Nažlost moraću da ponovim sledećih PET stvari, a ko mi ne veruje dobiće i stihove:
1. Biblija je data običnim, i prostim ljudima, a ne naučnicima i teolozima i visoko inteligentnim ljudima;
Odgovor: Biblija je dta svima, jednostavnim i visokoobrazovanim ljudima.
Slazem se da ono sto je neophodno za spasenje i jednostavni mogu da razumeju i budu spaseni,
ali isto tako visokoumni naucnici u Bibliji ce naci toliko uzvisenih misli, koje jednostavni nece ni primetiti,
i naucnik celog zivota ima sta da istrazuje i da nikad ne stigne do kraja.
------------------
2. Zato ne treba puno filozofije i magistarskih ni doktorskih disertacija da bi se ukapiralo o čemu se radi u Bibliji, KADA JE U PITANJU NAŠE SPASENJE;
Odgovor: Za spasenje da. ali za istrazivanje i razumevanje dubina istine nije.
--------------
3. U Rimljanima 14-te glave piše kako piše i tako treba prihvatiti. Nema tu šta da se tumači. Neko razlikuje DAN od dana, a neko ne......... Nema tu šta mi da filozofiramo na šta je Pavle mislio - kada PIŠE! DAN! Svi dani su u Gospodu isti po tom stihu.
Odgovor: Eto Sarrdy, ti si dao pogresan zakljucak.
Ova tvoja izjava suproti se izjavi apostola Petra koji je rekao da je Pavlove poslanice tesko razumeti i koje neneuceni izvrcu na svoju pogubao. Znaci da je moguce da neko pogresno razume Pasvla, jer je njegov stil filozofski i jeste ga tesko razumeti.
Ako primas ono doslovno sto je rekao o danima u Rimljanima 14. na koje se dane odnose Pavlove reci?
Ako tu nema filozofije, raci nam gde pise da su SVI DANI U GOSPODU ISTI?
Drugo, Rimljanima 14, ne raspravlja koji dan treba praznovati a koji ne treba. Pocetak kaze: "A slaboga u veri primajte lepo da se ne smete savest." Prema tome Pavle daje savete vernicima kako da postupaju sa slabima u veri. On raspravlja o starozavetnim godisnjim praznicima, kao i problemu upotrebe mesa koje je prineto na zrtvu idolima. Neki vernici su se jos drzali tih godisnjih poraznika. Drugi su se bojali ako jedu meso posveceno idolu da ce pogresiti i da time sluze idolima. Zato Pavle kaze da je idol nista i ako je meso posveceno idolu i to posvbecenje nije nista. On tako dalje kaze, "Dobro je ne jesti mesa i vina ne piti i ne ciniti ono na sto se tvoj brat spotice." 14,21.
Pavle poziva vernike da budu spremni na zrtvu da svojom slobodom ne vredjaju slabe u veri.
----------------
5. Kako to da ne možemo naći NI JEDAN STIH u Bibliji o obaveznom držanju SUBOTE za naše spasenje za Hrišćane, već su svi napisani za Jevreje i tuđine koji dođu u njihov narod i počnu živeti sa njima i poštovati njihovog Boga Jahvea, ili već kako se izgovara.
Ne to Sarrdy. U biblili imao 101 tekst koji govori o Suboti kao danu Gospodanje pa i Bog je licno u svojim Zapovestima napisao da je Subota sedmi dan i naredio da se praznjue. Zar ti mislis da Bog za svaki narod i naciju treeba da propisuje posebne zakone?
Bozji zakon je univerzalan, on je dat za sve stanovnike nase Zelmlje verovali oni ili ne.
Nego Sarrdy, KAKO TO DA SE U CELOM SVETOM PISMU NE MOZE NACI NIJEDNA ZAPOVEST DA POSLE HRISTOVOG VASNESENJA HRISCANI TREBA DA ODBACE SUBOTU A DA PRAZNUJU NEDELJU? To je potrebno, ako je dan od odmora promenjen. Medjutim, posto takva zapovest ne postoji, znaci da ni nema nikakve poromene. Zapovest o praznovanju subote ostaje zauvej na snazi.
BIBLIJSKI DOKAZI O PRAZNOVANJU SOBOTE
„I svrsi Bog do sedmoga dana dela svoja, koja ucini,
i POCINU U SEDMI DAN OD SVIH DELA SVOJI KOJA Ucini;
i BLagolovi BOG SEDMI DAN,
i POSVETI ga, jer u taj dan POCINU..." 1. Mojsijeva 2,2.3.
