Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak lako do drugog kola
Prvi nosilac Novak Đoković na startu takmičenja na Australijan openu savladao je Slovenca Aljaža Bedena sa 6:3, 6:2, 6:4.

114423504454bde4d11f136339057595_w640.jpg

Beta/AP
U drugoj rundi Novak će se sastati sa boljim iz okršaja Kuznjecov – Ramos.

Bedene je odlično počeo meč, u drugom gemu na svoj servis čak je i vezao tri asa, a igrao je i veoma hrabro sa osnovne linije.

Đoković se sa druge strane mučio da pronađe ritam, mnogo je grešio na početku, servis mu je oscilirao, ali je proradio na brejk loptama koje je Slovenac stvorio u petom gemu.

Kako je vreme odmicalo, srpski teniser se upoznavao sa igrom rivala, počeo je da mu čita servise i da hvata ritam sa osnovne linije. U osmom gemu Đoković je napravio ključni brejk, a do kraja meča kontrolisao je zbivanja na terenu i ranim brejkovima u drugom i trećem setu oduzeo je svaku nadu protivniku.

Ipak, Bedene se nije predavao, gledali smo dosta razmena u visokom intenzitetu, tako da je ovaj meč bio dobra provera za Novaka pred nastavak turnira.

Đoković je duel okončao sa 30 direktnih poena i 29 neiznuđenih grešaka, dok je Bedene imao 22 vinera i 36 grešaka.

“Nije bio dobar start, ali drago mi je što sam dobro reagovao na to. On je došao iz kvalifikacija, motivisan je, nikada nisam igrao sa njim, a ima dobar servis i bilo mi je teško da ga čitam“, rekao je Novak posle meča.

Tok meča:
45037766254bdecbb8c159599073720_w640.jpg

Beta/AP

U prvih pet gemova Novak je napravio čak 11 neiznuđenih grešaka, a pri rezultatu 2:2 bio je primoran da spasava dve brejk lopte i oba puta se izvukao zahvaljujući preciznim servisima.

U sledećem gemu Bedene je pri rezultatu 30:30 osvojio poen uz mnogo sreće, ali mora se priznati da je igrao hrabro i sjajno servirao.

Sa druge strane, Novak je postepeno ulazio u ritam, u sedmom gemu preokrenuo je od 0:30, a onda je u osmom gemu pročitao nekoliko servisa rivala i došao do prve brejk lopte.

Odmah ju je realizovao, a potom i bez problema osvojio prvi set – 6:3.

Đoković je zaigrao sa prepoznatljivom oštrinom, pronašao je dubinu udaraca, a ritern je potpuno proradio – posledica toga bio je brejk već na početku drugog seta. Novak je sa lakoćom osvajao gemove na svoj servis, a u sedmom gemu napravio je novi brejk, zahvaljujući odličnom riternu i sigurnoj igri sa osnovne linije - 5:2.

Đoković je drugi set priveo kraju, a Bedene se u trećem setu držao sve do petog gema, kada je Novak napravio brejk i poveo sa 3:2.

U sledećem gemu srpski teniser spasao je brejk loptu, a do kraja je lako završio posao za oko 103 minuta.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Ispao Fonjini, Lopes spasavao meč lopte
Eliminacija 15. nosioca Fabija Fonjinija najveće je iznenađenje drugog dana Australijan opena.

SO | UTORAK 20.01.2015. | 11:05
Komentari3

67918759154bdf492be67e323527400_w640.jpg

Beta/AP
Bolji od njega bio je Kolumbijac Alehandro Gonsales sa 4:6, 6:2, 6:3, 6:4. On će u drugom kolu igrati sa Giljermom Garsija-Lopesom, koji je vodio sa 2:1 u setovima u trenutku kad mu je Gojovčik predao meč.

Na korak od ispadanja bio je i Felisijano Lopes, pošto je Denis Kudla pri rezultatu 6:5 servirao za meč. Imao je Amerikanac tri meč lopte, od toga dve vezane, ali se 12. nosilac izvukao i posle tri i po sata slavio sa 3:6, 6:2, 4:6, 6:2, 10:8.

Španca sada čeka Adrijan Manarino, koji je spasao nekoliko set lopti u prvom setu meča sa Blažom Rolom, da bi do kraja pobedio 7:6, 6:3, 6:2.

Fernando Verdasko, koji je projektovani rival Novaka Đokovića u trećem kolu, izgubio je prvi set od Džejmsa Vorda, imao je i brejk zaostatka pri rezultatu 1:1 u setovima, ali je ipak pobedio sa 2:6, 6:0, 7:6, 6:3.

