Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
W. W. Giles, Toledo, Ohio.

Odgovor Loughborough-a: Postoji mnoštvo primjedbi koje bismo mogli iznijeti, ali s obzirom na ograničenost našeg prostora, svest ćemo ih na slijedeće tri:

1. U suprotnosti je sa zdravim razumom.
2. U suprotnosti je sa Svetim Pismom.
3. Izvor mu je u poganstvu i legendama.

Nauka o Trojstvu vređa dostojanstvo Boga. Jer ona uvodi niža i viša Božanstva. Zato je ona štetna.

Nasuprot nje, nauka o pluralu Božanstva, koja je i Biblijska nauka uzdiže Boga i ne unižava Njegovo dostojanstvo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nauka o Trojstvu vređa dostojanstvo Boga. Jer ona uvodi niža i viša Božanstva. Zato je ona štetna.

Nauka o Trojstvu samo 'dogmatizira' ono što piše u Novom zavjetu. Evo:

1. Je li Otac Bog? JE!

2. Je li Sin Bog? JE! Gospodin moj i Bog moj! - sveti Toma

3. Je li Sveti Duh Bog? JE! Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti. - Isus

Očito je, Otac je Bog, Sin je Bog i Duh Sveti je Bog. Ovo nepobitno proizlazi iz gornjih novozavjetnih tekstova. A druga istina o Bogu, koju je Kristova crkva također dogmatizirala, jeste istina da je BOG JEDAN!

I upravo iz ove dvije istine o Bogu može se konstatirati samo jedno, a to je ovo:

Bog je jedan, Otac je Bog, Sin je Bog i Duh Sveti je Bog = TROJSTVO

P.S. Boga vrijeđaš ti, niječući da je Bog onakav kakvim se objavio. Boga vrijeđaš ti tvrdeći da je Isus lažov. Isus kaže - tko je vidio mene vidio je Oca, a ti uzvraćaš - to je laž, Boga nitko nikada nije vidio.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Na žalost vi Hrista smatrate "nižim Bogom" kao i Duha Svetoga. Oni nemaju samostalno postojanje nezavisno od Oca i podređeni su Mu.

To je vaša nauka koja vređa dostojanstvo Jahve.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na žalost vi Hrista smatrate "nižim Bogom" kao i Duha Svetoga. Oni nemaju samostalno postojanje nezavisno od Oca i podređeni su Mu.

To je vaša nauka koja vređa dostojanstvo Jahve.

A gdje to Kristova crkva uči i tvrdi da su Sin i Duh Sveti podređeni Ocu? Čovječe, zašto lažeš? Bogohulniče, zašto Kristovoj crkvi podmećeš ono što ona niti vjeruje niti naučava? Podmećeš joj svoju vlastitu konstrukciju.

I ponovo: Boga vrijeđaš ti, niječući da je Bog onakav kakvim se objavio. Boga vrijeđaš ti tvrdeći da je Isus lažov. Isus kaže - tko je vidio mene vidio je Oca, a ti uzvraćaš - to je laž, Boga nitko nikada nije vidio.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A gdje to Kristova crkva uči i tvrdi da su Sin i Duh Sveti podređeni Ocu?

Uči, itekako. Zato je 'Trojstvo' nebiblijski. Problem kod vas je što ste pojave oblike koji nisu Bog(Sin) proglasili za Bog i onda sve ono što se odnosi na 'Sin' i 'Duh Sveti' povezali sa karakteristikama Bog. Ti pojavni oblici imaju svoju funkciju ali oni ne održavaju Božansku realnost. Božanska realnost je da niko ne proishodi od onog drugog(kao Duh Sveti), niko nije nečija svetlost od svetla(Sin) već je svetlost za sebe. Ali u svom pojavnim obliku oni imaju tu ulogu.

Dakle, koncept Trojstva jeste paganskog porekla.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Problem kod vas je što ste pojave oblike koji nisu Bog(Sin) proglasili za Bog i onda sve ono što se odnosi na 'Sin' i 'Duh Sveti' povezali sa karakteristikama Bog.

Apostoli su Isusa, Sina, 'proglasili' Bogom. Što ti imaš protiv apostola? Evo ti riječi apostola, pa nam lijepo objasni što ti je to tako gadljivo u njihovom iskazu, pa to odbacuješ?

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Koncept Trojstva uvodi hijerarhiju u Božanskom poretku. Zato narušava Božansko dostojanstvo.

Narušava Božanstvo nekog tvog boga, ali Bog apostola jest Bog Sin, Bog Isus Krist. Eno ti gore ispovijedi svetih apostola.

A da su Kristova crkva i prvi kršćani još od apostolskih vremena vjerovali i slavili Krista kao Boga, osim citiranih novozavjetnih tekstova, postoje jasni i neoborivi dokazi u povijesnim dokumentima. Zato te pitam, ako ti se gade apostoli i njihovi novozavjetni tekstovi, kako možeš negirati notorne povijesne činjenice koje kazuju da je od početka Isus za kršćane Bog, i da su ga slavili kao Boga?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus nikada nije proglašen Bogom već je kao što Pismo i govori o Njemu-"gospodar i bog"

A hijerarhija koncepta Trojstva vređa Božanstvo kroz koncept podređenosti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus nikada nije proglašen Bogom već je kao što Pismo i govori o Njemu-"gospodar i bog"

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj! - Dakle, Zašto lažeš?

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. - Dakle, Zašto lažeš?

I na koncu, kad ti se već gade apostolski spisi i ne priznaješ ih, postoje jasni i neoborivi dokazi u povijesnim dokumentima koji potvrđuju da je od početka Isus za kršćane Bog, i da su ga slavili kao Boga? Pa kada već ne priznaješ ono što u Bibliji piše, od kuda ti ta drskost da i dokumentirane povjesne dokaze odbacuješ?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

"gospodar moj i bog moj"

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Oca i Hrista.

Dakle, Trojstvo je nauka o podređenosti dva Božanstva Jednom vrhovnom.

Plural Božanstva je da ne postoji podređenost. Sva tri su ravnopravni. Ali u potpunosti. Nema podređenosti Dva Božanstva Jednom.

Natrag