Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Vavrinka taj brejkovima do treće runde
Aktuelni šampion Australijan opena Stan Vavrinka imao je problema i u drugom meču ovogodišnjeg turnira, ali je uspeo da ga dobije u tri seta.

86846571154c0849e9dc47868725447_w640.jpg

Beta/AP Photo/Lee Jin-man
Vavrinka je savladao Rumuna Marijuša Kopila rezultatom 7:6, 7:6, 6:3, posle nešto manje od 140 minuta igre.

Švajcarski teniser u sledećoj rundi igraće protiv Jarka Nieminena, koji je u tri seta eliminisao Mihaela Bačingera iz Nemačke.

Vavrinka je imao velikih problema da ukroti servis 193 centimetra visokog Rumuna, pa je prva dva seta dobio tek u taj brejku. Kopil je tokom meča odservirao najbrži servis u dosadašnjem toku sezone koji je išao čak 242 kilometara na čas.

“Bilo je komplikovano, tri teška seta. Uslovi su bili teški, mnogo je toplije danas. On je bio agresivan, odličan je servis, što je bio veliki izazov. Imao sam uspone, ali sam bio fokusiran u bitnim momentima i zadovoljan sam što nisam izgubio mnogo energije. Na Gren slemovima nema lakih mečeva, u sledećem očekujem najtežeg protivnika. Svi igraju dobro, mogu da vas napadnu i stave pod veliki pritisak. Morate se izboriti za drugu nedelju”, rekao je Vavrinka posle meča.

Četvrti igrač na ATP listi potom se osvrnuo na narednog protivnika Jarka Nieminena.

“Veoma nezgodan teniser – igra sa mnogo ritma i intenziteta. Biće teško, ali sada imam dan odmora da se odmorim, što ću i učiniti”, dodao je Stan

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Venus prati sestru, Cibulkova ubedljiva
Četvrtog dana Australijan opena odigrano je mnoštvo interesantnih mečeva, a videli smo i neke impresivne pobede.

30402809654c0885e0d53e277364755_w640.jpg

Beta/AP Photo/Lee Jin-man
Poljakinja Agnješka Radvanjska otvorila je dan ubedljivom pobedom nad Johanom Larson sa 6:0, 6:1, posle samo 44 minuta igre.

U istom ritmu nastavila je Amerikanka Venus Vilijams, koja je posle trofeja u Oklandu treće kolo Ozi opena obezbedila sigurnim trijumfom nad sunarodnicom Loren Dejvis (6:2, 6:3).

Potpuno neverovatan duel viđen je između Garbinje Muguruse i Danijele Hantuhove – odigrano je tri seta, a videli smo samo 20 gemova. Španjolka je povela sa 6:1, Slovakinja uzvratila istom mera, da bi Mugurusa odlučujući deo igre dobila sa nulom.

Timea Baščinski nastavila je sa sjajnim partijama ove sezone, posle Jelene Janković izbacila je i kvalifikantkinju Anu Tatišvili sa 6:7, 6:3, 6:2.

Serena Vilijams preživela je duel sa Verom Zvonarjovom i igraće sa Elinom Svitolinom koja je u dva taj brejka nadigrala Nikol Gibs. Varvara Lepčenko je sa 6:1, 7:6 izbacila domaću teniserku Ajlu Tomljanović, a Kamila Đorđi nije imala problema protiv Tereze Smitkove – 6:1, 6:4.

Prošlogodišnja finalistkinja Dominika Cibulkova na iznenađenje svih je razbila ove sezone odličnu Cvetanu Pironkovu, rezultatom 6:2, 6:0.