Ispao je i 27. nosilac Pablo Kuevas, ali to je malo koga iznenadilo, bolji je bio Matijas Bahinger u tri seta. U meču od kojeg se dosta očekivalo Dominik Tim dobio je prvi set, ali je Roberto Bautista-Agut preokrenuo i prošao u drugo kolo – 4:6, 6:2, 6:3, 7:6.

Australijan open, muškarci, prvo kolo:
Alehandro Gonsales – Fabio Fonjini 4:6, 6:2, 6:3, 6:4
Felisijano Lopes – Denis Kudla 3:6, 6:2, 4:6, 6:2, 10:8
Stan Vavrinka – Marsel Ilhan 6:1, 6:4, 6:2
Adrijan Manarino – Blaž Rola 7:6, 6:3, 6:2
Kei Nišikori – Nikolas Almagro 6:4, 7:6, 6:2
Stiv Džonson – Kajl Edmund 6:4, 6:4, 6:3
Giljermo Garsija-Lopes – Peter Gojovčik 6:7, 7:5, 6:4, 1:0, predaja Gojovičika
Santijago Hiraldo – Jan Hernih 6:3, 6:2, 6:2
Donald Jang – Tim Puc 6:4, 4:6, 6:3, 6:2
Fernando Verdasko – Džejms Vord 2:6, 6:0, 7:6, 6:3
Miloš Raonić – Ilja Marčenko 7:6, 7:6, 6:3
Adrijan Hajder-Maurer – Loran Lokoli 6:4, 7:5, 4:6, 6:3
Marsel Granoljers – Stefan Rober 6:3, 6:4, 6:4
Ivan Dodig – Žoao Sousa 6:4, 7:5, 6:4
Džon Izner – Džimi Vang 7:6, 6:4, 6:4
Roberto Bautista-Agut – Dominik Tim 4:6, 6:2, 6:3, 7:6
Žil Miler – Pablo Karenjo-Busta 6:4, 7:6, 7:6
Žil Simon – Robin Hase 6:1, 6:3, 6:4
Novak Đoković – Aljaž Bedene 6:3, 6:2, 6:4
Matijas Bahinger – Pablo Kuevas 7:6, 6:3, 6:1
David Ferer – Tomaž Beluči 6:7, 6:2, 6:0, 6:3
Go Soeda – Elijas Imer 1:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:3
Jerži Janovič – Hiroki Morija 7:5, 2:6, 6:3, 7:5
Marijuš Kopil – Pablo Anduhar 6:2, 6:2, 7:5
Jarko Nieminen – Aleksandar Golubjev 6:1, 6:2, 7:6
Dušan Lajović – Sergej Stahovski 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 4:6
Andrej Kuznjecov – Albert Ramos 6:1, 3:6, 6:3, 7:6
Žilijen Beneto – Benjamin beker 5:7, 7:5, 2:6, 4:6
Aleksandr Dolgopolov – Paolo Lorenci 4:6, 3:6, 2:6
Lejton Hjuit – Že Žang
Sem Kveri – Vasek Pospišil
Gael Monfis – Lukas Pui

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Povratnik Almagro namučio Nišikorija
Peti nosilac Kei Nišikori plasirao se u drugo kolo Australijan opena, pošto je savladao Nikolasa Almagra sa 6:4, 7:6 (7-1), 6:2.

44478410054bdbd76dba35552938315_w640.jpg

Beta/AP
Španac je zbog povrede odigrao samo jedan meč od prošlogodišnjeg Rolan Garosa i može da bude zadovoljan otporom koji je pružio finalisti US opena.

U prva dva seta Almagro je prvi stizao do brejka, ali tu prednost nije uspevao da sačuva – u skoro svakom neizvesnom trenutku do izražaja je dolazilo do to što Španac još nije stekao sigurnost i rutinu posle povrede.

Istina, u drugom setu je uspeo da nadoknadi zaostatak od 3:5, potom i da pri rezultatu 5:6 spasi tri set lopte, ali je u taj brejku potpuno posustao i uzeo samo jedan poen.

Tu je bio kraj Almagrovom otporu, pa je Nišikori protutnjao kroz treći set i stigao do trijumfa za dva sata i devet minuta.

Videli smo nekoliko izvanrednih udaraca na obe strane i malo je nedostajalo da gledamo još uzbudljiviji okršaj, ali Nišikori je uvek bio smiren u prelomnim trenucima.

Ukupno je Japanac imao 30 vinera i 21 neiznuđenu grešku, a Almagro je upisao 40 direktnih poena i 50 grešaka.

