Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, ti vjeruješ u TRI BOGA.

Da, Tri Božanska Bića savršeno složna u svemu, oduvek i zauvek. Tajna Božanstva. Ne postoji jači, veći, podređeni.

Mi kršćani nismo tako moderni kao ti, mi još uvijek vjerujemo da je Bog jedan.

Vera u Jednog kod većine hrišćana zapravo je vera u Jednog koji je nadređen drugoj dvojici. Zato postoji jedinstvo jer je ovaj jači od ova druga dva. Ali jedinstvo i pored toga što su ravnopravni jeste pravo jedinstvo. Oni su Jahve. Jedinstvo dakle, bez prisile.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, ti vjeruješ u TRI BOGA. Mi kršćani nismo tako moderni kao ti, mi još uvijek vjerujemo da je Bog jedan.

Da, Tri Božanska Bića savršeno složna u svemu, oduvek i zauvek. Tajna Božanstva. Ne postoji jači, veći, podređeni.

I kako je ime svakom od ova Tri Boga, Tri 'Božanskia Bića'? I gdje to piše u Bibliji? :)

A gdje u Bibliji piše da su trojica Jahvi?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A gdje u Bibliji piše da su trojica Jahvi?

Imamo množinu za Boga gde kaže "Mi" kada je stvaranje u pitanju. Dakle, više od Jednog. Takođe, imamo izraz Duh Sveti "različit" od izraz Bog a koji opet jeste pojavni oblik kada je na zemlji. Takođe, imamo pojavni oblik "reč" različit i od Bog i od Duh Sveti koja stvara. To je tri entiteta otkrivena još u Torah a kasnije potvrđeni u Novom Zavetu. Ne postoji ni više ni manje entiteta koji učestvuju u Božanskim stvarima a na zemlji su u svom pojavnom obliku "ispražnjeni" od Božanstva kada komuniciraju sa ljudima ili deluju u njima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Imamo množinu za Boga gde kaže "Mi" kada je stvaranje u pitanju. Dakle, više od Jednog. Takođe, imamo izraz Duh Sveti "različit" od izraz Bog a koji opet jeste pojavni oblik kada je na zemlji. Takođe, imamo pojavni oblik "reč" različit i od Bog i od Duh Sveti koja stvara. To je tri entiteta otkrivena još u Torah a kasnije potvrđeni u Novom Zavetu. Ne postoji ni više ni manje entiteta koji učestvuju u Božanskim stvarima

Ima po tvome još Božanskih entiteta. Imaš Spasitelj. Pa imaš Prvi i posljednji. A ima ih još, traži.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ima po tvome još Božanskih entiteta. Imaš Spasitelj.

Ne, to nisu entiteti već se odnose na Boga. Ali recimo Reč se razlikuje od Bog jer je "reč Božija" a deluje samostalno. A Duh Sveti takođe jer je Duh od Boga a opet samostalno deluje.

Ne postoji ni jedan entitet drugi osim Bog, Reč, i Duh Sveti. To imaš i u Novom Zavetu zbirno dato. Zato je i u Novom i u Starom Zavetu "Tri" entiteta.

Natrag