Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Poraz Krunićeve, bez Srpkinja u 2. kolu
Srpska teniserka Aleksandra Krunić u ovim trenucima igra meč prvog kola Australijan opena protiv Amerikanke Loren Dejvis. Krunić – Dejvis 1:6, 5:6

91318454154be09a34d042655680739_w640.jpg
Krunićevoj će ovo biti debi na prvom Gren slemu sezone, pošto do sada nikada nije uspela da uđe u glavni žreb.

Aleksandra do sada nije igrala sa njom, a ključ za nju biće da 21-godišnju Dejvis izbaci iz ’komforne zone’ sa što više različitih udaraca i da čeka greške, kojih će sigurno biti.

Amerikanka je trenutno 51. teniserka sveta, a najbolji plasman joj je 43. pozicija. Pobednica ovog meča igraće protiv Venus Vilijams koja je sa dva puta po 6:2 savladala Marija-Teresu Toro-Flor.

Duel na terenu broj 10 u Melburn Parku otvorila je Dejvis svojim servisom i uz malo poteškoća povela sa 1:0. Koliko je Aleksandra bila nervozna na startu videlo se iz dve duple servis greške koje je napravila. Njima je poklonila brejk šansu rivalki, a Loren je već prvu iskoristila.

Amerikanka je seriju gemova produžila bez izgubljenog poena, da bi se Krunićeva upisala na semafor. Odigrala je nekoliko sigurnih forhenda i smanjila na 3:1.

Prvi put od početka meča srpska igračica napravila je pritisak na servis rivalke, dva puta imala izjednačenje, zajvaljujući odličnim bekhend dijagonalama, ali je Dejvis uzvratila sa dve sjajne forhend paralele i povela sa 4:1.

Iako je u više navrata imala prednost u šestom gemu, Krunićeva je napravila nekoliko grešaka i dozvolila protivnici da servira za set – 5:1. Trenutno 53. teniserka sveta to je lagano uradila i posle samo 28 minuta došla do seta (6:4).

Drugi deo igre Dejvis je počela sigurno, a onda odmah napravila brejk. U tim trenucima Aleksandra je bila veoma nervozna, često je gestikulirala ka svom boksu, što se odražavalo na igru. Grešila je iz oba osnovna udarca i Loren je povela sa 2:0.

Ipak, Krunićeva je uspela da se stabilizuje, osvoji gem sa nulom, a onda seriju poena produži i tokom servis-gema protivnice. Iskoristila je tek treću brejk loptu i izjednačila na 2:2.

U narednih nekoliko gemova igračice su sigurno držale svoj servis, sve do rezultata 5:5. Ponovo je Srpkinji popustila koncentracija, Amerikanka je to iskoristila i posle druge brejk lopte stigla na korak od meča.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Lajović zaustavljen u maratonskom meču
Srpski teniser Dušan Lajović završio je takmičenje u prvom kolu Australijan opena porazom od Ukrajinca Sergeja Stahovskog u pet setova.

53844605954be16185fa07890048163_w640.jpg

Beta/AP Photo/Osama Faisal
Lajović je bio na pragu da povede sa 2:1 u setovima, finišu trećeg dela njegova igra potpuno raspala, vratio se u četvrtom, ali je poražen sa 6:3, 4:6, 6:4, 6:7, 6:4.

Stahovski će se u narednoj rundi sastati sa Špancem Davidom Fererom koji je u četiri seta eliminisao Tomaša Belučija iz Brazila.

Meč koji je trajao više od tri i po sata mogao je da ode na drugu stranu – Lajović je izvukao težak četvrti set, ali nije imao snage za potpuni preokret.

Ukrajinac je bolje otvorio meč, napravio brejk u trećem gemu, a onda u finišu seta još jednom oduzeo servis Duciju. Srpski igrač polako se vraćao u meč, sačekao grešku rivala sredinom drugog dela i stečenu prednost održao do kraja.

’Momentum’ je nastavio i brejkom na startu trećeg, ali je ponovo pao u finišu – Stahovski je od 3:2 dobio četiri od pet gemova za 2-1.