U drugoj rundi Nišikorija čeka bolji iz okršaja Dodig – Sousa.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Vavrinka ubedljivo počeo odbranu titule
Četvrti teniser sveta Stan Vavrinka pobedio je Marsela Ilhana iz Turske sa 6:1, 6:4, 6:2 u prvom kolu Australijan opena.

90142260554bdcd6a8ed7d578151079_w640.jpg

Beta/AP
Švajcarac, koji je prošle godine osvojio titulu, posao je završio za samo 89 minuta igre.

Ilhan, koji je trenutno 100. teniser sveta, konkurentan je bio jedino u drugom setu. Doduše, i tada je Stan rano napravio brejk, ali je Turčin pri zaostatku 4:5 došao do brejk lopte.

Usledio je odličan servis Vavrinke, a potom još dve greške Ilhana, pa je Švajcarac poveo sa 2:0. U prvom i trećem setu Stan je bio još ubedljiviji i pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Ukupno je Vavrinka imao 34 vinera i 30 grešaka, a Ilhan je zabeležio 16 direktnih poena i 28 neiznuđenih grešaka.

U drugoj rundi Švajcarca čeka bolji iz duela Anduhar – Kopil.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Dva taj brejka i monotona pobeda Raonića
Osmi nosilac Miloš Raonić pobedio je Ukrajinca Ilju Marčenka sa 7:6 (7-3), 7:6 (7-3), 6:3 i plasirao se u drugo kolo Australijan opena.

58466720354bdef93b83b0428193570_w640.jpg

Beta/AP
Raonić, koji je projektovani rival Novaka Đokovića u četvrtfinalu, nije odigrao naročito dobar meč, ali i to je bilo dovoljno da se savlada 144. teniser sveta.

U prva dva seta nismo videli nijednu brejk loptu – Raonić se nije kretao baš najbolje, a čak je i njegov omiljeni forhend često završavao u mreži.

Međutim, momak rođen u Podgorici sjajnim servisima nije dozvoljavao Ukrajincu ni da se približi brejk lopti, a u prvom setu je odlučio bukvalno jedan udarac – na 3:3 u taj brejku Raonić se izvukao i pogodio forhend za ključni mini brejk.

Drugi set protekao je jednako statično, a u taj brejku je Raonić sve vreme imao prednost – Marčenko je dva puta vratio mini brejk, ali je Miloš ponovo slavio sa 7:3.

Marčenko se tu već demoralisao i u drugom gemu Raonić je posle izvrsne odbrane napravio brejk, da bi do kraja sigurno priveo meč kraju.

“Danas je bilo onako kako je trebalo da bude, pogotovo na servisu. Možda je trebalo da više rizikujem u njegovim gemovima, u nekom trenutku sam osetio da mi je igra malo monotona. Osim toga, ovo je bilo dovoljno za prvu rundu“, rekao je Raonić.

U drugoj rundi Miloš će igrati sa Donaldom Jangom iz SAD, koji je u četiri seta dobio Nemca Puca. Oba dosadašnja meča sa Jangom Raonić je dobio – prošle sezone u Bazelu i Vašingtonu.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Preokret vicešampionke, Karo sigurna
Danska teniserka Karolina Voznijacki savladala je Tejlor Taunzend sa 7:6 (7-1), 6:2 u prvom kolu Australijan opena.

113729563954bde442c37e0573754236_w640.jpg

Beta/AP
Mlada, 18-godišnja Amerikanka pružila je jak otpor Voznijacki u prvom setu, uspela je da nadoknadi brejk zaostatka i da agresivnom igrom održava rezultatsku ravnotežu.

Međutim, Taunzend je imala nekoliko propusta na mreži, a Karolina je u taj brejku podigla nivo igre i ubedljivo slavila sa 7-1.

Taunzend se držala na početku drugog seta, ali je umor stigao Amerikanku, pa je Karolina relativno lako slavila i zakazala derbi drugog kola sa Viktorijom Azarenkom.

Marina Eraković vodila je sa 4:1 protiv Garbinje Muguruse u prvom setu, ali se Španjolka razigrala i do kraja izgubila samo jedan gem – 7:5, 6:0.

Danijela Hantuhova, polufinalistikinja iz 2008. godine, pobedila je Saisai Ženg sa 6:4, 6:4, i igraće upravo sa Mugurusom. Dan nije bio uspešan za Kineskinje, pošto su poraze doživele i Šuai Ženg i Đije Ženg.

