Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Šarapova izgubila samo dva gema
Druga nositeljka Marija Šarapova deklasirala je Zarinu Dijas sa 6:1, 6:1 u drugom kolu Australijan opena.

115544060154c21aa5849c1286023565_w640.jpg

Beta/AP
Dva dana nakon što je spasla dve meč lopte u meču sa Panovom, Šarapova je od Kazahstanke izgubila samo dva gema. Meč je trajao 61 minut, a Ruskinja je za to vreme upisala 22 vinera i 19 neiznuđenih grešaka.

“Počela sam meč veoma fokusirano. Prethodno sam imala težak meč, tako da sam želela da startujem snažno i da isto tako završim. Mislim da sam u tome uspela“, izjavila je Šarapova.

U osmini finala Ruskinja će igrati sa Šuai Peng iz Kine, koja je eliminisala Jaroslavu Švedovu sa 7:6, 6:3.

Do sada su Šarapova i Peng igrale pet puta, skor je 4-1 za Ruskinju, ali poslednji put sastale su se još 2012. godine na Rolan Garosu.

Australijan open (žene), V dan:
Jaroslava Švedova – Šuaj Peng 6:7, 3:6
Sara Erani – Janina Vikmajer 6:4, 4:6, 3:6
Lucie Hradecka – Julija Gerges 6:7, 5:7
Karolina Pliškova – Jekatarina Makarova 4:6, 4:6
Judžini Bušar – Karolin Garsija 7:5, 6:0
Karina Viteft – Irina-Kamelija Begu 4:6, 4:6
Betani Matek-Sends – Simona Halep 4:6, 5:7
Zarina Dijas – Marija Šarapova 1:6, 1:6

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Tomić kao 2012, prošli Kirjios i Anderson
Australijanci Bernard Tomić i Nik Kirjios, kao i Kevin Anderson iz Južne Afrike plasirali su se u četvrto kolo prvog Gren slem turnira sezone.

107815805554c22398772f6765609263_w640.jpg

Beta/AP
Tomić je ponovio uspeh iz 2012. godine tako što je savladao zemljaka Sema Grota sa 6:4, 7:6 (10-8), 6:3. Preloman je bio drugi set u kojem je Grot došao do set lopte na svoj servis u taj brejku, ali odservirao je duplu grešku.

Posle toga je Tomić lako priveo posao kraju u trećem setu, a zanimljivo je da se nije suočio ni sa jednom brejk loptom. Sledeći Bernardov rival biće Tomaš Berdih, koji je u tri seta izbacio Viktora Troickog. Oba dosadašnja okršaja dobio je Čeh, 2013. i 2014. godine na Vimbldonu.

Nik Kirjios nije dozvolio sebi da se opusti u duelu sa Malekom Žazirijem i slavio je sa 6:3, 7:6 (8-6), 6:1. Slično kao i u Tomićevom meču, neizvesnosti je bilo samo u drugom setu, a Kirjios je tada prelomio i pobedio u meču u kojem je odservirao 25 asova.

“Ovo je sjajan osećaj. Nisam odigrao mnogo mečeva pre turnira i odlično je što sam zabeležio nekoliko pobeda kod kuće“, rekao je Kirjios, koji je posle meča ponovo kleknuo na podlogu i odao počast preminuloj baki.

Mladog Australijanca sada čeka duel sa Andreasom Sepijem, koji je priredio najveće iznenađenje na turniru pobedom nad Rodžerom Federerom.

“Napravio je ogromno iznenađenje, igra sjajno i radujem se tom meču“, dodao je 19-godišnji Kirjios.

Kevin Anderson dobio je samo jedan od pet prethodnih mečeva sa Gaskeom, ali sada je sveo greške na minimum i slavio je u tri seta – 6.4, 7:6 (7-3), 7:6 (8-6).

Francuz je bio blizu da produži meč jer je u taj brejku trećeg seta imao dve uzastopne set lopte, ali je Anderson preokrenuo i ubrzo došao do četvrtog kola, čime je izjednačio svoj najbolji rezultat u Melburnu.

Južnoafrikanca sada najverovatnije čeka okršaj sa Rafaelom Nadalom.

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Novak otvara veče na 'Rod Lejveru'
Novak Đoković u subotu od devet ujutru igraće sa 31. nosiocem Fernandom Verdaskom u trećem kolu Australijan opena.

