Zvezde u mracnoj noci

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti si kao neki ateista koji se protiv biblije boris biblijom da bi je pokazao kontradiktornom.

Sada kad si "uhvaćen" u ponavljanju neistine, vrijeđaš me. Zašto?

Dakle, hrpa kipova po zidovima Jeruzalemskog Hrama bila je i iznutra i izvana.

Po svim zidovima Hrama unaokolo, iznutra i izvana, urezao je likove kerubina, palma i rastvorenih cvjetova, zlatom je pokrio i pod Hramu iznutra i izvana.” (1 Kr 6, 29-30)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sada kad si "uhvaćen" u ponavljanju neistine, vrijeđaš me. Zašto?

Dakle, hrpa kipova po zidovima Jeruzalemskog Hrama bila je i iznutra i izvana.

Po svim zidovima Hrama unaokolo, iznutra i izvana, urezao je likove kerubina, palma i rastvorenih cvjetova, zlatom je pokrio i pod Hramu iznutra i izvana.” (1 Kr 6, 29-30)

Još je ranije na ovom forumu dokazano da bi (više ne znam kako i da ih nazovem) kako Šator od Sastanka, tako i Hram sravnili sa zemljom, verujući da su u pravu. Da ne govorim o tome da oni Bibliiju dovode u kontradiktornost radeći sa njom ono što već rade, kao i to da nemaju nikakva prava pozivati se na Bibliju, jer njima su budalaštine jedne žene udarene u glavu ravne Bibliji.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Crkva ima sve izvorne manuskripte Novoga Zaveta i ona je njihov cuvar. Ali je isto tako cuvar i Starog Zaveta kojeg je nasledila i prepisala..

Dobrto jutro brate Mire,
Mozes li nam objasniti sta za tebe znaci "sve izviorne manuskripte Novog Zaveta?"

Apostolska crkva bila je progonjena i neprijatelji su uniostavali sve do cega mogli doci.

"SVI ORIGINALNI MANUSKRIPT NOVOG ZAVETA SU IZGUBLJENI!. SA SIGURNOSCU JE UTVRDJENO, DA JE NOVI ZAVET DOSTUPAN JEDINO U PREPISIMA, KOJI SU NASTALI GODINAMA POSLE SMRTI AUTORA."
BC Vol 5. p. 110.

A tekstovi Novog Zaveta su svi u vlasnistvu crkve (postoji na primer vatikanska biblioteka gde se cuvaju, a cuvaju se i po crkvama pojedinacno) , a ako su neki po muzejima (sto je 1%), predati su od strane crkve, jer su bolji uslovi za cuvanje. Dakle, ti spisi su prvenstveno bili vlasnistvo crkve i danas su, od nje su potekli i njeno su vlasnistvo. Kao sto su i tekstovi EGW vlasnistvo ASD.[/QUOTE]

Zao mi je Mire, ali mora da ti kazem da nisi dobro obavesten.
Tekstove staroga zaveta cuvaju Jevreji, a hvala Bogu da ih je usvojila i crkva.

Originali Novog zaveta ne postoje, svi su izgubljeni, prema tome izvirni taks NZ niko nema.
Hvala Bog da postoje mnogi prepisi od kojih je nasa Biblija.

Tako tvoja crkva nije zakoniti cuvar Biblije, Bibliju Bog cuva, a da nije tako odavno bi bila unistena.
P
rema tome, svako ko ima neki prepis, moze da ga ih cuva, ali niko nema autorsko pravo na Bibliju, jer ne poseduje i opriginale autora niti su oni ikome predali autorsko pravo.

Kada bi tvoja crkva imala autorsko pravo, umesto sto je zabranila citanje Biblije, zabranila bi da je iko stampa. Medjutim, to pravo nema, i to ti je sve.

Još je ranije na ovom forumu dokazano da bi (više ne znam kako i da ih nazovem) kako Šator od Sastanka, tako i Hram sravnili sa zemljom, verujući da su u pravu. Da ne govorim o tome da oni Bibliiju dovode u kontradiktornost radeći sa njom ono što već rade, kao i to da nemaju nikakva prava pozivati se na Bibliju, jer njima su budalaštine jedne žene udarene u glavu ravne Bibliji.

Darth zbog cega si se toliko nanervirao?
"Sto se srdis i stoli ti se lice prtomenilo?"