Domonika Cibulkova, prošlogodišnja vicešampionka, izgubila je prvi set od Kirsten Flipkens, ali je uspela da preokrene i da obezbedi okršaj sa Pironkovom. Heder Votson se razbolela i nije mogla ozbiljno da se suprotstavi Bugarki, koja je pobedila sa 6:4, 6:0, a Amerikanka Koko Vandeveg deklasirala je Frančesku Skjavone 6:2, 6:2 i tako je nanela Italijanki sedmi uzastopni poraz na startu Gren slem turnira.

Samanta Stosur se osam gemova mučila sa neobičnim stilom igre Monike Nikulesku, ali je pobedila sa 6:4, 6:1.

Australijan open, žene, prvo kolo:
Danijela Hantuhova – Saisai Ženg 6:4, 6:4
Samanta Stosur – Monika Nikulesku 6:4, 6:1
Garbinje Mugurusa – Marina Eraković 7:5, 6:0
Denisa Aljertova – Romina Oprandi 6:0, 6:2
Cvetana Pironkova – Heder Votson 6:4, 6:0
Viktorija Azarenka – Sloun Stivens 6:3, 6:2
Barbora Zahlavova Stricova – Timea Baboš 6:4, 6:4
Alize Korne – Šuai Žang 6:3, 6:2
Kai-Čan Čang – Đije Ženg 6:1, 6:2
Dominika Cibulkova – Kirsten Flipkens 3:6, 6:3, 6:1
Karolina Voznijacki – Tejlor Taunzend 7:6 (7-1), 6:2
Irina Falkoni – Kaja Kanepi 2:6, 6:4, 7:5
Koko Vandeveg – Frančeska Skjavone 6:2, 6:2
Andrea Petković – Medison Brengl
Jelena Janković – Timea Baščinski
Petra Kvitova – Rišel Hogenkamp
Kejsi Delakva – Ivon Mojsberger
Flavija Peneta – Kamila Đorđi
Jelina Svitolina – Julija Putinceva
Vera Zvonarjova – Ons Žabur
Olivija Rogovska – Nikol Gibs
Tereza Smitkova – Mirjana Lučić-Baroni
Dona Vekić – Mona Bartel
Kimiko Date-Krum – Ana Tatišvili
Aleksandra Krunić – Loren Dejvis
Varvara Lepčenko – Vitalija Dijatčenko
Johana Larson – Ala Kudrjavceva
Agnješka Radvanjska – Kurumi Nara
Venus Vilijams – Marija Teresa Toro-Flor
Medison Kiz – Lesja Tsurenko
Serena Vilijams – Alison van Ujtvank
Ajla Tomljanović – Šelbi Rodžers

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Godine prolaze, Vika dobija Stivens
Treću godinu u nizu beloruska teniserka Viktorija Azarenka savladala je Sloun Stivens iz SAD, ovoga puta sa 6:3, 6:2.

174136531854bdb2601d759051687361_w640.jpg

Beta/AP
Godine 2013. Vika je slavila u polufinalu, prošle sezone bilo je u pitanju četvrto kolo, a sada su igrale jedna sa drugom već na startu takmičenja – Azarenka je pala na WTA listi zbog povrede, a Stivens zbog loše forme (posle ovog poraza Amerikanka će verovatno biti 44. na svetu).

Međutim, Beloruskinja je potvrdila da se polako vraća u formu koja ju je učinila prvom igračicom sveta i dvostrukom šampionkom u Melburnu

“Ovo je bio veliki izazov da testiram nivo svoje igre. Sloun je nezgodan protivnik, probala sam da budem agresivna i da kontrolišem igru. Imam lepe uspomene na Melburn i na ovaj turnir“,rekla je Azarenka posle pobede.

Bekhend je Viktoriju služio odlično i kretala se bolje od protivnice, koja nikako nije uspevala da nađe ritam – u prvom setu Amerikankine loptice često su bile prekratke, a onda su u drugom neretko bile preduge.

Azarenka je bila skoro savršena na mreži, osvojila je 11 od 12 poena kad je izlazila napred, i zasluženo je stigla do trijumfa.

U drugom kolu Viktorija će igrati sa boljom iz duela Karolina Voznijacki – Tejlor Taunzend.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Šarapova: Dimitrov sazreo uz mene
Marija Šarapova izjavila je da se Grigor Dimitrov mnogo popravio kao igrač u periodu njihove veze.

30167761654bd4458b596b741723662_w640.jpg

Beta/AP
Ruska teniserka i Bugarin se zabavljaju protekle dve godine, a Šarapova kaže da uživa u vezi sa kolegom.

