Ni u kom kontekstu ne pise da su deset bozijih zapovesti na tablici, tu pise da su reci npr.
Dobro Nelslie, zasto onda nisi odgovorio na moje pitanje. Da li to znaci da je Bog dao DVA zakona, jedan na plocama, a drugi usmeno?[/QUOTE]
Bog je Mojsiju izgovorio DESET ZAPOVESTI, to je Njegov Zakon.
U tom Ustavu izrazena je Bozja volja za stanovnike nase zemlje.
To je izraz Bozjeg karaktera. Dok se ljudsli zakoni menjaju, dopunjavaju i drugacije formulisu radi zloupotrebe, Bozji zakon je Savrserna kao i Bog sto je savrsen. On je vecan i nepromenljiv.[/QUOTE]
------
Dobro Nelslie, zasto onda nisi odgovorio na moje pitanje. Da li to znaci da je Bog dao DVA zakona, jedan na plocama, a drugi usmeno?
Bog je Mojsiju izgovorio DESET ZAPOVESTI, to je Njegov Zakon.
U tom Ustavu izrazena je Bozja volja za stanovnike nase zemlje.
To je izraz Bozjeg karaktera. Dok se ljudsli zakoni menjaju, dopunjavaju i drugacije formulisu radi zloupotrebe, Bozji zakon je Savrserna kao i Bog sto je savrsen. On je vecan i nepromenljiv.[/QUOTE]
Inace jedini zakon za coveka kad je stvoren bio je da ne jede sa drveta poznanja dobra i zla je napisao(la):
Zao mi je Nelsikme, ali ne mogu da prihvatim tvoju tvrdnju da nije postojao Bozji zakon, jer ako zakon nije postojao onda ne bi mogao postojati ni prestup.
Ako pre Sinaja nije postojao zakon. reci nam
kako je Kajin znao da je kriv sto je ubio brata, a ubijao je zivoitenje bez osecaja ikakve krivice. Znas staje rekao: "KRIVICA JE MOJA VELIKA DA MI SE NE MOZE OPRODSTITI."
Da Kajinu nije bio poznayt zakon Bozji,
otkuda bi on znao da je kriv?
Drugo, Bog je izjavio za Nojev narastaj: "JER SE ZEMLJA NAPUNI BEZAKONAJ, I EVO HOCU DA IH ZATREM SA ZEMLJE." 1. Mojsijeva 6,13.
Alko predpotopni svet nije imao zakon,
otkiudsa bezakonje?
Drugo, ako ljudi nisu znali stsa je poravo
da li bi Bog bio pravedan da unisti ceo onaj narastaj zbog prestupa zakona za koji nisu znali?
OVO DOKAZUJE DA JE PRE SINAJA POSTOJAO BOZJI ZAKON I DA JE BIO POZNAT LJUDIMA.
SLAZEM SE SA TOBOM DA BOZJI ZAKON JE U nama, JER Duh SVETI PREKO NASE SAVESTI NAS UPUCUJE NA
PRAVI PUT i poslusnost Bozjem zakonu.[/QUOTE]
Trece, Bozji zakon je od ADAMA DO MOJSIJA PRENOSEN USMENIM PUTEM, od pokolenja na pokolenje.
To Bog licno svedoci kad akaze za Avrama "Jer znam da
ce zapovediti sinovima svojim i domu svojemu nakon sebe da se drze putova Gospodnjih i da cine sto je pravo i dobro." 1. Mojsujeva 18,19.
"Zato sto je Avram slusao glas moj i cuvao NAREDBU Moju ZAPOVESTI Moje, Pravila Moja i Zakone Moje." 1. Mojsijeva 26,5.
Bog tvrdi za Aavrama da je poznavao
naredu, zapovesti pravila i zakone.
Verujes li ti u to Nelsime? Ja verujem da je upravo tako, jer to je Bog izjavio a nije covek.
-------------------
[QIUOTE=Nelsom izjavljuje: Zakon se menja jer se ljudi menjaju, ali smisao ostaje isti[/QUOTE]
Slazem se sa tobvom da smo mi ljudi promenljivi i da nasa poslusnost Bog varira, ali ne mogu da prihvatim tvrdnju da se i Bozji zakon menja.
Nelsime, nije to ljudski zakon da podleze promenama, nego to je BOJI ZAKON, a
Bogt se nikad ne menja pa tako ni Njegov Zakon se ne menja.
Evoi sta citamo u Bibliji:
"Tako je dakle zakon svet i zapovest sveta , pravedna i dobra." Rimljanima 7,12. Ono sto je sveto, pravedno i dobro, nikad nema potrebe da se menja.
Zato Bozji zakon je vecan i nepromenljiv.
"Dela su ruku Njegovih istina i pravda, verne su sve zapovesti Njegove, TBVRDE SU ZA VAVAEK VEKA, OSNOVANE NA ISTINI I PRAVDI." Psalam, 111,7.8.
"JER JA GOSPOD NE MENJAM SE." Malahija 3,6.
Verujes li ti u to Nelsime? Ja cvrsto verujem. Bog se ne menja, uvek je isti. Tako i Njegov zakon je uvek isti, vecan i nepromenljiv.[/QUOTE]