Otkud ti taka glupost pada na pamet da bi mi Sator od satsanka i Hram srevnili sa zemljom?
To su samo tvoje gluposti za to sto nemas cime da pobijes nase argumente, zato nas nazivas kojekakvim pogrdama.

Poznato je celom svetu da Adventisi vemma visloko cene Bibliju kao Bozju rec, jer ona to i jeste.

To tvoje neprestano lamatenje "budalestenine jedne zene" samo pokazuje visinu tvoje kulture i izrazava tvoju mrznju prema tvojoj braci hriscanima.
Adventisti nasigurno ne dovode Bibliju u kontradikciju, nego problem je sto vi ne verujete u ono sto je u njoj napisano.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Onda je Bog nagovarao (tjerao) Židove na grijeh instruirajući ih da u Hramu postave slike i kipove.

Nije, nego oni koji imaju takav pogled, tačnije ne znaju da je druga zapovest (iako zapovesti nigde nisu ni navedene po rednim brojevima) u stvari deo prve i odnosi se na zabranu klanjanja drugim "bogovima". Tumačena na njihov način, ova zapovest Boga prikazuje kontradiktornim, da ne kažem nešto gore.

”’Po svim zidovima Hrama unaokolo, iznutra i izvana, urezao je likove kerubina, palma i rastvorenih cvjetova, zlatom je pokrio i pod Hramu iznutra i izvana.” (1 Kr 6, 29-30)

:) Ipak je bilo. Hrpa.

Bilo je, a bolje je da im ne pominjem šta je poslužilo kao uzor za izgradnju Hrama, (kao i šatora od sastanka pre njega) kao i to da Solomonov hram nije bio jedini, i da je to i bio razlog zašto je došlo do nperijateljstva izmežu Judeje i Samarije. Naime, kultna mesta, manji hramovi postojali su i van Jerusalema, i pre nego što je Salamon (onaj u kome se nalazi mir) i izgradio Hram.

Uzgred, sve do vremena Joshie i njegovog "fundamentalizma" u Hramu su se nalazili i kipovi stranih "bogova" a na drugim mestima širom "Obećane Zemlje sinova Israela" mogli su se naći "hramovi" gde se YWHW slavio zajedno sa Asherom.

Toliko o "fundamentalističkom" čuvanju zapovesti ( u tumačenju kako Adventista tako i Jehovista). Toga jednostavno nema, a sama Biblija, dakle ili svedoci ili njihovi potomci zapisuju da je hram bio ukrašen kako kipovima, tako i freskama, reljefima, kao što i donosi opise šatora od sastanka, predmeta, kipova i samog Kovčega Zaveta, te praslike Blažene Djevice (Shakinah) i samog Isusa.

Ali, kada se neko ko Hebrtejsku istoriju ne poznaje, jezik ne poznaje, kulturu ne poznaje, milenijumima kasnije uputi da čitajući prevod prevedenog i oštećenog (okrljašteni kanon Protestanata) knjigu kojoj namena i ne beše da bude naučna i doslovna, posebno ne doslovna ako se ne znaju jezici na kojima je pisana, tumači veru suprotno od onoga što je i kako je prenošeno vekovima, onda imamo i ovakve optužbe i nedostatak bilo kakvog poštovanja činjenica kao i već notorno gađanje podacima iz u najmanju ruku dubioznih izvora, izabranih samo zato što se slažu sa već izgrađenim predubeđenjem.

Uzgred, Biblija ne pominje da su se bilo ko od inicijatora gradnje hrama, kipara, slikara, majstora koji su radili na ukrašavanju, pokajao zbog toga što je uradio. Ako se i kaju, a kaju se, to je zbog drugih stvari. Jednostavno nisu smatrali da su počinili bilo kakvo kršenje zapovesti.

Naravno, sada će se naći oni koji će pominjati Eliyahua - Iliju i njegovo ruganje Baalovim žrecima (što dežurni trol i radi upoređujući nas sa Baalovim žrecima( ne znajući jadan da je razlog Ilijinog ponašanja i sukoba sa Baalovim žrecima počivao u tome što su Israelci poistovećivali Boga sa Baalom, dakle vršili sinkretizam, i da nešto slično rade i oni, adventisti, kada budalaštine lažnog proroka poistovećuju sa Biblijom.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mozes li nam objasniti sta za tebe znaci "sve izviorne manuskripte Novog Zaveta?"

"Izvornim manuskriptima" se nazivaju tekstovi koji su do nas dosli prepisivanjem.

