Zvezde u mracnoj noci

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Beše vreme kada nije bilo Zakona i to vreme bezakonja je od Adama do Mojsija.

Adventisti sedmog dana naučavaju da je Dekalog Božji zakon, a ostatak Zakona Mojsijev zakon. Zato je, tvrde Adventisti, Mojsijev zakon mogao biti ukinut Isusovom žrtvom na križu, a Dekalog je vječan i neprolazan pa vrijedi za sve ljude i za sva vremena. Vrijedio je i za Adama i Evu, tvrde adventisti.

Da se razumijemo, nije Adventistima ni do Boga ni do Dekaloga, nego do ekskluziviteta po suboti. Oni jedini imaju istinsku vjeru, oni jedini slave pravog Boga, i zbog toga ih Bog šalje da pozivaju sve ostale kršćane da "iziđu iz Babilonske Bludnice".

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne bi li Bog iznašao to? Jer on zna tajne u srcu. - Psalam 44,21

Zato i napisah ono. On sve vidi i sve zna, čak i pre nego što i pomislimo.

Zato i pita Adama: "Ko ti je rekao da si go?" Zna da je pojeo plod sa drveta saznanja. I očekuje da se Adam pokaje, i da prizna da je pogrešio. Šta umesto toga Adam radi? Okrivljuje Evu, a Eva okrivljuje zmiju.

Ili oni što će govoriti "Gospode, Gospode", što će se pozivati na sleđenje propisa i zakona. Šta im Isus obećava da će reći? Mnogi danad ne znaju, ili bolje reći odbijaju da shvate poruku tih reči.

Poruka je jasna da jasnija ne može biti. Pozivati se na Boga, na zakone, na pravila, a sve činiti sa namerom da se načinimo pravednima i time kupimo spasenje je greh. Ujedno, poruka je da su mu draži grešnici koji se pokaju za greh, koji traže milost i utehu, od onih koji sve čine da mu navodno udovolje.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Adventisti sedmog dana naučavaju da je Dekalog Božji zakon, a ostatak Zakona Mojsijev zakon. Zato je, tvrde Adventisti, Mojsijev zakon mogao biti ukinut Isusovom žrtvom na križu, a Dekalog je vječan i neprolazan pa vrijedi za sve ljude i za sva vremena. Vrijedio je i za Adama i Evu, tvrde adventisti.

Da se razumijemo, nije Adventistima ni do Boga ni do Dekaloga, nego do ekskluziviteta po suboti. Oni jedini imaju istinsku vjeru, oni jedini slave pravog Boga, i zbog toga ih Bog šalje da pozivaju sve ostale kršćane da "iziđu iz Babilonske Bludnice".

Ševa Micvot Bnej Noa ili tkz. 7 Nojevih Zapovesti u sebi takodje ne sadrže zapovest o suboti.
Inače po Jevrejskom predanju i rabinskom učenju ove zapovesti važe za čitavo čovečanstvo.
Sve ono što nije obuhvaćeno ovim zapovestima potpada pod zakone srca i savesti kod nejevreja a što se i pominje u Sv. Pismu.
Zakoni srca i savesti neki nazivaju i Prirodni zakon.
  1. Zabrana idolopoklonstva
  2. Zabrana bogohuljenja
  3. Zabrana ubistva
  4. Zabrana krađe
  5. Zabrana preljube i neprirodnih seksualnih odnosa
  6. Zabrana jedenja mesa uzetih sa živih životinja
  7. Obaveza uspostavljanja sudova pravde

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ševa Micvot Bnej Noa ili tkz. 7 Nojevih Zapovesti u sebi takodje ne sadrže zapovest o suboti.
Inače po Jevrejskom predanju i rabinskom učenju ove zapovesti važe za čitavo čovečanstvo.
Sve ono što nije obuhvaćeno ovim zapovestima potpada pod zakone srca i savesti kod nejevreja a što se i pominje u Sv. Pismu.
Zakoni srca i savesti neki nazivaju i Prirodni zakon.
  1. Zabrana idolopoklonstva
  2. Zabrana bogohuljenja
  3. Zabrana ubistva
  4. Zabrana krađe
  5. Zabrana preljube i neprirodnih seksualnih odnosa
  6. Zabrana jedenja mesa uzetih sa živih životinja
  7. Obaveza uspostavljanja sudova pravde

Veoma interesantno da ovi koji se pozivaju na obavezu Hrišćana da slede Dekalog, i to po posebnom tumačenju, zaboravljaju ovo. Ujedno, kako ne vide da je u Nojinom zakonu i sam Dekalog, izuzev shabata?

Zabrana Idolopoklonstva - Prva i druga zapovest
Zabrana Bogohuljenja - Treća zapovest
Zabrana ubistva - šesta zapovest
Zabrana krađe - Osma i deseta zapovest
Zabrana preljube i neprirodnih seksualnih odnosa - Sedma zapovest
Zabrana jedenja mesa uzetih sa živih životinja -
Uspostava sudova pravde - Deveta zapovest

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Veoma interesantno da ovi koji se pozivaju na obavezu Hrišćana da slede Dekalog, i to po posebnom tumačenju, zaboravljaju ovo. Ujedno, kako ne vide da je u Nojinom zakonu i sam Dekalog, izuzev shabata?

Zabrana Idolopoklonstva - Prva i druga zapovest
Zabrana Bogohuljenja - Treća zapovest
Zabrana ubistva - šesta zapovest
Zabrana krađe - Osma i deseta zapovest
Zabrana preljube i neprirodnih seksualnih odnosa - Sedma zapovest
Zabrana jedenja mesa uzetih sa živih životinja -
Uspostava sudova pravde - Deveta zapovest

To pokazuje da je Bozji zakon Dekalog vecan i zauvek na snazi.
Oni koji ga odbacuju, jos nisu upoznali Hrista ni put spasenja!

stvarnoslap je napisao(la):
Koga ćemo slušati? Svetog Pavla ili Adventiste sedmog dana?