Australijan open (žene), IV dan:
Loren Dejvis – Venus Vilijams 2:6, 3:6
Johana Larson – Agnješka Radvanjska 0:6, 2:6
Garbinje Mugurusa – Danijela Hantuhova 6:1, 1:6, 6:0
Ana Tatišvili – Timea Baščinski 6:7, 6:3, 6:2
Kamila Đorđi – Tereza Smitkova 6:1, 6:4
Serena Vilijams – Vera Zvonarjova 7:5, 6:0
Denisa Aljertova – Alize Korne
Dominika Cibulkova – Cvetana Pironkova 6:2, 6:0
Nikol Gibs – Elina Svitolina 6:7, 6:7
Varvara Lepčenko – Ajla Tomljanović 6:1, 7:6
Petra Kvitova – Mona Bartel
Medison Kiz – Kejsi Delakva
Irina Falkoni – Medison Brengl
Barbora Zahlavova-Stricova – Kai-Čen Čang
Viktorija Azarenka – Karolina Voznijacki
Sem Stosur – Koko Vandevege

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Mari: A ja bio folirant i za psihijatra...
Šesti teniser sveta Endi Mari razočaran je načinom na koji se mediji i teniska javnost odnose prema njemu.

182559343854c0a9173c762173740946_w640.jpg

Beta/AP

Rafael Nadal imao je dosta fizičkih problema, ali je uspeo da savlada Tima Smičeka u pet setova, posle čega je dobio pohvale za borbenost i takmičarski duh.

Međutim, Mari smatra da odnos ne bi bio isti da je on prošao kroz to, a kao primer je naveo njegov meč sa Robinom Haseom u prvom kolu US opena prošle sezone.

“Kada sam se ja mučio sa grčevima i pobedio na US openu prošle sezone, bio sam: ’neko ko voli da drami, nespreman, treba da idem kod psihijatra, folirant’. Čudno“, napisao je Škot na Tviteru.

Mari je u prva dva kola u Melburnu savladao Bambrija i Matoševića ne izgubivši ni set, a u trećoj rundi čeka ga okršaj sa Žoaom Sousom.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak: Tajna je u profesionalnom pristupu
Prvi teniser sveta Novak Đoković bio je zadovoljan svojom agresivnom igrom u pobedi nad Andrejom Kuznjecovom u drugom kolu Australijan opena.

23238112454c0a632425e7049770959_w640.jpg

Beta/AP

Đoković je deklasirao ruskog tenisera sa 6:0, 6:1, 6:4.

“Prva dva seta bili su odlični, sproveo sam plan u delo. Sve što sam nameravao da uradim, skoro 100% sam i uspeo – servis, igra sa osnovne linije, agresivni udarci, isti takvi riterni. Imao je slab procenat prvog servisa u drugom setu, što mi je omogućilo dosta prilika“, rekao je Đoković.

Na pitanje koja je tajna njegove fizičke spremnosti s obzirom da se mnogi teniseri muče sa povredama i vrućinom, Novak je odgovorio:

“Trening, i to ne govorim samo o treningu na terenu, već i o profesionalnom pristupu van njega. Ali i povrede su deo sporta, one se nekada dese čak i kada se brineš o svakom aspektu karijere, kada pokušavaš da budeš disciplinovan i da imaš holistički pristup svemu. Profesionalni tenis danas zahteva posvećenost na terenu i van njega. Ponavljam, povrede se dešavaju, pogotovo u individualnom sportu kao što je tenis – mnogo je izazova za telo i um, putovanja, promena vremenskih zona, podloga, uslova igranja... Sve to uzima danak“.

Rafael Nadal savladao je Tima Smičeka u pet setova, a tokom meča se mučio sa grčevima i generalno fizički nije bio u najboljem stanju.

“Gledao sam samo nekoliko poslednjih gemova petog seta. On najbolje zna da kaže kako se osećao na terenu. Ne znam – po onome što sam ja video, on se borio i zaslužio je da pobedi. Definitivno nisam očekivao da igra četiri i po sata sa Smičekom, ali ljudi moraju da shvate da i drugi igrači umeju da igraju kao najbolji, a da Gren slem turniri donose posebnu motivaciju. Siguran sam da je i Rafa govorio lepo i da je pohvalio protivnika“.

