stvarnoslap je napisao(la):
Darth, Marku je Tripo "zaprijetio igrankom" ako čita moje postove, pa prenesi Marku moje pitanje za pojašnjenje njegove gornje tvrdnje o Dekalogu.[/QUOTE]
Slape, pa zar jos ti se nisi uozbiljio? Evo vidis da citam tvoju izjavu.
Dakle, pitanje. Marko, ako je kako tvrdiš, "Dekalog vecan i zauvek na snazi", reci nam kada je stupio na snagu, i je li obvezivao Adama i Evu? [/QUOTE]
Slape, to sto sam ja rekao nije bitno, ali ono sto je napisano u Svetom pismu jeste:
"Dela su ruku Njegovih istina i pravda, verne su sve zapovesti Njegove TVRDE SU ZA VAVEK VEKOVA, OSNOVANE NA ISTINI I PRAVDI." Psallam 111,7.8.
"Jer Ja Gospod ne menjam se; zato vi sinovi Jakopvljevi ne izgiboste." Malagija 3,6.
"Doznah da sto god tvori Bog ONO TRAJE DOVIJEKA, A NE MOZE MU SE ISTA DODATI, NITI SE OD TOGA NESTO MOZE ODUZETI." Propovednike, 3,14.
Boziji zakon oduvek postoji, jer je on izraz Bozje volje i Njegovog karaktera. Stupio je na snagu kad je Adam stvoren. Nikada Bog nije rekao sad mozes da ubijas, cinis preljubu, krades i slicno.
Svakako da je Adam poznavao Bozji zakon i on je od Adama do Mojsija usmeno prenosen od pokolenja do pokolenja. Po tom zakon Kajin je znao da je pogresio sto je ubio brata Avelja, a nije smatrao da je pogresio sto je ubio jagnje ili srnu. Po tom zakonu su stanovnici zemlje bili unisteni potopom za vreme Noja.
Posto je pretila opasnost da se zakon izmeni usmenim predanjem, zog gresnosti ljudi, Bog je taj isti zakona napisao na kamenim plocama, a nije na prasini niti papirusu, sto takodje ukazuje na njegovu vecnost. Posto se Bog ne menja, ni njegov zakon, koji je izraz Njegove volje i Njegovog karaktera, ne moze se promeniti. Ako bi se zakon promenio, to bi znacilo da se Bog menja, a On se ne menja.
Da je bilo moguce izmeniti zakon, Bog bi radije promenuo zapovest koju je dao Adamu i Evi, nego da milijarde ljudi vekovima pate i umuru u mukama. Ali Njegova zapovest je bila jasna: "Ako okusi s drveta od zananja dobra i zla, umreces!" I od toga trenutka postali su podlozni smrti. Onda ni Hristos ne bi umro da otkupi covecanstvo od prokletstva greha i smrti. Ali posto se Bog ne menja, ni Njegov zakon ne moze se promeniti.