Zvezde u mracnoj noci

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Biblija kaže, Mk 2,27: I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote."

Marko kaže: "Subota je nacinjena za coveka!" Marko 2,27; a nije za Boga.

Tko ismijava Bibliju? :)

Neverovatno je da adventisti svoja tumačenja poistovećuju sa samom Biblijom, pa u skladu sa time tvrde da je svako pobijanje njihovih tvrdnji ravno ismevanju.

Zar su zaista toliko arogantni? Ovde niko ne ismeva Bibliju, čak šta više, oni ismevaju autora i izvor Biblije!

A kad dođoše u Jerusalim, primi ih crkva i apostoli i starešine, i kazaše sve što učini Bog s njima, i kako otvori neznabošcima vrata vere.
Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev.
A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč.

I po mnogom većanju usta Petar i reče: Ljudi braćo! Vi znate da Bog od prvih dana izabra između nas da iz mojih usta čuju neznabošci reč jevanđelja i da veruju.
I Bog, koji poznaje srca, posvedoči im i dade im Duha Svetog kao i nama.
I ne postavi nikakve razlike među nama i njima, očistivši verom srca njihova.
Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti?
Nego verujemo da ćemo se spasti blagodaću Gospoda Isusa Hrista kao i oni.
Onda umuče sve mnoštvo, i slušahu Varnavu i Pavla koji pripovedahu kolike znake i čudesa učini Bog u neznabošcima preko njih.
A kad oni umukoše, odgovori Jakov govoreći: Ljudi braćo! Poslušajte mene.
Simon kaza kako Bog najpre pohodi i primi iz neznabožaca narod k imenu svom.
I s ovim se udaraju reči proroka, kao što je napisano:
Potom ću se vratiti, i sazidaću dom Davidov, koji je pao, i njegove razvaline popraviću, i podignuću ga,
Da potraže Gospoda ostali ljudi i svi narodi u kojima se ime moje spomenu, govori Gospod koji tvori sve ovo.
Bogu su poznata od postanja sveta sva dela Njegova;
Zato ja velim da se ne dira u neznabošce koji se obraćaju k Bogu;
Nego da im se zapovedi da se čuvaju od priloga idolskih i od kurvarstva i od udavljenog i od krvi, i što njima nije milo drugima da ne čine.
Jer Mojsije ima od starih vremena u svim gradovima koji ga propovedaju, i po zbornicama čita se svake subote.

Dela apostolska, glava 15

Prvi Sabor, onaj u Jeusalemu i njegov kanon. Zaista za nas nije obavezno da sledimo Mojsijev zakon.

Pitanje je otkud onda insisitrianje na neo judaizatorskim praksama koje adventisti propagiraju? Pitanje je otkud adventističko pozivanje na nasleeđe Jerusalemske zajednice, kada u Svetom Pismo doslvono stoji ovo što si citirao.

Kada se to i druge stvari imaju u vidu, onda se postavlja pitanje, šta su adventisti? Hrišćani kako za sebe, bez nekih realnih osnova tvrde, oni čije se Hrišćanstvo zasniva samo na pominjanju Hrista, i Biblije? Što je uzimajući u obzir sve već ranije iznete dokaze ne čini nekoga Hrišćaninom, jer i muslimani pominju nekakvog Isu bar Merijam, i Bibliju koju oni nazivaju indžil, pa se ne mogu zvati Hrišćanima. Ili se radi o kvazi Hrišćanskoj sekti, jednoj od mnogih kojih je američko "hrišćanstvo" prepuno i koje rađa skoro svakodnevno?

Jesu li oni sledbenici onih hereza koje pominje Laodikejski sabor? Ili ih, što je najverovatnije baštine iz samo jednog razloga, jer ih je kao hereze obeležila ona koju iz dna duše mrze i nazivaju je pogrdnim imenima, njene vernike zverima, sotonama, kanibalima i vampirima?

Mnogi od njih se nađu uvređenima na ovakva i slična pitanja, i kao odgovore nude besomučno postavljanje njihovif fundamentala, tvrdeći da je to dovoljno i da mi polazimo od predubeđenja kada negiramo njihovo "Hrišćanstvo".

To bi možda moglo da se prihvati da nije poznate činjenice da je svaki odgovor na optužbe i sumnje u njihovo "HJrišćanstvo", koji oni nude pre svega vid propagande, koji ima za cilj da ih predstavi u pozitivnom svetlu. Dok sa druge strane sva verovanja koja oni iznose kao na "Bibliji" zasnovana nemaju nikakve veze sa u Bibliji iznetim tekstom. O čemu sveduči i njihovo sleđenje Mojsijevog zakona, iako on doslvono čak i pd pre odluke prvog Sabora, nije obavezan za one koji dolaze iz paganskog okruženja. On jeste obavezan za Hebreje, judejce, pripadnike Jevrejskog naroda po krvi. Jesu li osnivači adventizam bili Jevreji? Nisu. Pripadali su anglosaksonskom, dakle germanskom delu indoevropske porodice naroda.