147182608854c0a6340d1d7440981738_w640.jpg

Beta/AP

Đoković je istakao i sportski duh Tima Smičeka.

“Video sam i džentlmenski gest Smičeka, mislim da bi o tome trebalo da se govori. To nije često u sportu danas, gde se mediji generalno fokusrijah na rivalstva, agresivan pristup mečevima. Lepo je videti nešto što je iznad samog sporta – fer plej i sportski duh“.

Od 2007. godine Novak je u prve dve runde u Melburnu izgubio ukupno dva seta.

“Ovo je i generalno gledano Gren slem turnir na kojem sam najuspešniji. Uživam u uslovima u kojima se igra, uprkos tome što su tereni znatno brži u poslednje dve godine nego ranije. Ovde je atmosfera sportska, opuštena, pozitivna, ljudi čine da se osećam dobro. Takođe, ovo je i prvi veliki turnir, svi su sveži i motivisani. Mislim da je mnogo faktora koji čine da se osećam kako treba na terenu“, zaključio je srpski teniser.

Đokovića u trećem kolu čeka bolji iz meča Verdasko – Soeda.

[raw]<iframe width="630" height="360" src="//www.youtube.com/embed/Iid7-buODkY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Viktor i Bojana bez uspeha u dublu
Srpski teniseri Viktor Troicki i Bojana Jovanovski završili su takmičenje na Australijan openu u dubl konkurenciji već na startu turnira.

161251808054c09408de144663049064_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Troicki je u paru za Rusom Mihailom Južnim poražen od kombinacije Peja/Soareš sa 6:1, 6:4, posle 64 minuta igre.

Jovanovski je igrala sa Kateržinom Piter protiv Timee Baboš i Kristine Mladenović, ali su bile još slabije, pa su izgubile 6:1, 6:3.

Jovanovski je učešće na prvom Gren slemu sezone završila već u prvom kolu, dok će se Troicki u trećoj rundi sastati sa Tomašom Berdihom iz Češke. Njih dvojica igraće drugi meč dnevnog termina na 'Margaret Kort Areni'.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Vavrinka: Ne znam da li bih kao Smiček
Stan Vavrinka, branilac titule na Australijan openu, kaže da ne zna da li bi postupio kao Tim Smiček u meču sa Rafaelom Nadalom.

102677246754c0b44f63178243253730_w640.jpg

Beta/AP
Amerikanac je dao novi prvi servis Nadalu nakon što je Španca omeo neko iz publike, i to u poslednjem gemu više od četiri sata dugog meča.

“Mislim da je to sjajno. Lepo od njega što je vratio poen – ne viđa se to često, to je dobar primer fer pleja“, rekao je Švajcarac.

Na pitanje da li bi postupio na isti način kao Smiček, Vavrinka je odgovorio:

“Ne znam. Da vidim... Ne znam stvarno, ne može se na to odgovoriti, posle četiri sata meča ne znaš šta ti je u glavi. Nekada samo reaguješ, nije kao da zapravo pitaš sebe kad se to događa, samo uradiš. Nadam se da bih postupio kao on“.

Vavrinka je u drugom kolu savladao Marijuša Kopila rezultatom 7:6, 7:6, 6:3, posle nešto manje od 140 minuta igre.

“Bio je priličnio težak meč i drago mi je što sam prošao dalje, naročito u tri seta. uslovi nisu bili laki, bilo je prilično vruće, teren je bio brži i on je igrao sjajno, pogotovo ga je služio servis. Nisam igrao najbolje što umem, ali srećan sam što sam pronašao način da trijumfujem“.

U trećoj rundi Vavrinku čeka okršaj sa Jarkom Nieminenom.

“Generalno sam zadovoljan kako igram. Dobio sam prva dva meča u tri seta, dobro treniram, osećam lopticu. Ako želiš da doguraš daleko, moraš da budeš spreman i za neke uspone i padove jer su dve nedelje dug period“, zaključio je Švajcarac.

