Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Nadal prošao tek posle maratona!
Španski teniser Rafael Nadal plasirao se u treće kolo Australijan Opena posle maratonskog meča sa kvalifikantnom Timom Smičekom u pet setova.

26147429954bf9c048ebfd308526684_w640.jpg

Beta/AP Photo/Vincent Thian
Nadal je do trijumfa nad Amerikancem došao sa 6:2, 3:6, 6:7 (2:7), 6:3, 7:5, posle četiri sata i 11 minuta igre.

Treći reket sveta će u trećem kolu igrati sa Dudijem Selom iz Izreala, koji je eliminisao Čeha Lukaša Rosola sa 7:6 (7:2), 5:7, 7:5, 6:3.

Nadal je protiv Smičeka bio na rubu poraza, Amerikanac je vodio sa 2:1 u setovima, ali je Španac uspeo da se vrati. Na svojoj strani je imao i publiku, koja ga je nosila kada je bilo najpotrebnije i posle četiri sata našao se na kolenima prepune "Rod Lejver arene" posle teško zarađene pobede.

Teško veče za mene, čestitam Timu. Igrao sam mali broj mečeva do sada, bila je velika vlažnost, ali sam pokušao da odradim svoju taktiku i imao sam pomoć publike. Hvala vam“, rekao jeNadal odmah posle meča.

Nadal je u prvom setu u potpunosti kontrolisao igru, napravio je dva brejka, u četvrtom i osmom gemu, i osvojio ga lako sa 6:2 posle 31 minuta igre,. Smiček se potom probudio, na startu drugog seta napravio brejk, ali je Nadam idmah uzvratio. Od tada obojica su bez problema osvajali svoje servis gemove, ali se sve promenilo u sedmom gemu, kada je Amerikanac bez izgubljenog poena oduzeo servis Nadalu, a potom nastavio niz do 6:3 i 1:1 u setovima.

Treći set je doneo najviše preokreta, Smiček je bio bolji na početku, napravio je brzo brejk i poveo 2:0, da bi Nadal uspeo da vrati svoju igru. Španac je od tada kontrolisao igru, u sedmom gemu je oduzeo servis Amerikancu, ali baš kada je servirao za 2:1 u setovima usledio je brejk za 5:5. Pošto su obojica bili sigurni u narednim gemovima, odluka o tom setu je pala u taj-brejku, koji je Smiček dobio bez ikakvih problema sa 7:2.

U četvrtom setu, obojica tenisera su imala relativno lak posao na svojim servisima do šestog gema, kada je Smičeku popustila koncentracija, a Nadal agresivnom igrom stigao do 4:2. Španski teniser je osigurao brejk u sledećem gemu, a Amerikanac je već u devetom servirao za ostanak u setu, što je i uspeo, ali je Nadal u narednom iskoristio prvu set loptu za 6:3 i izjednačenje u setovima.

Veliku borbu Nadal i Smiček su nastavili u odlučujućem setu, Španac je bio taj koji je više pritiskao svog rivala, ali nikako nije uspevao da napravi taj ključni korak i dođe do brejka. Međutim, taj korak mu je omogućio Smiček u 11. gemu, kada je svojim greškama Nadalu servirao brejk za vođstvo trećeg tenisera sveta sa 6:5 i priliku da u narednom servira za meč. Španac je tada lako i brzo došao do tri meč lopte, ali je Smiček uspeo da se vrati, tačnije Nadal je dva puta lopticu poslao u mrežu. Sledeću priliku treći reket sveta je iskoristio i posle više od četiri sata prošao u treću rundu.

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Maša: Previše razmišljala o greškama
Ruska teniserka Marija Šarapova rekla je da je lep osećaj prebroditi izazov kakav je bio meč drugog kola Australijan Opena sa Aleksandrom Panovom.

143264015354bf936d28097319140644_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Šarapova je protiv sunarodnice spasla dve meč lopte i na kraju slavila sa 6:1, 4:6, 7:5, i u narednom kolu je očekuje susret sa Kazahstankom Zarinom Dijas.

