Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Covece, lingvista ne sme da zalazi u teologiju, inace bi prevod bio teoloski! A ti se ovde bavis teologijom. Kakve veze teologija ima sa prevodjenjem?

Mire, teologija jeste zasnovana i na pravilnom gramatičkom razumevanju stvari. Pa zato i biblijski pisac koristi izraze u svojim gramatičkim pravilima da bi tekst bio jasan. Jane znam šta ti hoćeš sada da dokžeš? Da izrazi nisu bitni već teologija? Nerazumna tvrdnja s obzirom da postoje precizni izrazi baš zbog teološkog razumevanja stvari. Stvarno nerazumno pišeš.

Uvek kada ta rec stoji uz imenicu Bog, uvek ali uvek se prevodi kao JEDAN!


Ja sam ti pokazao samo da izraz ehad u zavisnosti od konteksta znači kolektivna jednina. Zašto se on koristi u kontekstu JEDAN za Boga trebmo razumeti upravo zato što za singularnu jedninu JEDAN(JEDINI) postoji drugi hebrejski izraz 'yihad'. On se upravo koristi kada se misli bukvalno na JEDAN-SAM. On se nikada ne koristi u izrazu JEDAN BOG u Bibliji. To ukazuje upravo da nam nešto tekst Pisma želi reći za Boga.

Na kraju krajeva mi znamo da na početku Pisma Bog stvara u množini: "Hajdemo da načinimo...po svom obličju".

Zar to ne govori o Bogu u pluralu?
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Da li mozes izjaviti ovde pred svima, i glasno izgovoriti:

ISUS JE SVEMOGUCI BOG, ON JE MOJ BOG I SPASITELJ???

Isus je Spasitelj i "bog" ali ne Svemoćni Bog. To sam Isus i kaže kada tvrdi da samo Otac zna sve a On ne zna sve. On ne želi da Ga tako neko oslovljava. Ako ti je do Isusa zaista stalo, onda poštuj ono što On sam kaže o sebi i apostoli koji kažu: "Čovek Isus Hristos". Čovek je čovek.

Nije Hristos morao biti Bog da bi mogao preuzeti greh na sebe već obećani Mesija i savršen čovek.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Mire, teologija jeste zasnovana i na pravilnom gramatičkom razumevanju stvari

Jovane, nijedan lingvista i prevodilac ne sme da se bavi teologijom, jer u tom slucaju imamo teoloski prevod a ne doslovan prevod!

U hebrejskom, "elohim" ili "ehad" se posmatraju uz imenicu uz koju stoje, nikada ne odvojeno! A ti ove reci posmatras odvojeno!

Kazes "PLURALNA JEDNINA" - i time si sam sebe pobio, jer ako neku rec prati JEDNINA onda ta rec NIJE PLURAL u kontekstu! Ona je plural jedino onda kada se izvuce van konteksta! A to je ono sto vi radite!

Jevreji nemaju razlicite vrste reci kao sto mi imamo, oni nemaju izraze: JEDAN, JEDNA, JEDNO.. Njima je sve jedna te ista rec EHAD a iz konteksta se odredjuje njeno znacenje!

Zato tekst na hebrejskom doslovno zvuci ovako:

Cuj Izraelu, Jehova NASI BOGOVI je JEDNO Jehova!

---> Ima li ovo smisla? Nema, i tako se ne cita na hebrejskom, jer kontekst odredjuje da li je neka rec mnozina, jednina, da li je srednji rod ili nesto trece!

Zato kada ti kazes "PLURALNA JEDNINA" - time sam sebe pobijas, jer ta rec je UVEK U PLURALU kada stoji zasebno, ali znacenje odredjuje imenica i glagol uz koji stoji, pa je zato JEDNINA! Dakle, prati je glagol u JEDNINI!

Gramatika vam nije ni na nivou osnovne skole kada se radi o hebrejskom, a hocete da prevodite tekstove!

Jane znam šta ti hoćeš sada da dokžeš? Da izrazi nisu bitni već teologija?

Pa covece ti prevodis teoloski (kako ti se svidja), a ja govorim kako doslovno glasi tekst na hebrejskom! Doslovno je JEDAN, nije dakle mnozina u tekstu uopste!

Nijedan prevodioc nije preveo Boga kao JEDNO ili kao BOGOVI! Kako ti onda mozes da prevedes ovako?

Navedi mi bar jedan prevod koji prevodi ovako kako si ti rekao, a da je priznat prevod?

Znaci lupetas ovde gluposti!

Ja sam ti pokazao samo da izraz ehad u zavisnosti od konteksta znači kolektivna jednina

Jovane, u hebrejskom jeziku reci su uvek u "neodredjenom" obliku a odredjuje ih glagol ili imenica uz koju stoje!

Tako kada ti tvrdis da je ta rec "mnozina", ona nije mnozina sve dok ne postoji glagol ili imenica koja je odredjuje kao mnozinu!