[raw]<iframe width="630" height="360" src="//www.youtube.com/embed/Sb5a8czhrdI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Azarenka razbila Karo u derbiju
Viktorija Azarenka, dvostruka šampionka u Melburnu, savladala je osmu nositeljku Karolinu Voznijacki sa 6:4, 6:2 u drugom kolu Australijan opena.

15682562454c0cb466e1d1749017697_w640.jpg

Beta/AP
Očekivao se mnogo uzbudljiviji meč, prvi set bio je izuzetno kvalitetan na obe strane, ali je Beloruskinja u drugom bila superiorna i zasluženo je došla do trijumfa za 98 minuta igre.

Azarenka je počela mnogo bolje, povela je sa 3:0 uz dva brejka viška, ali Voznijacki se nije predavala – gledali smo dosta razmena visokog intenziteta sa osnovne linije, Beloruskinji je malo popustio prvi servis, pa je Karolina izjednačila na 4:4.

Usledio je ključni gem celog meča – taman kada se činilo da je Voznijacki u naletu, Azarenka je ponovo proigrala. Spasla je Dankinja tri brejk lopte, od toga dve udarcima na samu liniju, ali je Beloruskinja iskoristila četvrtu i povela sa 5:4.

Vika je potom privela set kraju i mogla je mnogo rasterećenije da uđe u drugi – dodatno je podigla nivo igre, igrala je agresivno i ’crtala’ po terenu, a Voznijacki nije imala odgovor.

Napravila je Azarenka brejk u trećem gemu, Karolina je izgubila svaki plan u igri, a do kraja je Beloruskinja slavila bez većih problema.

Azarenka je meč okončala sa 31 vinerom i 28 neiznuđenih grešaka, dok je Voznijacki imala 18 direktnih poena i 20 grešaka.

U trećoj rundi Viktorija će igrati sa Barborom Zahlavovom Stricovom, 23. teniserkom sveta koja je u dva seta savladala Kai-Čen Čang.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Verdasko na Novaka u trećem kolu
Španski teniser Fernando Verdasko biće protivnik Novaka Đokovića u trećem kolu Australijan opena.

161209156654c0cd23dd5cf152021233_w640.jpg

Beta/AP
Verdasko, polufinalista iz Melburna 2009. godine, savladao je Japanca Goa Soedu sa 6:3, 6:2, 7:6 (7-3).

Posle mučenja sa Džejmsom Vordom na startu turnira, 31-godišnji Verdasko odigrao je mnogo bolji meč i bez većih problema izašao je na kraj sa Soedom.

Levoruki Madriđanin meč je završio sa 42 vinera i 32 neiznuđene greške, dok je Soeda imao 21 direktni poen i 23 greške.

Đoković vodi sa 6-4 u međusobnim duelima sa Verdaskom, a na betonu je skor 4-1 za Novaka, jedini put Španac je slavio davne 2005. na US openu. Biće to njihov prvi duel još od Pekinga 2013. godine, kada je srpski teniser pobedio u tri seta.

Pobednik tog okršaja u osmini finala igraće sa boljim iz duela Džon Izner – Žil Miler.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Nišikori: Vrtelo mi se u glavi
Japanski teniser Kei Nišikori rekao je da je zadovoljan kako je odigrao poslednja dva seta u meču sa Ivanom Dodigom.

77992437954c0c2e3db118675308964_w640.jpg

Beta/AP

Hrvatski teniser osvojio je prvi set, ali je finalista US opena preokrenuo i slavio sa 4:6, 7:5, 6:2, 7:6.

“Bio je dug četvrti set. On je igrao zaista dobro, pogotovo u prva dva seta – bio je agresivan, ritern ga je služio, a ja sam se mučio na svoj servis. Mislim da sam u trećem i četvrtom setu zaigrao bolje i agresivnije“, rekao je 25-godišnji Nišikori.