Činilo se da će posle brejka Stahovskog i vođstva od 3:0 meč brzo biti gotov, ali je u tim trenucima Lajović zatražio medicinski tajm aut. Nakon masaže na teren se vratio u mnogo boljem raspoloženju, dok je s druge strane Stahovskog petominutna pauza potpuno presekla – potpuno mu je stao servis, počeo je da srlja na mrežu i Lajović je u devetom gemu smanjo na 5:4.

Otišlo se u taj brejk u kom je Dušan bio briljantan i izborio peti set.

Odlučujući deo meča obojica su počeli sigurno, da bi loša završnica ponovo koštala Ducija. Sedmi gem je kao i obično bio presudan – Ukrajinac je napravio brejk i nije sebi dozvolio grešku iz četvrtog seta u kom je ispustio prednost.

Lajović je solidno servirao i uspevao da opstane u dužim razmenama, ali su ga boljeg rezultata koštale brejk lopte, pošto je realizovao samo tri od 16.

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak: Prevazišao izazove sa početka
Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da je zadovoljan pobedom na startu Australijan Opena, kao i da je posle lošeg starta našao svoj ritam.

140219217954be14855ff0a284615300_w640.jpg

Beta/AP Photo/Lee Jin-ma
Đoković je takmičenje na prvom Gren slemu sezone započeto trijumfom nad Slovencem Aljažom Bedeneom sa 6:3, 6:2, 6:4.

„Očigledno je da je start za mene bio sporiji i lošiji, a on je imao nekoliko brejk prilika. Meč je mogao da ode u potpuno drugačijem pravcu u prvom setu“, rekao je Novak.

Nikad nisam igrao sa njim, samo sam ga jednom gledao i zaista me je iznenadio. Imao sam problem da ’pročitam’ njegov servis. Tereni su brži nego što je slučaj bio u poslednje dve godine. Zbog toga, ako imam dobar servis i znam kako da ga iskoristim, to je velika prednost na ovim terenima. On je bio samouveren, nije imao šta da izgubi. S druge strane, uspeo sam da prevaziđem izazove koje sam imao na početku meča. Od tada sam igrao mnogo lakše“, dodao je srpski teniser.

Novak je pred početak Australijan Opena imao problema sa bolešću, a sada kaže da je to ostavio iza sebe.

Prethodne nedelje nisu bile idealne za mene po pitanju zdravlja i priprema. Ali, izborio sam se i sada je to iza mene. Gledam samo napred. Mislim da sam dobro odreagovao na sporiji start, osećao sam se pomalo ’zarđalo’ na terenu. Nadam se da će sledeći meč biti bolji“, naglasio jeĐoković.

Novinare je posebno zanimalo mišljenje srpskog tenisera o terenima na „Melburn parku“, za koje mnogi kažu da su brži nego ranije.

Obično volim neku srednju brzinu, da nisu ni previše brzi, a ni spori. Navikavam se na terene jednako kao drugi igrači i moram da prihvatim da je takva situacija“, istakao je Đoković.

Đoković je još jednom ponovio da se uvek rado vraća na Australijan Open, gde je od svih Gren slemova ima najviše uspeha, o čemu govore četiri titule.

Drago mi je što se ponovo takmičim na najvišem nivou. Australijan Open mi je mnogo drag, jer je to moj najuspešniji Gren slem turnir. Igrao sam svoj najbolji tenis na nekim od ovih terena. Zato pokušavam da uživam u svakom trenutku na terenu“, naglasio je srpski teniser.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Serena bez problema na startu
Najbolja teniserka sveta Serena Vilijams rutinski se plasirala u drugo kolo Australijan Opena, pobedom nad Belgijankom Alison Van Ujtvank.

53060990254be2a0b3408b725730184_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Serena je do trijumfa nad Van Ujtvankovom došla sa 6:0, 6:4, posle jednog sata i jednog minuta igre.

Američka teniserka će u drugom kolu igrati sa Ruskinjom Verom Zvonarjovom, koja je slavila protiv On Žabur iz Tunisa sa 6:2, 6:3.

