To je gramatičko pravilo. Nikakve tu nema laži
To nije gramaticko pravilo! To je laz!
Dokazi tako sto ces mi citirati nekog rabina, koji ovo tvrdi! Ne mozes!
Znači. Naravno, postoji kontekst kada ne znači. Ali u većini slučajeva znači.
Ja sam ti objasnio da se rec nikada ne moze posmatrati izdvojeno van konteksta! Jer ako je posmatras izdvojeno, ona znaci sasvim nesto drugo!
Na primer:
Sprska rec HVALA (poreklo reci HVALI - FALI) u razlicitim kontekstima ima razlicito znacenje:
1) Jovanu HVALI (FALI) 100 dinara!
2) Jovan HVALI Dragana da je dobar covek!
3) HVALA Draganu sto mi je pozajmio novac!
Rec ima razlicita znacenja u zavisnosti od konteksta, i van konteksta se ne moze sagledati njeno znacenje! Jer ako posmatramo rec izdvojeno pa uzmemo samo poreklo, koje oznacava - "nedostatak necega" (HVALITI - FALITI), dobili bi sledece prevode koji bi bili besmisleni:
1) Jovanu FALI 100 dinara!
2) Jovanu FALI Dragan koji je dobar covek!
3) Draganu FALI novac koji je pozjamio!
I to je ono sto vi radite sa hebrejskim tekstovima! Vi izdvojite neku rec van konteksta, posmatrate je odvojeno, analizirate njeno znacenje i poreklo, pa donosite zakljucke, koji su suprotni i veze nemaju sa kontekstom!
Tako i EHAD ne znaci JEDNO, osim kada se izdvoji van konteksta! Isto je i sa recju "ELOHIM"!
Upravo antitrinitarci negiraju ehad baš kao što ti radiš. Čudna mi ta pozicija tvoja a ovamo braniš 'Trojstvo'?
Odbrana Trojstva ako nije casna nije odbrana! Ja necu da manipulisem hebrejskim da bi dokazivao nekakvu mnozinu, kada ona u hebrejskom tekstu uopste ne postoji!
Jedino kada Bog govori u mnozini - "MI" umesto "JA" , tada mozemo tvrditi da se radi o vise osoba. A to ne znaci "mnozina bogova" vec "mnozina licnosti"!
Hebrejska sema "Cuj Izraelu, Gospod nas Bog je je JEDAN Gospod" ne dozvoljava "mnozinu bica", ali dozvoljava mnozinu licnosti, jer je covek takodje DUH DUSA I TELO (SVEST PODSVEST I TELO) u jednom!
Ovaj koncept zapravo i jeste koncept Trojstva, i to je ono sto crkva i uci!
Filozofija. Nikakve to Biblijske veze niti potvrde nema.
Nije to filozofija vec psihologija i medicina! Nauka je odavno potvrdila da je covek Trojstven! On poseduje SVEST PODSVEST I TELO! A biblija ovo naziva drugacijim terminima - DUH DUSA I TELO!
I kako to moze bit filozofija kada je opservacijom vec dokazano?
Bog je takodje Trojstvo, jer on je na svoju sliku stvorio coveka!
Tvoja je nauka hokus pokus, ti si toliko sludjen da kada pocnemo da pricamo o Isusu, ti ne znas ni ko je on ni sta je, ni da li je bio na nebu ranije, ni da li je sisao! Ni da li ima predznanje ni da li nema! On je za tebe neki nepostojeci lik, koji uopste nema predznanje! Sve smisljas u hodu, pises sve same gluposti..
Zašto je teško razumeti da se radi o Tri Bižanska entiteta koji su jedisntveni u svemu?
Sta ja treba da shvatim? Nesto sto si ti izmislio, neka "tri bica"? To ne uci nauka o Trojstvu, nauka o Trojstvu uci "tri licnosti" a ne "tri bica"!
Ovo je tek "hokus pokus" - "tri bica" u jednom!
To je nemoguce, a ovo sto ja pricam je naucno dokazano! Cvek poseduje SVEST PODSVEST I TELO. A Biblija potvrdjuje da covek ima DUH DUSU I TELO! To je isto!
Zaboravljaš da se i Otac pominje.
Manipulises tekstom! "Car careva i Gospodar Gospodara" moze biti samo Isus Hristos a ne Jahve, za kojega se kaze u tekstu da dolazi i da ga "niko od ljudi nije video". Dakle to je Isus!
Zasto zelis da izvrnes tekst?
Ko dolazi na zemlju, Isus ili Jahve?
Pises totalne besmislice!
--->
"do dolaska Gospoda našeg Isusa Hrista... Koji će se u svoje vreme pokazati, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima... kog niko od ljudi nije video, niti može videti"
Sve vidljivo nemože biti Bog.
Ajde molim te ne lupaj! Isus se nije otkrio likom, niti je pokazao Boga kako on izgleda na nebu, vec je pokazao njegovu licnost! Tu se misli na licnost a ne na pojavni oblik! Kada kaze dakle - "Koji vide mene vide Oca"!
A kada Isus bude dosao na zemlju, "gledacemo ga kao sto jeste.. jer cemo biti kao i on" kaze Pavle! Dakle, Isus prema ovom tekstu dolazi licno svojim likom, ljudi ce se preobraziti da bi ga mogli videti!
Ne može stvoreno podneti doslovno prisustvo Boga
Sto lupas gluposti? Mozes podneti Bozje prisustvo ako on zaogrne svoju slavu ljudskim telom! Kako je u proslosti silazio u obliku andjela - ljudi?
Kada to znamo, nemamo problem da razumemo na koga se odnosi da živi u nedostupnoj svetlosti.
Tekst je jasan, Isus dolazi, i on je taj koji zivi u nepristupacnoj svetlosti koga niko od ljudi nije video niti moze videti.. Tek kada bude dosao po drugi put ljudi ce ga zaista videti kakav jeste! Jer je ovo bilo u prikrivenom obliku!
Niko nije zaista video kako Bog ili Isus izgledaju!
Znas li ti koliko sebe sramotis ovakovom teologijom. Ti ni ne znas koliko ta teologija Jehovinih Svedoka smesna i niska? Oslepljen si da to ne vidis..
Zašto? Pa odatle i počinje nabrajnje. To je jedinstvena celina. Otac i Sin. Iz konteksta drugih tekstova znamo šta se odnosi na Sina a šta na Oca.
Ne, ti si ovo namerno izvrnuo da bi sam sebe ubedio! Kontekst ne dozvoljava da zadnji stih primenimo na Oca, jer se u svim prethodnim stihovima ukazuje samo na Hrista i na njegov drugi dolazak, na njega kao "cara nad carevima i gospodara nad gospodarima" i onda kaze isto za njega "koji sam ima besmrtnost...koga niko od ljudi nije video". Dakle, svo vreme o njemu govori, i tekst se primenjuje samo na onoga "koji dolazi", a Bog nije taj koji ce doci, vec Isus Hristos dolazi na zemlju!