Stavite sve na jedno mjesto - promislite - priupitajte se
A) Krenimo od početka, od ‘majčine utrobe’
Članak pod naslovom "
Trial of Elder I. Dammon" ("Suđenje starešini I. Dammon-u") objavljen je u časopisu "
Piscataquis Farmer" 7. marta 1845, a izveštač je bio g. George V. Edes, 58-godišnji mirovni sudija. Izveštaj časopisa "
Piscataquis Farmer" o suđenju g. Israel Dammon-u je veoma precizan.
Svjedok Loton Lambert, pod zakletvom:
"Kada sam stigao oni su pevali - nakon pevanja seli su na pod - Dammon je rekao da je sestra imala viziju da saopšti - žena na podu je saopštila svoju viziju. Dammon je rekao da su sve druge zajednice grešne - oni su bili lažovi, svodnici, ubice itd. On je takođe navaljivao na sve koji nisu vernici kao i on. Naređivao nam je, ali nismo otišli.
Žena koja je ležala na podu i saopštavala vizije, nazivana je od starešine Dammona i drugih, 'Kopija Hrista'. Dammon nas je nazivao svinjama i đavolima i rekao da bi nas izbacio da je on vlasnik kuće - ona koju su nazivali 'Kopijom Hrista', rekla je g-đi Woodbury i drugima da moraju ostaviti sve svoje prijatelje ili će otići u pakao. 'Kopija Hrista', kako su je nazivali, je ležala na podu neko vreme, onda bi ustala, pokazala na nekoga i rekla da je imala viziju da im saopšti, koju bi potom saopštila; bila je tu jedna devojka za koju su rekli da mora da bude krštena te noći ili mora otići u pakao; plakala je gorko i želela da prvo vidi svoju majku; rekli su joj da mora da ostavi svoju majku ili će otići u pakao - neko je rekao, 'pustite je neka ode u pakao'. Konačno je odlučila da bude krštena. 'Kopija Hrista' rekla je svoju viziju mojoj rođaci, da mora da bude krštena te noći ili će otići u pakao - ona se usprotivila, pošto je već bila krštena.
Za 'Kopiju Hrista' su rekli da je iz Portlanda.
Žena koju su nazivali g-đica Baker, rekla je da je đavo prisutan i želela je da ga vidi - izabrala je mene i rekla, 'ti si đavo i ići ćeš u pakao'. Ja sam joj rekao da ona nije moj sudija. G. James Ayer (vlasnik kuće) me je onda zgrabio i pokušao da me izbaci kroz vrata. Rekao sam mu da nisam došao da ometam skup. Žena vizionar je pozvala Joel Doore-a, rekla mu da je posumnjao i da neće biti kršten ponovo - rekla je, 'brate Doore ne idi u pakao'. Doore je klečao kraj njenih nogu i molio se.
G-đica Baker i jedan čovek su otišli u spavaću sobu - potom sam čuo da glas u sobi viče 'Oh!' Vrata su se otvorila - pogledao sam u sobu - ona je ležala na krevetu i držala ga; izašli su iz spavaće sobe grleći se, ona je skakala i gurala noge između njegovih. G-đica Baker je otišla do G. Doore-a i rekla, 'odbio si me ranije', on je rekao da jeste - onda su se poljubili - ona je rekla 'ovo je dobar osećaj' - upravo pre nego što su otišli u vodu da se krste.
G-đica Baker je otišla u spavaću sobu sa čovekom koga su nazivali starešina White - video sam ga kako joj pomaže da se popne na krevet - svetlo se ugasilo i vrata su se zatvorila. Nisam video ni jedno od njih kasnije. Jednom sam bio u drugoj sobi i razgovarao sa svojom rođakom. Dammon i drugi su ušli u sobu i prekinuli naš razgovor i nazvali njenu sestru i mene đavolima. '
Kopija Hrista' je ležala na podu za vreme kada su odlazili u vodu da se krste i nastavila da leži dok nisam otišao, što je bilo između 12 i 1 posle ponoći."