Zao mi je Mire, ali mora da ti kazem da nisi dobro obavesten.
Tekstove staroga zaveta cuvaju Jevreji, a hvala Bogu da ih je usvojila i crkva.

Hoces reci da su jevreji jos uvek Bozja crkva pa i dan danas cuvaju Bozje spise? Trebamo li dakle uzeti kanon od njih??? Zar od onih koje je "Bog odbacio"???

Zato je nasa crkva "jevrejski kanon Staroga Zaveta prosirila i dodala mu Novi" jer je ona nastavljac Judaizma. A dodala je i Starozavetne knjige, koje su jevreji izbacili. Crkva prosiruje kanon, jer njoj pripada Pismo a ne Jevrejima, oni su odbaceni od Boga i ne mogu biti cuvari nicega!

Nasa crkva ima "sve spise"!

Originali Novog zaveta ne postoje, svi su izgubljeni, prema tome izvirni taks NZ niko nema.

Ko je rekao da "postoje originali"???
Pa dobro rece Slap da ti obaras navode koje niko nije ni izneo. Pripisujes mi nesto sto nisam rekao.

Ja sam govorio o "izvornim spisima" koji su dosli do nas prepisivanjem! Tako se oni nazivaju strucno i to bi trebao znati kao obrazovan.

A to sto nema "originala" ne negira potrebu za ocuvanjem prepisa, neko to mora da sacuva.

Tako tvoja crkva nije zakoniti cuvar Biblije, Bibliju Bog cuva

Jel ti mene zafrkavas? Po cemu nije zakoniti cuvar? U pocetku su jevreji cuvali Pismo jer se kod njih nalazilo, da nije bilo njih ne bi ni Pisma bilo. Da oni nisu marljivo prepisivali tekst i prenosili ga ni ti ne bi ovde danas njome baratao.

Nasa crkva je "nastavila prepisivanje" i ocuvala kako Starozavetne tako i Novozavetne tekstove i to u neizmenjenom obliku sve do danas. Ista ta crkva koju vi pljujete i nazivate "otpadnickom crkvom" govoreci da "vam je uskratila Pismo" je sacuvala to Pismo do danasnjeg dana.

Kada bi tvoja crkva imala autorsko pravo, umesto sto je zabranila citanje Biblije, zabranila bi da je iko stampa.

Pa ko je "prepisivao tekstove" nego moja crkva? Pa ti danas ne bi uopste imao bibliju da moja crkva nije prepisivala bibliju vekovima!

Upravo smo mi osigurali da vi danas imate tekst koji je istovetan originalu.

I ko onda ima autorsko pravo na nju, ko ju je prepisivao tokom vekova?

Naravno crkva! Ona je autor!!!

A tu pricu da je nasa crkva "zabranjivala bibliju" mozes da pricas nekom ko ne poznaje istoriju!

Crkva nikada nije branila bibliju, svi koji su znali citati su je posedovali i mogli su je nabaviti na latinskom. Latinski jezik je bio jezik pismenih u to vreme. Ostatak naroda je bio nepismen, i crkva nije mogla nepismenom narodu dati bibliju na "narodnom jeziku" jer oni nisu ni znali da citaju i pisu!

To nije nas propust!

Kad su protestanti dosli tek u to vreme pocinje interesovanje za pismenost, jer je narod bio zaintrigiran "sta to crkva krije" jer su slusali propagandu, a pre toga pojma nisu imali citati i pisati ni na latinskom ni na narodnom!

Kako ces ti dati bibliju nepismenom narodu??? Zato se crkva nije ni trudila da izda bibliju na narodnom jeziku!!!

Crkva dakle nije branila bibliju nikom, vec je zabranjivala "jereticke knjige" a iste je spaljivala, jer su to bile sotonske knjige. Na stranicama biblije koju je Luter delio npr. nalazila se slika Pape koji je predstavljen kao "vavilonska bludnica"!

Takvu knjigu nije ni cudo sto su spalili i njima slicne, jer nisu ni nudile cisto evandjelje vec "propagandu" protiv Pape!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
stvarnoslap said:
”’Po svim zidovima Hrama unaokolo, iznutra i izvana, urezao je likove kerubina, palma i rastvorenih cvjetova, zlatom je pokrio i pod Hramu iznutra i izvana.” (1 Kr 6, 29-30) [/QUOTE]
Da Slape, ali nadam se da ti je poznato da se Jevreji nikad nisu kljanjali adjelima koji su bili izvezeni na zavesama, njiti heruvimima. Tim ti je sve objasnjeno.

