Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Razumem te, ali ću je citirati kao i ti, čisto da drugi vide kakvi su duhovni saveti ove izuzetne žene.

Meni su eto ona dva stiha dragoceni. Samo saveti ta dva citata čine čoveka boljim i duhovno mudrijim. Prava duhovna hrana.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Razumem te, ali ću je citirati kao i ti, čisto da drugi vide kakvi su duhovni saveti ove izuzetne žene.

Meni su eto ona dva stiha dragoceni. Samo saveti ta dva citata čine čoveka boljim i duhovno mudrijim. Prava duhovna hrana.

Kad bi ona zaista i bila izuzetna žena, ja bih te upozorio: Jr 17,5: Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka, a pogotovo se treba kloniti te žene jer je bila suprotnost "izuzetnoj ženi". Bila je bogohulnica, plagijatorica, alkoholičarka i brakolomka.

Ti samo citiraj, jer kako ti voliš reći u 'demokratskom' smo društvu, pa se i zlo smije reklamirati.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka

Vidiš, moje duhovno iskustvo me vodi ka toj ženi. Jer ja sam najpre iz svog duhovnog iskustva uvideo da se ono podudara sa onim što ona govori, tako da sam to uvideo kroz svoje iskustvo. Kažem, tebi fali iskustvo vere, teoriju možda imaš-o onim osnovama vere, ali duhovni život i svakodnevni napori za čistotu života i misli, očigledno nemaš.

Kažem, tako su vas naučili, sistem u kome si nije ti pružio niti te pozvao na živo iskustvo sa Bogom pa postoji ta praznina između prakse i teorije. Nadam se da ćeš to razumeti i raditi na sebi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vidiš, moje duhovno iskustvo me vodi ka toj ženi.

Ja sam se ipak, za razliku od tebe, pouzdao u svoga Spasitelja i Boga Isusa Krista. :) A iskustvo me uvjerilo da sam 'na pravom mjestu", s Kristom i u Kristovoj crkvi.

Kažem, tako su vas naučili, sistem u kome si nije ti pružio niti te pozvao na živo iskustvo sa Bogom pa postoji ta praznina između prakse i teorije. Nadam se da ćeš to razumeti i raditi na sebi.

Rekoh, mene je Kristova crkva poučila, a ja se uvjerio da stvari stoje ovako:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja sam se ipak, za razliku od tebe, pouzdao u svoga Spasitelja i Boga Isusa Krista.

Mene je upravo iskustvo sa Hristovom naukom vodilo kroz duhovno razgledanje stvari i uočavanje koje su poruke one koje pomažu u usavršenju tog duhovnog života. Zato sam i neveo ove dve...

I bolje bi bilo da iznosimo ono što je za duhovnu nadgradnju umesto da se prepucavamo oko nevažnih stvari.

Lepa je pesma samo trebamo praktično doživeti to iskustvo promene u životu. Onda svakako nećemo vodite ovakve diskusije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mene je upravo iskustvo sa Hristovom naukom vodilo kroz duhovno razgledanje stvari i uočavanje koje su poruke one koje pomažu u usavršenju tog duhovnog života. Zato sam i neveo ove dve...

Prema tvome vlastitom priznanju, ispravi me ako griješim, tebe je tvoje "duhovno razgledanje stvari" otjeralo od Spasitelja i Boga Isusa Krista. A onda si u slijedećem koraku pao nisko da ne može niže - Krista Boga pokušavaš nadomjestiti zaista 'jadnom' ženom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno da ću da te ispravim. Moje iskustvo je sa Isusom koji me je osposobio da duhovno razgledam stvari pa sam uvideo da su izjave Elen Vajt po pitanju usavršenja duhovnog života ispravne i tačne.

Ti ne moraš prihvatiti Elen kao ja što sam..to niko od tebe ne traži. Samo sam ti ukazao da njene izjave poput ove dve jesu u skadu sa zahtevima jevanđelja:

"Hrišćani raspolažu mnogim izvorima sreće i sa nepogrešivom tačnošću mogu reći koja su zadovoljstva ispravna. Oni mogu uživati u razonodama koje neće opterećivati um ili kvariti dušu i ostaviti žalostan trag uticaja koji razara sampoštovanje i zatvara put korisnosti", Temelji srećnog doma, 82 glava.

"Umesto molitve i spominjanja Hrista i onoga što je sveto, sa usana svetovnih ljudi čuće se besmislen smeh i prazne reči. Oni žele da se dobro zabave. Njihove zabave počinju u besmislenosti, a završvaju se u taštini", -II-

Pošto se i ti predstavljaš vernikom, da li imaš šta prigovoriti ovim njenim izjavama? Evo pozivam i Zaokreta(Zaokret) da kaže da li ima nešto protiv ovih izjava Elen Vajt? Ko god je hrišćanin i vernik hajde da vidimo da li ove izjave imaju nešto pogrešno?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Naravno da ću da te ispravim. Moje iskustvo je sa Isusom koji me je osposobio da duhovno razgledam stvari pa sam uvideo da su izjave Elen Vajt po pitanju usavršenja duhovnog života ispravne i tačne.