--------------------------
Kao što možete vidjeti, crkva adventista sedmog dana "
začeta je i rođena" u orgijama i orgijalištima koje su organizirali subotarski pioniri. Okupljene apostole na dan Pedesetnice pohodio je Duh Sveti, i tako je te nedjelje rođena Kristova Crkva. A tko je, koji duh je pohodio "ove roditelje današnjih adventista sedmog dana" toga 15. veljače 1845. koji ih je
privodio u spavaću sobu na orgije? Pohodio ih je "otac laži i otac orgijanja", sam đavlina.
B) Kakvi bijahu kao novoređenče?
Vidjesmo, u grijehu orgijanja bijahu začeti, a u porođajnim mukama -
“Hulu na Boga urliknuše“ - 22.10.1844. Isus je prestao posredovati za grešnike i tada je završilo vrijeme spasenja za grešnike”.
Svi pioniri Adventizma sedmog dana - Ellen White, James White, Joseph Bates - natjecali su se doslovno u iznošenju ovog njihovog
bogohulnog naučavanja i vjerovanja, tzv. “
Zatvorena vrata”. Desetine je tekstova svakoga od njih troje, a ja ću vam citirati samo jednu izjavu St. Ellen White, iz kojega će vam biti sve jasno:
S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti,...... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
C) Kakvi bijahu u zreloj dobi?
(St. Ellen White, Testimonies, vol. 4, pp. 390-391.):
Roditelji, vaša djeca su u opasnosti da odu protiv svjetla danog s neba, i trebali biste kupiti i čitati knjige, jer će one biti blagoslov za vas i vaše ukućane. Trebali biste posuditi Duh proroštva svojim susjedima i nagovoriti ih da i oni kupe primjerak za sebe.”
(James White, Letter to Ellen White, Feb. 18, 1881.): "
Naše financijske stvari dobro stoje, a u našim torovima ima još bogatstva."
Kao što možete vidjeti, St. Jellena je vrlo brzo naučila kako se najdjelotvornije mogu “šišati ovce”, a muž joj Đemo, da je razveseli, domeće kako
“u njihovim torovima ima još bogatstva”. Šišaj, Stojadinka, šišaj!
Alternativni biznisi White-ovih
Ovdje još treba dodati kako je
James White prodavao tzv. “svete slike”, za koje su i tada, a i današnji adventisti, pa i ovi na ovom forumu, tvrdili da je to strašno poganstvo. Zatim, St. Jellena se dosjetila mogućnosti zarade pa je obilazila adventističke crkve i
ženama adventiskinjama prodavala papirne krojeve za haljine.
Moram pripomenuti da ih je po idejama za “šišanje ovaca” dostigao jedino
Imoćanin galantar Matan, iz prosjaka i sinova.
D) Kakvi bijahu pri kraju života? I supružnici St. Jellena i James i crkva im?
Rijetko koji adventist sedmog dana to zna, a istina je da su se u jednom trenutku, 1870-tih,
razišli (razveli) i tako odvojeno živjeli sve do smrti Jamesa White-a. Netko će reći -
Da, ovo nije kršćanski, ali ova primjedba je pomalo smiješna, jer njih dvoje su čitave svoje živote proveli u mržnji prema Kristovoj crkvi i naučavajući ne ono što je Krist svojoj crkvi ostavio, nego baš suprotno, baš ono kako ih je antikrist poučio i instruirao.
