Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Berdih zaustavio Troickog
Srpski teniser Viktor Troicki završio je učešće na Australijan openu, pošto ga je u trećem kolu eliminisao Čeh Tomaš Berdih.

76651980354c1ce0be3eed823145642_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Berdih je odigrao savršen meč protiv Troickog i potpuno zasluženo slavio rezultatom 6:4, 6:3, 6:2, posle

Troicki, koji nije bio na nivou iz prethodnih mečeva, neće biti nezadovoljan posle prvog Gren slema – vratio se na veliku scenu i ušao među 50 najboljih na svetu.

Ovo je bio sedmi međusobni duel dvojice tenisera, a Tomaš sada vodi sa 6-1 u pobedama.

Češki igrač u osimini finala čeka boljeg iz meča u kom se sastaju dvojica Australijanaca – Semjuel Groti i Bernard Tomić.

Duel na Margaret Kort Areni počeo je tvrdo sa obe strane – obojica tenisera držala su svoj servis do same završnice. Tada je Berdih ubrzao ritam, sjajnom forhend dijagonalom izborio set loptu, da bi mu je Viktor poklonio duplom servis greškom – 6:4.

Energiju i raspoloženje osvojenim setom Tomaš je preneo na početak drugog seta. Odmah je oduzeo servis Srbinu i stečenu prednost lako održao do kraja – 6:3.

Sedmi igrač planete posebno je bio impresivan u poslednjem delu igre, u kom nije izgubio nijedan poen na svoj servis sve do 30:0 u poslednjem gemu. Tada je posustao na tren, ali onda realizovao osmu meč, pošto je prethodnih sedam Viktor spasao – 6:4.

Berdih je bio mnogo bolji i agresivniji teniser na terenu – napravio je čak 55 diretnih poena, u odnosu na 21 Troickog. Momak iz Češke imao je 11 neiznuđenih grešak manje (19:30), ali je jedan od razloga Viktorovog poraza veoma nizak procenat osvojenih poena na drugi servis, samo 29%.

Porazom Viktora Troickog jedini predstavnik Srbije u singlu ostao je Novak Đoković.

Tok meča:
54971512054c1c1770a717104770607_w640.jpg

Obojica tenisera sigurno su otvorila meč, da bi Viktor prvi pripretio. Sačekao je dve greške Berdiha za 15:30, ali se Čeh izvukao dobrim servisima i poveo sa 2:1.

Čeh je počeo bolje da čita servise Viktora i stigao do 30:30. Pri tom rezultatu napadao je forhendom, izašao napred, ali je volej spustio u mrežu posle dobrog pasing šota. Troicki je potom sigurno odservirao i izjednačio na 2:2.

Gemovi su trajali kratko, a igrači koji su priali servis u proseku su uzimali samo po jedan poen. Srpski igrač pogodio je dva dobra servisa i uz greške rivala došao do 3:3.

Sve do desetog gema nismo videli previše uzbuđenja – poeni su bili kratki, obično su servisi ili neiznuđene greške završavale posao. Ipak, Berdih je tada ubrzao ritam, posle dve greške Viktora pogodio je strahovit forhend za brejk i set loptu. Činilo se da će je Troicki spasiti asom, ali je čelendž pokazao da je prvi servis u autu. To je omelo našeg igrača koji je napravio duplu i poklonio set rivalu – 6:4.

Berdih je osvajanjem prvog seta dobio krila i veoma brzo dobio prvi gem u drugom. U tim trenucima bio je veoma raspoložen, ritern mu je funkcionisao savršeno, što mu je omogućilo da dođe do 30:0. Viktor se servisima vratio na 30:30, ali je Čeh ponovo ubrzao i posle divnog poena napravio brejk. Seriju osvojenih gemova produžio je na tri i za samo 12 minuta poveo sa 3:0.

52665690354c1ce0f25e15162191867_w640.jpg

Troicki je konačno uspeo da se stabilizuje – vezao je tri precizna servisa i prekinuo niz protivnika za 3:1. Međutim, povratnik na tur bio je previše defanzivan u razmenama, Berdih ga je oterao iza osnovne linije i lako dominirao u poenima.

