Ako je Bog stvorio ljude da bi ga ovi obožavali, onda nije stvorio ljude nego robove

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ja sam upravo o tome govorio, a ti si sad potvrdio, da se ne ziva materija koja nema razum spaja sa drugom ne zivom materijom da bi nastalo nesto trece koje je opet ne zivo samo po sebi.

Dakle, nukleotidi imaju razum i inteligenciju i oni znaju da treba da se nadju na odredjenom mestu i da se spoje da bi nastao DNK i RNK.

Seme u zemlji ima razum i ono ce reci samom sebi, aha evo sada sam u zemlji i sada cu da proklijam..

To je ceo problem, po teoriji ateizma neziva materija je inteligentna i ona cini sve sama od sebe jer razmislja i odredjuje inteligentnim zakljucivanjem sta treba da cini i kuda da ide, sa cime da se spaja, nije potreban inteligentni razum koji sve pokrece.

Sami zakljucite da li danas kada ste kupili hleb u prodavnici, da li je on sam odsetao do vaseg stana, ili se sav kucni posao uradio sam, ili ste vi sami morali da pokrenete akcije i da uradite sva za sebe sami.

haha laodikeja sta baljezgas :D
Samo je trebalo da dodje do precizne replikacije, to je zivot, razum dolazi evolucijom velikih mozgova vise od 3,5 milijarde godina nakon tog dogadjaja, sta ti tu nije jasno ?

Razum i zivot zivog dolazi samo posredstvom drugog pocetnog izvora koji u sebi nosi zivot i ima moc da pokrene procese u prirodi i kosmosu.
Mrtva materija nema razum i zivot, drvo, stena, zemlja, celija, atom, cestica prasine, autobus, kuca, smola, farba, patika, itd, itd, nemaju razum i zivot, sve je to mrtvo bez pocetnog izvora koji daje silu zivota i pokrece procese.

drvo nije zivo ?

jos jedan dokaz je dodat na planinu vec pokazanih dokaza da kreacionisti nemaju pojma o cemu govore.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Drvo nije zivo??!!?? Celija nije ziva?!?!?
Vazi.

Imas jos nesto da izjavis?
Od ovakvih besmislenih izjava zabole me glava.

Jer ti ovo smatras takmicenjem, ko da gluplju izjavu taj je pobednik?

Znaci, samodefinicije reci ne dolaze u obzir, da u diskusiji dajes proizvoljna tumacenja reci.
Celija je organizam koji se hrani da bi preziveo. Samim tim, ako treba da preZIVI, znaci da je ZIVO.

Nisu glup izjave, vec zadiranje u sustinu, a to je da nista ne moze da postoji samo od sebe niti da ima zivot samo po sebi i da taj zivot odrzava, vec taj zivot mora imati izvor.
Kada tog izvora ne bi bilo sve bi se pretvorilo u trulez i nestalo.

Seme koje covek zaseje u polju ne bi nicalo ako ga nesto ne pokrene i udahne pokretacku silu, isto tako drvo ne moze da raste i da se razvija samo po sebi, kao ni celija, i konacno covek ne bi mogao da ima zivot sam po sebi ako mu ga neko ne udahne, covek je mrtvo bezivotno telo bez zivotodavne sile, kao sto je robot nepokretna masina ako nema energije koja ga pokrece.

To je propust ateizma, sto veruje u nemoguce procese koji sami po sebi ne mogu da se odvijaju ako nisu dati i pokrenuti od inteligentnog izvora koji ima moc da ih pokrene.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Tvoje nerazumevanje opisa zivota je upravo to sto te sprecava da vidis siru sliku. Zivot je, kao sto sam vec rekao, opisna rec, zamenica, za kompleksnost organizma. Ono sto treba da uradis je da ides obrnutim putem, da bi shvatio sustinu, da rasclanjujes stvari ne osnovne elemente, zato sto za njima tragas. Ti tragas za nezivom stvari koja na kraju cini ono sto mi zovemo zivot.