Nije, nego oni koji imaju takav pogled, tačnije ne znaju da je druga zapovest (iako zapovesti nigde nisu ni navedene po rednim brojevima) u stvari deo prve i odnosi se na zabranu klanjanja drugim "bogovima". Tumačena na njihov način, ova zapovest Boga prikazuje kontradiktornim, da ne kažem nešto gore.

Darth, kad bi ti zeleo da razumes istinu, razumeo bi je, a posto ne zelis, zato neprestano hulis na nju.
Zapovest je jasna: "
Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike...Nemoj im se klanjati niti im sluziti."
2. Mojsijeva 20, 4.5. To je toliko jasno da nema potrebe za bilo kakvim objasnjenjem niti tumacenjem.

"Izvornim manuskriptima" se nazivaju tekstovi koji su do nas dosli prepisivanjem.

Onda to nije izvorni, jer izvorni su originali, nego prepisi koje nema samo ctkva, nego najpre imaju ih Jevreji, od kojih su neki monasi prepisivali, pa te kopije su dosle i do nasih dana. Stari Zavet je Jevrejski, a nije hriscanski, a to sto smo ga mi usvojili ne cini nas vlasnikom istoga.

Hoces reci da su jevreji jos uvek Bozja crkva pa i dan danas cuvaju Bozje spise? Trebamo li dakle uzeti kanon od njih??? Zar od onih koje je "Bog odbacio"???[/QUOTE]

Ako jedan ateista poseduje imovinu ili bilo sta, to je njegovo i Bog mu to svakako nece oteti zato sto je ateista. Nemas ti pravo da kazes, posto si atesita tvoja kuca pripada meni! Tako jevrejski pisci su napisali Stari Zavet, i oni su njegovi vlasnici, bez obzira kakvi su oni danas, i kakvi su ti hriscani koji bi zeleli da ga prisvoje.

Zato je nasa crkva "jevrejski kanon Staroga Zaveta prosirila i dodala mu Novi" jer je ona nastavljac Judaizma. A dodala je i Starozavetne knjige, koje su jevreji izbacili. Crkva prosiruje kanon, jer njoj pripada Pismo a ne Jevrejima, oni su odbaceni od Boga i ne mogu biti cuvari nicega![/QUOTE]

Mire, ponovo si pogresio. Hriscanska crkva ne nastavlja JUDAIZAM, nego usvaja spise Bozijih poruke koje je dao starozavetnim prorocima i piscima, a nikako ne nastavlja i Judajizam, jer bi u tom slucvaju morala da drtzi sve starozavetne obrede i obicaje koje su Judeji drzali.

Nasa crkva ima "sve spise"![/QUOTE]

Pa moze da ima samo PREPISE, ali nema ih samo crkva, nego ih ima i Biblisjko inostrano drustvo, kao i neki kolektori i muzeji.
Svako moze da neciju knjigu za sebe prepise, ali to ne znaci da je on vlasnik knjige, nego je vlasnik autor.

Ja sam govorio o "izvornim spisima" koji su dosli do nas prepisivanjem! Tako se oni nazivaju strucno i to bi trebao znati kao obrazovan.
A to sto nema "originala" ne negira potrebu za ocuvanjem prepisa, neko to mora da sacuva.[/QUOTE]

Mire, zato sam trazio da objasnis sta su za terbe IZVOR? Izvorni tekst nije prepis originala, nego original, ali ako ti tako zoves prepise, nemam nista protiv samo mi je potrebno da zna sta ti razumevas piod IZVORNI.

Po cemu nije zakoniti cuvar? U pocetku su jevreji cuvali Pismo jer se kod njih nalazilo, da nije bilo njih ne bi ni Pisma bilo. Da oni nisu marljivo prepisivali tekst i prenosili ga ni ti ne bi ovde danas njome baratao.[/QUOTE]

Slazem se, upravo zato su oni vlasnici Starog zaveta a ne ti ni ja. A to sto ti i ja cuvamo Bibliju kao Bozju rec, to nas ne cini i vlasnikom izvornog teksta.

Nasa crkva je "nastavila prepisivanje" i ocuvala kako Starozavetne tako i Novozavetne tekstove i to u neizmenjenom obliku [/QUOTE]

A gore is rekao da je ubacila i apokrife.
Ali te prepise nema samo tvoja crkva nego i drugi.

