренутка црква више није одговорна за ту особу, већ анатемисана персона има сама да одговара пред Богом. Анатема је у православној цркви равна искључењу (екскомуникацији) у римокатоличкој цркви. Семитски корен од ког је постало старозаветни хēрем, анатема, значи „ставити на страну“, „забранити употребу нечега у непосвећене сврхе“.

Анатема је од времена Новог завета традиционална реакција Цркве на јерес (Гал. 1, 8) али и на тешке моралне и етичке преступе (грех) без воље дотичног на поправљење (1 Кор. 5, 12).

У званичном говору Цркве анатема је „издвајање из црквене заједнице“ (види Гал. 1, 8; у српском преводу од Вука Караџића преводи се као проклетство), које се испуњава или прети над јеретицима али и над онима који одбијају црквену послушност. Она по убеђењу следи не само од Цркве, него и од Бога, и може исто свечано да се изговори.

Црква познаје две врсте црквене казне: малу и велику, у православној Цркви нпр. епитимија и анатема.

У малој црквеној казни (епитимија) верник је издвојен од светих тајни и црквених служба. Мала црквена казна је обично временски ограничена.

У великој црквеној казни (анатема, екскомуникација) дотични је потпуно и без временског ограничења издвојен из заједнице верника. Скидање велике црквене казне могуће је ако дотични докаже своје поправљење. У средњовековним хришћанским државама велика црквена казна доносила је са собом обично и губљење сваког државног права.

Poslednja izmena:
Natrag