"Manijakalno plagiranje"
Nema baš nikakve dvojbe da je Ellen White bila "
bolesna plagijatorica", točnije rečeno
kleptomanka, tvrde ljudi nakon što su godinama listali, čitali i analizirali njezine spise. A i sam sam se, kroz desetak zadnjih godina intenzivnije se baveći "religiozno-vjerskim" temama, u ovo uvjerio.
Ellen White, 'jadnica', nije mogla niti pomisliti a komoli znati da će ljudi, stotinjak i nešto godina nakon što je ona živjela i plagirala (prepisivala), doći do izuma, kojega ja smatram najvećim čovjekovim izumom nakon kotača, a to je
Funkcija - "Ctrl+F" koja vam omogućava da
sami potpuno istražite neke tekstove, koje prije toga naprosto nije bilo moguće skoro nikako. Zato se upravo u par zadnjih desetljeća, od 90-tih godina, korištenjem računala i svega onoga što ona omogućuju otkriva pravi opseg
kleptomanskih posizanja Ellen White za literarnim radovima drugih autora. Zaista, strašna je kleptomanka bila. Zato -
hvala "Ctrl+F"-u (kontrolefu)
Evo vam na vrlo zornom primjeru koliko je moćna ova "Ctrl+F" funkcija:
Biblija koju ja imam na računalu, koju koristi za pretraživanje dok ovdje pišem, ima točno
934 A4 stranice teksta. Držeći tipku Ctrl, utipkam slovo "F". U tražilici koja se odmah otvori, upisujem -
karakter. Sve zajedno traje samo
dvije sekunde, i tražilica meni 'lijepo napiše' da riječ karakter u Bibliji ne nalazi niti jedan put (No matches).
Da ne bi bilo zabune, jer ova riječ ne postoji u Bibliju, napravit ćemo isto provjeru, pretragu za riječ, na primjer,
Jahve. Ponovim istu proceduru - Ctrl+F i u otvorenu tražilicu upisujem Jahve. Ponovo, sve zajedno traje samo
dvije sekunde, i tražilica meni 'lijepo napiše' da se
riječ Jahve u Bibliji nalazi na 3931-om mjestu. Prilažem preslik koji ovo zorno pokazuje.
Da je Ellen White znala i da je imala bar malo obzira prema ljudima, i pogotovo da je imala Božjeg straha i poštovanja prema Bogu, možda nikada ne bi napisala ovo što vam citiram ispod:
"Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Možda ćete reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, to je bilo pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da bi što prije vašem umu predočilo stvari koje su mi bile pokazane. U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Nisam napisala ni jednu rečenicu u kojoj su samo moje vlastite misli. Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Svjedočanstva, Vol. V.)
--------------------------
A sada pogledajmo slijedeći tekst Ellen White, za koji ona, kako vidjesmo, tvrdi da su joj "
došle od Boga - kao dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja".
(
Ellen White, Manuscript 29,
1887. god) Zurich is pleasantly situated on the shores of Lake Zurich. This is a noble expanse of water, enclosed with banks which swell upwards, clothed with vineyards and pine forests, from amid which hamlets and white villas
gleam out amid trees and cultivated hills which give variety and beauty to the picture, while in the far off horizon the glaciers are seen blending with the golden clouds. On the right the region is walled in with the craggy rampart of the Albis Alp but the mountains stand back from the shore and by permitting the light to fall freely upon the bosom of the lake and on the ample sweep of its lovely and fertile banks,
give a beauty to the picture which pen or brush of the artist could not equal. The neighboring lake of Zug is in marked contrast to Zurich. The placid waters and slumbering shore seem perpetually wrapped in the shadows.
(
James A. Wylie, Povijest Protestantizma,
1876. god) Zurich is pleasantly situated on the shores of the lake of that name. This is a noble expanse of water, enclosed within banks which swell gently upwards, clothed here with vineyards there with pineforests, from amid which hamlets and white villas gleam out and enliven the scene, while in the faroff horizon the glaciers are seen blending with the golden clouds. On the right the region is walled in by the craggy rampart of Albis Alp, but the mountains stand back from the shore, and by permitting the light to fall freely upon the bosom of the lake, and on the ample sweep of its lovely and fertile banks,
give a freshness and airiness to the prospect as seen from the city, which strikingly contrasts with the neighboring Lake of Zug, where the placid waters and the slumbering shore seem perpetually wrapped in the shadows of the great mountains.
-------------------------
Uočite!?!? Ova dva teksta su gotovo pa kao kopija jednaki. Razliku sam u tekstu Ellen White naznačio crvenom bojom, a u tekstu James A. Wylie-a zelenom bojom. Sve ostalo
slaže se "do u riječ". Sada primjetite drugu stvar. Ellen White je svoj tekst, za koji tvrdio da ga je dobila od Boga, piše 1887. godine. A sada vidite dolje niže - tekst James A. Wylie-a nalazi se u knjizi (Povijest Protestantizma) koja je objavljena
1876 godine, dakle,
11 godina prije pisanja teksta Ellen White! ?
!
?
Sve je jasno, ovaj tekst Ellen White
nije dobila od Boga, nego ga je
ukrala od James A. Wylie-a. OK, ukrade čovjek, nije lijepo, ali oprostivo je ako se čovjek
pokaje i prestane krasti. Ali, je li oprostivo ukrasti nešto od drugog čovjeka, i ljude uvjeravati da ti je to
Bog poslao. Na primjer,
ukrasti nekome veliki BMW džip, ili Mercedes, Audi, Ferari, ... i tvrditi da ti je taj džip
poslao Bog? A Ellen White ovo nije bila
prva i jedina krađa tuđih literarnih djela, nego je to ona činila do kraja svoga života. I nikada to nije priznila i nikada se javno zbog toga nije pokajala i ispričala. A milijune je za svoga života zarađivala na
prodaji ovako "ukradene robe". I ne samo ona za života, nego do dana današnjega njezino potomstvo i tzv. "crkva Adventista sedmog dana", stotine milijuna uprihođuju na "autorskim pravima" spisa Ellen White, za koja vidjesmo da su ukradena.
Jasno je. Riječ je o
notornoj plagijatorici, kradljivici. Ljudi koji su ovo istraživali sami su dvojili i pitali se - je li u pitanju bila samo i jedino bolest (kleptomanija) Ellen White, ili je bila u pitanju
kombinacija kleptomanije i bolesne gramzivosti. S obzirom da su je i muž i vodstvo "crkve ASD" u svemu ovome podržavali, skloni su mišljenju da je riječ o ovome drugom.