„Lepo je što imamo jedno drugo, iako oboje imamo svoje karijere. Uvek dajemo podršku jedno drugom“, kaže Ruskinja i dodaje:

„Mislim da je sazreo mnogo od kako smo zajedno. Mnogo je koncentrisaniji i posvećeniji sportu. Pratila sam njegovu karijeru od juniorskih dana i kada vidim da ide u pravom smeru veoma sam zadovoljna.“

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
KRAH: Jelena Janković ispala na startu Australijan opena!
Blic
Ne ide srpskom ženskom tenisu u Melburnu, pa ne ide: Posle Ane Ivanović i Bojane Jovanovski, sa Australijan opena je već u prvom kolu eliminisana i Jelena Janković, koja je kao 15. nosilac izgubila od Timee Bačinski, 41. igračice sveta, sa 6:1, 6:4.

304297_mdf10295_f.jpg

Jeleni skoro ništa nije polazilo za rukom na startu ovog meča. Izgubila je prva četiri gema, a da je pritom njena suparnica propustila još tri brejk lopte, a čak i kada bi osvojila servis-gem Švajcarkinje - usledio je istovetan odgovor, pa je čitava priča u prvoj deonici okončana za tačno pola sata.

Daleko neizvesnija borba viđena je u drugom setu, u kome je, međutim, Bačinski bila ta koja je jedina stizala do brejk šansi. Dve nije iskoristila u prvom gemu. Jednu nije u trećem. A pri rezultatu 4:4, kada je Jankovićeva servirala, rat nerava pripao je švajcarskoj teniserki.

Tri puta je Jelena spasavala brejk loptu tada, ali je prokockala potom i izgrađenu prednost, pa je Srpkinja izgubila svoj servis-gem, što se u narednom, ispostavilo se poslednjem, nije desilo Timei.

Ona će u drugom kolu igrati protiv bolje iz meča u kome se sastaju Japanka Kimiko Date-Krum i Ana Tatišvili, Gruzijka koja je uspešno prebrodila kvalifikacije.

Petnaesta sa svetske rang liste tada je podigla nivo svoje igre. Problem je bio - što ga, na drugoj strani mreže, Timea uopšte nije spuštala. Naprotiv.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak: Vratio se i Rafa, biće sjajan turnir
Novak Đoković u utorak oko 5 ujutro po srednjoevropskom vremenu kreće u pohod ka petoj tituli na Australijan openu.

122499342254bd590452b9e187138258_w640.jpg

Beta/AP
Najbolji svetski teniser razgovarao je pred start turnira sa legendarnim Matsom Vilanderom.

Novak je istakao da se uvek posebno oseća na Rod Lejver areni, terenu gde je imao najviše uspeha u svojoj dosadašnjoj karijeri.

„Ovo je moj najuspešniji Gren slem i uvek se ovde osećam posebno. Takođe i sećanja na Rod Lejver arenu. 2008. sam baš tu osvojio svoj prvi Gren slem u karijeri, a osvojio sam ga ukupno četiri puta. Za ovo smo se svi spremali tokom predsezone. Nadam se da će se vredan rad isplatiti“, rekao je Đoković.

Novaka svi vide kao glavnog favorita za osvajanje titule. On je rekao da je navikao tu vrstu pritiska i istakao da postoji mnogo igrača koji mogu do kraja.

„Navikao sam na spekulacije i predviđanja drugih ljudi. Svestan sam da me mnogi gledaju kao favorita zbog mojih rezultata na ovom turniru u prošlosti. Ali, ja skromno prilazim ovom turniru, kao uostalom i svakom drugom. Osim Rodžera, Rafe, Endija i mene, koji smo dominirali na Gren slemovima u poslednjih šest ili sedam godina, tu su sada i Vavrinka, koji brani titulu, Čilić koji je osvojio US open, ali i nova generacija vrhunskih tenisera kao što su Dimitrov, Raonić i Nišikori. Oni su dokazali već da mogu da pobeđuju najbolje na najvećim turnirima. Mislim da će turnir biti odličan, svi najbolji igrači su tu, vratio se i Rafa, tako da sam siguran da ćemo uživati.“

Srpski teniser rekao je i da od rođenja sina Stefana ima još veću motivaciju na teniskom terenu.

„To je svakako novo poglavlje u mom životu. Pokušavam da to uklopim sa igranjem tenisa. Što se tiče mog pristupa treninzima i turnirima ništa se nije promenilo. Imam dovoljno, čak sada još i više motivacije kao otac, jer želim da me moj sin vidi kako igram, da me podrži, možda će jednog dana i on biti teniser, ko zna? Ja ću ga usmeriti u tom pravcu. Ali, u svakom slučaju su poslednja tri meseca bila možda i najbolji period u mom životu.“

[raw]<iframe width="630" height="360" src="//www.youtube.com/embed/cKbH7jg6LyE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

Natrag