Naravno, sada će se i tu naći neko od njihovih da vezu sa jevrejima nalazi preko Jafeta, sina Nojinog, ali, je ta veza u najmanju ruku nategnuta i predstavlja klasičan protestantski bukvalizam u čitanju Biblije.

Šta je dakle u pitanju? Kakva je to opsesija pojedinih, ako ne i svih protestantskih zajednica i grupacija, posebno onih nastalih na teritoriji SAD, sa Mojsijevim Zakonom, ako ne i celokupnim Starim Zavetom, da i pored doslovnih Hristovih reči o zasnivanju Novog , večnog Zaveta, oni i dalje najviše cene Torah, dok im je Novi Zavet tu tek u toj meri da bi se mogli pred drugima nazivati "Hrišćanima"? A pre svega na osnovu čega kanon Starog Zaveta zaustavljaju na ovima (adventistima) omiljenoj knjizi proroka Daniela - Danila?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
A pre svega na osnovu čega kanon Starog Zaveta zaustavljaju na ovima (adventistima) omiljenoj knjizi proroka Daniela - Danila?

Sv. prorok Danilo je svakako neobičan, inspirativan, zanimljiv...
Inače za razliku od Hrišćana, i sam Gospod Danila u Jevandjelju po Mateju prepoznaje kao proroka, Jevreji ga ne smatraju za takvog već za bogonadahnutog mudraca sa darom vidjenja tj. prozorljivosti (ruah ha-kodesh).
Zato je Kniga Danilova smeštena u treći deo Tanakha medju tkz. ne-proročke knjige tj. Ketuvim (Spise) a ne u drugi deo Tanakha Nevi'im (Proroke).

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sv. prorok Danilo je svakako neobičan, inspirativan, zanimljiv...
Inače za razliku od Hrišćana, i sam Gospod Danila u Jevandjelju po Mateju prepoznaje kao proroka, Jevreji ga ne smatraju za takvog već za bogonadahnutog mudraca sa darom vidjenja tj. prozorljivosti (ruah ha-kodesh).
Zato je Kniga Danilova smeštena u treći deo Tanakha medju tkz. ne-proročke knjige tj. Ketuvim (Spise) a ne u drugi deo Tanakha Nevi'im (Proroke).

Serviuse, možda si me pogrešno razumeo, ne negiram proročki status Daniela - Danila, sve što sam napisao odnosilo se na adventiste koji u Danielu - Danilu nalaze izvore za svoje datumarenje. A on, ako si ga čitao, a verujem da jesi, nigde ne pominje išta što bi ga činilo izvorom računanja datuma drugog dolaska. Šta više, njegovo proročanstvo se ispunilo, tačno onako kako ga je i preneo. 2300 dana i noći su doslovno samo to, i tako su se i ispunili.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Eh, ko je sve tumačio Danila i kako...
A o datumu drugog dolaska suvišno je i pričati, kada bude biće.

O tome i govorim. Rečeno nam je, da taj dan neznaju ni anđeli, ni Sin, nego Otac. Problem je u tome što bi neki da preko preče, iskalkulišu kada će se taj dan dogoditi da bi se "pripremili". Iako je celo ovo vreme u stvari poslednje vreme. Celo. Ali badava im je govoriti. Ljudska arogancija je čudo.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Prvi Sabor, onaj u Jeusalemu i njegov kanon. Zaista za nas nije obavezno da sledimo Mojsijev zakon.

Odlicno Darth. To upravo i mi tako verijemo. Mi nikad nismo ni sledili Mojsijev zakon, ali Bozji zakon nije i Mojsijev.
Dali si ikad i ovo procitao:

"Blago onima koji tvori zapovesti Njegove, da im bude valst na ndrvo zivote i da udju na vrata u grad."
Otkrivenje 22,14.

To nije Mojsijev zakon, nego Boziji!

Darth:
Ljudska arogancija je čudo.
[/QUOTE]

Upravu si Darth, to smo najvise primetili na tebi!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mojsijev zakon = Božji zakon :)

Za Hebreje. Ne i za Hrišćane.