200605009754c211060f3ab151237203_w640.jpg

Beta/AP
Đoković vodi sa 6-4 u međusobnim duelima sa Verdaskom, a na betonu je skor 4-1 za Novaka, jedini put Španac je slavio davne 2005. na US openu.

Biće to njihov prvi duel još od Pekinga 2013. godine, kada je srpski teniser pobedio u tri seta.

“Neću imati ništa da izgubim, a mogu mnogo da dobijem. Boriću se za svaku loptu i pružiću svoj maksimum. Nadam se da ću ja imati svoj najbolji dan, a da on neće“, kazao je Verdasko.

Pobednik tog okršaja u osmini finala igraće sa boljim iz duela Džon Izner – Žil Miler.

Osim Novaka, i Nenad Zimonjić naći će se na terenu šestog dana Ozi opena, pošto počinje takmičenje u mešovitom dublu. On i Kazahstanka Jaroslava Švedova postavljeni su za šeste nosioce, a u prvom kolu igraće protiv urugvajsko-tajvanskog dubla Pabla Kuevasa i Su Vei Hsije.

U večernjem programu na Rod Lejveru gledaćemo i zanimljiv okršaj Kiz i Kvitove, a na Margaret Kort Areni očekuje se dug meč između Ferera i Simona. Vavrinka za protivnika ima Nieminena, a šestog dana gledaćemo i Serenu Vilijams, Nišikorija, Raonića...

Rod Lejvera Arena, od 1.00:
Agnješka Radvanjska – Varvara Lepčenko
Serena Vilijams – Jelina Svitolina
Stan Vavrinka – Jarko Nieminen
od 9.00:
Novak Đoković – Fernando Verdasko
Petra Kvitova – Medison Kiz

Margaret Kort Arena, od 1.00:
Venus Vilijams – Kamila Đorđi
Felisijano Lopes – Jerži Janovič
Viktorija Azarenka – Barbora Zahlavova-Stricova
od 9.00:
David Ferer – Žil Simon
B. Brajan/M. Brajan – Berlok/Majer

Hajsens Arena, od 1.00:
Garbinje Mugurusa – Timea Baščinski
Miloš Raonić – Benjamin Beker
Koko Vandevege – Medison Brengl
Kei Nišikori – Stiv Džonson

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Sepi: Prvi set me naterao da verujem
Andreas Sepi kaže da je pobeda nad Rodžerom Federerom u trećem kolu Australijan opena najveća u njegovoj karijeri.

76574283854c229743993f527823579_w640.jpg

Beta/AP

“Prvi put sam ga pobedio (posle deset uzastopnih poraza), naravno da mi je ovo najveći trijumf u karijeri. Dobio sam jednom Nadala u Roterdamu kada je bio drugi na svetu, i to je bila velika stvar. Protiv Rodžera nikada nisam bio ni blizu do sada, tako da je ovo zaista posebno“, rekao je 30-godišnji Italijan.

Sepi kaže da je bio potpuno rasterećen i da nije osećao nervozu.

“Na početku sam samo želeo da uživam u meču i da dam sve od sebe. Posle prvog seta sam osetio da dobro udaram lopticu i počeo sam sve više da verujem u pobedu. Taj brejk drugog seta bio je veoma važan. Bio sam miran od početka, a i u važnim trenucima. Mislim da sam se dobro borio sa emocijama i da mi je to mnogo pomoglo“, dodao je Sepi.

Italijan je prokomentarisao i spektakularnu meč loptu.

“Bio je to čudan udarac. Na početku sam mislio da ne mogu ni da stignem lopticu. Kada sam je udario, nisam video gde ide, tek sam je video kada je ušla. Jedan od najvažnijih udaraca u mom životu“.

Sledeći rival momku iz Bolcana jeste domaći heroj Nik Kirjios.

“Nik je posebno motivisan u Australiji, publika je uz njega, a on je tip igrača kojeg to tera da igra bolje. Dobro servira, ne daje mnogo ritma. Neće biti lako, ali moram da imam pristup kao danas i da se koncentrišem na svoju igru“, zaključio je Sepi.

Pobednik meča Sepi – Kirjios u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Mari – Dimitrov.

[raw]<iframe width="630" height="360" src="//www.youtube.com/embed/a5ezR_JNjus" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Furoiozna dva seta i lak trijumf Nadala
Treći teniser sveta Rafael Nadal pobedio je Dudija Selu sa 6:1, 6:0, 7:5 u trećem kolu Australijan opena.