„Lepo je proći ovakav težak izazov. To je najveća pozitivna stvar ovog meča“, rekla je Šarapova.

Druga teniserka sveta je istakla da je u pojedinim trenucima previše razmišljala o svojim greškama i da ju je to koštalo.

Mislim da sam negativno razmišljala do trenutka kada sam spasla dve meč lopte. Previše sam razmišljala o svojim greškama, tome što sam pogrešno radila, nisam bila uopšte u tom trenutku, a to je nešto u čemu sam obično dobra. Kada imate zaostatak, osećate da pravite veliki broj grešaka, ne mislite da imate dobar ritam. Zbog toga sam pokušala da idem poen po poen, razmišljam pozitivno i to sam promenila. Kada vam neke stvari ne idu, možda će vaš mentalni pristup nešto promeniti. Mislim da je takav slučaj bio sada sa mnom“, naglasila jeŠarapova.

Na pitanje da li smatra da je Panova izgubila veru da može da pobedi kada je spasla njene dve meč lopte, Šarapova je rekla:

Imala sam zaostatak od dva brejka u trećem setu. Jedino u šta sam verovala je da pokušam da je uvedem u duge razmene udaraca. Odlično je servirala i ja nisam imala mnogo šanse. Kada sam i imala, pokušavala sam da joj oduzmm taj prvi servis i to je bilo bitni. Mislim da je postala nervozna u tom poslednjem gemu. Na osnovu iskustva ja znam da se podignem i mentalno i fizički“.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Smiček: Imao sam Rafu u šaci
Američki teniser Tim Smiček rekao je da je verovao da može da pobedi Rafaela Nadala, ali da je na kraju ipak srećan svojom igrom.

21081941154bfac0e68137706004883_w640.jpg

Smiček je bio na korak od najvećeg uspeha karijere, ali je Nadal uspeo da preokrene i slavi sa 6:2, 3:6, 6:7 (2:7), 6:3, 7:5, posle četiri sata i 11 minuta igre.

Mislio sam da ga imam u šaci, zbog toga sam pomalo razočaran. U pojedinim trenucima sam video da nije najbolje. Verovao sam da imam šansu i da mogu da ga pobedim, ali je onda on ubacio u drugu brzinu. To je i razlog zašto je jedan od najboljih godinama“, naglasio je Smiček, „Bilo je jasno da Rafa nije igrao najbolje. Ali, to pokazuje kakav je on igrač, kakav je šampion, jer mu nije bilo dobro i nije igrao kako zna, ali je našao način da pobedi. Zbog toga mu skidam kapu, jer zato je jedan od najboljih“.

Međutim, Smiček je istakao da je generalno zadovoljan svojom igrom protiv trećeg tenisera sveta.

Srećan sam kako sam igrao, imao sam dobar plan. Najvažnije je bilo da igram svoju igru i mislim da sam uradio dobar posao. Nisam bio nervozan zato što sam znao da nemam šta da izgubim. Zadovoljan sam kao sam servirao, što sam igrao četiri sata i osećam se dobro. Zbog toga sam srećan“, naglasio je Smiček.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Džentlmenski potez Tima Smičeka
Američki teniser Tim Smiček nije uspeo da iznenadi Rafaela Nadala u drugom kolu Australijan Opena, ali je meč obeležio njegov džentlmenski potez.

34614570454bf9ee41f500872673496_w640.jpg

Nadal je do trijumfa nad Amerikancem došao sa 6:2, 3:6, 6:7 (2:7), 6:3, 7:5, posle četiri sata i 11 minuta igre i tako osigurao susret sa Izraelcem Dudijem Selom.

Pri vođstvu Nadala sa 6:5, neko od navijača je pri servisu španskog tenisera vrisnuo, a pošto je prekoračio dozvoljeno vreme, sudija mu je oduzeo servis. Ipak, Smiček je tražio od sudije da vrati Nadalu prvi servis, što je i učinio.

