Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nije to izjavila Ellen G. White (za koju govorite Duh proroštva), već je to napisao njen muž James White. Mislim da sam rekla već svoje mišljenje o tome, oni su došli iz antitrini. pokreta Kršćanska veza...nije važno, neka je svako uvjeren u svoje. Meni ne smeta, ne vidimo stvari isto i mogu prihvatiti to.

The way spiritualists have disposed of or denied the only Lord God and our Lord Jesus Christ is first using the old unscriptural Trinitarian creed viz., that Jesus Christ is the eternal God, though they have not one passage to support it, while we have plain scripture testimony in abundance that he is the Son of the eternal God.”
{James White, Jan 24 1846, The Day Star}

Svako dobro i lijep pozdrav! :)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Njegovi su izlasci od davnina i došao je pun "milosti i istine" da otkrije Boga čovjeku. Ivan 1:14, 17. Dok je bio na zemlji, nije prestao biti božanski, jer čitamo o "božanskom ljudskom molitelju." - Desire of Ages, stranica 693. "Od dana vječnosti Gospodin Isus Krist bio je jedno s Oče."— Desire of Ages, stranica 17. "U očima svijeta nije posjedovao nikakvu ljepotu da bi ga željeli; ipak je bio utjelovljeni Bog; svjetlost neba i zemlje."—Desire of Ages, stranica 21 "Krist nije prestao biti Bog kad je postao čovjekom. Iako se ponizio do čovječanstva, Božanstvo je i dalje bilo Njegovo vlastito." - Desire of Ages, stranica 663.

Mire, hvala što si preveo i lijepo predočio. Sve sam pročitala i sve mi se čini dobro. Znači, Ellen White u knjizi Čežnja vjekova ispovijeda vjeru u Presveto Trojstvo. I što sad znači ovo Laodikejino?

zašto na drugom mestu duh proroštva kaže:
"Način na koji su spiritualisti opovrgli jedinog Gospoda Boga, i Gospoda našega Isusa Hrista, je tako što su koristili staru trinitarijansku veru da je Isus Hrist večni Bog, i ako nemaju ni jedan stih da to podrži.
Dok mi imamo jasna svedočanstva u izobilju da je on sin večnog Boga" ( jutarnja zvezda. Januar 24 1846 ).

Nije to izjavila Ellen G. White (za koju govorite Duh proroštva), već je to napisao njen muž James White.

Ja ništa ne razumijem. :beee:
Pa je li i njezin muž imao "duh proroštva" kako se vjerovalo za Ellen? Što se on trebao miješati i praviti zbrku?
U svakom slučaju "duh proroštva" sad ispada kao porodični biznis.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
za kraj samo da kažem čitajući Bibliju u nekoj svojoj jednostavnosti vjere za mene je njena definicija trojstva -nebeski trio biblijska. Što ja znam osim da postoje Otac i Sin i Duh Sveti koji proizlazi od Oca i kojeg je Isus zamolio da nam ga On pošalje, a ujedno je drugi Utješitelj koji neće govoriti o sebi nego će uzdignuti Krista?
Jednostavno postoje i u Novom Zavjetu stihovi gdje je jasno da su Otac i SIn odvojene ličnosti. Danas kada razmislim o svemi zaista mi izgleda istinito to što je EGW napisala da je na tu temu šutnja elokvencija ili šutnja je zlato:
Možeš li dubine Božje proniknuti, dokučiti savršenstvo Svesilnoga? Od neba je više: što još da učiniš?
Od šeola dublje: što još da mudruješ Job 11,7-8

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, možda je to izjavio njen muž, ali je i ona izjavljivala slično.

"BOG OKUPIO NA NEBU ANĐELE KAKO BI OBJAVIO DA JE SVOG SINA UČINIO RAVNIM SEBI, I DA GDE GOD JE PRISUTAN SIN - KAO DA JE PRISUTAN SAM OTAC.
ON JE PREDAO AUTORITET SVOM SINU DA UPRAVLJA NEBESKIM VOJSKAMA...." ( 1 sveska svedočanstva 17. 18 strana ).