130073733254c234ac80aa5060175005_w640.jpg

Beta/AP
Posle fizičkih problema i golgote sa Timom Smičekom, Nadal je ponovo ulio nadu svojim navijačima – u prva dva seta bio je superioran i igrao je kao čovek koji pokušava da pokaže da je duel od pre dva dana bio samo prolaznost.

U trećem setu Sela je pružio znatno ozbiljniji otpor i malo je nedostajalo da smanji na 2-1 – pri rezultatu 5:5 imao je tri brejk lopte, od toga dve vezane, ali se Nadal izvukao uz malu pomoć sreće.

U sledećem gemu Rafa je napravio brejk i okončao je posao za 116 minuta igre. Nadal je imao 41 viner i 24 greške, a odservirao je četiri asa, bez duple greške.

“Prethodni meč bio je jedan od mojih najtežih momenata na terenu. Imao sam sreće. Teško je porediti taj meč sa ovim – igrao sam mnogo bolje“, rekao je Nadal.

Naredni Nadalov rival biće Kevin Anderson, koji je u tri seta savladao Rišara Gaskea. U jedinom dosadašnjem međusobnom okršaju, 2010. godine u Torontu, Španac je slavio sa 6:2, 7:6.

Treće kolo, donja polovina žreba:
Grigor Dimitrov – Markos Bagdatis 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Tomaš Berdih – Viktor Troicki 6:4, 6:3, 6:4
Andreas Sepi – Rodžer Federer 6:4, 7:6, 4:6, 7:6
Endi Mari – Žoao Sousa 6:1, 6:1, 7:5
Bernard Tomić – Sem Grot 6:4, 7:6, 6:3
Kevin Anderson – Rišar Gaske 6:4, 7:6, 7:6
Nik Kirjios – Malek Žaziri 6:3, 7:6, 6:1
Rafael Nadal – Dudi Sela 6:1, 6:0, 7:5

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Vavrinka suveren, ne dâ ni set
Branilac trona u Melburnu, Švajcarac Stanislas Vavrinka, stigao je do osmine finala Australijen opena bez izgubljenog seta.

74751217354c3374ee6fce028092115_w640.jpg

foto: Beta/AP
Vavrinka je u trećem meču dominirao protiv Finca Jarka Nieminena i slavio 6:4, 6:2, 6:4, za manje od dva sata igre.

U osmini finala Švajcarac će da igra protiv Španca Giljerma Garsija-Lopesa, koji je u sličnom ritmu nadigrao Kanađanina Vašeka Pospišila 6:2, 6:4, 6:4.

Nieminen je odolevao Vavrinki do samog finiša prvog seta, kada Švajcarac konačno koristi četvrtu brejk šansu i dobija prvi period igre.

To je slomilo duh Fincu koji je bio nemoćan u drugom setu, pa Vavrinka sa četiri uzastopna gema najavljuje rutinski kraj duela. Nieminen nakratko prekida njegovu seriju ri-brejkom, ali Švajcarac ne usporava već pravi još jedan čime je dotukao rivala.

Treći set bila je formalnost, Vavrinka je čak izgubio servis u trećeg gemu, ali ga je odmah povratio, te u desetom okončao meč.

Garsija-Lopes je bez problema oduzimao servis rivalu, u prvom setu je iskoristio obe šanse za dva brejka, potom na startu drugog odmah oduzeo servis rivalu, da bi ga dotukao jedinim brejkom u trećem setu.

Rezultati:
Beker – Raonić 4:6, 3:6, 3:6
Lopes – Janovič 7:6(6), 6:4, 7:6(3)
Vavrinka – Nieminen 6:4, 6:2, 6:4
Pospišil – Garsija-Lopes 2:6, 4:6, 4:6
Džonson – Nišikori
Izner – Miler
Đoković – Verdasko
Ferer – Simon

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Raonićeva "haubica" razbila Nemca
Moćnim servisom Kanađanin Miloš Raonić plasirao se u osminu finala Australijen opena i izjednačio svoj najbolji rezultat na Ozi openu.

6313752954c3223b8d3ce363272481_w640.jpg

Momak rođen u Podgorici imao je 22 as udarca u pobedi nad Benjaminom Bekerom 6:4, 6:3, 6:3.

