Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To nije rasizam. Posebno kontekst zašto je to rečeno, to objasnih. A izdizanje jedne rase nad drugom, toga nema kod Elen.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To nije rasizam. Posebno kontekst zašto je to rečeno, to objasnih. A izdizanje jedne rase nadvdtžrugom, toga nema kod Elen.

Jeste. Rasizam je podržavanje i na bilo koji način doprinošenje nemiješanju rasa. I Ellen White je po ovome teška rasistkinja. Opet pitam. Je li Isus rasist? Gdje je Isus sugerirao ljudima da se ne žene s nekim tko je druge rase? Ako Isus nije rasist, još točnije, ako je Isus antirasist, onda je ideologija Ellen White očito sotonska. A ako je sotonska u ovome, kako u bilo čemu drugome može biti Božja? Ne može se pripadati dvojici gospodara - i sotoni i Bogu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Rasizam je podržavanje i na bilo koji način doprinošenje nemiješanju rasa. I Ellen White je po ovome teška rasistkinja

Ali iz razloga što neko smatra da je jedna rasa viša od druge pa da ova ne kvari njenu uzvišenost ili da ne "ne prlja". A ovde je sasvim drugi motiv, zbog spoljašnjih predrasuda. Vidiš ipak da ne poznaješ materiju. I pošto je to u SAD-u bilo prisutno, ipak to nije okarakterisano kao rasizam u SAD-u već kao kulturološka razlika u to vreme. Inače bi po tebi cele SAD bile rasističke a to ni u jednom udžbeniku nije tako definisano u vezi SAD-a u to vreme. Dakle, ipak ne poznaješ materiju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A ovde je sasvim drugi motiv, zbog spoljašnjih predrasuda. Vidiš ipak da ne poznaješ materiju.

Ovo bi čak bilo logično objašnjenje, pa onda i prihvatljivo kao olakotna okolnost vezano za ovu rasističku izjavu Ellen White, da je ona, naprimjer, vođena roditeljskom brigom ovako savjetovala svoju djecu, i to zadržala unutar zidova obiteljskog doma. Međutim, ovu rasističku izjavu Ellen White obznanjuje čitavom svijetu, a što je još najgore ona ovu izjavu "stavlja u usta Bogu" - na desetke mjesta ponavljajući da je svaku rečenicu koju je napisala dobila direktno od Boga.

I pošto je to u SAD-u bilo prisutno, ipak to nije okarakterisano kao rasizam u SAD-u već kao kulturološka razlika u to vreme. Inače bi po tebi cele SAD bile rasističke a to ni u jednom udžbeniku nije tako definisano u vezi SAD-a u to vreme. Dakle, ipak ne poznaješ materiju.

Sve me više 'zadivljuješ' svojom ograničenošću. Pa, čovječe, do druge polovice 20. stoljeća crnci nisu smjeli ući u isti autobus s bijelcima.

Evo ti riječi iz usta američkog eugeničara i rasista broj 1.,

Kada se temeljito shvati da djeca iz mješovitih brakova između različitih rasa pripadaju nižem tipu, važnost prenošenja krvnog nasljeđa kroz vijekove u neoštećenoj čistoći bit će cijenjena u punoj vrijednosti, a dovođenje mješanaca na svijet smatrat će se kao društveni i rasni zločin prve veličine. Zakoni protiv miješanja rasa moraju se znatno proširiti ako se želi održati više rase. (Madison Grant, Passing of the Great Race)

Napomena: Madison Grant, najvažniji američki eugeničar, svojim poznatim djelom „Passing of the Great Race“, imao je ogromni utjecaj u SAD-u ali i u cijelome svijetu. Koliko je ovo njegovo djelo bilo uticajno govori i činjenica da je Adolf Hitler zahvalio Grantu na poklonjenoj knjizi, i u svom pismu zahvale konstatirao: “Vaša je knjiga za mene Biblija”.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da li je sistem odnosa prema crncima u XIX veku u SAD-u nazvan rasizam? A Elen samo daje savete koji su usklađeni sa tim poretkom. Pa sada nam reci je li taj sistem iz XIX veka bio rasizam?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da li je sistem odnosa prema crncima u XIX veku u SAD-u nazvan rasizam?

Naravno da je. Zar ti ona gornja izjava Madisona Granta nije rasistička!?!?!?

A Elen samo daje savete koji su usklađeni sa tim poretkom. Pa sada nam reci je li taj sistem iz XIX veka bio rasizam?