Serena je odigrala dobar meč u prvom kolu na „Melburn parku“, kontrolisala je igru tokom celog meča, a svojoj rivalki je dozvolila samo jednu brejk loptu, koju nije ni iskoristila. U prvom setu, Van Ujtvankova nikako nije uspevala ni da odgovori naletu američke teniserke, da bi se potom probudila. Igralo se gem po gem, a kada je bilo najbitnije – u desetom gemu, Vilijamsova je napravila brejk i zaokružila trijumf.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Kuznjecov Novakov rival u drugom kolu
Najbolji teniser sveta Novak Đoković u drugom kolu Australijan opena igraće protiv Rusa Andreja Kuznjecova.

147718625154be2228925bd449274335_w640.jpg

Kuznjecov je u prvom kolu pobedio Španca Alberta Ramosa sa 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7:3).

Đoković je nastup na turniru, koji je osvajao četiri puta, savladao Slovenca Aljaža Bedenea sa 6:3, 6:2, 6:4.

Kuznjecov ima 23 godine, trenutno je 88. na ATP rang listi i do sada nije igrao protiv prvog tenisera sveta.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Procena koštala Puija, preokret Gaela za roditelje
Francuski teniser Gael Monfis plasirao se u drugo kolo Australijan opena velikim preokretom protiv sunarodnika Lukasa Puija.

76808501254be4c0fde62b787046027_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Monfis je izgubio prva dva seta protiv Puija, ali je uspeo da se vrati i slavi sa 6:7, 3:6, 6:4, 6:1, 6:4.

„Ludi“ Francuz je do trijumfa stigao zahvaljujući lošoj proceni rivala u pretposlednjem gemu, kada je na brejk loptu odlučio da ne odigra volej, ali je loptica pala na liniju.

On će se u sledećoj rundi boriti protiv Jiržija Janoviča koji je sa 3:1 eliminisao Japanca Moriju.

Trenutno 117. igrač sveta bolje je otvorio duel – sačekao je greške Gaela u taj brejku i dobio prvi set, da bi već na startu drugog napravio brejk i održao ga do kraja.

Činilo se da Monfis ne može da se vrati, ali je za sledećih sat vremena stigao do izjednačenja 2:2.

Puij je odlučujući set krenuo brejkom za 3:0, kada je usledio veliki povratak Gaela koji je osvojio pet od sledećih šest gemova za konačan trijumf.

Monfis, koji je pobedu posvetio roditeljima, imao je 58 vinera od kojih su čak 23 bili asevi, uz 32 neiznuđene i 7 duplih servis grešaka. Sa druge strane, Puij je meč završio sa 55 direktnih poena i deset grešaka manje.

„Razmišljao sam o svojim roditeljima koji su me gledali preko mora. Obećao sam im da ću biti dobar ove godine“, rekao je Monfis u svom stilu posle meča.

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Dan III: Labilne glave i 'plus' gemovi
Takmičenje na Australijan openu polako se zahuktava, pa je samim tim sve teže pronaći sigurne parove.

114026932954b54ac2994e8084800281_w640.jpg
Prethodna dva dana bilo je grešaka, ali i pogođenih lepih parova i kvota.

Serena Vilijams iznervirala nas je padom u drugom setu, Fonjini je ponovo pokazao svoj karatker, ali su „ispoštovali“ Kvitova, kao i ’plusevi’ na mečevima Lajović – Stahovski i Peneta – Đorđi.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo u nameri da poraze naših igrača prebolite dobicima.

Bernard Tomić – Filip Kolšrajber

Duel dvojice tenisera koji poseduju mnogo znanja, ali nisu u stanju da to pokazuju u kontinuitetu. Videćemo i kratke i duge poene, i ravne napade i taktička nadmudrivanja, a kada im se obojici poklope dobre periodi igre, biće možda i ponekog poena za prepričavanje. Nedavno su igrali u Sidneju i Australijanac je slavio sa 6:3, 6:4, ali sada treba očekivati mnogo duži meč.

Predlog: Dok jedan bude u padu, drugi će to koristiti, pa tako naizmenično. Plus gemovi.

Julija Gerges – Klara Koukalova

Nemica je protiv Belinde Benčič odigrala svoj najbolji meč u poslednje dve godine i smatraju je favoritom protiv Koukalove (bivše Zakopalove). Međutim, Gerges ne voli igračice koje često menjaju ritam i igraju po širini, a upravo je takva Čehinja, kojoj je npr. drop šot čest u repertoaru. Uz to, teško da će Nemica uspeti da ponovi savršenu igru iz prvog kola.

