Arheologija i istorija potvrđuju Bibliju

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Чек, сад. Па, изнео сам историјску чињеницу да су људи прогањани, мучени и убијани због вере у Исуса Христа. То потврђује Библију са толиком тачношћу да могу ја теби да лупим:
warning.gif
[h=2]Staff Upozorenje[/h] [h=1]Ovo je(сте) tema: Arheologija i istorija potvrđuju Bibliju.[/h]
Наравно, мало сам неозбиљан, не узми ми за зло...

Такође се потврђује историјска чињеница да се људи играју бога, што је најављено у Библији. Ако смо мало и развили причу, нисмо баш одлутали у свађу. Ионако видим да нешто и нема активности на "Друштво и наука". Бар смо ми активни свакодневно.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Razvili ste priču i o medicini i farmakologiji i psihologiji i kloniranju... Sve to ubarajš u istoriju koja potvrđuje Bibliju?
Razumljivo da se ponekad mora skrenuti sa osnovne teme, ali ne valja kada su tome pretjera.

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Чек, сад. Па, изнео сам историјску чињеницу да су људи прогањани, мучени и убијани због вере у Исуса Христа. То потврђује Библију са толиком тачношћу да могу ја теби да лупим:

Već smo više puta pričali o tome koji delovi šta i kako potvrđuju a koji "potvrđuju". Ne bih da ponavljam sve to nego ću ti dati jedan primer pa zaključi sam:

Zamisli da imaš dete koje se odjednom počne bojati da spava samo u sobi. Kada ga upitaš zbog čega on kaže da mu noću dolaze čudovišta pod prozor i plaše ga. Ti, naravno, pretpostavljaš da je dete sve to izmislilo. Međutim, dete svaku noć vrišti i dalje tvrdi isto. Potom pristaješ da spava u tvojoj sobi sa tobom i suprugom. Međutim, odlučiš jednu noć da provedeš u njegovoj sobi i odjednom čuješ neke čudne zvukove. Shvataš da je dete bilo u pravu i da zaista pod njegovim prozorom mogu da se čuju nekakvi čudni zvuci. Izađeš van i vidiš da su u pitanju mačke koje se pare (i koje, ruku na srce, zaista strašno zvuče u takvim situacijama). Šta je pouka? Pa iako je dete razvilo strah iz opravdanih razloga (znači, ti si potvrdio da se zaista čuju čudni zvukovi u njegovoj sobi) njegova interpretacija je bila pogrešna. Nisu u pitanju nikakva čudovišta nego obične mačke. Ista situacija sa ovim "dokazima" koje vi iznosite. Samo zato što postoje dokazi da su ljudi proganjani jer su verovali u Isusa Hrista nije ama baš nikakav dokaz da je isti postojao i bio onakav kakvim ga Biblija opisuje. Samo zato što postoje arheološki dokazi da su pronađene ruševine nekog grada kojeg Biblija opisuje, to nikako nije dokaz da je čitav opis postanka i svega drugog u Bibliji istinit. Da li razumeš o čemu govorim? Ljudi i danas, u svetu moderne tehnologije i visoko razvijene nauke, imaju potrebu da osmišljavaju stvari i daju im svoju ličnu interpretaciju. Zašto misliš da su svi zapisi i interpretacije 2000 godina pre nas bile potpuno objektivne? Na kraju krajeva, i same istorijske činjenice opisane u Bibliji na mnogo mesta su kontradiktorne. Izvlačiti samo one stvari koje nama odgovaraju a druge ignorisati ili ih nazivati "čudnim putevima Gospodnjim" potpuna je subjektivizacija materije i znači da smo mi tada vođeni željom da verujemo pa stvari interpretiramo onako kako mi želimo.

Možemo još jednostavnije - ako pronađemo leš osobe A mi imamo dokaz da je osoba A ubijena; ali leš osobe A sam po sebi ne dokazuje da ju je ubila osoba B.

I da, ja nisam psihijatar nego psiholog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Твој субјективизам, или свих који оспоравају, каже да нешто није истина. Мој субјективизам каже да јесте, и тако у круг. А шта је објективно показују плодови субјективизма. Ако нешто не разумем, ја се не противим док бар не пробам да схватим, па макар покушавао да схватим размишљања и осећања масовног убице. Некад и схватим његове разлоге, што не значи да је то исправно, а шта је исправно нам управо закон говори, упутства нам дају пророци и апостоли. Човек се боји онога што не познаје, ту материју знаш боље од мене. Отуда и разни пагански богови и сва митолошка створења због неких дешавања у природи.