Bog je na kraju sedmice stvaranja „USTANOVIO SUBOTU"! Onas je namenjena svim stanovnicima nase Zemlje.
Cetvrta Bozja zapovest glasi:
„Seti se da svetkujes dan subotni.
Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
A sedmi dan je subota, pocinak posvecen Jahvi Bogu tvojemu.
Tada nikakva posla nemoj raditi; ni ti, ni tvoj sin,
ni tvoja kci, ni tvoj sluga, ni tvoja sluskinja,
ni tvoje živince, niti stranac koji se nadje unutar tvojih vrata.
Ta Jahve je sest dana stavaro nebo,zamlju i more i sve sto je
u njima a sedmi je dan pocinuo.
Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni."
2. Mojsijeva 20,8-11. Stvarnost
Cetvrta zapovest zahteva da ostavimo svaku vrstu posla
i da se posvetimo duhovnim potrebama,
Preko proroka Isaije Bog je ovako izjavio:
„Blago coveku koji tako cini
i sinu covecijemu koji se drzitoga,
CUVAJUCI SUBOTU DA JE NE OSKVRNE,
cuvajuci ruku svoju da ne ucini zla." Isdaija 56,2.
Biblija izjednacuje cinjenje zla i prestupanje Subote,
i jedno i drugo je greh.
Ova zapovest ne odnosi se samo na Izrailjce, nego na sve ljude.
„Blago covek", a ne blago Jevrejinu.
Evo šta izricito kaže za neizrailjce:
„I TUDJINE KOJI PRISTANU UZ GOSPODA
I DA LJUBE IME NJEGOVO, DA MU BUDU SLUGE,
KOJI GOD DRZI SUBOTU DA JE NE OSKVRNE, i drže
zavet moj." Isaija 56,6.
Subota c'e se i na Nobvoj zemlji praznotati.
„I od subote do subote dolazice svako telo da se poklone
preda mnom veli Gospod." Isija 66,23.
Hristos je uzdigao Dekalog:
Hristos je rekao :
„Ne misite da sam dosao da pokvarim zakon i proroke:
NISAM DOSAO DA POKVARIM NEGO DA ISPUNIM." Matej 5,17.
Hristos je potvrdio da je zakon nepromenljiv.
„Šta cemo dakle reci je li zakon greh? Boze sacuvaj!
Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon.
TAKO JE DAKLE ZAKON SVET I ZAPOVEST SVETA, PRAVEDNA I DOBRA.
JER IMAM RADOS U ZAKONU BOZJEM PO UNUTRASNJEM COVEKU." Rimljanima 7,7.12.22.
.
"Nece svako koji govori Gospode, Gospode uci u carstvo nebesko,
no koji cini po volji oca mojega." Matej 7,21.
Volja Bozja izrazena je u Njegovom zakonu.
Hristos je rekao da ce prestupniocima zakona reci:
„Idite od mene koji cinite bezakonje." Matej 7,23.
Bezakonje je prestupanje Bozjeg zakona.
Hristos je rekao: „SUBOTA JE NACINJENA COVEKA RADI."
Marko 2,27.
„Naziv subota oznacuje prekid rada iz religiozne pobude.
Svetkovanje subote javlja se u najstarijim slojevima Zakona.
Verovatno je da je postojasla pre Mojsija...
U Bibliji subota je posvecena sa posvecenim ritualoma sedmice koju subiota zakljucuje DANOM POCINKA,VESELJA I BOGOSLUZBENIH SASTANAKA...
ISUS IZREKOM NE UKUDA ZAKON SUBOTE, NA TAJ DAN ON POSECUJE ZBORNICU I KORISTI TU PRILUIKU ZA OBJAVLJIVANJE JEVANDJELJA." Recnik Biblijske Teologije.
„Subota je sedmicni dan odmora koju je Bog ustanovio na kraju sedmice stvaranja koju praznuju oni koji slave Boga... Tvorac je blagoslovio Subotu ZA SVE LJUDE U SVIM VREMENIMA A TO POKAZUJE makro 2,27. ukazuje da je covek treba da upotrebi za duhovne svrhe." BC, Vol 8, p.935.
„Evo cu doci skoro" porucuje Gospod Isus Hristios, „i plata moja sa mnom, da dam svakome po delima njegovim. Ja sam alfa i omega, poc(etak i svrsetak, prvi i poslednji. BLAGO ONIMA KOJI TVORE ZAPOVESTI NJEGOVE, DA IM BUDE VLAST NA DRZVO ZIVOTA, I DA UDJU NA VRATA U GRAD." Otkrivenje 22,12-14.