"BOG JE HRISTOV OTAC, HRIST JE BOŽJI SIN.
HRISTU JE DATA VISOKA POZICIJA.
ON JE IZJEDNAČEN SA VIŠNJIM.
SVE OČEVO JE OTVORENO SINU" ( E. G. WHITE 8 sveska sveska svedočanstva 268 strana ).

"JEHOVA JE IME DATO HRISTU" ( Znaci vremena 3 maj 1899 )

Dakle, i Ellen White piše da Isus nije večni nestvoreni Bog, vec da je uzvišen od Oca, i da mu je dat i autoritet, i ime, od Oca, i Otac ga izjednačio sa sobom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa je li i njezin muž imao "duh proroštva" kako se vjerovalo za Ellen? Što se on trebao miješati i praviti zbrku?
U svakom slučaju "duh proroštva" sad ispada kao porodični biznis.

Itekakav biznis. Jači biznis od Gatesa i Soroša zajedno. Vidi: :)

Stojadinka ovce šiša pripomaže ju Radiša - ZVEC, ZVEC!

(Stojadinka Ellen White, Testimonies, vol. 4, pp. 390-391.): Tomovi Duha proroštva, kao i Svjedočanstva, trebali bi se uvesti u svaku obitelj koja svetkuje subotu, a braća bi trebala znati njihovu vrijednost i poticati ih da ih čitaju. … Roditelji, vaša djeca su u opasnosti da odu protiv svjetla danog s neba, i trebali biste kupiti i čitati knjige, jer će one biti blagoslov za vas i vaše ukućane. Trebali biste posuditi Duh proroštva svojim susjedima i nagovoriti ih da i oni kupe primjerak za sebe.”

(Radiša James White, Letter to Ellen White, Feb. 18, 1881.): "Naše financijske stvari dobro stoje, a u našim torovima ima još bogatstva."

Stojadinka vas časti pesmom:

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Razumijem, no nije sve tako crno- bijelo, trebaju se uzeti svi spisi u njihovoj cjelovitosti, uostalom ona je jednom napisala da njeni spisi nisu mjerilo za određivanje doktrina već da to treba biti Biblija.
In speaking of His pre-existence, Christ carries the mind back through dateless ages. He assures us that there never was a time when He was not in close fellowship with the eternal God. He to whose voice the Jews were then listening had been with God as one brought up with Him. {ST August 29, 1900, par. 15}
Ovo je oponent Arijevoj izjavi da je postojalo vrijeme kada Krista bilo nije, jer ona ovdje kaže da nije nikada postojalo vrijeme kada Otac nije bio u zajedništvu sa Sinom. Pročitaj malo o ranom kršćanstvu i što se tada pisalo, oni su tada vjerovali da je Isus mudrost iz Izreka no nisu se usudili ići dalje zbog drugih biblijskih stihova, vjerovali su da je on uvijek bio kao Logos u umu svog Oca. Vama učitelji koji vam škakljaju uši demoniziraju ranokršćanske pisce pa ništa ne provjeravate samostalno.
Uostalom, nije me ni briga ja vjerujem da je Biblija Božja Riječ, a ne Ellen White je rekla ovo, Ellen White je rekla ono ili još gore pioniri su rekli ovo pa ono. Poštujem tuđe mišljenje ali imam svoje.

Evo i ovo je napisala ona i šta imam od toga da se sad svađamo i šamaramo njenim spisima i izjavama, baš ništa..