Pa ko je "prepisivao tekstove" nego moja crkva? Pa ti danas ne bi uopste imao bibliju da moja crkva nije prepisivala bibliju vekovima![/QUOTE]

Nisi u pravu, mnogi monasi su prepisivali Stari zavet pre tvoje crkve.
Drugo iste prepise ima i Inopstarano Biblijsko drustvo.

Upravo smo mi osigurali da vi danas imate tekst koji je istovetan originalu.[/QUOTE]

Da ste vi tolika sigurnost ne biste zabranjivali ljudima da poseduju i citaju Bibliju. Mire znam ja sta je istina.

I ko onda ima autorsko pravo na nju, ko ju je prepisivao tokom vekova?[/QUOTE]

Tvoja crkva nema autorsko prabvo nad Biblijom, a da ima ona bi i danas bila zabranjena.

Naravno crkva! Ona je autor!!![/QUOTE]

Mire, jeli ti izvodis cirkus i samnom i sa Biblijom. Tvoja crkva NIJE AUTOR, a da jeste ne bismo imali Bibliju danas.
A tu pricu da je nasa crkva "zabranjivala bibliju" mozes da pricas nekom ko ne poznaje istoriju![/QUOTE]

Ne Mire, ti mozes svoju pricu da pricas vrapcima, mogu ti pronaci stotine dokaza da tvoja crkva jeste zabranjivala proucavanje Biblije. To svako zan. Ne samo da je zabranjivala citanje Biblije, nego je inkvizicija vesala i spaljivala one koji su prisustvovali na skupovioma na kojima su proucavali Bibliju.

Kad su protestanti dosli tek u to vreme pocinje interesovanje za pismenost, jer je narod bio zaintrigiran "sta to crkva krije".[/QUOTE]

Pre svega pismenost je postojala i u Staromk zavetu, a posebno u vreme apostola. Grcki i rimskli filozofi i mnogi drugi. Nego time ipak priznajes da crkva jeste KRILA Bibliju od ljudi.

Crkva dakle nije branila bibliju nikom, vec je zabranjivala "jereticke knjige" a iste je spaljivala, jer su to bile sotonske knjige. Na stranicama biblije koju je Luter delio npr. nalazila se slika Pape koji je predstavljen kao "vavilonska bludnica"![/QUOTE]
E Mire, tu primedbu salji svome bratu katoliku dr Martinu Luteru, a ne meni! On je radio onako kako je bio naucen.

Takvu knjigu nije ni cudo sto su spalili i njima slicne, jer nisu ni nudile cisto evandjelje vec "propagandu" protiv Pape![/QUOTE]

Drago mi je sto ipak priznajes da tvoja crkva jeste spaljivala Biblije i branila da je ljudi citaju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Hoces reci da su jevreji jos uvek Bozja crkva pa i dan danas cuvaju Bozje spise? Trebamo li dakle uzeti kanon od njih??? Zar od onih koje je "Bog odbacio"???

Zato je nasa crkva "jevrejski kanon Staroga Zaveta prosirila i dodala mu Novi" jer je ona nastavljac Judaizma. A dodala je i Starozavetne knjige, koje su jevreji izbacili. Crkva prosiruje kanon, jer njoj pripada Pismo a ne Jevrejima, oni su odbaceni od Boga i ne mogu biti cuvari nicega!

Nasa crkva ima "sve spise"!

Pa dobro rece Slap da ti obaras navode koje niko nije ni izneo. Pripisujes mi nesto sto nisam rekao.

Mire, pitanje je da li ovi uopšte znaju šta termin manuskript uopšte znači, kao i to šta su uopšte izvori tih manuskripta. Manuskript je rukopis, zapis rukom, ne prepis. Dakle ne zapis, nekog zapisa, nego zapis čega? Onoga što njima, sledbenicima lažnog proroka (moram, i kada god budem mogao to ću ubacivati u postove) izaziva napade: oralne tradicije - predanja.

Kako je pismenost bila retka, a pod pismenošću se tada, kao i sada podrazumevalo kako poznavanje znakova, tako i razumevanje teksta, rukopisi su bili retki, posebno ako se u obzir uzme činjenica, da činjenica ona neumoljiva, da je to vreme bilo bez industrijske proizvodnje hartije (papirusa, pergamenta,) dakle da je ista bila preskupa, onda je jasno zašto je svaki zapisani tekst, posebno zapisani tekst Božijih poruka bio cenjen u toj meri da se pažljivo čuvao i prepisivao kada je god to bilo potrebno.