Dakle, sta vi onda radite, vi rec "neodredjenog oblika" izvucete van konteksta, i gle cuda, posto je ona sama po sebi "mnozina", vi je onda vratite u tekst tvrdeci da i u tekstu ona ostaje mnozina.. A ono u tekstu sasvim suprotno, prati je glagol u jednini. I onda to nazivate "PLURALNA JEDNINA", a to u hebrejskom ne postoji! Ni u jednom jeziku ne postoji! Rec odredjuje glagol ili imenica, i ona moze biti ili JENDINA ili MNOZINA, ne moze biti i jedno i drugo!

To je kao da si rekao "JOVAN JE MNOZINA JEDNINE"! U srpskom jeziku ili ma kom drugom jeziku na svetu, ne postoji ovaj oblik.

Dakle, to sto vi radite je komedija!

za singularnu jedninu JEDAN(JEDINI) postoji drugi hebrejski izraz 'yihad'. On se upravo koristi kada se misli bukvalno na JEDAN-SAM

Nije tacno! U hebrejskom jeziku reci su uvek "neodredjenog" oblika, njih odredjuje glagol ili imenica uz koju stoje! Sama rec kada se izdvoji van konteksta moze biti ili u mnozini ili jednini, srednji rod, moze znaciti i nesto sasvim suprotno od onoga sto znaci u samom tekstu..

Dokaz za to je (postanje 42:13) --->

"Nas je bilo dvanaest braće, sluga tvojih, sinova JEDNOG (ECHAD) čoveka..."

Kako ovde ECHAD menja u JEDNOG, kada ti tvrdis da ta rec uvek znaci JEDNO - srednji rod..

Dakle, imas: JEDAN, JEDNA, JEDNOG, JEDNO.. Razlicite oblike u zavisnosti od konteksta!

I zato prestani da lupas gluposti!

Na kraju krajeva mi znamo da na početku Pisma Bog stvara u množini: "Hajdemo da načinimo...po svom obličju".

Drugo je cisto teolosko dokazivanje, to priznajem, a drugo je manipulacija tekstom, na to sam zaista alergican!

Kada vidim kako neko izdvaja reci van konteksta i iz njih isisava neko znacenje, muka me vata!

Nigde u SZ Bog nije "PLURALNA JEDNINA" to u gramatici ne postoji! Ni u jednom jeziku na svetu ne postoji, to je izmisljotina americkih protestanta, nazovi strucnjaka za hebrejski jezik koji ni osnovnu skolu nisu zavrsili.. Pokusavali su nepismeni ljudi da iz teksta pronadju neko "skriveno znacenje" i gle cuda - Bog (ELOHIM) je bio u "mnozini", jeeeeee.. Samo sto to veze sa vezom nema! Svaki rabin ce se na to smejati!

Isto je i sa ovim sto ti pokusavas!

Isus je Spasitelj i "bog" ali ne Svemoćni Bog.

Znaci ti si ANTIHRIST! Ti ne smes Hrista Bogom nazvati! Ne dozvoljava ti satana! Bojis se! Unizavas i smanjujes mu slovo "bog"! Znao sam od pocetka da te taj duh vodi!

To sam Isus i kaže kada tvrdi da samo Otac zna sve a On ne zna sve.

Ne kaze, to je tvoja uobrazilja..

Čovek Isus Hristos". Čovek je čovek.

I muslimanima je Isus covek, i postuju ga kao coveka, ali za Hriscane je on BOG! inace bi morali da se pridruzimo muslimanima i stujemo Alaha.

Ja ti savetujem da predjes na Islam, lakse je i bolje, nema zavrzlami i rasprava, samo da klanjas 5 puta na dan, i to je to.. Nema Trojstva, a Isus se postuje, idealno za tebe..

Zelim ti da predjes, lepa je to vera..

Nije Hristos morao biti Bog da bi mogao preuzeti greh na sebe već obećani Mesija i savršen čovek.

Ma uzalud se i rodio, i pobedio greh, kad nas ne spasava ziveci u nama.. Kazem, idi Jovane lepo predji u Islam, lakse ce ti biti..

To je i prirodno, takvi kao ti svi na kraju i zavrse u Islamu!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
978
Zašto napadate Jovana i nazivate ga antihristom. Inače ne razumijem sve što je on htio reći. Da li on to misli na ono razdoblje kad je Isus živio kao čovjek na zemlji. Nego Jovane, što je bio Isus na nebu prije nego što se utjelivio? Je li bio Bog bez početka, vječan, da li je rođen u vječnosti?
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Pa covece ti prevodis teoloski (kako ti se svidja), a ja govorim kako doslovno glasi tekst na hebrejskom!

Pa ja govorim upravo o doslovnom prevodu. A teološki i gramatički nije u suprotnosti. Nego, ti koristiš teologiju nasuprot tekstu. Da bi opravdao Nikeju. Ali ti to ne vidiš već druge percipiraš onako kako zapravo ti radiš.