Srpski igrač nije došao ni do jedne brejk prilike, ali je uživao na terenu što pokazuje detalj iz osmog gema. Čeh je posla ritern na liniju, a Viktor je uspeo da se snađe, pa je vratio loptu okrenut leđima. Taj poen je izgubio, ali je sledeći osvojio za 5:3. Na 15:15 malo je falilo da pogodi viner riternom i napravi pritisak, ali je posle toga Tomaš lagano uzeo dva poena i došao do drugog seta - 6:4, 6:3.

I treći set počeo je kao drugi – sedmi igrač na ATP listi rastrčao se po celom terenu, pogađao neverovatne uglove forhendom i bez izgubljenog poena oduzeo servis. Usledila su četiri ravna servisa i vođstvo od 2:1.Troicki se mentalno vratio u meč, ali i dalje nije mogao da priđe brejk lopti. Sva tri gema na svoj servis Tomaš je uzeo bez izgubljenog poena i poveo sa 4:2.

Sa tri vezana forhenda Berdih je obezbedio sebi prilike za brejk, Troicki se vratio snažnim servisima i najavio najduži gem na meču. Spasao je čak sedam brejk lopti pri rezultatu 5:2, ali je to bilo sve, pošto je Berdih iskoristio osmu za konačni trijumf.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Dimitrov preživeo Bagdatisa i navijače
Bugarski teniser Grigor Dimitrov plasirao se u četvrto kolo Australijan opena teškom pobedom nad Markosom Bagdatisom posle preokreta.

181666260854c1c3b415668327737446_w640.jpg

Beta/AP Photo/Vincent Thian
Dimitrov je preživeo sjajnog Kipranina i još bolje navijače i slavio rezultatom 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3, iako je gubio sa 2-1.

Trenutno 11. igrač na ATP listi tek posle više od tri i po sata obezbedio je duel sa boljim iz meča Endi Mari – Žoao Souza.

Bagdatis je po ko zna koji put pokazao da mu najviše prija Australijan open, kao i atmosfera koja je više priličila fudbalskoj utakmici. Na tribinama je bilo mnogo navijača sa grčkim zastavama koji su konstantno pevali i uzvikivali ime svog miljenika. Ni Dimitrovu nije manjkalo podrške vernih pristalica, ali se od početka videlo da se ne snalazi dobro u takvoj atmosferi.

Da neće imati respekta prema mnogo bolje rangiranom protivniku Markos je pokazao u desetom gemu prvog seta – iskoristio je drugu brejk loptu i poveo sa 1-0. Do tada je odigrao nekoliko sjajnih poena, a posebno su bile impresivne bekhend paralele iz defanzive.

Tada je malo stao u igri, počeo više da greši što je Bugarin iskoristio i izjednačio. Mogao je Grigor da iskoristi očajnu realizaciju brejk lopti Kipranina u trećem setu, ali je i on pao u igri, što zbog problema sa obućom, što zbog oscilacija na bekhendu. Tek devetu brejk loptu iskoristio je Markos i otišao na 2-1 u setovima. Međuti, više od toga nije mogao – Dimitrov je sledeća dva seta dobio sa po 6:3 i plasirao se dalje.

“Sve što sam mogao je da ostanem u meču I da se borim. Markos je igrao eksremno dobro – u prva dva seta me je napadao, i bio je to jedan od onih teških dana. Saterao me je uza zid, ali sam samo sebi govorio da moram da nastavim da se borim. Drago mi je što sam uspeo da trijumfujem u ovakvom meču”, rekao je Dimitrov.

On je imao 42 direknta poena i 10 neiznuđenih grešaka više, dok je Bagdatis poentirao 51 put, ali je upisao 57 grešaka.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Makarovoj derbi, iznenađenje Janine
Petog dana Australijan opena Janina Vikmajer napravila je iznenađenje eliminisavši Saru Erani sa 4:6, 6:4, 6:3.

