Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Miloš i govori o nekim adventistima koji imaju pogrešan odnos prema EGW i njenim spisima tj.tumačenjem njenih spisa.

Tako je. Evo što Miloš kaže o nekim adventistima:

Duh savremenih adventističkih antitrinitaraca je veoma sličan duhu Jehovinih svjedoka. Omega otpad (Duhovna formacija, i sl) je mnogo opasniji od antitrinitarstva jer dolazi kroz samu crkvenu upravu, ali prethodno crkva, kroz jeres antitrinitarizma, mora da se očisti od svih onih buntovnih i sumnjičavih ljudi koji bi unošenjem nepreporođenog Ja učinili nedelotvornim borbu protiv zabluda Omega otpada. Oni najčešće kritikuju zabludu površnim argumentima koji ne pomažu zavedenom da shvati svoj problem, a često u odsudnom momentu, zbog svog nepobeđenog gneva, nemaju čistu savest da ukor iznesu lično osobi kojoj je potrebno izneti ukor. Bog čisti crkvu od takvih ljudi putem jeresi: “Bog će probuditi Svoju decu. Ako to ne bude uspelo drugim sredstvima, pojaviće se jeresi koje će odvojiti plevu od pšenice.” (EGW, GW 299) (Miloš Bogdanović, Džordž Najtova kriza identiteta)

Evo, Miloš Bogdanović za vas subotare antitrinitarce (kakvi ste tripo, kainos i ti) kaže da imate "duh Jehovinih svjedoka". Dalje, kaže Miloš za vas da ste- "nepreporođenog Ja", "nepobeđenog vlastitog gneva" te da "nemate čistu savest". Što ti kažeš na ovu ocjenu vašeg velecjenjenog akademika Miloša?

Ovo drugo što rekao da hrišćani treba da imaju "kultni" odnos samo prema Hristu i to je jeres. Nikakav kultni odnos ne sme da bude prema Hristu jer to stvara od Hrista idola. I od Boga stvara se idol. Bog tako ne funkcioniše i ne traži to od nas. Bog želi da bude naš uzor, mi zdravo razumski služimo Bogu, sa poverenjem i ljubavlju. Kultnom odnosu tu nema mesta.

Riječ kult, dolazi od latinske riječi cultum, što znači obožavati, obožavati onako kako se bogove obožava. Skandalozno je i sramotno da ti temeljnu teološku terminologiju ne poznaješ a htio bi diskutirati.

Zato te ponovo pitam, slažeš li se sa Milošom da vi EGWisti trebate imati kultni odnos prema EGW?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Upravu je i za antitrinitarce. Ja nisam "antitrinitarac". Nisi razumeo ništa od onoga što pišem.

Kult ima paganski prizvuk i smisao...idolatrija.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisi antitrinitarac? Od kada?

Pa očigledno onda ne razumeš ono što smo pisali svo vreme. Ja sam pokazao da stihovi na kojima vi bazirate Božanski plural veze nemaju sa "dokazima" Božanskog plurla. Jesi zaboravio šta smo govorili? Znači, ja vas kritikujem što koristite pogrešne stihove za tu teologiju a ne da sam protiv plurala Božijeg. A i taj plural pogrešno razumevate ali to je posebna tema.

To što si ti neznalica, ne može promijeniti značenje bilo koje riječi.

Kult je odvratna reč, misli ti šta želiš.

Bog nije kult...to si pomešao sa paganskom predstavom. Mislim, možeš je koristiti, nije na prvu loptu tako loše konotacije ali pošto ne poznaješ pravog Boga u fundamentu onda ne razumeš moj opravdani animozitet prema takvom izrazu. Kažem, nije sam po sebi na prvi pogled tako strašan ali ko poznaje malo dublje veru uvideće zašto je izraz "kult" grozan zapravo.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa očigledno onda ne razumeš ono što smo pisali svo vreme. Ja sam pokazao da stihovi na kojima vi bazirate Božanski plural veze nemaju sa "dokazima" Božanskog plurla. Jesi zaboravio šta smo govorili? Znači, ja vas kritikujem što koristite pogrešne stihove za tu teologiju a ne da sam protiv plurala Božijeg. A i taj plural pogrešno razumevate ali to je posebna tema.