Ni crkva im nije mogla bolje završiti od njih, niti je to i zaslužila. Kao što su im se roditelji, St. Jellena i James White razveli pred kraj života, tako im se i
crkva razvodi. Pa su tako nastajale neke “
Reformirane crkve adventista sedmog dana”. A osim ovih i “
formalno razvedenih EGWističkih crkava”, među samim subotarima postoje desetine, ili stotine različitih grupa i inicijativa. Najbolji primjer za ovo o čemu govorim jesu upravo četvorica EGWista na ovom forumu, evo dokaza:
1. Jovanu je
Isus samo čovjeku, koji je božanstvo onoliko koliko i sotona
2. Tebi
Isus također nije Bog, ali ga po božanstvu ne izjednačavaš sa sotonom, kako to čini Jovan
3. Tripi opet Bog nije Trojstvo, pa ni Isus nije Bog, a za Duha Svetoga kojega kršćani drže Bogom, kaže da je to sam sotona
4. Laodikeja samo deklarativno priznaje Trojedinog Boga, a istovremeno tvrdi da se ljudi neće spasavati ispovjedajući vjeru u Isusa, nego prihvaćanjem subote.
E) Promišljajte
…
F) Priupitajte se
Što može bilo kojeg čovjeka držati i zadržati u jednoj ovakvoj
“Abort crkvi”? Zaista samo velika sila može čovjeka zadržati u crkvi adventista sedmog dana, nakon što sve ovo gore posvijstite tom čovjeku. OK, možda treba uzeti u obzir da postoje ljudi kojima se zbog “
trovanja uma prevelikim dozama ‘duha proroštva’” nije uopće moguće posvijestiti, ali ova kategorija ljudi je
psihijatrijski patološka, i ja ovdje i sada ne bih bavio ovom skupinom.
Zato priupitajte (priupitajmo) se, što skupinu ljudi kojoj se mogu posvijestiti ove gore činjenice, evo ja mislim da Kainos spada u ovu skupinu, priječi i što ih zadržava u crkvi adventista sedmog dana? Ja sam poprilično siguran što (
tko) to točno je. To je upravo
sotona (đavo), isti onaj koji je sve one koji nisu rođeni od roditelja adventista i
doveo u jednom trenutku u crkvu adventista sedmog dana. Ovakav slučaj je i Kainosov, on je sam ovdje posvjedočio da je rođen od roditelja katolika, i dio života živio kao katolik.
Dakle, Kainosa je u jednom trenutku đav’o, upravo
zlorabeći Kainosovo nepoznavanje i vjere Katoličke crkve i povijesti Katoličke crkve, preveo u “
crkvu bogohulnicu”. Naravno
, đav’o je tom prilikom ’obukao u bijelu vjenčanicu’ ovu “
crkvu bogohulnicu i šišačicu ovaca”, a ‘jadnom neukom Kainosu’, kako to đavlina radi, Kristovu Katoličku crkvu i Crkvu Kainosovih roditelja, predstavio kao
“Crkvu Kurvu”.
Kainos sada vidi, jasno mu je, da je
par stotina njemačkih maraka godišnje, koje je možda davao njegov otac, jednako tako i sva druga katolička kućanstva svojim župnicima, kako je Kainos i ovdje priznao da je zbog tih “
svećenika gulikoža” napustio Katoličku crkvu,
sitnica, mrvica, gotovo ništica, u odnosu na plan i provedbu plana
”šišača ovaca u subotarskim torovima“, St. Ellen White i Jamesa White-a.
Sve ovo vidjeti i gledati, a i dalje ostati u “toru adventista za šišanje”, kako ih je okarakterizirao sam njihov osnivatelj, James White, dokaz je da takve ljude u crkvi adventista sedmog dana ne zadržava više samo onaj koji ih je tamo doveo, đav’o, jer čovjeka koji sve ovo vidi u ovakvoj
“ABORTUS CRKVI” ne bi mogao zadržati samo jedan đav’o. Zbog toga je đav’o u pomoć pozvao svoje pajdaše,
legiju demona, a koliko će demona pozvati da mu pomažu čovjeka i dalje držati u ovoj crkvi, procjenjuje sam đav’o. Kainose, dakle, osim đavla koji te oteo Kristu i odveo u crkvu adventista sedmog dana, sada te tamo svojim silama zadržavaju zajedno đav’o i demoni koje je pozvao upomoć. Koliko je demona, kolika je legija, ja ne znam točno pa neću špekulirati.