104847144554c1bab799804058149849_w640.jpg

Vikmajer se plasirala u četvrto kolo Gren slema prvi put od 2011. Godine, iako je Erani vodila u setovima i imala višak brejka u drugom.

Belgijanki se pridružila Kineskinja Šuaj Peng, koja je prošla Jaroslavu Švedovu takođe posle velikih problema. Kazahstanka je servirala za set, imala prednost u taj brejku, ali je izgubila prvi set. U drugom je Kineskinja rešila pitanje pobednika rezultatom 7:6, 6:3.

Bajka Luice Hradecke koja je izbacila Anu Ivanović u prvom kolu prekinula je Julija Gerges, trijumfom od 7:6, 7:5.

Jekatarina Makarova je u mini derbiju ove faze pobedila Karolinu Pliškovu sa dva puta po 6:4. Rumunka Irina Kamelija-Begu napravila je rezultat karijere plasmanom u četvrto kolo. Ona je do sada samo jednom igrala u drugoj runid nekog Gren slema, a u Melburnu je najveći uspeh postigla trijumfom nad Karinom Viteft sa 6:4, 6:4.

Australijan open (žene), V dan:
Jaroslava Švedova – Šuaj Peng 6:7, 3:6
Sara Erani – Janina Vikmajer 6:4, 4:6, 3:6
Lucie Hradecka – Julija Gerges 6:7, 5:7
Karolina Pliškova – Jekatarina Makarova 4:6, 4:6
Judžini Bušar – Karolin Garsija 7:5, 6:0
Karina Viteft – Irina-Kamelija Begu 4:6, 4:6
Betani Matek-Sends – Simona Halep
Zarina Dijas – Marija Šarapova

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Halep teško do četvrtog kola
Treća teniserka sveta Simona Halep plasirala se uz mnoštvo problema u četvrto kolo Australijan opena, pobedom nad Betani Matek-Sends sa 6:4, 7:5.

53325561954c1dbd80dee7187823618_w640.jpg

Simona nije bila preterano sigurna u duelu sa Amerikankom, ali je uspela da neokrznuta stigne do druge nedelje turnira.

Rumunki je bio potreban jedan brejk da uzme prvi set, a kada je u drugom povela sa 4:1, činilo se da je kraj blizu. Ipak, Betani je vratila oba brejka, ali se onda Halep trgla i pobedila.

Ona je meč završila sa 29 vinera, tri više od protivnice, dok je odnos u neiznuđenim greškama bio 33:25 u “korist” Matek-Sends.

Simona će se u narednoj rundi sastati sa Belgijankom Janinom Vikmajer, koja je napravila iznenađenje eliminacijom Sare Erani.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Bušar u velikom stilu do osmine finala
Sedma teniserka sveta Judžini Bušar u velikom stilu se plasirala u četvrto kolo Australijan opena, pobedom nad Karolin Garsijom u dva seta.

57834159054c1c2a939db8263342256_w640.jpg

Beta/AP Photo/Bernat Armangue
Bušar je posle neizvesnog prvog seta slomila otpor francuske teniserke i slavila rezultatom 7:5, 6:0.

Kanađanka je u tri navrata imala brejk zaostatka u prvom setu, uvek je uspevala da se vrati i onda prelomi meč u 12. gemu. Do kraja susreta nije spuštala nogu s gasa i upisala već drugi ‘krompir’ na ovogodišnjem Australijan openu.

Završila je meč sa 14 vinera i 17 neiznuđenih grešaka, dok je taj odnos kod njene rivalke bio katastrofalnih 17:38.

“Ne mislim da je bio najlepši tenis danas na terenu, ali sam veoma srećna što sam uspela da prođem posle teškog meča. Prvi set bio je veoma težak, ona odlično servira, ali sam u nekim trenucima imala sreće. Volim Rod Lejver Arenu, vratila sam se posle prošle godine, volim navijače, atmosferu, sve na ovom stadionu”, rekla je Judžini posle meča.