Raonić će u osmini finala igrati Felisijanom Lopesom koji je uz malo više muke, ali takođe u tri seta savladao Jeržija Janoviča – 7:6(6), 6:4, 7:6(3).

Fantastičnim prvim servisom (83%), Raonić je za nešto više od 90 minuta razbio Nemca koji je takođe dobro servirao (7 aseva), ali je imao 25 vinera manje.

Beker je bio nemoćan u prvom setu, više je vodio računa da sačuva svoj nego napadne servis rivala, dok je konačno u drugom setu uspeo da napravi brejk.

Iskoristio je slabu koncentraciju Kanađanina na startu meča, ali je Raonić odmah uzvratio, sa 14 vinera anulirao sedam neiznuđenih grešaka, te sa dva brejka stigao do 2-0.

Beker se ipak nije predao, najveći otpor je pružio u trećem setu, ali opet nije imao rešenja za servis rivala, koji je strpljivo čekao šansu i u petom gemu prelomio meč protiv 33-godišnjeg Nemca.

Lopes je sjajno otvorio meč, brejkom za 3:0, ali Janovič uspeva da se vrati u egal i izbori taj-brejk, u kojem je ipak zaustavljen.

U nastavku meča iskusni Španac koristi grešku Janoviča za brejk u četvrtom gemu koji mu donosi drugi set, da bi posle sjajne igre u trećem Lopes opet u taj-brejku srušio rivala za pobedu posle dva i po sata borbe.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Vilijamsove preokretima do 16 najboljih
Sestre Vilijams preokretima, Mugurusa u tri seta, te sigurne Radvanjska i Cibulkova, plasirale su se u osminu finala Australijen opena.

83293856654c32d2c11639798960439_w640.jpg

Prvi nosilac Ozi opena u ženskoj konkurenciji Serena Vilijams je slabo počela, ali je na kraju moćno završila duel protiv Elene Svitoline sa 4:6, 6:2, 6:0.

Njena sestra Venus je na sličan način nadigrala 11 godina mlađu Italijanku Kamilu Đorđi 4:6, 7:6, 6:1, dok je njena sledeće rivalka Agnješka Radvanjska bila suverena protiv Varvare Lepčenko sa 6:0, 7:5.

Sledeća prepreka Sereni biće Španjolka Garbine Mugurusa koja je igrala tri seta protiv Timee Baščinski iz Švajcarske (6:3, 4:6, 6:0), dok većih problema nije imala prošlosezonska polufinalistkinja Dimonika Cibulkova sa Aliz Korne (7:5, 6:2).

U američkom obračunu, Medison Brengl je u dva seta nadigrala Koko Vandevege. Ova 24-godišnja Amerikana je već šampion, jer se tenisu vratla posle operacije raka kože, i ostvarila najveći uspeh u karijeri na nekon Gren slemu.

Rezultati:
Lepčenko – Radvanjska 0:6, 5:7
Mugurusa – Bačinski 6:3, 4:6, 6:0
Đorđi – V. Vilijams 6:4, 6:7(3), 1:6
S. Vilijams – Svitolina 4:6, 6:2, 6:0
Cibulkova – Korne 7:5, 6:2
Vandevege – Brengle 3:6, 2:6
Zahlavova-Stricova – Azarenka
Kvitova – Kiz

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.510
Mugurusa u tri seta do Serene
Španska teniserka Garbine Mugurusa plasirala se među 16 najboljih teniserki na Australijen openu.

184569556654c303349aaf0851646729_w640.jpg

Mugurusa, koja je 24. favorit u Melburnu, savladala je u tri seta Timeu Baščinski 6:3, 4:6, 6:0.

Španjolka je u osmini finala čeka duel sa prvim favoritom, petostrukim šampionom Serenom Vilijams.

Mugurusa je već u prvom gemu napravila brejk, potom odbranila svoj servis od napada rivalke, te odličnim riternom stigla do 4:1. Baščinski uspeva da vrati jedan brejk u završnici seta, ali je slab servis mnogo koštao.

Ipak, teniserke iz Švajcarske uzvraća istom merom u sledećem setu, pravi brejk u prvom geum, te sigurnim servisom održava prednost do osmog gema.

Tada Mugurusa vraća set u egal, ali ne uspeva da sačuva svoj servis pa Baščinski stiže do izjednačenja.

Međutim, Mugurusa je imala više snage i koncentracije, te je u trećem setu razbila rivalku i bez ijednog izgubljenog gema prošla dalje.

Natrag