Nadal je uspeo da osvoji taj gem, koji se ispostavio kao ključni, a posle meča se zahvalio Smičeku na potezu.

Čestitam Timu i hvala mu, ne bi mnogo ljudi postupilo kao on“, rekao je Nadal.

[raw]<iframe width="630" height="360" src="//www.youtube.com/embed/_BSh12Rs_0c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Halepova rutinski posle ponoći
Rumunska teniserka Simona Halep bez problema se plasirala u drugo kolo Australijan Opena, pobedom nad Australijankom Jarmilom Gajdošovom.

185927766854bfb0b543d04199349688_w640.jpg

Halepova je do trijumfa došla sa 6:2, 6:2, posle jednog sata i sedam minuta igre i sada je čeka susret sa Amerikankom Betani Matek-Sends.

Matek-Sends je slavila protiv Kristine Mladenović iz Francuske sa 7:6 (7:3), 7:6 (8:6).

Odigrala sam dobro, bila sam agresivna i koncentrisana na meč, drago mi je što sam brzo završila“, rekla je Halepova.

Halepova je protiv Gajdošove slavila rutinski, ali je meč kasnio pošto se duel Rafaela Nadala i Tima Smičeka odužio, pa su njih dve na terenu ostale iza ponoći. Rumunka je spasla jednu brejk loptu koju je domaća teniserka imala, a sama je četiri puta oduzela servis rivalki iz pet pokušaja.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Junak iz prošlosti: Vragolan sa Kipra
“Evo ga Markos, ostavi“, rečenica je koju će svako ko tenis voli izgovoriti kada na ekranu ugleda harizmatičnog Bagdatisa.

209808776054bfad9760cef813743574_w640.jpg

I zaista, Kipranin je jedan od retkih tenisera za kojeg malo ko može da pronađe ružnu reč, pa čak i kada polomi četiri reketa. Šarmantan i šoumen, od svojih mečeva često je pravio spektakle, ali bez teatralnosti i uz spontani, simpatični osmeh.

Vinuo se do neba u Melburnu 2006, ali su ga povrede i ponekad nedostatak volje sprečili da postigne još više. Ipak, i danas kada podivlja na terenu, od Bagdatisovih poteza ’pada brada’.

Momak rođen u Paramiti u oblasti Limasol opčinio je teniski svet u dve januarske nedelje 2006. godine. Ne samo briljantnom igrom, nego i aurom koja je kružila oko njega i kojom je terao publiku da ga bodri. Grci koji žive u Australiji pobrinuli su se da navijanje bude kao na fudbalskim utakmicama – Bagdatis je gestikulacijama konstatntno održavao komunikaciju sa publikom, a oni su mu odgovarali skandiranjem ili plakatima poput onog “It’s in the BagH“ i sl.

“Prati me 21 rođak i neki ujaci i stričevi“, našalio se Kipranin.

Tada 20-godišnji Markos imao je zanosnu devojku Kamilu, koja je maltene posle svakog njegovog poena bila u kadru.

“Mislim da će moj trener gledati njegov meč, a ja ću spavati sa svojom devojkom“, rekao je Bagdatis pred meč sa Ivanom Ljubičićem, a na sledećoj konferenciji za medije vadio je fleke i rekao uz osmeh da je morao da izvini devojci zbog izjave.

146238079954bfae30e0d1e050452059_w640.jpg

Kipranin je u prva tri kola eliminisao Gimelstoba, Štepaneka i Gremelmajra, a ’seča’ Top 10 igrača počela je trećim teniserom sveta Endijem Rodikom u osmini finala – 6:4, 1:6, 6:3, 6:4. U četvrtfinalu je pao Ljubičić (osmi na listi) u pet setova, a posle još jednog maratonskog okršaja savladan je i četvrti na svetu David Nalbandijan – 3:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Meč sa Argentincem bio je najuzbudljiviji na tom Ozi openu – viđena je bitka bez predaha, svaki poen igran je kao najbitniji, Bagdatis je slavio posle tri časa i 27 minuta igre, a ja sam zakasnio u školu.

