Evharistija ili pričest

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.329
Jeste u svim knjigama starog zaveta, kao i u novom zavetu,

Neistina. Dekalog koji nalazimo u knjizi Izlaska ne nalazi se više niti u jednoj knjizi Biblije.

s time - da se dekalog, i obredni zakon razlikuju po važnosti, i TIPOLOŠKPK trajnosti.

Vi Adventisti, kao Lutherovi sljedbenici, tvrdite da je Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine. Ako želiš da te bilo tko ozbiljno shvati, dokaži ovu svoju tvrdnju Svetim pismom - citiraj gdje u Svetom pismu piše da se dekalog i obredni zakon razlikuju po važnosti i TIPOLOŠKOJ trajnosti.

Zato su napravili magiju od pričesti.

U Euharistiji Isus se kršćanima daruje tako što euharistijski kruh postaje Isusovo tijelo, a euharistijsko vino postaje Isusova krv. To se ne događa po magiji, nego po Božjem milosrđu i po Božjoj svemoći.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Problem različitog shvatanja večere Gospodnje ili pričesti može se definisati u sljedećoj analizi.

U pravoslavnoj i katoličkoj crkvi postoji teorija koja se zove "transupstancijacija"
Ona dolazi od dve reči: "trans" i "supstanca"
Dakle, "promijena supstance"

O čemu je riječ?

Riječ je o tome da se vjeruje, da kada se hljeb i vino nađu na stolu, da u tom trenutku kada sveštenik blagoslovi taj hljeb i to vino, da se hljeb i vino pretvaraju u stvarno Hristovo tijelo i stvarnu Hristovu krv.

Problem koji naravno stoji iza ovoga jeste, da je Hristos kazao, što se u zapadnom dijelu često ponavlja: "ovo je tijelo moje" i zato je velika grupa teologa došla do zaključka, da u trenutku kada sveštenik blagoslovi hleb ili vino, da se taj hljeb pretvara u stvarno Hristovo tijelo i vino u stvarnu Hristovu krv.
Uostalom - iraz "Misa" znači "žrtva"
Tako većina teologa u katoličkoj crkvi smatra da Hristova žrtva na krstu Golgote nekako nije bila dovoljna, nego da se Hristos uvijek iznova na neki misteriozni način žrtvuje.


Reformatori, kao što je bio Martin Luter, nisu se mogli složiti sa učenjem o transupstancijaciji, jer su postojale mnoge zloupotrebe u katoličkoj crkvi zbog ovakvog vjerovanja.
Naime, sveštenik je na neki način bio iznad Hrista.
Kada sveštenik poželi, Hristos se žrtvuje.
Dakle, Luter nije mogao da se složi sa učenjem o transupstancijaciji, tako da je on učio nešto što se zove konsupstancijacija.


Šta to znači?

To znači, on kaže ovako: "Nemoguće je da se hljeb i vino u trenutku kada sveštenik blagoslovi, da se to stvarno pretvara u Hristovo tijelo i Hristovu krv.
Ali Hristos je kazao: "Ovo je telo moje"
Zato je Hristos prisutan u hljebu i u vinu, na kakav način, ja ne znam, ali On je tu "Zato se zove konsupstancijacija".


Luter se ovim opisom nije puno udaljio od koncepta transupstancijacije.



Drugi reformatori, kao što je bio Urlih, Cvingli i neki drugi, ipak su došli do shvatanja koje mi danas nazivamo "simbolično shvatanje" to jest - vjera da se hljeb i vino ne pretvaraju u stvarno Hristovo tijelo i stvarnu Hristovu krv, nego da su ovi elementi samo simboli koji nas podsećaju na veliki događaj na krstu Golgote.
Dakle, hljeb i vino koje imamo prilikom pričesti, ja vjerujem da nije potrebno da se Hristos uvijek iznova žrtvuje, da je Hristova smrt na krstu Golgote bila jednom zauvek sasvim dovoljna, ali da u tom trenutku hljeb i vino predstavljaju simbole koji nas podsjećaju na ono što se dogodilo na Golgoti, na smrt Isusa Hrista na krstu Golgote.
Pričest ili večera Gospodnja imaju dvostruko značenje, da uvijek kada vjernik uzima hljeb i vino on se vraća u prošlost, on jednostavno se sjeća tog najvećeg događaja, on zna da je Isus Hristos umro umjesto njegovih grijeha, za njegove grijehe.


