Stvari u prirodi ne miruju, apsolutno mirovanje ne postoji, a ti polazis od pretpostavke da postoji, dajuci primer dasaka koje stoje na stolu.
Svaki atom, ili elektron, ne samo da ne miruje, vec ima silu koja ga privlaci ili odbija od drugih atoma ili elektrona, pa je samim tim njihovo spontano spajanje ne samo moguce, vec neminovno.
To je kao velika slagalica, jednostavno, ne pase svaki atom uz svaki atom, a opet, drugi pasu jedni uz druge, stvarajuci nove hemikalije.
Zatim te novonastale kompleksnije hemikalije, kada se spoje, daju neka druga jedinjenja. Nadam se da si nekada u zivotu video silu koja privlaci dva magneta? E, tako se slicno i dva atoma koja PASU jedan na drugog, privlace kada su u blizini. I da li tu sada postoji inteligencija, ili je to jednostavno zakon prirode, od koga i zavisi sve?
Daske su bezveze primer, prvo ne krecu se, drugo i to sto bi dale da se krecu, je meh...
Pogledaj kako se zemlja formirala od osnovnih gradivnih elemenata. Prvo je bila gomila oblaka gasova i elemenata, zatim su se ti elementi privlacili i formirali gravitaciono polje, koje je dalje privlacilo ostale elemente. Zatim je sila i gustina tih elemenata postajala sve jaca, da se zagrejala do visokih temperatura. Kada je ceo taj oblak materije bio usisan i spojen sa ostatkom, koji ga je privlacio, zemlja je polako pocela da se hladi spolja, tokom miliona godina. Slicno mozes da vidis u hrani koja je zagrejana. Prvo pocne povrsina da se hladi, dok sredina ostaje i dalje topla. Zato je u centru zemlje, zbog pritiska, i dalje visoka temperatura. I puf, magicnim privlacenjem osnovnih elemenata, pogledaj sta se desilo. A ne tvoje daske, koje stoje staticne.
Nukeotidi nemaju razum i inteligenciju. Sile privlacenja i odbijanja u atomu kreiraju tu iluziju da su ljudi napravljeni od zive tvari.
U biti, kada zaronis toliko duboko da vidis od kakvog gradivnog bloka je covek napravljen, nacices samo atome i molekule. Ti atomi i molekuli dalje prave proteine, koji opet, imaju svoja svojstva, privlace razlicite elemente, spajaju se na razlicite nacine, upravo zbog sila koje ih vezuju na prvom mestu, ta njihova kombinovana energija, odnosno razlicitost elemenata koji ih povezuju, uslovljavaju ih da reaguju sa svojom okolinom. I vec tu, oni deluju kao ziva stvar. Ali zapravo nisu. Sve je uslovljeno silama koje vladaju u njima.
Zamisli jednu ciglu. Ta cigla je deo jedne kuce, koja je deo jedne ulice, koja je deo jednog kvarta, koja je deo jednog naselja, koji pripada jednoj opstini, koja pripada jednoj pokrajini, koja pripada drzavi, koja pripada kontinentu, koja pripada planeti zemlji.
Zamisli jedan atom koji pripada jednom molekulu, koji pripada jednom proteinu, koji pripada jednoj funkciji celije, koji pripada celiji, koja pripada organu, koji pripada grupi organa za varenje, koji pripada coveku.
Da li shvatas analogiju?
Ja sam upravo o tome govorio, a ti si sad potvrdio, da se ne ziva materija koja nema razum spaja sa drugom ne zivom materijom da bi nastalo nesto trece koje je opet ne zivo samo po sebi.
Dakle, nukleotidi imaju razum i inteligenciju i oni znaju da treba da se nadju na odredjenom mestu i da se spoje da bi nastao DNK i RNK.
Kako sebi uopste mozes da objasnis, da prvo kazes da se spajanjem dva neziva elementa, dobija nezivi element, i onda skocis na zakljucak kako nukleotidi, koji su spojeni od te iste nezive materije, samo daleko kompleksnije, odjednom postaju zivi?
Rec 'zivo', je samo ljudska izmiljotina koja pokusava da se udalji od svog osnovnog nezivog gradivnog elementa, atoma. Tvoje 'zivo' ne postoji bez tih atoma. To je samo opis. Svaki organ u tebi, zasebno je mrtav, bez funkcije, odnosno, sam za sebe ne moze opstati, kao ni mozak.
Tvoja kompleksnost od koje si sagradjen, ne udaljava te od realnosti.
I kompjuter je kompleksan, i roboti mogu da donose zakljucke, da rade stvari koje ljudi rade, i oni su sastavljeni od istih elemenata kao i mi, atoma. Pa opet, dovoljno smo licemerni, da za njih kazemo da oni nisu zivi, a mi jesmo, zato sto smo mi napravljeni od 'organskih' materija, koje je opet, nista drugo do opisa sitnih sastavnih elemenata kompjutera, poput procesora, tranzistora itd...
I organsko je opet, ljudska definicija.