Ona će se u četvrtoj rundi sastati sa boljom iz meča Karine Viteft i Irine Kamelija-Begu.

“U ovoj fazi turnira nema lakih protivnica, sve su spremne na pobedu. Na meni je da budem koncentrisana, da se spremim i dam sve od sebe u sledećem meču”, dodala je Bušar.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Verdasko: Rasterećeno na Novaka
Španski teniser Fernando Verdasko kazao je da će biti rasterećen u duelu sa Novakom Đokovićem u trećem kolu Australijan opena.

134467842754c101e6db1e3933810700_w640.jpg

Beta/AP
“Neću imati ništa da izgubim, a mogu mnogo da dobijem. Boriću se za svaku loptu i pružiću svoj maksimum. Nadam se da ću ja imati svoj najbolji dan, a da on neće“, kazao je 31. nosilac.

Posle mučenja sa Džejmsom Vordom na startu turnira, 31-godišnji Verdasko odigrao je mnogo bolji meč i bez većih problema izašao je na kraj sa Goom Soedom (6:3, 6:2, 7:6).

“Igrao sam samo jednom s njim u Šangaju pre nekoliko godina i mislim da je sada igrao bolje nego tada. U trećem setu je više ušao u teren, bolje je servirao i pritisnuo me je. Bilo mi je teško da završim meč, ali uspeo sam i generalno sam zadovoljan nivoom svoje igre“, kaže momak rođen u Madridu.

Đoković vodi sa 6-4 u međusobnim duelima sa Verdaskom, a na betonu je skor 4-1 za Novaka, jedini put Španac je slavio davne 2005. na US openu. Biće to njihov prvi duel još od Pekinga 2013. godine, kada je srpski teniser pobedio u tri seta.

Pobednik tog okršaja u osmini finala igraće sa boljim iz duela Džon Izner – Žil Miler.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Magični forhend koji je srušio Rodžera
Andreas Sepi ostvario je najveći uspeh u karijeri pobedom nad Rodžerom Federerom u trećoj rundi Australijan opena.

188345630854c1fa2db8295451896858_w640.jpg

Beta/AP
Delovalo je kao da će meč ući u peti set jer je Federer u taj brejku četvrtog vodio sa 5:4 i imao dva servisa.

Međutim, Sepi uzvraća sa dva mini brejka, da bi zatim spektakularnim forhend ’pasingom’ došao do trijumfa. Federer nije mogao bolje da odigra poen, ali ga je ipak izgubio. :

“Zapravo sam mislio i da nisam stigao lopticu“, rekao je Sepi.

[raw]<iframe width="630" height="360" src="//www.youtube.com/embed/oGl0vme9ODA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Zimonjić i Kureši u trećem kolu
Srpski teniser Nenad Zimonjić i Pakistanac Ajsam Ul Hak Kureši plasirali su se u treće kolo dublova na Australijan Openu.

62016038154c1e3e55c633575721303_w640.jpg

Beta/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette
Zimonjić i Kureši su u drugom meču bili bolji od Pabla Karenja-Bustu i Giljerma Garsija-Lopesa sa 7:6, 6:4.

Srpsko-pakistanska kombinacija mučila se u prvom setu koji je dobila sa 9:7 u taj brejku, da bi u drugom setu bio dovoljan jedan brejk.

U osmini finala Zimonjić i Kureši čekaju boljeg iz meča Erber/Mau – Kabal/Farah.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Mari u formi, nova brza pobeda
Šesti nosilac Endi Mari nastavlja sa odličnim igrama u Melburnu, pošto ni posle tri kola nije izgubio ni set.

189084094654c204feea3b6850900240_w640.jpg

Beta/AP
Nakon Bambrija i Matoševića, Škot je pobedio Žoaa Sousu sa 6:1, 6.1, 7:5 za 127 minuta igre.