Ако се не ослањаш на Библију, а археолози свакако јесу, онда бар истражи историјске записе оних којима дефинитивно није било у интересу да величају Исуса. Ту су римски и јеврејски записи, управо оних који су Га и распели. У јеврејским записима се погрдно описује, као и Његови следбеници (апостоли и први јудео-хришћани), док код римских је релативно непристрасно описивано све, али се може и прочитати и део где се хришћанство назива "заразом", безбожништвом (одбијали да се поклоне римским боговима и да се одрекну Христа) итд. Има превише доказа, само нема сврхе да копирам овде јер кога интересује нека истражује сам.

Поента је да се поклапа и са археолошким и историјским сведочанствима, у крајњем случају, археологија и историја су се као науке управо на Библију ослањале највише. То нисам ја измислио, већ су највеће експедиције и ишле на основу Библије. Наравно да су све документовале, и то може да пронађе ко жели.

На мени је да сведочим о Исусу и Његовом путу (науци), ту могу да износим доказе.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Već smo više puta pričali o tome koji delovi šta i kako potvrđuju a koji "potvrđuju". Ne bih da ponavljam sve to nego ću ti dati jedan primer pa zaključi sam:

Zamisli da imaš dete koje se odjednom počne bojati da spava samo u sobi. Kada ga upitaš zbog čega on kaže da mu noću dolaze čudovišta pod prozor i plaše ga. Ti, naravno, pretpostavljaš da je dete sve to izmislilo. Međutim, dete svaku noć vrišti i dalje tvrdi isto. Potom pristaješ da spava u tvojoj sobi sa tobom i suprugom. Međutim, odlučiš jednu noć da provedeš u njegovoj sobi i odjednom čuješ neke čudne zvukove. Shvataš da je dete bilo u pravu i da zaista pod njegovim prozorom mogu da se čuju nekakvi čudni zvuci. Izađeš van i vidiš da su u pitanju mačke koje se pare (i koje, ruku na srce, zaista strašno zvuče u takvim situacijama). Šta je pouka? Pa iako je dete razvilo strah iz opravdanih razloga (znači, ti si potvrdio da se zaista čuju čudni zvukovi u njegovoj sobi) njegova interpretacija je bila pogrešna. Nisu u pitanju nikakva čudovišta nego obične mačke. Ista situacija sa ovim "dokazima" koje vi iznosite. Samo zato što postoje dokazi da su ljudi proganjani jer su verovali u Isusa Hrista nije ama baš nikakav dokaz da je isti postojao i bio onakav kakvim ga Biblija opisuje. Samo zato što postoje arheološki dokazi da su pronađene ruševine nekog grada kojeg Biblija opisuje, to nikako nije dokaz da je čitav opis postanka i svega drugog u Bibliji istinit. Da li razumeš o čemu govorim? Ljudi i danas, u svetu moderne tehnologije i visoko razvijene nauke, imaju potrebu da osmišljavaju stvari i daju im svoju ličnu interpretaciju. Zašto misliš da su svi zapisi i interpretacije 2000 godina pre nas bile potpuno objektivne? Na kraju krajeva, i same istorijske činjenice opisane u Bibliji na mnogo mesta su kontradiktorne. Izvlačiti samo one stvari koje nama odgovaraju a druge ignorisati ili ih nazivati "čudnim putevima Gospodnjim" potpuna je subjektivizacija materije i znači da smo mi tada vođeni željom da verujemo pa stvari interpretiramo onako kako mi želimo.

Možemo još jednostavnije - ako pronađemo leš osobe A mi imamo dokaz da je osoba A ubijena; ali leš osobe A sam po sebi ne dokazuje da ju je ubila osoba B.

I da, ja nisam psihijatar nego psiholog.

Ma ti nisi normalan kad tako pises!(PAZI BRATE KOLIKO SI PAMETAN KAD SI NAPISAO OVO) Nisu u pitanju nikakva čudovišta nego obične mačke. Ista situacija sa ovim "dokazima" koje vi iznosite. (SAMO ZATO STO POSTOJE DOKAZI) da su ljudi proganjani jer su verovali u Isusa Hrista nije (AMA BAS NIKAKAV DOKAZ DA JE ISTI POSTOJAO I BIO ONAKVIM KAKO GA BIBLIJA OPISUJE SAMO ZATO STO POSTOJE ARHEOLOSKI DOKAZI DA SU PRONADJENE RUSEVINE NEKOG GRADA KOJEG BIBLIJA OPISUJE,TO NIKAKO NIJE DOKAZ DA JE CITAV OPIS OPSTANKA I SVEGA DRUGOG U BIBLIJI ISTINIT)

POSLE OVAKVIH RECI BRATE TI BI SAM TREBAO DA SE PREGLEDAS KOD PSIHIATRA.

VIDIM JA DA TI NISI NI PSIHIJATAR,A NI PSIHOLOG KAD NEZNAS NI STA PISES!!