Odluka Boga da narode koji Ga prihvataju oslobodi jarma koji je namenjen Hebrejima, je uz ljudsku slobodnu volju izazvala razmirice između Hrišćana judejaca i Hrišćana iz drugih naroda. Odluka Crkve da anatemiše judejske prakse (a Crkva je imala i ima od Boga dat mandat da to uradi) doneta je zato što su se Hrišćani Judejci, osetivši se ugroženim širenjem broja Hrišćana iz ne judejskih redova, što je uticalo i na mlađe judejce da prestanu da slede Mojsijev Zakon, počeli buniti, a neki od "revnosnijih" počeli da ubeđuju ne judejce da je potrebno slediti Mojsijev Zakon, ulazivši pri tome i u sinkretizam sa raznoraznim herezama.

Odgovor Crkve, je bio poznat još u prvom stoleću, i dat u poslanici Galaćanima, i u Djelima Apostolskim ali su "revnosni" branitelji Judejstva, potpomognuti od strane onih judejaca koji Hrista ne držaše Bogom, nego samo prorokom, samo čovekom, nastavljali sa svojim delovanjem, rušeći ne samo jedinstvo Crkve, nego i samu veru. (Uključivanjem tada relativno mladog Talmuda i njegovih tumačenja Tore u svoja verovanja), a ako neko ne zna, Talmud je izuzetno anti Hrišćanski nastrojen.

Sledila je separacija. Iz prostog razloga što je kod judejaca Hrišćana, bilo jače nacionalno osećanje od verskog. i osećaj ugroženosti zbog povećavanja broja gentila u Crkvi i njihovog uticaja, posebno na malđe generacije koji su se da uprostim, dejudaizovale.

Progona, na koji ovi "neo judaizatori" bez trunke hebrejske krvi se pozivaju, nije ni bilo. Niti je bilo ikakvog otpada Crkve.

Prosto, sve što se dogodilo je da niko od Judejaca Hrišćana, posebno oni "revnosniji" u nacionalizmu, nije video one reči Sv. Apostola Pavla: "Nema više grk, ni židov, nema više rob i slobodnjak, nema više muško i žensko, svi smo jedno u Kristu Isusu".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prema tome, ako je ovo vječni savez (a ne privremeni), ako Jahve kaže da vrijedi zauvijek, ako je zapisan prstom Božjim na kamene ploče, zašto se vi Adventisti ne držite onoga što ovdje piše? Ako si slijep, ja ću ti pokazati što piše, evo: Tko je oskvrne neka se pogubi; .... Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. Zašto kršite ove Božje zapovijedi?

Kao prvo, zavet nije sklopljen samo sa Izrailjem, vec je podrazumevao SVE druge narode kojima je Izrailj trebao da prenese istinu o Bogu.

"Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago
čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.
I neka ne govori
tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima" ( Isaija 56. 1 - 7 )

Kao drugo, na plocama sa deset zapovesti ne pise "ko ne bi drzao subotu, ili ko bi ucinio preljubu da se pogubi"

Taj princip je Bog dao u starom zavetu iz razloga sto je tada vladala teokratija gde je Bog bio i car i sudija, i otvoreno je kaznjavao ljudske prestupe, ne samo ove vec i druge.

Zavet jeste vecan, ali je on prvo sklopljen sa Izrailjem ali je kako smo videli gore ukljucivao i sve druge narode, a on je podrazumevao da ce Bog uvesti Izrailj u obecanu zemlju i da ce on biti veci od svih naroda na zemlji, pod uslovom poslusnosti.

Posto Izrailj nije bio poslusan Bozjim zapovestima, i jos je odbacio obecanog Mesiju, Bog je objavio da ce sklopiti novi zavet sa celim svetom koji predstavlja duhovni Izrailjm jer apostol Pavle u poslanicama napominje "KADA STE VI HRISTOVI ONDA STE SEME AVRAMOVO I PO TOME NASLEDNICI" a uslovi tog novog zaveta je isti kao i sa Izrailjem, a to je drzanje deset zapovesti i subote.

Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet,
Ne kao onaj zavjet koji učinih s ocima njihovijem, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske, jer onaj zavjet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod;
Nego ovo je zavjet što ću učiniti s domom Izrailjevijem poslije ovijeh dana, govori Gospod: metnuću zavjet svoj u njih, i na srcu njihovu napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: poznajte Gospoda; jer će me znati svi od maloga do velikoga, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i grijeha njihovijeh neću više pominjati"
( Jeremija 31. 31 - 34 )

"Jer kudeći ih govori: evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet;
Ne po zavjetu koji načinih s ocevima njihovima u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske; jer oni ne ostaše u zavjetu mome, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavjet koji ću načiniti s domom Izrailjevijem poslije onijeh dana, govori Gospod:
daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovima napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svojega bližnjega, i nijedan brata svojega, govoreći: poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od maloga do velikoga među njima.
Jer ću biti milostiv nepravdama njihovima, i grijeha njihovijeh i bezakonja njihovijeh neću više spominjati"
( Jevrejima 8. 8 - 12 )

Amin!

Natrag