Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kakvih "istorijskih djela"!?!?! Jesi li ti normalan? Pa ono opisuje "Ciriško jezero" i planine oko njega.

Vili govori o istoriji Valdežana. Nemoj mene učiti, ne priliči. I šta sada si se uhvatio za Ciriško jezero? Jesi vidieo kakavi si ti neverovatan čovek? Uzela deo koji govori o Ciriškom jezeru i sada je po tebi plagiajtor? Momak, stvarno si zaludeo u svojim optužbama. Hajde malo odmori se, stvarno nisi dobro sa ovakvim uzaludnim naporima.

Pa ona je za sva svoja djela navela i tvrdila do joj izvor Bog. Sve što je napisala, tvrdi sama došlo joj je izravno od Boga

Kao tipičan tradicionalista i balkanac ti sve površno razumevaš i njene reči opet po ko zna koji put tumačiš van konteksta. Doći od Boga ne znači bukvalna recitacija od Boga..kao što ni proroci u Torah i Jevanđelju nisu imali sve napismeno, već nekada se radi o nadahnuću za istraživanje, nekada o direktnoj inspiraciji poruke date od Boga a opisane svojim rečima i retko kada je to diktat. O kako si naivan sa tvojim pisanjem..pobogu čoveče. Šta je sa tobom, a gde traćiš svoj pirodni intelekt na ovakve površne stvari. De u ime svog intelekta koji imaš, nemoj više ga kompromitovati koještarijama od zaključaka. Poštedi svoj ugled, molim te.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nemoj mene učiti, ne priliči. I šta sada si se uhvatio za Ciriško jezero?

Opet ništa ne razumiješ. Boli mene 'ona stvar' i za Ciriško jezero i za tebe i za pedere cijelog svijeta. Tako da znaš. Mene ovdje jedino, ponavljam - jedino - interesira odakle je Ellen White dobila one rečenice kojima opisuje Ciriško jezero. Ellen White za sve što je napisala, tvrdi ona sama - došlo je izravno od Boga - "kao dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Manuscript 29, 1887. god). Ja sam pokazao i dokazao da ih je prepisala oa James A. Wylie-a". Ako možeš, dokaži da je ovo netočno???

Jesi vidieo kakavi si ti neverovatan čovek? Uzela deo koji govori o Ciriškom jezeru i sada je po tebi plagiajtor? Momak, stvarno si zaludeo u svojim optužbama. Hajde malo odmori se, stvarno nisi dobro sa ovakvim uzaludnim naporima.

Baš sam nevjerojatan, jel'da. Ne vjerujem da je prepisala od James A. Wylie-a". Evo, junačino, "nezaludeli čoveče", pitam tebe: Je li Ellen White onaj tekst prepisala od James A. Wylie-a"?

Kao tipičan tradicionalista i balkanac ti sve površno razumevaš i njene reči opet po ko zna koji put tumačiš van konteksta.

Ovdje je potpuno nebitno što u tekstu piše. Ovdje je jedino važno odakle je onaj tekst dospio do Ellen White. Zato te ponovo pitam: Je li Ellen White onaj tekst prepisala od James A. Wylie-a", ili joj je taj tekst Bog otvorio u viđenju??? Molim odgovor.

Doći od Boga ne znači bukvalna recitacija od Boga..kao što ni proroci u Torah i Jevanđelju nisu imali sve napismeno, već nekada se radi o nadahnuću za istraživanje, nekada o direktnoj inspiraciji poruke date od Boga a opisane svojim rečima i retko kada je to diktat.

Ne pravi svoju proročicu lažljivicom. Srami se. Ona tvrdi baš suprotno ovome što si iznio.

Ona kaže: U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Dakle, nema nikakvog posredništva. Bog njoj ne šalje knjige James A. Wylie-a" i drugih autora, niti joj ostavlja linkove za te knjige ili youtube uratke. Zatim, Bog je ne upućuje da ide do drugih ljudi i da se raspituje kod njih i onda piše. Nego, jasno da jasnije ne može biti, Ellen White tvrdi: "Ono što je Gospodin meni pokazao, ja sam to vama napisala". Točka.