Nigde u SZ Bog nije "PLURALNA JEDNINA" to u gramatici ne postoji! Ni u jednom jeziku na svetu ne postoji, to je izmisljotina americkih protestanta


Joj Mire. Brate.


Znaci ti si ANTIHRIST! Ti ne smes Hrista Bogom nazvati!

"bog"

Zelim ti da predjes, lepa je to vera..

Mire, upravo muslimani ne priznaju ehad kada im se govori o Božijem pluralu. Ali ti eto, opet mene percipiraš pogrešno u skladu sa onim što zapravo ti radiš.

Nego, zašto si preskočio tekst gde Bog govori u množini?

I Mire, rekosmo, od ovoga ne zavisi spasenje. Veoma si se uneo lično u raspravu, pa zato ti kažem, polako. Ne moramo misliti isto. Samo trebamo iznositi argumentaciju. Budi pozdravljen.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Nego Jovane, što je bio Isus na nebu prije nego što se utjelivio? Je li bio Bog bez početka, vječan, da li je rođen u vječnosti?


Ono što ja razumem i verujem, Hristos je rođen na zemlji telesno. Bez kontinuiteta sa nebesa. E sada, Jovan govori o Reči na nebu koja stvara i kasnije se ona povezuje sa Hristom. Reč "postade" telo tj. telo je uradilo ono što i Reč.

Ali kada govorimo o samoj Reči, to je pre svega važno razmeti. Sama "Reč" koja stvara na nebesima takođe je pojavni oblik Božanstva tj. Moćan koji stvara. Ali da bi mogao biti u kontaktu sa stvorenim i On mora biti ispražnjen od Božanstva. Da bi stvoreno moglo opstati. Reč je predstavnik Boga ili posrednik između Boga i stvorenog. Dakle, ona nije ni stvorena ni rođena, već je Jedno Božanstvo uzelo ulogu posrednika radi stvaranja. I tako je sve moglo nastati. Tako da radi se o složenim stvarima, potrebno je otvoriti um i srce da se ovo što bolje razume, ko želi da razume. Mada, još mnogo toga će se razumevati, i ne postoji konačno razumevanje do kraja ovoga svega. Ovo je doista veličanstvena stvar. Treba istraživati dakle. Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Nauka o Trojstvu vređa dostojanstvo Boga. Jer ona uvodi niža i viša Božanstva. Zato je ona štetna.

Dakle, Trojstvo je nauka o podređenosti dva Božanstva Jednom vrhovnom.

Plural Božanstva je da ne postoji podređenost. Sva tri su ravnopravni. Ali u potpunosti. Nema podređenosti Dva Božanstva Jednom.

A onda samo 10-tak sati kasnije, na moju primjedbu - "Znači, Otac ti je Božanstvo, a Sin i Duh Sveti nisu Božanstva!?!?", sam Jovan svojom donjom izjavom pos*ere ove svoje gornje izjave kako Trojstvo vrijeđa Boga jer proizvodi "podređenost Božanstva", a kako njegov princip "Plurala Božanstva" eliminira podređenost Božanstava.

Otac u tom poretku stvari je najviši (ali zato kažem to su pojavni oblici a ne Božanska realnost)
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Pa kada ne razumeš ono što pišem. Imaj malo poštovanja prema temi i ne unosi taj površan balkanski primitivan način u diskusiju o ovako važnim temama.
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
978
Ono što ja razumem i verujem, Hristos je rođen na zemlji telesno. Bez kontinuiteta sa nebesa. E sada, Jovan govori o Reči na nebu koja stvara i kasnije se ona povezuje sa Hristom. Reč "postade" telo tj. telo je uradilo ono što i Reč.

Ali kada govorimo o samoj Reči, to je pre svega važno razmeti. Sama "Reč" koja stvara na nebesima takođe je pojavni oblik Božanstva tj. Moćan koji stvara. Ali da bi mogao biti u kontaktu sa stvorenim i On mora biti ispražnjen od Božanstva. Da bi stvoreno moglo opstati. Reč je predstavnik Boga ili posrednik između Boga i stvorenog. Dakle, ona nije ni stvorena ni rođena, već je Jedno Božanstvo uzelo ulogu posrednika radi stvaranja. I tako je sve moglo nastati. Tako da radi se o složenim stvarima, potrebno je otvoriti um i srce da se ovo što bolje razume, ko želi da razume. Mada, još mnogo toga će se razumevati, i ne postoji konačno razumevanje do kraja ovoga svega. Ovo je doista veličanstvena stvar. Treba istraživati dakle. Pozdrav.
Uh, kako je ovo nije lako dokučiti kako ti govoriš. Znači ta Riječ, Božanstvo koje je uzelo ulogu posrednika je onda Isus? Znači on je prije postojao na nebu prije nego što se utjelovio?
 
Natrag
Top