Crkva je od samog početka prihvatila taj zadatak, iako je najveći broj njenih vernika u samim počecima, pa sve duboko u vreme blisko ovom našem, bio nepismen. Važne stvari, zapisi su morali biti sačuvani, a to je ako oni ne znaju, bila i Judejska praksa.

Naime, sve ovo važi kako za Novi Zavet tako i za Stari. I on je svoj put započeo kao oralno predanje, kao tradicija. Uostalom, propovedanje, naveštanje, ne podrazumeva bilo kakav pisani dokument. Šta misle šta je bio zadatak sudija u počecima Israela nakon "oslobođenja"? Da brinu o očuvanju tradicije, da proveravaju da se ne pojavi neko ko će govoriti u "vizijama" i zavoditi narod. Pisanje podrazumeva čvrstu strukturu, uspostavljen red, državu, stajalački način života.

Dakle, to što oni maštaju da postoje nekakvi originali, i da su oni navodno drugačiji od onoga što danas imamo mogu da okače mačku o rep. Toga nema.

Sam Stari Zavet je nastao kompilacijom više zapisa oralnih izvora, i to hiljadama godina nakon događaja koje opisuje. Oralna tradicija je u pitanju, i prvo su te različite, kako vremenski, tako i prostorno, tradicije zapisane, a onda su pregledane upoređivane i ako bi zadovoljile uslove bile zapisivane u jednu knjigu. Cilj je kao i kod Novog Zaveta bio da se vera očuva i da se spreči pojavljivanje hereza, tačnije da se ima čime boriti protiv istih. A da ih je bilo bilo ih je.

Da li je sve ovo ukidalo oralnu tradicju? Ne, samo je omogućavalo da se ista poredi sa ranije zapisanom tradicijom. To ako oni nisu znali, a čini se da ne znaju, Crkva radi već 2000 godina. U samoj svojoj biti Crkva je Judejska. Ne treba joj neko da je podseća šta i kako treba da čini, jer ima od Boga dat zadatak, i tako ga i ispunjava.

Vidim, pominju i to kako je Crkva navodno iskvarila kanon, i kako Hebreji imaju ispravan kanon. Pitanje je u čemu je to Hebrejski kanon ispravniji od Crkvenog? U Shabatu možda?

Više činjenica obara adventističke budalaštine (moram, jer budalaštine to jesu), prva je da nakon pada Jerusalema i većeg korišćenja Septuaginte od strane Hrišćana, Hebreji, a ne zaboravimo oni nisu nestali sa tih prostora, počinju da koriste druge tradicije, posebno Talmud, te se danas slobodno može reći da Judaizam iz Isusovog vremena i ovaj današnji nisu isto. Naime Talmud (takođe zapisana tradicija, uslov za zapisivanje je bio da se slaže sa Torom i pre svega održava "izabranost" Israela) je osnova današnjeg Judaizma, a isti je,. baš on, Talmud, pun Vavilonskog misticizma. Ako se stvari tako postave, a činjenice tako i govore, na pitanje ko je čuvar istinskog kanona, slobodno se može odgovoriti: Crkva.

Možda najvažnije u čitavom ovom prozivanju tako čestom za produkte protestantizma je ne shvatanje svrhe i nastanka Biblije. Biblija nije nastala tako što je Bog pisao na kompjuteru i delio ljudima, nego zapisivanjem oralnih tradicija, koje su Bogom nadahnuti ljudi sastavili u jedan kanon. Njena svrha je bila i ostala da pisanom reči prenosi poruku, a ne da isključivo bude ustav i kanon nekakvog novog društva. Zajednica koja ju je zapisivala, i čuvala je ona koja je taj zadatak od Boga dobila.