Predlog: Do sada su igrale četiri puta, skor je 2-2, a sva četiri meča igrana su tri seta. Igrajte plus gemove ili da Koukalova osvaja set.

Ostalo: Ponuda nije baš blistava (jedva izrodih i ova dva tipa gore), ali imam utisak da bi Nadal mogao malo da se opusti, taman dovoljno da sa niskom granicom uđe u plus sa Smičekom. Šarapova je ponovo razumna opklada minus gemovi.

Ivo Karlović – Nik Kirjos

Duel dvojice odličnih servera trebalo bi da protekne u ’bum-bum’ tenisu, u kom neće biti mnogo dugih razmena. Kirjos je odigrao težak meč u prvom kolu i pokušavaće da skrati poene, dok je Karlovićeva igra svima poznata. Očekujemo mnogo gemova i vrlo je verovatno da će nekoliko setova otići u taj-brejk.

Predlog: U prvom setu biće 10 i više gemova.

Viktor Troicki – Leonardo Majer

Drugi reket Srbije igra kao preporođen otkad se vratio na teren posle suspenzije zbog kršenja antidoping pravila. Osvojio je titulu u Brizbejnu, ali ono što je mnogo bitnije jeste što ponovo uživa na terenu. Protivnik će mu biti Argentinac Leonardo Majer koji je trenutno na 26. mestu, osvojio je jednu titulu u karijeri, a najveće oružje mu je forhend. Međutim, ni to neće biti dovoljno.

Predlog: Vreme je da padne još jedan nosilac – kec na Viktora.

Ostalo: Francuz Žeremi Šardi i Andreas Sepi iz Italije mogli bi da uđu u ’plus’ gemove, baš kao i David Gofan i Markos Bagdatis. Kevin Anderson trebalo bi da savlada Ričardasa Berankisa, a Polona Hercog da zaustavi Lucie Hradecku.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Troicki u formi, pao i Majer
Srpski teniser Viktor Troicki nastavio je sa sjajnim igrama u Melburnu i plasirao se u treće kolo Australijen opena.

203686162654bf26565d5ae570585145_w640.jpg

foto: Beta/AP
Troicki je eliminisao 26. nosioca na prvom Gren slemu sezone Leonarda Majera sa 3-1, po setovima 6:4, 4:6, 6:4, 6:0.

Naš teniser će u sledećoj rundi igrati protiv Čeha Tomaša Berdiha, sedmog favorita u Australiji. Do sada su se sastajali šest puta, a Troicki je dobio samo premijerni okršaj 2009. godine. Poslednji put su igrali u oktobru prošle godine kada je Berdih slavio 6:3, 6:4 u Pekingu.

Troicki je odigrao veoma dobar meč u vrelom Melburnu, sjajno je koristio svoj prvi servis (81%), dok je dobrom odbranom neutralisao loš procenat drugog (35%). Naš teniser je imao 15 vinera manje od rivala, ali je zato napravio tek 13 neiznuđenih grešaka, za razliku od čak 59 Argentinca.

Meč nije najbolje počeo za našeg tenisera, Majer je nakon ubedljivog prvog servis gema izvršio pritisak na servis Troickog te iz druge šanse napravio brejk za 2:0. Ipak, Troicki ne gubi koncentraciju, odmah napada Argentinca te posle velike borbe takođe iz druge prilike vraća brejk koji odmah pretvara u izjednačenje.

Naš teniser nastavlja u sjajnom ritmu i u petom gemu pravi novi brejk za preokret 3:2. Troicki je bio suveren na svom servisu u nastavku seta, koji je na kraju dobio sa 6:4. Obojica tenisera su bila mnogo sigurnija na svoj servis u drugom setu, Troicki je imalo malih problema u četvrtom gemu, ali ih je uspešno prebrodio i izjednačio na 2:2.

I u nastavku seta Majer je bio za nijansu opasniji prilikom servisa rivala, u osmom gemu Troicki je uspeo da spasi dve brejk lopte, ali je Argentinac bio uspešan u sledećem naletu u desetom gemu, iz druge šanse je napravio brejk i tako izjednačio u setovima sa 6:4.