Znaci, kad rastavis coveka, sta dobijas? Jos zivih stvari? Ne, dobijas nezivu stvar, organe, koji nisu sami za sebe zivi. Vec su zivi smo u kompleksnoj celini. Mozak ne moze da opstane bez pluca, ili bez srca, znaci da bi on bio ziv, neki drugi elementi moraju da budu na tom mestu.

Ono sto ti tvrdis jeste da je svaki element od kog smo sacinjeni, ziv. To je glupost. Atom nije ziva materija. Molekul nije ziva materija. Mi samo nazivamo odredjene molekule organskim, iako oni sami nisu organi, vec u kompleksnosti sistema mogu napraviti organ. Zatim, proteini, kiseline, vitamini, nista od toga nije zivo. Ni ubrana jabuka sa drveta nije ziva, ni pile koje jedes nije zivo, vec prethodno mora da 'umre' da bi ga nas organizam procesuirao, odnosno stomak svario.

Znaci, zato jabuku koju si ubrao, vise ne zoves zivom? Zato sto je odvojena od drveta. Dakle, kako onda opisujes zivot? Kao kombinaciju nezivih elemenata, koji daju kompleksni sistem gde su svi sistemi zavisni direktno ili indirektno jedni od drugih, ali su u biti sacinjeni od nezive materije.

Sat koji navijemo, ne nazivamo zivim iako on funkcionise za sta je namenjen. Samo zato sto sat nema potrebne karakteristike, a to su opet opisi onoga sto mi smatramo 'zivim'.

I taj isti robot moze da bude ono sto smo mi. Da razmislja donosi odluke, da se sam napaja elektricnom energijom, da radi sve sto radimo mi, da odgovara kompletnom opisu, ali naravno, ta rec je 'rezervisana' samo za opis stvari koje nisu napravljene od neorganskih molekula.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisam napisao da je svaki elemenat od kojeg smo sacinjeni ziv, vec da postoji izvor koji cini da odredjeni element bude ziv.
Ceo covek kao sklop povezanih organa ima zivot u sebi.
Da li ce ako coveku odsecemo ruku ta ruka i dalje zadrzati u sebi elemente koji su zivi, nervi, itd, to je ne bitno, bitno je da bilo kakav oblik zivog nema zivot sam po sebi, vec od pocetnog izvora koji daje zivot a to je Bog.

Robot ne moze da ima zivot dat od Boga, on se krece pomocu energije ili struje, on ne moze da ima prirodna osecanja, ljubav, itd, vec samo putem programa, i sve u njemu je deo tog programa.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Tvoja prirodna osecanja su produkt interakcije sa okolinom. Ona se uce. Pokazi macku detetu, i ono se nece plasiti. Ako je macka ogrebe, i ono oseti bol, pocece da se plasi macke. Znaci svaka 'emocija' koju ti dozivljavas apstraktno evoluirala je zajedno sa covekom. Osnova celije ima potrebu da jede, to se na tom nivou moze reci da je emocija, glad, potreba, prirodna potreba za samoodrzanjem. To i jeste lepota evolucije, zato sto se sve njome objasnjava. Sve emocije u tebi koje imas, su zapravo sistemi za samoodrzanje. Ako bi glad nazvao prirodnom potrebom, ljubav je isto to, potreba. Za samoodrzanjem. Za reprodukcijom. Znaci, nisi se rodio ni sa jednom emocijom. Beba koja se tek rodila place, zato sto je neko lupio. Strah je prva emocija, plac kao reakcija je zapravo vapaj da bol i nanosenje bola prestane. Opet, funkcija samoodrzanja. Upravo ono sto je nateralo jednostavne proteine, da se ujedinjavanjem, odrze duze, nego sto bi mogli sami. Naravno, to kad se ovako opise, dobijas utisak da i proteini imaju kompleksne 'emocije' koje bi trebale da dolaze od negde druge. A upravo je ono od cega su sastavljeni, uzrok tome. Privlacnosti i odbojnosti atoma. Neki atomi se privlace, grade jace vee, neki atomi se odbijaju. Na tom nivou, ne postoji sistem odrzanja kakvog ga ti zamisljas kod ljudi, zato sto ne postoji tolika kompleksnost organizma. Ne postoji velicina organizma koji bi procesuirao toliko informacija. Mozak radi i druge stvari, koje nisu opisane emocijama, ali iste te emocije imaju i zivotinje. I biljke imaju taj sistem za samoodrzavanjem. Zato se hrane. A sve to, zato sto imaju kompleksne sisteme, koji jedan drugog u interakciji pogone. Ako biljci treba necega iz jednog sistema u drugi, ona pusti recimo odredjeni enzim, koji direktno deluje na celije do nje, koje ispustaju hranu, dok ove druge celije uzimaju tu hranu, posto nisu same u stanju da je naprave. Zauzvrat, ova celija sto pravi hranu, ne zna da dise, pa ona ispusti enzim ovoj drugoj celiji koja zna da dise, i od nje preuzima kiseonik. Znaci, zavisne su jedna od druge, i stvara se svet akcija-reakcija.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uzrocno posledicni odnosi kako ih ti vidis u elementima ne mogu stvoriti zivot sami po sebi, ne cine zivot jer oni nisu izvor zivota, vec postoji prauzrok koji ove odnose odredjuje i cini da se oni odvijaju i cine da neki elemenat postane ziv, a to je sila zivota koja dolazi od Boga.