VASU PSIHOLOGIJU STITI ZAKON OVOG SVETA ,bog OVOG SVETA zato nas i proglasavate za fanatike,budale,idiote,da je nasa Biblia bajka,da je Isus izmisljena licnost itd.Ti nisi ni svestan sta si napisao brate "STOTKA" boldovao sam ti crvenim tvoje pisanje ,a ne moje!!! procitaj jos jednom sta si napisao pa razmisli kakav si ti psiholog.

Ovo je samo diskusija nemoj uzeti za zlo!!

Pozdrav od brata Gere.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Gera, ne možeš sagovornika "slati psijatru", ako se ne slažeš sa njegovim mišljenjem. Posezanje za ličnim uvredama u bilo kakvoj raspravi, samo govori o nemoći onoga ko uvrede upotrebljava, da umjesto njih argumentima pobije mišljenje sa kojim se ne slaže.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Gera, ne možeš sagovornika "slati psijatru", ako se ne slažeš sa njegovim mišljenjem. Posezanje za ličnim uvredama u bilo kakvoj raspravi, samo govori o nemoći onoga ko uvrede upotrebljava, da umjesto njih argumentima pobije mišljenje sa kojim se ne slaže.

Jura ma sta mi naprica!dali si ti procitao sta je on napisao???

Da ne ponavljam procitaj to sto sam boldovao crvenim!!Velikim slovima.

On citira jedno i sve to preokrece u drugo,kao i svojim pacijentima on nije svestan toga sta je napisao, no ja nisam njegov pacijent on je moj pacijent.Njemu treba duhovni psiholog posle takih izjava.

Pozdrav od Gere brate Jurka.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pročitao sam šta je napisano u tekstu koji si citirao i komnetarisao. U tome tekstu nema niti jedne uvredljive riječi. Čovjek je iznio svoje mišljenje i primjerom, na plastičan način, to mišljenje potkrijepio. Jednostavno, ne možeš na taj način osuđivati i kvalifikovati ljude, koji misle da Isus nije ni postojao, ili da za njih nije nikakv dokaz o njegovom postojanju, to što su arheolozi našli ostatke nekih gradova koje Biblija pominje.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

Ti me barem znas! ja nikog ne vredjam! a ako i uvredim neka mi moj sagovornik sam kaze! a ne ti!! ja cu mu se izvinuti na ceo forim da to svi vide ,Gera nije licimer ako sam sta pogresio prema svom bliznjem necu cekatri jutro, a da netrazim oprostaj od njega,izvinucu se momentalno ,a njega neka pece savest ako je ima.

Ja mogu slati koga hocu i gde hocu ako smatram da taj covek treba tamo da ide,ako smatram da sam pametniji od njega on takodje mene salje ako me ne razume kod psihijatra jer misli da sam glup.Razlika je u tome sto on ima diplomu za to,jer je navodno zavrsio fax.
A ja nemam diplomu ovog sveta a imam fax Gospodnji u tome je nas spor.Bogomrzci protiv vernika Bozjeg!!!Alui vase vrerme prolazi a nase dolazi!!!

Protiv Ateista ja nemam nista ,oni neveruju u Boga i njih nemam sta da osudjujem,najgori su licimeri i verujem i ne verujem.

Ti me osudjujes da ja nemam prava da kazem da on (stotka) treba da ide kod psihijatra, a ko je on da recimo moze meni da kaze???Samo zato sto je dobio diplomu djavola? Ma daj nemoj kad pitam ateistu kako si postao on cuti ,a posle govori da ga je rodila majka,a napravio otac!!! A ja mu kazem ma daj nelupaj kakav otac i majka to je bila prosto "Ekslozbbija" cisto slucajno,nema Boga nema oca i majke(to mu dodje isto)Sta hocu da kazem??? Covek koji neveruje u Tvorca on nema nikakva prava verovati u oca i majku ,jer ga je eksplozija stvorila.Kakava glupost!!

Zao mi te je jurka Dobar si covek ali najosnovnije nisi razumeo u Bibliji:Filozofija.mudrost ovoga sveta je ludost pred Bogom.

Sva Carstva,mudrosti,filozofije,sistemi,su pali u svetu .Zasto? jer je mudrost pred Bogom ludost!!!

Pozdrav od Gere brate Jurka.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Pročitao sam šta je napisano u tekstu koji si citirao i komnetarisao. U tome tekstu nema niti jedne uvredljive riječi. Čovjek je iznio svoje mišljenje i primjerom, na plastičan način, to mišljenje potkrijepio. Jednostavno, ne možeš na taj način osuđivati i kvalifikovati ljude, koji misle da Isus nije ni postojao, ili da za njih nije nikakv dokaz o njegovom postojanju, to što su arheolozi našli ostatke nekih gradova koje Biblija pominje.
Ma mi se ocigledno ne razumemo ! procitaj boldovano crvenim (VELIKA SLOVA) PA MI JAVI STA SI RAZUMEO ,JA VERUJEM U TVOJU INTELEKTUALNNOST!!!

Pozdrav od Gere.

Natrag