Christ was God essentially, and in the highest sense. He was with God from ALL eternity, God over all, blessed forevermore.” 1SM 247.3
“The Lord Jesus Christ, the divine Son of God, existed from eternity, a DISTINCT person, yet one with the Father.” 1SM 247.4
“The Lord Jesus Christ, the only begotten of the Father is truly God in INFINITY, but not in personality.”{Ms 116, 1905, par. 19}
(Kaže da je Isus Bog u najvišem smislu i da je uvijek bio s Bogom (s Ocem Nebeskim), druga rečenica kaže da je Isus zaista Bog u beskonačnosti ali ne ste ličnosti tj. mislim da govori o tome da je On druga božanska ličnost)

Isto tako napisala je ona da je Isus jedini istiniti Bog ima i toga, evo izvoli:

You left your friends and comfortable home, and came to teach me how to find Jesus and believe in Him as the only true God. I demolished my idols and worshiped God, and now I see Him face to face. I am saved, eternally saved, ever to behold Him whom I love. I then saw Him only with the eye of faith, but now I see Him as He is. I can now express my gratitude for His redeeming mercy to Him who loved me and washed me from my sins in His own blood.” {6T 311.1}

---
Opet Slap postavio Rokeri s Moravu hehe :). Da, istina je da nije za nikakvu pohvalu to da su od velike sirotinje postali tako dobrostojeći i to koristeći vjeru. Isus je rekao nešto sasvim drugo bogatom mladiću koji iako vjeran Bogu i njegovim zapovijedima nije se htio odreći bogatstva i poslušati svog Gospoda i dati sve siromasima i poći za Njim. To stvarno nije lijepo od obitelji White, a i taj desetak mi je zaista upitan i mislim da se može zlorabiti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Što ja znam osim da postoje Otac i Sin i Duh Sveti koji proizlazi od Oca i kojeg je Isus zamolio da nam ga On pošalje, a ujedno je drugi Utješitelj koji neće govoriti o sebi nego će uzdignuti Krista?
Otac i SIn odvojene ličnosti. Danas kada razmislim o svemi zaista mi izgleda istinito to što je EGW napisala da je na tu temu šutnja elokvencija ili šutnja je zlato:

Drago mi je što si to napisala.
Postoji trenutak u duhovnom životu kad stvorenje pred Bogom Stvoriteljem jednostavno zašuti - i klanja se.
Jer takve klanjaoce u Duhu i istini, Otac traži...
Koliko god razmišljali i razglabali svojim umom, Bog ostaje nedokučiv i neizreciv i tek u Nebu će nam sve biti otkriveno. I to će biti divno.:)
.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Drago mi je što si to napisala.
Postoji trenutak u duhovnom životu kad stvorenje pred Bogom Stvoriteljem jednostavno zašuti - i klanja se.
Jer takve klanjaoce u Duhu i istini, Otac traži...
Koliko god razmišljali i razglabali svojim umom, Bog ostaje nedokučiv i neizreciv i tek u Nebu će nam sve biti otkriveno. I to će biti divno.:)
.
Sada, mi sve vidimo u jednom zrcalu i na jedan nejasan način, ali tada, to će biti licem u lice. Sada, moje je znanje ograničeno, tada, ja ću spoznavati kao što sam spoznat. 1. Korinćanima 13,12

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, hvala što si preveo i lijepo predočio. Sve sam pročitala i sve mi se čini dobro. Znači, Ellen White u knjizi Čežnja vjekova ispovijeda vjeru u Presveto Trojstvo.

Naravno da pise o Trojstvu, zato adventisti i imaju Trojstvo kao osnovno verovanje.

što sad znači ovo Laodikejino?

Tu gde je Laodikeja citirao tekst, to ne pise EGW, vec njen muz - James White. A ni on ne pise u globalu protiv Trojstva, vec protiv katolickog shvatanja Trojstva. Nisu adventisti ni u pocetku poricali Trojstvo, vec katolicko shvatanje toga.

Elen White nije ni htela da se upusta u raspravu o tome, bila je suzdrzana. U to vreme glediste crkve po pitanju Trojstva jos nije ni bilo definisano, i svako je mogao da pise svasta. A EGW ne pise o tome, ali kada se klima u crkvi promenila, ona je otvoreno napisala da je Bog Trojstvo!

Oni sad izmisljaju kako je neko falsifikovao spise EGW i ubacio Trojstvo, a da ona to nije pisala!

To su najobicnije gluposti!

Taj antitrini pokret unutar adventizma zapravo pokrecu bivsi Jehovisti, a ne adventisti. I to sam zakljucio iz njihovih argumenata i tekstova, koji su kao preslikani argumenti Jehovinih Svedoka. To ne moze biti pokret od samih adventista!