Sluisaj ti Boga sveznajucega i ono sto je On svojom rukoma napisao. "TO CINI I BICAS ZIV", rekao je Isus.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To pokazuje da je Bozji zakon Dekalog vecan i zauvek na snazi.

Darth, Marku je Tripo "zaprijetio igrankom" ako čita moje postove, pa prenesi Marku moje pitanje za pojašnjenje njegove gornje tvrdnje o Dekalogu.

Dakle, pitanje. Marko, ako je kako tvrdiš, "Dekalog vecan i zauvek na snazi", reci nam kada je stupio na snagu, i je li obvezivao Adama i Evu?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Darth, Marku je Tripo "zaprijetio igrankom" ako čita moje postove, pa prenesi Marku moje pitanje za pojašnjenje njegove gornje tvrdnje o Dekalogu.

Dakle, pitanje. Marko, ako je kako tvrdiš, "Dekalog vecan i zauvek na snazi", reci nam kada je stupio na snagu, i je li obvezivao Adama i Evu?

Pitam se samo kakva je to igranka kada se čovek njegovih godina pada na pretnje trola.?Izuzev ako taj isti trol nije nekakva "institucija" kod njih, pa se ovaj boji da mu se suprotstavi.

Na tvoje pitanje: "Dakle, pitanje. Marko, ako je kako tvrdiš, "Dekalog vecan i zauvek na snazi", reci nam kada je stupio na snagu, i je li obvezivao Adama i Evu?"

I ja čekam odgovor, mada znam da će biti u njihovom stilu. To jest da je Dekalog postojao pre postanka svega, i da se nalazi u "Nebeskoj Svetinji", kao i to da je obavezivao Adama i Evu, te da je shodno tome prvobitni greh u stvari bio kršenje "Nebeskog Dekaloga".

Zadržavam mogućnost da grešim, jer sam kao i svi ljudi grešan i nisam sveznajući (kao "institucije" koje prete igrankom), ali znam kako adventisti objašnjavaju svoje umotvorine, i kako ih nalaze i tamo gde ih nema, pa zato i pišem ono gore.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
stvarnoslap je napisao(la):
Darth, Marku je Tripo "zaprijetio igrankom" ako čita moje postove, pa prenesi Marku moje pitanje za pojašnjenje njegove gornje tvrdnje o Dekalogu.[/QUOTE]

Slape, pa zar jos ti se nisi uozbiljio? Evo vidis da citam tvoju izjavu.

Dakle, pitanje. Marko, ako je kako tvrdiš, "Dekalog vecan i zauvek na snazi", reci nam kada je stupio na snagu, i je li obvezivao Adama i Evu? [/QUOTE]

Slape, to sto sam ja rekao nije bitno, ali ono sto je napisano u Svetom pismu jeste:

"Dela su ruku Njegovih istina i pravda, verne su sve zapovesti Njegove TVRDE SU ZA VAVEK VEKOVA, OSNOVANE NA ISTINI I PRAVDI." Psallam 111,7.8.

"Jer Ja Gospod ne menjam se; zato vi sinovi Jakopvljevi ne izgiboste." Malagija 3,6.

"Doznah da sto god tvori Bog ONO TRAJE DOVIJEKA, A NE MOZE MU SE ISTA DODATI, NITI SE OD TOGA NESTO MOZE ODUZETI." Propovednike, 3,14.

Boziji zakon oduvek postoji, jer je on izraz Bozje volje i Njegovog karaktera. Stupio je na snagu kad je Adam stvoren. Nikada Bog nije rekao sad mozes da ubijas, cinis preljubu, krades i slicno.
Svakako da je Adam poznavao Bozji zakon i on je od Adama do Mojsija usmeno prenosen od pokolenja do pokolenja. Po tom zakon Kajin je znao da je pogresio sto je ubio brata Avelja, a nije smatrao da je pogresio sto je ubio jagnje ili srnu. Po tom zakonu su stanovnici zemlje bili unisteni potopom za vreme Noja.
Posto je pretila opasnost da se zakon izmeni usmenim predanjem, zog gresnosti ljudi, Bog je taj isti zakona napisao na kamenim plocama, a nije na prasini niti papirusu, sto takodje ukazuje na njegovu vecnost. Posto se Bog ne menja, ni njegov zakon, koji je izraz Njegove volje i Njegovog karaktera, ne moze se promeniti. Ako bi se zakon promenio, to bi znacilo da se Bog menja, a On se ne menja.

Da je bilo moguce izmeniti zakon, Bog bi radije promenuo zapovest koju je dao Adamu i Evi, nego da milijarde ljudi vekovima pate i umuru u mukama. Ali Njegova zapovest je bila jasna: "Ako okusi s drveta od zananja dobra i zla, umreces!" I od toga trenutka postali su podlozni smrti. Onda ni Hristos ne bi umro da otkupi covecanstvo od prokletstva greha i smrti. Ali posto se Bog ne menja, ni Njegov zakon ne moze se promeniti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Boziji zakon oduvek postoji, jer je on izraz Bozje volje i Njegovog karaktera. Stupio je na snagu kad je Adam stvoren. Nikada Bog nije rekao sad mozes da ubijas, cinis preljubu, krades i slicno.

Pogledajmo onda slijedeću zapovijed iz Dekaloga.

Izl 20,12: Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.

Pitanje 1. Tko je majka Adamu i Evi!? Koga su trebali poštivati uz Boga Oca?

Pitanje 2. Nisu li Adam i Eva stvoreni besmrtni? :) Kako će besmrtnici produljiti život?

Natrag