Ali u isto vrijeme on ide i u budućnost, jer spasenje koje je Isus Hristos izvojevao na krstu Golgote nije još uvijek doživjelo svoju istorijsku realizaciju i vjernik se nada i živi u nadi da će spasenje koje je ovdje Hristos osigurao doživjeti svoje ispunjenje kada On bude po drugi put došao.
Otud ova tenzija, ova napetost između onoga što je bilo i onoga što će biti, jer Pavle kaže: "Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete ..."

Šta to znači "smrt Gospodnju obznanjujete"?
Podsjećate se "Dokle ne dođe"

Dva elementa, prošlost, smrt na krstu Golgote i budućnost - Hristov drugi dolazak.
Ono što je vrlo važno jeste sljedeće, da se sa svakim iskrenim vjernikom, kada uzima hljeb i kada uzima čašu, u tom trenutku stvarno nešto zbiva, Bog na jedan poseban način prisutan prilikom večere Gospodnje.

Takođe, bila krajnost i neispravno reći da su to samo simboli i da se ništa konačno ne zbiva.
Na osnovu ličnog iskustva verujem, da kad god se čovjek pripremi za večeru Gospodnju, da je Bog Duhom svojim tom prilikom prisutan na jedan poseban način u srcima vernika i da Bog deluje, nešto se zbiva u tom trenutku.
Zbiva se to da je Bog spreman da mijenja ljudsko srce.
To je dan takođe, kada čovjek u svjetlosti krsta ispituje samoga sebe, to je dan velike promijene.
Zato reći da je večera Gospodnja ili pričest samo jedan obični obred, i da se ništa ne zbiva - je pogrešno.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.329
Problem različitog shvatanja večere Gospodnje ili pričesti može se definisati u sljedećoj analizi.

U pravoslavnoj i katoličkoj crkvi postoji teorija koja se zove "transupstancijacija"
Ona dolazi od dve reči: "trans" i "supstanca"
Dakle, "promijena supstance"

O čemu je riječ?

.....

Luter se ovim opisom nije puno udaljio od koncepta transupstancijacije.

......

Zato reći da je večera Gospodnja ili pričest samo jedan obični obred, i da se ništa ne zbiva - je pogrešno.

;);)o_Oo_O Zašto ne napišeš - Izvor: Laodikeja

Za Krista i zbog vjere u Krista ljudi su i mučeničkom smrću bili spremni umrijeti. Evo dvojice takvih i njihova stava o Euharistiji (Misi, Liturgiji, lomljenju kruha)

Ignacije Antiohijski (107. god) – učenik apostola Ivana

Lomeći jedan isti kruh, koji je lijek besmrtnosti i protuotrov smrti, i kojim ćemo živjeti vječno u Isusu Kristu. (Ef. 20)

Želim kruh Božji, nebeski kruh, kruh života, koji je tijelo Isusa Krista, Sina Božjeg, koji je potom postao sjeme Davidovo i Abrahamovo; i želim piće Božje, naime Njegovu krv, koja je nekvarljiva ljubav i vječni život. (Rim. 7)

Pazite, dakle, da imate samo jednu Euharistiju. Jer je jedno tijelo našeg Gospodina Isusa Krista, i jedna čaša jedinstva Njegove krvi; jedan oltar, kao što je i jedan biskup… (Fld. 4)

Ignacije Antiohijski o docetistima koji u skladu sa svojim nijekanjem Kristove tjelesne naravi nemaju Euharistiju piše:

Oni [docetisti] ne pričešćuju i ne mole se, jer ne priznaju da je Euharistija tijelo našega Spasitelja Isusa Krista… (Smi. 7)

Justin Mučenik (150. god) o Euharistiji

Jer mi ih ne primamo kao običan kruh i obično piće; nego kao što je Isus Krist, naš spasitelj, postavši tijelom po Riječi Božjoj, imao i tijelo i krv za naše spasenje, tako smo i mi naučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom Njegove riječi, i kojom se naše tijelo i krv pretvorbom (transmutacijom) hrani, jest tijelo i krv onog Isusa koji je postao tijelom.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Pa sotona najvise voli da ruzi Hristovu zrtvu. Zato i krst izokrece, zato i Euharistiju izokrece, i daje ljudima da piju sok. To se zove "magija izvrtanja"!

