[QUOTE="DarthShone, post: 2385479, member: 68"]
Naravno da je odličan. To je stav i Istoka i Zapada Crkve. Možda je formulacija drugačija, ali je osnova ista.
Mi, posebno mi koji nikada nismo ni bili Judeji po krvi, nismo obavezni da se držimo Mojsijevog zakona, pa čak ni oni koji krvlju pripadaju Judejstvu nisu na to obavezni jer je Gospod uspostavio Novi Zakon, Novi Savez, večni.
[/QUOTE]
Ocigledno da ovde pojedini mesaju pojmove, jer identifikuju pojam ZAKON sa pojmom ZAVET, propagirajuci otvoreno bezakonje.
Kao prvo, Mojsijev zakon je u kontekstu biblije obredni zakon sa obrednim pravilima i pravilima o prinosenju zrtava, koje su bile TIPOS ili predslika zrtve Isusa Hrista.
Ako Mojsijev zakon kako neki tvrde predstavlja deset zapovesti, i da Hriscani nisu obavezni da ga drze, to znaci da mogu slobodno da ga krse, da se klanjaju drugim Bogovima, da cine preljube, kradu, lazu, ubijaju, itd..
Kao drugo, stari zavet je bio ugovor koji je Bog nacinio sa Izrailjskim narodom da ih uvesti u obecanu zemlju pod uslovom da oni drze Bozje zapovesti.
Posto Izrailj nije bio poslusan Bozjim zapovestima, Bog je objavio da ce sklopiti nov savez, koji podrazumeva da ce on svoje zapovesti upisati u ljudsko srce i misli.
"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet,
Ne kao onaj zavjet koji učinih s ocima njihovijem, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske, jer onaj zavjet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod;
Nego ovo je zavjet što ću učiniti s domom Izrailjevijem poslije ovijeh dana, govori Gospod: metnuću zavjet svoj u njih, i na srcu njihovu napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: poznajte Gospoda; jer će me znati svi od maloga do velikoga, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i grijeha njihovijeh neću više pominjati" ( Jeremija 31. 31 - 34 )
"Jer kudeći ih govori: evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet;
Ne po zavjetu koji načinih s ocevima njihovima u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske; jer oni ne ostaše u zavjetu mome, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavjet koji ću načiniti s domom Izrailjevijem poslije onijeh dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovima napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svojega bližnjega, i nijedan brata svojega, govoreći: poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od maloga do velikoga među njima.
Jer ću biti milostiv nepravdama njihovima, i grijeha njihovijeh i bezakonja njihovijeh neću više spominjati.
A kad veli: nov zavjet, prvi načini vethijem; a što je vetho i ostarjelo, blizu je kraja" ( Jevrejima 8. 8 - 13 )
Dakle, deset zapovesti su vecne i nepromenjive za sva vremena dok je i greha na zemlji, da odvajaju greh od pravde, i novi zavet podrazumeva da Bog upisuje te zapovesti u ljudsko srce i misli i zapecacava ih, cineci da se one potpuno ostvare u coveku.
DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:
"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )
DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:
"Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške" (1 poslanica Jovanova 5. 2 - 3 )
DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:
"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).
DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV USLIŠENJA MOLITVE:
"Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
I ovo je zapovijest njegova da vjerujemo u ime sina njegova Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugoga kao što nam je
dao zapovijest" ( 1 poslanica jovanova 3. 21 - 23 )
DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:
"I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao" ( Jovanova poslanica 3. 24 )
JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:
"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).
DRŽANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOŽJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:
"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 )
Na kraju, ono sto je bilo greh u starom zavetu, greh je i u novom, i Bog nikada nece napraviti kompromis sa sotonom i priznati da je on bio u pravu kada je u starom zavetu kusao ljude da krse Bozje zapovesti dekaloga, jer bi tada sotona bio pobednik u borbi dobra i zla.
Greh je greh i on se ne menja sa protokom vremena, pa da je recimo ono sto je bilo greh u starom zavetu postalo odjednom pravda u novom.
To su ocigledni propusti onih koji navodno uce nekakvu svoju istinu, a previdjaju jasna otkrivenja Bozje reci.
Tesko onima koji poslusaju njihove filozofije.