Naravno, omiljena optužba sledbenika lažne proročice koju je ona pokupila od drugih, je u tome da je Crkva navodno branila čitanje Biblije i njenu distribuciju (prevođenje). Oni koji se pozivaju na to, ponavljaju to, potpuno zaboravljaju šta je Isus rekao apostolima prilikom uznesenja. Da učine sve narode njegovim učenicima. Dakle da propovedaju. To podrazumeva i da tumače poruku kada ona jednom bude zapisana. A da će biti zapisana, bilo je za očekivati, uzimajući u obzir da je tako rađeno i ranije. Dakle, kada je jednom kanon bio zapisan, nije se moglo očekivati da će od Boga ustanovljena Crkva dozvoliti da neko drugi tumači poruku. U tumačenju je ključ, a ne u čitanju. Uz to, bez štamparske mašine, u vreme kada je hartija bila skupa, a pismenost, posebno na jezicima koji su se tek pomaljali nakon pada Rimskog Carstva na zapadu,skoro pa nepostojeća, dozvoliti da se Sveto Pismo umnožava, i samostalno čita, tačnije tumači bilo bi ravno dozvoljavanju pojava hereza. A to se upravo i događalo, hereze su se širile na sve strane.

Ujedno, Crkva nije bila protiv prevođenja Svetog Pisma. Prevođeno je ono na narodne jezike, u jednom slučaju je i pomoglo uspostavljanju pismenosti, Slavan je primer braće Ćirila i Metodija, i glagoljaških misa - liturgija (da iako trol sledbenik lažova iz Mejna tvrdi drugačije, preveden je i Stari Zavet, jer se isti koristi u Liturgiji - službi reči). Pre ovoga imamo i Keltske - Irske prevode.

Dakle, bilo je prevoda. Ali ne onih koji nisu imali odobrenje Crkve. Niti je tumačenje - propovedanje moglo da bude suprotno onome što Crkva uči.

Plodove pobune i "slobodnog" čitanja i "tumačenja" Biblije imamo danas u "djelima" oličenim u 50.000 suprotstavljenih "istina" i u sektama koje sebe bez ikakvih osnova osim umotvorina "proroka" predastavljaju nekakvim "izvornim" nosiocima i čuvarima "istine".

Da li je to po Bogu? Nije, ali kako je Bog ljudima dao slobodnu volju, na nama je da se odlučimo, hoćemo li poverovati Njemu i Njegovoj Crkvi, ili solpsticima posednutim sopstvenim egom i u mnogim slučajevima samim satanom.

Na nama je.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da Slape, ali nadam se da ti je poznato da se Jevreji nikad nisu kljanjali adjelima koji su bili izvezeni na zavesama, njiti heruvimima. Tim ti je sve objasnjeno.

Ne klanjamo se ni mi niti anđelima niti svecima. Ja sam citirao, ali tebi je tripo pod prijetnjom igranke zabranio da čitaš moje postove, pa nisi ni vidio. Evo ti još jednom:

Katekizam Katoličke crkve 2132: Čast iskazana svetim slikama jest "čašćenje puno poštovanja", a nipošto klanjanje, koje pripada samo Bogu. Štovanje se ne iskazuje slikama uzetima u sebi, nego ukoliko vode k utjelovljenom Bogu. Prema tome pokret duha prema slici ukoliko je slika ne staje na njoj, nego smjera k onome što slika predstavlja.

E Mire, tu primedbu salji svome bratu katoliku dr Martinu Luteru, a ne meni! On je radio onako kako je bio naucen.

Luther je svetac Adventističke, a ne Katoličke crkve. Jelena ga svetim proglasila.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne klanjamo se ni mi niti anđelima niti svecima. Ja sam citirao, ali tebi je tripo pod prijetnjom igranke zabranio da čitaš moje postove, pa nisi ni vidio. Evo ti još jednom:

Katekizam Katoličke crkve 2132: Čast iskazana svetim slikama jest "čašćenje puno poštovanja", a nipošto klanjanje, koje pripada samo Bogu. Štovanje se ne iskazuje slikama uzetima u sebi, nego ukoliko vode k utjelovljenom Bogu. Prema tome pokret duha prema slici ukoliko je slika ne staje na njoj, nego smjera k onome što slika predstavlja.

Luther je svetac Adventističke, a ne Katoličke crkve. Jelena ga svetim proglasila.

Nije njemu trol pripretio, nego oni oči, uši i usta zatvaraju da ne vide činjenice. Činjenice mogu da izazovu sumnju, sumnja kajanje, a kajanje nije dobro za organizam. Posle toga neće biti savršeni za istražni postupak.

Naravno da je Luter njihov svetac, kao što im je i Miler "blaženo prepodobni otac". Uostalom nije mi jasno kako mogu da nama pripisuju Lutera? Nikako mi to ne ide u glavu.