Tako se oni rugaju Hristu!
A kazu da mi radimo magiju?

Zaboravljaju i to, da se u SZ obicna voda pretvarala u "vodu prokletstva" ritualom svestenika! Pa je tu vodu trebala piti zena koja je ucinila preljubu. Znaci po njima magija je i u bibliji, pa nek bace onda i nju u djubre!
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Pa sotona najvise voli da ruzi Hristovu zrtvu. Zato i krst izokrece, zato i Euharistiju izokrece, i daje ljudima da piju sok. To se zove "magija izvrtanja"!

To nije magija, nego vaše shvatanje pričesti, mislite da ste bolji kada primite taj usmrđeli sok, to je ruganje Isusu i to na dva načina sa usmrđelim sokom i shvatanjem da ste bolji zbog samog obreda.

Tako se oni rugaju Hristu!
A kazu da mi radimo magiju?

Vidi se ko se ruga Isusu.

Zaboravljaju i to, da se u SZ obicna voda pretvarala u "vodu prokletstva" ritualom svestenika!

To je već objašnjeno. Ti si baš došao sebi da dokažeš nauku PC.

Pa je tu vodu trebala piti zena koja je ucinila preljubu. Znaci po njima magija je i u bibliji, pa nek bace onda i nju u djubre!

To je bio način na koji se pokazalo da li je bila vjerna ili nije,a nije voda bila sveta pa da su je pili kao vi koji ste eto postali svi sveci, samo nikako to djelima da pokažete.

A pijete "svetu" vodicu i obožavate je kao i Hidusi.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Neistina. Dekalog koji nalazimo u knjizi Izlaska ne nalazi se više niti u jednoj knjizi Biblije.

Da vidimo šta je istina.

U celom starom zavetu se upućuje na držanje Božjih zapovesti:

"I pomolih se Gospodu Bogu svom i ispovedajući se rekoh: O Gospode, Bože veliki i strašni, koji držiš zavet i milost onima koji Te ljube i drže zapovesti Tvoje;
Zgrešismo i zlo činismo i bismo bezbožni, i odmetnusmo se i odstupismo od zapovesti Tvojih i od zakona Tvojih.
I ne slušasmo sluga Tvojih proroka, koji govorahu u Tvoje ime carevima našim, knezovima našim i očevima našim i svemu narodu zemaljskom" ( Danilo 9. 4 - 6 )

"Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj, i zapovesti Njegove drži, jer to je sve čoveku.
Jer će svako delo Bog izneti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla" ( propovednik 12. 13 - 14 )

"I ostali narod, sveštenici, Leviti, vratari, pevači, netineji i svi koji se odvojiše od naroda zemaljskih k zakonu Božjem, žene njihove, sinovi njihovi i kćeri njihove, svi koji znahu i razumevahu,
Pristaše s braćom svojom, glavarima svojim, i dođoše te se zakleše i kletvom zavezaše da hodimo po zakonu Božijem, koji je dat preko Mojsija, sluge Božijeg, i da držimo i izvršujemo sve zapovesti Gospoda Boga svog i zakone Njegove i uredbe Njegove" ( knjiga Nemijina 10. 28 - 29 )

Ovo su samo neka mesta u bibliji, a im ih na desetine.

Vi Adventisti, kao Lutherovi sljedbenici, tvrdite da je Sveto pismo jedini izvor spasonosne istine. Ako želiš da te bilo tko ozbiljno shvati, dokaži ovu svoju tvrdnju Svetim pismom - citiraj gdje u Svetom pismu piše da se dekalog i obredni zakon razlikuju po važnosti i TIPOLOŠKOJ trajnosti. .