Japanac ističe da je bilo teško igrati po velikoj vrućini.

“Drugačije je bilo nego prvog dana, mnogo toplije, mnogo sunca. Nije bil lako, pogotovo sam u trećem i četvrtom setu bio umoran i vrtelo mi se u glavi. Ali znamo da tako može da bude u Australiji i bio sam spreman za to. Ipak, nadam se da neće više biti tako“.

Rival Nišikoriju u trećem kolu biće Stiv Džonson iz SAD.

“Igrali smo nedavno u Brizbejnu, on je težak protivnik sa veoma dobrim servisom. Uz to, ima snažan forhend i često izlazi na mrežu, tako da moram da budem oprezan“, zaključio je peti teniser sveta.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Ispao Monfis, srećni Felisijano
Džon Izner bio je siguran, Felisijano Lopes je imao mnogo sreće, Žil Miler i Stiv Džonson izbacili su nosioce, a Jerži Janovič eliminisao je Gaela Monfisa.

73255645154c091b8c0768363912621_w640.jpg

Beta/AP Photo/Bernat Armangue
Izner je sa 6:4, 7:6, 4:6, 6:4 pobedio Hajder-Mauerera, dok je Felisijano Lopes prošao dalje predajom Adrijana Maranina u četvrtom setu.

Manarino je u tom trenutku vodio sa 2-1 u setovima, ali je gubio sa 4:0 u četvrtom, da bi se povukao zbog grčeva.

Posle spasenih meč lopti u prvom kolu, Felisijano se ovoga puta suočavao sa jednom, ali je ponovo prošao dalje (gubio sa 2-0 i rival servirao za meč).

U derbiju dana Monfis je skupo platio pet setova odigranih sa Lukasom Puijem u prvom kolu – sada je odigrao još jedan maraton, ali ovoga puta je izgubio. Bolji od njega bio je Jerži Janovič 6:4, 1:6, 6:7, 6:3, 6:3, a Poljak će sada igrati baš sa Lopesom.

Baš kao i u prvom kolu, David Ferer izgubio je prvi set, ali je i sada uspeo da preokrene, ovoga puta protiv Sergeja Stahovskog. Sledeći suparnik biće mu Žil Simon.

Jarko Nieminen u tri seta pobedio je Bahingera, baš kao i Stiv Džonson Santjaga Hiralda koji je bio 30. nosilac. Žil Miler je u odličnoj formi, ovoga puta pao je Roberto Bautista-Agut sa 7:6, 1:6, 7:5, 6:1, trenutno 16. na ATP listi.

Vasek Pospišil okrenuo je Paola Lorencija, Giljermo Garsija-Lopes nije imao problema protiv istrošenog Alehandra Gonsalesa – 6:1, 6:3, 6:3.

Dalje su prošli Novak Đoković, Kei Nišikori i Stan Vavrinka.

Australijan open (muškarci), IV dan:
Ivan Dodig – Kei Nišikori 6:4, 7:5, 6:2, 7:6
Giljermo Garsija-Lopes – Alehandro Gonsales 6:1, 6:3, 6:3
Santjago Hiraldo – Stiv Džonson 3:6, 4:6, 2:6
Džon Izner – Andreas Hajder-Maurer 6:4, 7:6, 4:6, 6:4
Felisijano Lopes – Adrijan Manarino 4:6, 4:6, 7:6, 4:0 predaja Manarina
Jarko Nieminen – Matijas Bahinger 7:6, 7:5, 7:5
Žil Miler – Roberto Bautista-Agut 7:6, 1:6, 7:5, 6:1
Stan Vavrinka – Marijuš Kopil 7:6, 7:6, 6:4
Novak Đoković – Andrej Kuznjecov 6:0, 6:1, 6:4
Paolo Lorenci – Vasek Pospišil 7:6, 6:7, 3:6, 4:6
Marsel Granoljers – Žil Simon 6:7, 2:6, 4:6