Treći set krenuo je u stičnom ritmu, teniseri su bili sigurni na svoj servis, ali samo prva dva gema. Već u trećem Troicki je imao brejk šansu, ali ju je propustio. Odmah je Majer bio u sličnoj situaciji, ali je naš teniser spasao dve brejk lopte.

U naredna dva gema teniseri su bili sigurni, da bi konačno u sedmom videli brejk. Troicki je iskoristio pad koncentracije rivala i bez izgubljenog poena oduzeo mu servis, a ovaj brejk je ekspresno pretvorio u prednost 5:3. Troicki odmah napada servis rivala, koji spasava dve set lopte, ali naš teniser ne propušta sledeću šansu na svom servisu te stiže do 6:4 i 2-1 u setovima.

Srpski teniser na savršen način otvara četvrti set, koristi dobar momentum i odmah pravi brejk koji perfektnim servis-gemom kapitalizuje u 2:0. Troicki ne posustaje, uviđa šansu da prelomi meč, te posle velike borbe pravi još jedan brejk za tri gema prednosti.

Tada se i Majer definitivno predaje, te Troicki bez većih problema osvaja još dva gema i stiže do servisa za meč. Srpski teniser ništa ne prepušta slučaju, bez greške igra i ovaj gem te sa 3-1 prolazi u treće kolo Ozi opena.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Berdih sledeća prepreka Troickog
Češki teniser Tomaš Berdih plasirao se u treće kolo prvog Gren slema sezone Australijen opena.

180052834354bf0cdba2086191703478_w640.jpg

Sedmi favorit turnira u Melburnu je bio siguran u drugoj rundi protiv Jirgena Melcera sa 7:6(0), 6:2, 6:2.

Austrijanac je imao svoje šanse, pored taj-brejka u prvom setu, propuštao ih je i u finišu drugog, ali je desetak neiznuđenih grešaka više o rivala presudilo.

"Idem u dobrom pravcu. U teškim situacijama i teškim poenima, sposoban sam da pomognem sebi servisom", rekao je Berdih nakon trijumfa.

Tako je Berdih bez izgubljenog seta prošao među 32 najbolja tenisera na Ozi openu, a u sledećoj rundi igraće protiv Viktora Troickog.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Šarapova se kockala, ubedljiva Peng
Australijan open umalo je ostao bez još jednog nosioca u ženskoj konkurenciji, drugi favorit Marija Šarapova je za dlaku izbegla eliminaciju u drugom kolu.

153870801854bf2e9e83d3e994958745_w640.jpg

Ruskinja se kockala protiv zemljakinje Aleksandre Panove, ali je posle dva i po sata borbe slavila 6:1, 4:6, 7:5.

Ubedljiva u drugom kolu bila je Kineskinja Šuai Peng koja je razbila Magdalenu Ribarikovu sa 6:1, 6:1. Nemica Vitheft je dozvolila samo tri gema Amerikanki MekHejl, dok su tri seta bila potrebna Gergesovoj, Plišikovoj i Hradeckoj.

Nakon demonstracije moći u prvom setu, Maša je potcenila 25-godišnji zemljakinju koja stiže do 5:2 u drugom setu, a onda posle drame uspeva da izjednači. To nije probudilo Šarapovu, Panova pravi brejk i na startu trećeg seta, potom stiže do još jednog i sa 4:2 stavlja rivalku na ivicu ponora.

Tek tada Šarapova reaguje šampionski, vraća jedan brejk, a potom pravi i drugi za 5:5. To je slomilo Panovu koja ne uspeva da se vrati u prethodni ritam, te Maša još jednim brejkom sprečava senzaciju.

Rezultati:
Vitheft – MekHejl 6:3, 6:0
Ribarikova – Peng 1:6, 1:6
Vinči – Makarova 2:6, 4:6
Švedova – Puig 6:2, 7:6(6)
Kukalova – Gerges 3:6, 6:4, 2:6
Sinijakova – Begu 5:7, 4:6
Pliškova – Dodin 7:5, 5:7, 6:4
Hradecka – Hercog 4:6, 6:3, 6:2
Panova – Šarapova 1:6, 6:4, 5:7
Aruabarena – Vikmajer
Dijas – Šmidlova