Adventisti nisu Luterovi sledbenici, niti bilo kog reformatora, ali istina je da smatraju da je reformacija podignuta od Boga.

Svuda u celoj bibliji, i u starom i u u novom zavetu se upućuje na držanje deset Božjih zapovesti, dok se o obrednom zakonu i službi u zemaljskoj Svetinji govori kao o sredstvu opravdanja u starom zavetu, koje je bilo TIPOS ili predslika Hristove žrtve i njegove posredničke službe u nebeskoj Svetinji pred originalnim kovčegom zaveta u kome se čuvaju ploče sa deset zapovesti.
Ova Hristova žrtva i posrednička služba su u novom zavetu postale sredstvo opravdanja.

TIPOLOGIJA STAROZAVETNE SVETINJE U NOVOM ZAVETU:

Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
9:2 Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
9:3 A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
9:4 Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
9:5 A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
9:6 A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
9:7 A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
9:8 Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
9:9 Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
9:10 Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
9:11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
9:13 Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
9:14 A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
9:15 I zato je novom zavetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvom zavetu, obećanje večnog nasledstva prime zvani.
9:16 Jer gde je zavet valja da bude i smrt onog koji čini zavet.
9:17 Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio.
9:18 Jer ni prvi nije utvrđen bez krvi.
9:19 Jer kad Mojsije izgovori sve zapovesti po zakonu svom narodu, onda uze krvi jarčije i teleće, s vodom i vunom crvenom i isopom, te pokropi i knjigu i sav narod.
9:20 Govoreći: Ovo je krv zaveta koji Bog načini s vama.
9:21 A tako i skiniju i sve sudove službene pokropi krvlju.
9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
9:23 Tako je trebalo da se obličja nebeskih ovima čiste, a sama nebeska boljim žrtvama od ovih.
9:24 Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;
9:25 Niti da mnogo puta prinosi sebe, kao što poglavar sveštenički ulazi u svetinju svake godine s krvlju tuđom:
9:26 Inače bi On morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.
9:27 I kao što je ljudima određeno jednom umreti, a potom sud:
9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju"
( Jevrejima 9 glava )

"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima;
Koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek" ( Jevrejima poslanica 8. 1 - 2 )
"Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu.
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?" ( Jevrejima poslanica 9. 11 - 14 )

"Imajući dakle velikoga poglavara svešteničkoga, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijega, da se držimo priznanja.
Jer nemamo poglavara svešteničkoga koji ne može postradati s našijem slabostima, nego koji je u svačemu iskušan, kao i mi osim grijeha.
Da pristupimo dakle slobodno k prijestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vrijeme kad nam zatreba pomoć" ( Jevrejima poslanica 4. 14 - 16 )

"I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
A ovaj, budući da ostaje vavijek, ima vječno sveštenstvo.
Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Jer takov nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od griješnika, i koji je bio više nebesa;
Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najprije za svoje grijehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese.
Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a riječ zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavijek savršena" ( Jevrejima poslanica 7. 23 - 28 )


U Euharistiji Isus se kršćanima daruje tako što euharistijski kruh postaje Isusovo tijelo, a euharistijsko vino postaje Isusova krv. To se ne događa po magiji, nego po Božjem milosrđu i po Božjoj svemoći.

Ne postoji biblijski dokaz da se simboli hleba i vina pretvaraju u stvarno Hristovo telo i krv.

To je kanibalizam.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.329
Ne postoji biblijski dokaz da se simboli hleba i vina pretvaraju u stvarno Hristovo telo i krv.

To je kanibalizam.

Iv 6,51: "Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta."

Iv 6,52: Židovi se nato među sobom prepirahu: "Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?"

To je kanibalizam!

"Da li je Isus samog sebe jeo ako je to bukvalno njegovo tijelo"?

Iv 6,53: Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!

Kada bismo odnijeli na analizu taj kruh i vino šta bi analiza pokazala?

To je kanibalizam!