Kipranin je u drugom setu gubio sa 5:1, nadljudskim naporom došao do 5:5, ali je u prelomnom momentu iskrenuo zglob i prepustio veliku prednost protivniku. Nalbandijan je napravio brejk početkom trećeg seta, ali rasterećeni Bagdatis ponovo čini nemoguće – osvaja treći set, četvrti dobija uz pomoć jednog brejka, a u odlučujućem je dva puta nadoknadio brejk zaostatka i asom zapečatio veličanstvenu pobedu.

[raw]<iframe width="630" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Hze8sJawrhA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

Osvojio je i prvi set u finalu protiv Federera, ali tada 54. igrač sveta nije imao snage za još jednu senzaciju.

Iste sezone igrao je u polufinalu Vimbldona, u 2007. takođe je na Vimbldonu igrao četvrtfinale, a poslednji put dogurao je do druge nedelje Gren slema baš u Melburnu 2009. godine.

Sada je na korak od tog dostignuća – u prvoj rundi savladao je Tejmuraza Gabašvilija, a onda je iznenadio 20. nosioca Davida Gofana sa 6:1, 6:4, 4:6, 6:0.

“Dobro sam počeo, kontrolisao sam meč u prva dva seta. Pala mi je koncentracija kada sam napravio brejk u trećem setu, ali završio sam u velikom stilu“, kaže 29-godišnji Kipranin i dodaje da mu posebna energija sa tribina uvek prija.

U pojedinim momentima podsetio je Markos na svoje najslavnije dane – servisi oko 200 km/h kada je potrebno, pravovremeno hvatanje loptice u penjanju i miksovanje dubine udaraca, brzina, povremene improvizacije i izlasci na mrežu...

129534603054bfad99cc716189044976_w640.jpg

Osnovni preduslov za sve jeste da je Bagdatis maksimalno fizički spreman, a sada posle duže vremena to jeste slučaj. Treća runda donosi okršaj sa Grigorom Dimitrovom, koji se nalazi u izvanrednoj formi, ali Markosu čuda u Melburnu nisu strana.

“Grigor je odličan igrač, veoma je agresivan, ali mislim da imam šansu da uradim nešto. Jasno je da je on favorit, a na meni je da dam sve od sebe“.

Markosov otac je pravoslavni Libanac, a majka Grkinja sa Kipra. Ima i dvojicu braće, kao i sestru Zenu, koju je njegova porodica usvojila. Godine 2012. oženio se teniserkom Karolinom Šprem sa kojom ima ćerku Zaharu.

Kao klinac se najviše ugledao na Andrea Agasija, na kojeg i podseća po odsečnosti pokreta, čitanju igre i osećaju za udarac.

Nedavno je Bagdatis izjavio da mu je cilj da se vrati u Top 10, što je manje-više dočekano kao prilično smešan vic. Videćemo može li Markos da dokaže svetu da se ovoga puta ne šali.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Đoković ekspresno do trećeg kola
Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australijan opena ubedljivom pobedom nad Andrejem Kuznjecovim iz Rusije, rezultatom 6:0, 6:1, 6:4.

170520298954c0751f8e14e576680747_w640.jpg

Đoković je odigrao mnogo bolji meč nego pre dva dana protiv Aljaža Bedenea i posao završio za 84 minuta.

Novak će se u narednoj rundi sastati sa boljim iz duela Japanca Goa Soede i Fernanda Verdaska iz Španije.

Srpski teniser od samog starta odigrao je fantastično – odlično je servirao, osnovni udarci su savršeno funkcionisali, pa je posle samo 50 minuta na semaforu pisalo 6:0, 6:1.

Početni udarac je bio veoma siguran, upisao je osam asova, a realizacija na prvi servis bila je odličnih 86 odsto. Jedini pad koncentracije desio se početkom trećeg seta, kada je Đoković promašio nekoliko udaraca, a Kuznjecov napravio jedini brejk. Ipak, iako nervozniji nego na startu, Novak se brzo vratio i sigurno priveo meč kraju.