Ali Laodikeja i ostali na to nasedaju ko mala deca!

Ja ništa ne razumijem. :beee:

Ne zameri mu Isabeleta, Laodikeja je zbunjen, on ne zna u kakve lazi se upleo. Sad pobija i vlastitu crkvu koja ispoveda Trojstvo, i porice prorocicu koja je pisala da Bog jeste Trojstvo..

"BOG OKUPIO NA NEBU ANĐELE KAKO BI OBJAVIO DA JE SVOG SINA UČINIO RAVNIM SEBI, I DA GDE GOD JE PRISUTAN SIN - KAO DA JE PRISUTAN SAM OTAC.
ON JE PREDAO AUTORITET SVOM SINU DA UPRAVLJA NEBESKIM VOJSKAMA...." ( 1 sveska svedočanstva 17. 18 strana ).

To nije nikakav dokaz da je ona ucila protiv Trojstva, jer to da je Bog "UCINIO HRISTOM I GOSPODOM ovoga Isusa kojega vi raspeste" pise i Pavle, pa mi to ne uzimamo kao dokaz protiv Trojstva! Ona ovo pise imajuci u vidu stihove Svetog Pisma!

Lazu te Laodikeja, a ti nasedas!

"BOG JE HRISTOV OTAC, HRIST JE BOŽJI SIN.
HRISTU JE DATA VISOKA POZICIJA.
ON JE IZJEDNAČEN SA VIŠNJIM.
SVE OČEVO JE OTVORENO SINU" ( E. G. WHITE 8 sveska sveska svedočanstva 268 strana ).

To pise i u bibliji, to pise i Pavle, pa to opet nije nikakav dokaz da je ona ucila protiv Trojstva!

"JEHOVA JE IME DATO HRISTU" ( Znaci vremena 3 maj 1899 )

Ovo pise u Novom Zavetu i Pavle, pa to opet nije dokaz da je ona ucila protiv Trojstva!

Dakle, i Ellen White piše da Isus nije večni nestvoreni Bog, vec da je uzvišen od Oca, i da mu je dat i autoritet, i ime, od Oca, i Otac ga izjednačio sa sobom.

Nije tacno! Onda isto mozemo reci i za Pavla da je on ucio protiv Trojstva, jer su te njene reci identicne njegovim!

Ovo je grubo izvrtanje! Tako oni uzmu i izjave crkvenih otaca koji su najveci Trojicari pa ih prevrnu unatraske i izvade van konteksta, pa dokazuju kako su ucili antirtinitarizam. To je Ludilo! Tako rade i sa EGW, a ti si im poverovao!

Znaci Laodikeja, nemas ni jedan dokaz da je ona pisala protiv Trojstva!

Imas James White-a (i ostale pionire), koji opet ne pisu protiv sustine Trojstva, vec protiv katolickog shvatanja Trojstva, i oni su verovali u "neko Trojstvo", samo nisu hteli da koriste taj termin! Ovi Kainosovi sve izvrcu!

Tada adventisti nisu imali jasno definisanu dogmu, pa nagadjaju i lutaju, dok je EGW bila suzdrzana, i tek na kraju se definitivno izjasnila da Bog jeste Trojstvo (upotrebila je taj termin), sto opet nije katolicko Trojstvo, a nije to ni danas!

Ti ne znas sta pises..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire.

Ovde Ellen White piše o onome što se dešavalo na nebu.

Otac je izjednačio Sina sa sobom, dao mu ime Jahwe, učinio ga ravnim sebi...itd.

Zašto ako je on to već imao od večnosti.

Dakle, radi se o tome, da je Bog Otac jedan Bog, da je on stvorio od svog sopstvenog bića Isusa, i pošto je on načinjen od njegovog bića i duha, Bog je samo to objavio anđelima - da je Sin jednak njemu, i da nosi isto ime.

To što Ellen White možda uči da je Bog trojedan, to ne menja stvari, ali u datoj projekciji.

Natrag