Nece samo ubacivanje uticnice u steker uciniti da jedan aparat na struju proradi, ako kuca nije prikljucena na flavnu fazu.
Tako ni jedan elemenat u prirodi ne bi mogao da funkcionise ili da ima oblicje zivog, niti da ima bilo kakve uzrocno posledicne odnose, ako u sebi ne poseduje silu zivota koja ove procese pokrece i cini da nesto bude zivo, silu koja se nalazi u prauzroku ili tvorcu darodavcu zivota.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Ne vredi, vrtis se opet u krug ne kontas nista. Opet neki stekeri i pogresne analogije.
Iste stvari lupetas ko TVRTKO. Stvari se ne desavaju same od sebe, na makro nivou. Na atomskom nivou, sve stvari su uslovljene silama koje deluju na njih, i ne mogu biti formirane nikako drugacije od onoga kako jesu. To opet ne znaci jednolicnost, vec izuzetnu sarenolikost, sta sve moze nastati.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, sve moze nastati, i svi se procesi mogu pokrenuti, ali jedino intervencijom Bozanske sile u kojoj je zivot, i koja prozima celu fizicku realnost, i mikro i makro kosmos, i regulise odnose medju elementima, kako na zemlji tako i u kosmosu.

Kada ova Bozanska sila ne bi postojala, sve bi bilo u totalnoj konfuziji, sva tvorevina i vidljiva i nevidljiva bi se pretvorila u nistavilo, jer nista bez nje i ne moze da postoji samo po sebi.

Zato sam na pocetku ove diskusije naveo, da ateisti veruju u neverovatne bajkovite stvari, jer tvrde da sve sto vidimo ima zivot i razum samo po sebi, i stvara samo sebe, i odredjuje odnose samo sebi.

Za razliku od toga, teisti veruju da sve sto vidimo ima svoj pocetak u inteligentnom razumu koji je sve planski kreirao i relgulisao odnose medju elementima, i sve odrzava, jer gde postoji red mora postojati i inteligencija, to je osnovni zakon stvaranja.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Neverovatna bajkovita stvar je upravo to o cemu ti pricas, magija koja pokrece sve, a ne mehanizmi, koji nemaju nikakve veze sa neverovatnim.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije magija vec inteligentni razum, tvorac Bog od koga je sve, i u kome je sve, i mi kao njegova kreacija.
U ateizmu sve je u mehanizmima koji jos imaju i razum i volju i moc da imaju zivot sami po sebi, sto je van svake pameti.

Svako moze da donese svoj sud o tome.

Natrag