Ja nisam spominjao plural, nego Trojstvo. Također, o Trojstvu je govorio 'tripin prijatelj i tvoj vjerski guru akademik Miloš', a on reče ovako:

Duh savremenih adventističkih antitrinitaraca je veoma sličan duhu Jehovinih svjedoka. Omega otpad (Duhovna formacija, i sl) je mnogo opasniji od antitrinitarstva jer dolazi kroz samu crkvenu upravu, ali prethodno crkva, kroz jeres antitrinitarizma, mora da se očisti od svih onih buntovnih i sumnjičavih ljudi koji bi unošenjem nepreporođenog Ja učinili nedelotvornim borbu protiv zabluda Omega otpada. Oni najčešće kritikuju zabludu površnim argumentima koji ne pomažu zavedenom da shvati svoj problem, a često u odsudnom momentu, zbog svog nepobeđenog gneva, nemaju čistu savest da ukor iznesu lično osobi kojoj je potrebno izneti ukor. Bog čisti crkvu od takvih ljudi putem jeresi: “Bog će probuditi Svoju decu. Ako to ne bude uspelo drugim sredstvima, pojaviće se jeresi koje će odvojiti plevu od pšenice.” (EGW, GW 299) (Miloš Bogdanović, Džordž Najtova kriza identiteta)

Evo, Miloš Bogdanović za vas subotare antitrinitarce (kakvi ste tripo, kainos i ti) kaže da imate "duh Jehovinih svjedoka". Dalje, kaže Miloš za vas da ste- "nepreporođenog Ja", "nepobeđenog vlastitog gneva" te da "nemate čistu savest". Što ti kažeš na ovu ocjenu vašeg velecjenjenog akademika Miloša?

Kult je odvratna reč, misli ti šta želiš.

Sada te donekle razumijem. Ono što se tebi gadi, ne može nikako biti dobro i istinito. Tako se tebi gadi Bog Isus, pa ti Isus nikako ne može biti Bog. Razumio te.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja nisam spominjao plural, nego Trojstvo.

Plural je i tri Božanska bića.

Tako je. Upravo i vi to radite. Natezanjem tekstova koji ne govore o Božanskom pluralu vi koristite i zbunjujete ljude. Zapravo vi antirinitarcima, kao i neki adventisti koji su preuzeli vašu argumemntaciju, zapravo hranite antitirinitarce jer sa vama lako trijumfuju.

Sada te donekle razumijem.

Kako želiš. Meni Bog nije "kult". On je neko mnogo direktniji i neposredniji a idoli imaju kultove.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Plural je i tri Božanska bića.

Je li to onda Trojstvo? 'Tripin prijatelj i tvoj vjerski guru akademik Miloš' to ipak naziva Trojstvom, i baš nigdje ne spominje plural. I Milošu je u tom Trojstvu, po njegovu vlastitom priznanju, Isus jedna od tri božanske osobe, od kojih je svaka Bog. :mig:

Dakle, kako komentiraš činjenicu da te Miloš, 'Tripin prijatelj i tvoj vjerski guru akademik Miloš' naziva - "osobom nepreporođenog Ja", "osobom nepobeđenog vlastitog gneva" te da "nemaš čistu savest"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Je li to onda Trojstvo? 'Tripin prijatelj i tvoj vjerski guru akademik Miloš' to ipak naziva Trojstvom, i baš nigdje ne spominje plural. I Milošu je u tom Trojstvu, po njegovu vlastitom priznanju, Isus jedna od tri božanske osobe, od kojih je svaka Bog. :mig:

Ja razumem kontekst osude antitrinitarstva. Tu se slažemo Miloš i ja. A za konkretno razumevanje detalja oko Plurala Božijeg nemoramo se složiti. Upravo, kao što vidiš, kult je slepa sledba čoveka a pravi odnos sa Bogom je razum i sloboda istraživanja. Ni ti čak, koji nemaš na žalost tu slobodu istraživanja, pa se ne slažeš sa svim stvarima svakog pojedinačnog sveštenika svoje crkve, zar ne?

Tako da nema potrebe da cepidlačimo. Elen nikada recimo ne upotrebljava izraz Trojstvo, Biblija takođe..zašto bih sledio izraz koji ne postoji u Bibliji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A za konkretno razumevanje detalja oko Plurala Božijeg nemoramo se složiti.

Lako za plural, nego se ti i 'tripin prijatelj i tvoj vjerski guru akademik Miloš' uopće ne slažete po tome tko je Bog. Miloš kaže da je Isus Bog, uz Oca i Duha Svetoga - dakle Trojstvo, a ti mantraš da je Isus samo čovjek. Prema tome, Milošova osuda adventističkih antitrinitaraca odnosi se baš na tebe. Zato te još jednom pitam. Kako komentiraš činjenicu da te Miloš, 'tripin prijatelj i tvoj vjerski guru akademik Miloš' naziva - "osobom nepreporođenog Ja", "osobom nepobeđenog vlastitog gneva" te "osobom nečiste savesti"?

Tako da nema potrebe da cepidlačimo.

Nije ovo cjepidlačenje, ovo je vrhunsko i krunsko pitanje. Kako ćemo se spasiti ako vjerujemo u krivoga boga, a ti i Miloš ne vjerujete u istoga Boga. Milošu je Isus pravi Bog, a ti si tvrdio da je Isus Bog jednako koliko je i sotona Bog.

P.S. Ako treba, ja ću točno citirati i tebe i Miloša, 'tripina prijatelj i tvog vjerskog gurua'.

Poslednja izmena:
Natrag