Nisi me ispravio. Dakle, ostaje činjenica da si napustio Isusa koji je Spasitelj i Bog. Desetine puta si ponovio kako je Isus samo čovjek. A čitamo: Jr 17,5: Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka.

Ti ne moraš prihvatiti Elen kao jašto sam..to niko od tebe ne traži. Samo sam ti ukazao da njene izjave poput ove dve jesu u skadu sa zahtevima jevanđelja:

"Hrišćani raspolažu mnogim izvorima sreće i sa nepogrešivom tačnošću mogu reći koja su zadovoljstva ispravna. Oni mogu uživati u razonodama koje neće opterećivati um ili kvariti dušu i ostaviti žalostan trag uticaja koji razara sampoštovanje i zatvara put korisnosti", Temelji srećnog doma, 82 glava.

"Umesto molitve i spominjanja Hrista i onoga što je sveto, sa usana svetovnih ljudi čuće se besmislen smeh i prazne reči. Oni žele da se dobro zabave. Njihove zabave počinju u besmislenosti, a završvaju se u taštini", -II-

Pošto se i ti predstavljaš vernikom, da li imaš šta prigovoriti ovim njenim izjavama? Evo pozivam i Zaokreta(Zaokret) da kaže da li ima nešto protiv ovih izjava Elen Vajt? Ko god je hrišćanin i vernik hajde da vidimo da li ove izjave imaju nešto pogrešno?

Mogu ti reći da su obje njezine gornje izjave plod njezinog prihvaćanja, u to vrijeme vrlo popularne "Teorije društvene degeneracije". Ta teorija, osim što je protubožja, pokazala se i poprilično neznanstvenom. Upravo je Eugenika na neki način izrasla iz toga, a onda su Teorija degeneracije i Eugenika zajedno bile temelj ideologije nacističke Njemačke, koja je zapravo đavolska.

Dakle, sada možeš vidjeti i da je tvoja 'proročica' bila u okultnom i potubožjem duhovnom okruženju pa i stanju.

P.S. Dobit ćeš i njezine izjave i izjave nekih koji su otvoreno isticali kome služe, pa će ti biti jasnije.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
ostaje činjenica da si napustio Isusa koji je Spasitelj i Bog.

Ne, ti ne pričaš o Isusu, već o dogmi o prirodama Hristovim. Ja govori o Isusu i njegovom karakteru a ti o prirodama. Znanje o "prirodama" Hristovim ne spasava. Tako da ja Isusa nisam napustio time što imam drugačije mišljenje o prirodi Hrista na zemlji. Hrista napušta onaj ko prestaje da živi u duhu u kome je živeo Hristos.

Mogu ti reći da su obje njezine gornje izjave plod njezinog prihvaćanja, u to vrijeme vrlo popularne "Teorije društvene degeneracije".

Ti znači smatraš da se iz usta hrišćanina smeju čuti prazne i besmislene reči i da hrišćanin treba da učestvuje u razonodama koje podstiču sebičnost, godrost i svetovni duh?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, ti ne pričaš o Isusu, već o dogmi o prirodama Hristovim. Ja govori o Isusu i njegovom karakteru a ti o prirodama. Znanje o "prirodama" Hristovim ne spasava. Tako da ja Isusa nisam napustio time što imam drugačije mišljenje o prirodi Hrista na zemlji. Hrista napušta onaj ko prestaje da živi u duhu u kome je živeo Hristos.

Jesi, napustio si Krista Boga. Ako nisam u pravu, zaniječi ovo što ja tvrdim i ispovjedi ovdje pred svima: Ja Jovan Prezviter ispovjedam da je moj Spasitelj i Bog je Isus Krist.

Ti znači smatraš da se iz usta hrišćanina smeju čuti prazne i besmislene reči i da hrišćanin treba da učestvuje u razonodama koje podstiču sebičnost, godrost i svetovni duh?

Ja sam sam rekao ono što ja mislim. Znam ja govoriti, znam ja pisati, tako da ti ne moraš to činiti umjesto mene. Dapače, odričem ti pravo da to činiš umjesto mene.

A što se Ellen White, samo ću ponoviti - one njezine dvije gornje izjave koje si citirao, plod su njezinog prihvaćanja, u to vrijeme vrlo popularne "Teorije društvene degeneracije". Ta teorija, osim što je protubožja, pokazala se i poprilično neznanstvenom. Upravo je Eugenika na neki način izrasla iz toga, a onda su Teorija degeneracije i Eugenika zajedno bile temelj ideologije nacističke Njemačke, koja je zapravo đavolska.

Natrag