Dakle, evo sam si priznao, prihvatila je rasističku ideologiju i daje savjete u skladu s tom rasističkom ideologijom. Drugo, hvala ti što si je ovim sada sam razotkrio, i priznao i pokazao da Ellen White nije objave dobivala od Boga nego od rasista i sotone.

Treće, sada kad si i sam morao priznati, da je inspiraciju za ovo dobila od ljudi, i to rasista, kako ćeš dalje pravdati njezine izjave da je "sve što je napisala dobila direktno od Boga"?!?!? Evo, čak si je i ti sam uhvatio u laži i priznao si ovdje da je ovu rasističku ideologiju preuzela od američkih eugeničko-rasističkih pokreta iz 19. stoljeća. Kako možemo vjerovati bilo kojoj drugoj njezinoj izjavi da je nešto dobila od Boga, kad evo ovdje vidjesmo da to nije bio Bog nego neprijatelj Boga, sam sotona.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitam te za sistem,ne za pojedince sa svojim rasističkim izjavama. Taj Grant jeste pokazao rasizam jer pominje nižu i višu rasu.

Je li ovo rasizam - Sistemski rasizam?:

Afroamerikancima je 1950-ih godina bilo dopušteno sjesti samo na zadnja sjedala
, a mogli su se pomaknuti do srednjeg dijela autobusa samo ukoliko nijedan bijelac nije tamo želio sjesti. Postojalo je pravilo da ako samo jedna bijela osoba sjedne u srednji dio, od svih Afroamerikanaca koji tamo sjede očekuje se da napuste svoja mjesta. 1. prosinca 1955. g., gospođa Rosa Parks, Afroamerikanka, prekršila je to pravilo u državi Alabami. S obzirom da je jedan bijelac ostao stajati u autobusu dok je gospođa Parks sjedila u srednjem dijelu autobusa, oglušila se na vozačevo upozorenje zbog cjelodnevnog stajanja na nogama na poslu na kojem je radila kao krojačica. Gospođa Parks završila je u pritvoru, kasnije je izjavila kako svoj prosvjed nije planirala već je bila samo „dobrano umorna i boljele su je noge.“ Jedan od ljudi koji joj je pružio potporu bio je Martin Luther King.

Ali nađi mi u istorijskom udžbeniku gde stoji da je sistem u XIX veku u SAD-u nazvan rasistčki. Hajde.

A to što u udžbenicima ne nalaziš lekcije o Američkom rasizmu, već sam ovdje objašnjavao nekoliko puta. To je zbog toga što su tvoji pokvareni protestanti naprosto krivotvorili čitavu povijest. Protestantizam je protest protiv Krista, dakle, protestantizam je nasrtaj na Istinu, zbog toga su tvoji protestanti tvorci laži i obmana. I baš zbog ovoga ne čitaš o rasizmu i u Americi i udrugim društvima. Međutim, tvoja mizerija čak nadilazi ovo, jer ti u 21. stoljeću, uz sve moguće dostupne informacije na internetu, ostao si u septičkoj jami protestantskih lažova. A priče od takvih protestantskih lažova su, očito, roditelji Ellen White čitali za uspavljivanje. Zato je i ona sljedbenica ovakvih lažova i njihova oca - oca laži.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Reci mi kako se zove u istorijskim udžbenicima sistem u SAD-u u XIX veku ili čak i početkom XX veka? Elementarno znanje..da čujemo.

To je zbog toga što su tvoji pokvareni protestanti naprosto krivotvorili čitavu povijest.

E sad deluješ kao pravoslavni fundamentalista.."tvoji protestanti krivotvorili istoriju"...To nije odlika katoličkog vernika..već pravoslavnog fundamentaliste koji sve sa Zapada smatra zlom. Kada si prešao u Pravoslavlje :)? Nisam obavešten.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Reci mi kako se zove u istorijskim udžbenicima sistem u SAD-u u XIX veku ili čak i početkom XX veka?

Amerika i "đavolski američki rasizam" je posebna, a i povjesna tema, zato bih se ja ovdje zadržao na priči o rasizmu vezanoj za Ellen White i Adventiste sedmog dana. Zato pitam, i tebe i ostale EGWiste, sada kada si i sam morao priznati da je ovu "sotonsku ideologiju" preuzela od raznih eugeničkih i rasističkih pokreta u Americi, je li Ellen White "Božja vjesnica", kako je samu sebe predstavila i nazvala, ili je Ellen White ipak "Sotonina vjesnica"? Između ne može biti nikako, jer - Mt 6,24: Nitko ne može služiti dvojici gospodara.

Poslednja izmena:
Natrag