Đoković, koji je deveti put uzastopno prošao barem u treće kolo na prvom Gren slemu sezone, meč je završio sa 28 vinera i 19 neiznuđenih grešaka, dok je Rus upisao 10 direktnih poena i 34 greške.

Tok meča:
88407724054c0752154b78410214077_w640.jpg

Srpski teniser otvorio je meč na ‘Rod Lejver Areni’ na veoma siguran način – dva servis vinera, direktan poen forhendom i iznuđena greška rivala za 1:0.

Forhend je odlično funkcionisao na početku meča, dobrim riternom iz tog udarca naterao je Kuznjecova da pogreši i stigao do dve vezane brejk šanse. Prvu je Rus spasao dobrim servisom, ali je već kod druge popustio za 2:0.

I drugi gem na svoj servis Novak je lagano osvojio, a onda ponovo napao servis rivala. Kuznjecov je svaku lopticu udarao iz sve snage što protiv srpskog igrača nije dobra taktika. Posle dva vinera forhendom i riterna pod noge Đoković je otišao na 4:0.

Iako je snažnim i ravnim udarcima stigao do 40:40, Kuznjecov je u sledećem poenu požurio na mrežu, što je Novak kaznio odličnim forhend pasingom po dijagonali i još jednim poenom otišao na 5:0.

Ruski teniser počeo je bolje da servira nego na startu meča, ali je i više grešio. Đoković je za 15:15 odigrao spektakularan poen pogodivši viner forhendom posle smeča rivala, a onda i sačekao da mu rival pokloni gem – 6:0.

Najbolji teniser sveta bez većih problema otvorio je i drugi set, a onda je viđen najduži gem na meču. Andrej je imao šansu da se u dva navrata upiše na semafor, ali ga je Đoković uvek čitao i prolazio na mreži. Kod druge brejk lopte Rus je loptu ubacio u mrežu za 2:0. Usledio je gem bez izgubljenog poena i ponovo je na servisu bio Kuznjecov (3:0).

36809033254c07521d80b8464065011_w640.jpg

Četvrti gem trećeg seta odvijao se kao i svi do sada – Novak je držao visok nivo igre, mleo protivnika koji je grešio, i stigao do dve vezane brejk šanse. Ipak, Rus se izvukao servisima, preživeo još dve brejk šanse i zahvaljujući početnom udarcu uspeo da se upiše na semafor – 3:1. To nije smetalo srpskom igraču da veže dva vinera forhendom i as, i za minut povede sa 4:1.

Đoković nije spuštao nogu sa gasa – u laganom ritmu napravio je još jedan brejk i posle samo 50 minuta poveo sa 2:0 u setovima (6:0, 6:1).

Đokoviću je malo opala koncentracija, pa je prva tri riterna izbacio u aut. Sledeća tri poslao je pod noge rivala, ali je on uspeo da sa dva dobra servisa izbegne brejk na startu. Tada smo videli najlošiji gem Novaka od početka meča – dve duple servis greške, jedna neiznuđena greška i bekhend paralela Rusa za prvi brejk (0:2). Međutim, srpski igrač se brzo stabilizovao, podigao nivo igre i odmah vratio izgubljeno. Sledeći gem trajao je nešto više od minuta – 2:2.

Beograđanin se vratio u ‘mod’ iz prva dva dela igre – forhend i servis savršeno su funkcionisali u nastavku drugog seta. Novi brejk i novi gem sa nulom za 4:2. Do kraja meča obojica tenisera držala su svoj servis i Novak je lagano priveo meč kraju rezultatom 6:0, 6:1, 6:4.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Nišikori preživeo Dodiga
Peti teniser planete Kei Nišikori odigrao plasirao se u treće kolo Australijan opena pobedom nad Hrvatom Ivanom Dodigom sa 3:1 (4:6, 7:5, 6:2, 7:6).