O kako si naivan sa tvojim pisanjem..pobogu čoveče. Šta je sa tobom, a gde traćiš svoj pirodni intelekt na ovakve površne stvari. De u ime svog intelekta koji imaš, nemoj više ga kompromitovati koještarijama od zaključaka. Poštedi svoj ugled, molim te.

Ne laje ćuko zbog sela, nego zbog proročice. Razumijem te. Kako braniti ovakvu kleptomanku i manijakalnu plagijatoricu. Znaš li da zadnjih godina, baš zahvaljujući internetu koji je omogućio da ljudi saznaju kakva vam je 'proročica' bila, drastično opada broj mlađih ljudi u tvojoj subotarskoj sekti. E pa vidiš, ti koji su pobjegli iz sekte, stvorili su sami sebi priliku da se otvore Bogu i da pronađu pravoga Boga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Opet ništa ne razumiješ. Boli mene 'ona stvar' i za Ciriško jezero

Verujem. Ali šta onda očekuješ od mene? Što uopšte diskutujemo? Hajde malo dođi k sebi.

Ellen White za sve što je napisala, tvrdi ona sama - došlo je izravno od Boga - "kao dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja."

Ništa ti ne razumeš. Došlo od Boga, kao i prorocima u Bibliji. Ni njima Bog nije diktirao već su pisali svojim rečima.

Je li Ellen White onaj tekst prepisala od James A. Wylie-a"?

Nadahnuta od Boga da se posluži pravim tekstom. Pitanje za tebe..kako je znala koji tekst da uzme i koji izvor da uzme? Wylie je istoričar koji je razobličio srednjovekovni crkveni sistem. Što recimo nije uzela Krmčiju Svetog Save ili neki drugi crkveno-istorijski izvor pun netačnosti? Kako uze baš ovaj veoma pouzdan? E to je isto nadahnuće.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nadnuta od Boga da se posluži pravim tekstom. .... Wylie je istoričar

Hvala Bogu, konačno si priznao da je prepisivala tuđi tekst. Ne vraćamo si više na ovo, dosta mi je samo ovo jedno tvoje priznanje. :)

Dakle, lagala je kada je napisala i ustvrdila: "Ono što je Gospodin meni pokazao, ja sam to vama napisala"

Sljedeće pitanje nameće se "k'o druga piva". ;) Sada kad nedvojbeno znamo, kad imamo dokaze da je Ellen White lagala o tome odakle joj inspiracija i odakle je 'posuđivala tekstove', koliko joj uopće možemo vjerovati? I smijemo li joj uopće vjerovati? Ako smo za ovo pokazali da je lagala o izvoru od kojeg je ovo dobila, i ako još postoji hrpa ovakvih primjera, a postoji i pokazat ću, kako uopće vjerovati bilo čemu što dolazi od osobe kojoj očito nije vjerovati.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nadahnuće je i razumevanje šta se može koristiti kao izvor koji je pouzdan. Naravno da je Elen koristila ne samo ovaj tekst već i mnoge druge. Bog je to vodio sve.

Isto kao i drevni Izrael. Bog kaže:"daću ti Hanan". Šta Izrael radi? Šalje uhode. Rekli bi tvojom logikom:"pa nije ih Bog vodio već strategija i lukavstvo". Ne, Bog ih je vodio. Bog je rekao:"daću ti Hanan" ali to nije značilo da su oni sami lišeni strategije. Oni su morali da prepoznaju na koji način je Bog zamislio osvajanje Hanana. Tako i ovde, Elen je nadahnuta od Boga, ali On joj ne daje reči već ona do reči mora doći sama a njen trud u tome Bog vodi i dolazi do pravog izvora. I onda je tačno ono što ona kaže:"Bog mi je pokazao".

Eto, ti se zadržavaš na formi i vulgarnom tumačenju ali nisi u stanju da razumeš složene stvari.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nadahnuće je i razumevanje šta se može koristiti kao izvor koji je pouzdan. Naravno da je Elen koristila ne samo ovaj tekst već i mnoge druge. Bog je to vodio sve.