Mari je ponovo bio superioran, jedino se malo opustio u trećem setu, kada je od vođstva 4:1 dozvolio Portugalcu da se vrati, ali je ipak na vreme napravio novi brejk i izbegao eventualne komplikacije u taj brejku.

“Vodio sam sa 2-0 i 4:1, ali on se vratio. Mislim da je on sjajan takmičar, uvek se bori do kraja i otežao mi je posao na kraju, ali bio je to dobar meč. Zabeležio sam tri brze pobede, što svakako pomaže, ali očekujem da će mečevi postati teži. Dobro je što sam sačuvao energiju“, izjavio je trostruki finalista Australijan opena.

Škot je meč završio sa 39 vinera i 29 neiznuđenih grešaka, a odservirao je i devet asova.

Za plasman u četvrtfinale Mari će se boriti sa Grigorom Dimitrovom, koji je u pet setova izbacio Markosa Bagdatisa.

Do sada su se sastali šest puta, Mari vodi sa 4-2 u pobedama i dobio je njihov poslednji okršaj, u Parizu sa 6:3, 6:3. Ipak, dva prethodna u 2014. pripala su Dimitrovu – u četvrtfinalu Vimbldona i prethodno u Akapulku.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Federer: Osećao sam da neće biti lako
Rodžer Federer rekao je da nije mogao da pronađe pravi ritam u meču sa Andreasom Sepijem i da je gubio važne poene.

206052774854c20d2e8a1f6510893197_w640.jpg

Italijan je savladao Federera sa 6:4, 7:6 (7-5), 4:6, 7:6 (7-5) i priredio je najveće iznenađenje u dosadašnjem toku turnira.

“Da li me je izdao bekhend? Forhend? Servis? Rekao bih da je pomalo od svega – generalno sam imao osećaj da ne mogu da pokrenem igru. Ipak, držao sam se, vodio sam sa 4-1 u taj brejku drugog seta. Nije sve bilo toliko loše, ali kada je bilo najvažnije, nekako je sve išlo u njegovu korist. Mislim da je to zato što nisam imao svoj ritam i morao sam da igram pomalo pasivno u situacijama kada bih inače igrao agresivno“, kaže Federer, koji je prethodno 11 godina u nizu igrao bar polufinale u Melburnu.

Rodžer kaže da je još na poslednjem treningu pred meč osetio da mu sledi komplikovan dan.

“On dobro igra i forhend i bekhend i znao sam da može da bude nezgodno na brzom terenu, gde će mu servis biti ubojitiji. Iz nekog razloga sam i juče i danas osećao da neću imati jednostavan zadatak. Nadao sam se da je to jedan od onih osećaja koje znam da imam, a onda ispadne da nije istinit i da bude rutinski meč. Ovaj put nije bilo tako. Često se tako osećam, a ume da bude i obrnuto – da se osećam sjajno, a da odigram užasan meč. Znao sam Sepijevu snagu, pogotovo jer je pobedio Šardija, i spremio sam se dobro. Ipak, nisam igrao najbolje što umem, a to se definitivno delom dogodilo i zato što je Andreas igrao veoma dobro“.

Švajcarac kaže da je razočaran jer se nadao da će daleko dogurati u Melburnu.

“Igrao sam veoma dobro na treninzima, kao i u Brizbejnu. Bio sam odličan na treninzima pred turnir, udarao sam lopticu kako treba i verovao sam da mogu da ostvarim dobar rezultat. Ipak, nekada nijanse odlučuju, neke stvari se dogode... Trenirao sam najjače što mogu, ne mislim da sam bilo gde pogrešio“.

Na pitanje da li bio iznenađen što nije igrao u večernjem terminu, Federer je odgovorio:

“To nije izgovor. Koliko puta u karijeri sam igrao veče, pa dan i obrnuto? Koga briga? On je igrao dobro, ja sam se mučio i on je to iskoristio. Možda bi mi bilo bolje da smo igrali uveče, ali u ovom trenutku koga briga za to? Ja idem na avion, a ne on, tako da...“

Natrag