53154621054c068fa6c3cb804806705_w640.jpg

Nišikori je odigrao još jedan težak meč u Melburnu, ali je bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije i stigao do treće runde.

Tamo ga čeka Amerikanac Stiv Džonson, koji je u tri seta eliminisao Santjaga Hiralda.

Hrvatski teniser bolje je otvorio meč protiv favorizovanog Japanca, pa je posle razmene brejkova poveo sa 3:2 i tu prednost održao do kraja seta. Nišikori je stabilizovao igru u drugom delu, čekao šansu rivala i dočekao je u samom finišu za izjednačenje.

Furiozno je osvojio i treći set, a onda je u četvrtom viđena prava drama – Dodig je imao prednost brejka, servirao za 2:2 u setovima, ali se furioznom serijom nestvarnih poena Nišikori vratio i ostao u setu. Otišlo se u taj brejk u kom je Japanac uzeo sve poene i zasluženo prošao dalje.

Kei je meč završio duel sa 52 vinera i 26 neiznuđenih grešaka, dok je taj odnos kod Dodiga bio 42:35.

“Bilo je fantastično, imao sam osećaj kao da sam u Japanu. Ovde imam veliku podršku, ne samo od ljudi iz Japana već i ostalih. Veoma sam srećan što sam igrao na ovom terenu i nadam se da mogu dobro da nastavim”, rekao je Nišikori posle meča.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Serena se mučila, pa pregazila Veru
Prva teniserka sveta Serena Vilijams namučila se u meču sa Ruskinjom Verom Zvonarjovom, ali je ipak uspela da prođe u treće kolo.

108868541354c063e0bb235529313721_w640.jpg

Serena je slavila rezultatom 7:5, 6:, iako je u finišu prvog dela igre spasavala tri set lopte.

Amerikanka će se u narednoj rundi sastati sa Elinom Svitolinom, koja je u dva taj brejka izbacila Nikol Gibs.

Prva igračica planete odigrala je znatno slabiji meč nego u prvoj rundi, ali je osvojila najvažnije poene.

Finalistkinja Vimbldona i US opena u dva navrata je imala brejk prednosti u prvom setu, a pri rezultatu 5:4 i tri set lopte. Međutim, Vilijams se vratila, a onda vezala još dva gema za vođstvo u setovima.

Tada je meč bio prelomljen – Amerikanka je seriju osvojenih gemova produžila na deset (u jednom trenutku dobila je 15 od 17 poena), za furiozan završetak.

Serena je meč završila sa 32 direktna poena i 14 neiznuđenih grešaka, dok je kod Zvonarjove taj odnos bio 11:24.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Aga za 44 minuta do trećeg kola
Šesta teniserka sveta Agnješka Radvanjska plasirala se u treće kolo Australijan opena, pobedom nad Johanom Larson za samo 44 minuta igre.

190102476254c0516562df3287147502_w640.jpg

Radvanjska je pobedila Šveđanku rezultatom 6:0, 6:1 i tako skratila program na ‘Rod Lejver Areni’.

Poljakinja će se u narednoj rundi sastati sa pobednicom meča u kom se sastaju Varvara Lepčenko i Ajla Tomljanović.

Radvanjska je od samog starta krenula silovito i stavila do znanja 70. Teniserki planete da nema nameru da se dugo zadržava na terenu. U drugom gemu napravila je brejk iz treće prilike i onda samo nastavila niz za set sa nulom.

Iako je u drugom setu izgubila jedan gem, on je trajao dva minuta kraće nego prvo – 23:21. Posle rezultata 1:1 Johana čitava četiri gema nije osvojila nijedan poen, pa je Aga lagano privela meč kraju.

Koliko je poljska igračica dominirala pokazuje odnos direktnih poena koji iznosi 18:4 u korist Radvanjske. Agnješka je napravila samo osam neiznuđenih poena, naspram 22 njene rivalke.

Johana Larson izgubila je 20 od 29 poena na svoj servis, dok je u gemovima protivnice osvojila još samo sedam.

Natrag