Iv 6,55-56: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.

ali reći da se vino pretvara u krv i kruh u tijelo je paganizam.

To je kanibalizam!

Iv 6,61-66: "Zar vas to sablažnjava? .... A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju." Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. ... Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime.

P.S. Evo primjera gore kako Laodikeja i tripo odstupiše.
 
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Dobro zapažanje.
pet knjiga Mojsijevih je pisao Mojsije, i to do vremena kada je umro.
Jedan mali deo je završio neko od Jevreja - moguće i sam Aron, opisujući i smrt Mojsijevu.

Pomaže Bog Blagi!

Ti ne znaš ko su bili pisci Prvih 5 knjiga Svetog Pisma Starog Zaveta.
Napisao si svoju pretpostavku.

Zbog toga ja ne mogu prihvatati tvoje reči kao merodavne,
ne zameri.

brat Toma
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pomaže Bog Blagi!

Ti ne znaš ko su bili pisci Prvih 5 knjiga Svetog Pisma Starog Zaveta.
Napisao si svoju pretpostavku.

Zbog toga ja ne mogu prihvatati tvoje reči kao merodavne,
ne zameri.

brat Toma

Pisac je bio Mojsije, s time - da je završio Isus Navin, jer tekst na to i upućuje kada kaže "DA JE KNJIGU OBREDNIH ZAKONA KOJU JE STAVIO PORED KOVČEGA ZAVETA U SETINJI NAD SVETINJAMA"

Na početku svake starozavetne biblijske knjige piše ko je tu knjigu napisao.

Ako u to sumnjamo, onda možemo odbaciti i celu bibliju.

--------------------------------------------

Stvarnoslap.

Pa ti u suštini ne znaš šta znače Hristove reči koje si citirao "o jedenju njegovog tela i pijenju krvi"

To ne znači nikakav kanibalizam, već spasenje putem Hristove žrtve na krstu, svakodnevnu zajednicu sa Hristom, primanjem njega za pasitelja koji prebiva u ljudskom srcu posredstvom Svetog Duha.

Večera Gospodnja je samo vidljivi čin te zajednice, gde vernik u simbolima hleba i vina koji predstavljaju simbole njegovog tela i krvi koje je prineo na krstu, prima novu meru Sile Svetoga Duha koji ga izgrađuje za carstvo nebesko.

U bibliji piše "NE JEDITE NIŠTA S KRVLJU"

Dakle, ne radi se o nikakvoj transformaciji ovih simbola u stvarno Hristovo telo i krv.
To je kanibalizam, i vampirizam u pravom smislu te reči.

Samo jedno pitanje.

Zar za ovih oko 2000 godina - vernici već nisu pojeli to Hristovo telo i krv.
Koliko je to Hristovo telo, i koliko on ima litara krvi u sebi da bi nahranio i napojio svojoj krvlju toliko ljudi za 2000 godina istorije?

Hvala!
 
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pisac je bio Mojsije, s time - da je završio Isus Navin, jer tekst na to i upućuje kada kaže "DA JE KNJIGU OBREDNIH ZAKONA KOJU JE STAVIO PORED KOVČEGA ZAVETA U SETINJI NAD SVETINJAMA"
Na početku svake starozavetne biblijske knjige piše ko je tu knjigu napisao.
Ako u to sumnjamo, onda možemo odbaciti i celu bibliju.

Pomaže Bog, stalno i bez prestanka!

Verujem da jeste sveti Isus sin Navinov knjigu stavio pored svetog kovčega,
i ne verujem da to automatski znači da je on, po smrti svetog Mojsija,
dovršio ono što je sveti Mojsije (i drugi sa njime) pisao.

Pogledaj ponovo i videćeš da ne piše na početku svake Starozavetne knjige
ko je tu knjigu napisao.

Da li sada razumeš zašto ne mogu verovati tvojim rečima?

Kada bi se trudio oko sebe toliko koliko se trudiš da druge ovde
ubediš u svoje mišljenje ... verujem da bi mogao da hodaš po vodi!
(I to najiskrenije verujem!)

brat Toma
 
Natrag
Top