I budali da pokažeš ovo što je ona činila, bilo bi jasno da je ona plagirala (kopirala) druge autore. I ja bih o tome prestao, jer si to i ti u svome prethodnom postu priznao. Dakle, idemo na slijedeći korak. Problem vaše proročice je u tome što ona ovo poriče. Ona tvrdi da je svaka rečenica, koju je ona napisala, dobila direktno od Boga. Ne posredno preko drugih autora, nego kako tvrdi Ellen White - "Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." . "S neba pa u rebra", tvrdi tvrdi Ellen White.

Isto kao i drevni Izrael. Bog kaže:"daću ti Hanan". Šta Izrael radi? Šalje uhode. Rekli bi tvojom logikom:"pa nije ih Bog vodio već strategija i lukavstvo".

Ovo je svjedočenje protiv tebe i protiv Ellen White. Dakle, Židovi su iskreni i priznaju i napisali su da su slali uhode, a nisu tvrdili da su informacije dobili "direktno s prijestolja". Međutim, Ellen White čini sve suprotno ovome. Ellen White je angažira nekoliko tajnica (pandan židovskim uhodama) i zadužila ih da prepisuju iz tuđih knjiga, ono i onako kako bi ih ona instruirala. Međutim, za razliku od Židova koji su priznali da su poslali uhode, Ellen White svjesno laže, umjesto da prizna od kojih autora je krala tekstove, ona to sakriva i tvrdi kako ih je dobila direktno od Boga - "Ono što je Gospodin meni pokazao, ja sam to vama napisala".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo ta "budala" o kojoj govoriš upravo je ona koja ne shvata pojam "nadahnuća". Nadam se da ti to ipak možeš razumeti. Nadahnuće direktno ili indirektno rezultat je jedan: Elen je prenela ono što je trebalo da ljudi znaju u pogledu srednjovekove tame o kojoj piše Wylie ali i drugi poput V. S. Gylie i drugih vrsnih protestantskih istoričara tog vremena. Trebalo je pronaći te istoričare a Bog je nju vodio. Baš kao i Izrael. Tako je Bog vodio Izrael, a ne kako bi ti rekao da su priznali da ih Bog nije vodio. Tako optuži ti i Elen i Izrael. U svakom slučaju vidi se da si suparnik svima koje vodi Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo ta "budala" o kojoj govoriš upravo je ona koja ne shvata pojam "nadahnuća". Nadam se da ti to ipak možeš razumeti. Nadahnuće direktno ili indirektno rezultat je jedan: Elen je prenela ono što je trebalo da ljudi znaju u pogledu srednjovekove tame o kojoj piše Wylie ali i drugi poput V. S. Gylie i drugih vrsnih protestantskih istoričara tog vremena. Trebalo je pronaći te istoričare a Bog je nju vodio. Baš kao i Izrael. Tako je Bog vodio Izrael, a ne kako bi ti rekao da su priznali da ih Bog nije vodio. Tako optuži ti i Elen i Izrael. U svakom slučaju vidi se da si suparnik svima koje vodi Bog.

Ellen White: "Ono što je Gospodin meni pokazao, ja sam to vama napisala".

Sljedeće pitanje nameće se "k'o druga piva". ;) Sada kad nedvojbeno znamo, kad imamo dokaze da je Ellen White lagala o tome odakle joj inspiracija i odakle je 'posuđivala tekstove', koliko joj uopće možemo vjerovati? I smijemo li joj uopće vjerovati? Ako smo za ovo pokazali da je lagala o izvoru od kojeg je ovo dobila, i ako još postoji hrpa ovakvih primjera, a postoji i pokazat ću, kako uopće vjerovati bilo čemu što dolazi od osobe kojoj očito nije vjerovati.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo uzgred još jednog lepog citata od Elen Vajt, o čistoti duhovnog života:

"Na svakom skupu zbog zabave, gde se oholost uzdiže ili popušta apetitu, gde se čovok navodi da zaboravi Boga i izgubi iz vida večne interese, sotona vezuje dušu svojim lancima", Za kakav se odmor opredeljuje hrišćanin, neprilični skupovi.

Dakle, Elen kao na skeneru uviđa vezu između zabava koje izgledaju neposvećenim bezazlene i oholosti koja se postiče na istim. Da li ovo može da uvidi neposvećen čovek? Ne postoji takva mogućnost.

Natrag