Što se tiče zakonomlaćenja, i njihove opsesije Mojsijevim zakonom, i to naravno ne celim, jer khm, khm, nema obrazanja, razlog je prost. Mojsijev zakon je u osnovi duboko materijalistički i nagrade za poštovanje su mu materijalističke. Zato svirač u frulicu, meštar od igranke i ponavlja "darove i djela"

Šta i kako o Mojsijevom zakonu misli i naučava Crkva, može se pročitati i iz ovog citata:

Kršćansko stajalište prema Mojsijevskom zakonu
Novi se Zavjet prema Mojsijevskom zakonu odnosi ispunjenjem i jasnoćom.
Tipičan novozavjetni odnos prema Mojsijevu zakonu jest tvrdnja da je on samo sjena dobrih stvari koje dolaze (Kološanima 2, 17; Hebrejima 10, 1).
Ispunjenje. Isus Krist je izjavio da kani ispuniti svaku riječ Zakona (Matej 5, 17–18) te je to i učinio (Luka 24, 44).
Slabost. Zakon ne može donijeti opravdanje (Djela apostolska 13, 39; Galaćanima 2, 21); ne može oživljavati, iz njega ne proizlazi pravednost (Galaćanima 3, 21); ništa ne privodi k savršenstvu (Hebrejima 7, 19); nedostatan je, ne može osloboditi od svjesnosti grijehā niti ih odnijeti ili uništiti (Hebrejima10, 1–4).
Mjerodavnost. Nemoguće je da ga obdržavaju svi ljudi. Zakon je dan Izraelu i samo za njega (Izlazak 19, 1–20, 17; Malahija 3, 22; Ivan 1, 1–17). Primjerice, svi muški Židovi dužni su se pojaviti pred Gospodinom na određenom mjestu tri puta godišnje (Izlazak 12, 4–16; 23, 14–17). Isto tako, onima kojima je Zakon dan, naloženo je, pod prijetnjom smrtne kazne, da na subotnji dan ne lože vatru po svojim stanovima (Izlazak 35, 1–3).

Ukidanje Zakona

Proglašeno je:
Novi Zavjet utvrđuje:
Mojsijevski je zakon u suprotnosti s Evanđeljem

Zakon je namijenjen jednomu narodu – Izraelu (Izlazak 20, 1–17; Malahija 4, 4), a Kristova radosna vijest namijenjena je svemu stvorenju (Matej 28, 18–20; Marko 16, 15–16).
Prvi je Savez bio posvećen krvlju životinja (Izlazak 24, 6–8), a novi Savez krvlju Isusa Krista (Prva Petrova 1, 18–19).
Prvom su ustanovom upravljali slabi ljudi – leviti (Levitski zakonik 16, 1–34; Hebrejima 7, 11–23), a drugom upravlja Isus Krist, koji je postao svećenikom ne po Zakonu tjelesne uredbe, nego snagom neuništiva života (Hebrejima 7, 16).
Obrezivanje na tijelu znak je prvoga (Postanak 17, 1–14; Levitski zakonik 12, 1–13), a obrezanje u srcu, po duhu znak je drugoga (Rimljanima 2, 25–29).
Mojsijevski zakon jamčio je poslušnim Hebrejima vremenite[16] blagoslove (Ponovljeni zakon 28, 1–6), a Kristova radosna vijest jamči duhovne blagoslove onima koji žive po njezinim zahtjevima (Prva Petrova 1, 4).
Mojsijevski zakon daje Hebrejima u baštinu kanaansku zemlju (Ponovljeni zakon 30, 5–10), a onima koji poštuju Gospodina Evanđelje jamči vječni zagrobni život (Prva Ivanova 5, 20).
Mojsijevski zakon kao nagradu obećava vremenita dobra (Izaija 1, 19), a obdržavatelji Novoga zakona za nagradu primaju nebeska dobra (Matej 19, 17).
Mojsijevski zakon zahtijeva poslušnost jednomu pravomu Bogu (Izlazak 20, 1–5), a Radosna vijest ističe Božje otčinstvo (Matej 6, 9).
Mojsijevski zakon zabranjuje uzaludno spominjanje Gospodinova imena (Izlazak 20, 7), a Evanđelje traži da usta moraju izgovarati što je u srcu: „da ne padnete pod sud“ (Jakovljeva 5, 12); naš govor mora biti tako istinit da se ne moramo zaklinjati (Matej 5, 37).
Mojsijevski zakon zahtijeva od Židova da se sjete svetkovati subotnji dan (Izlazak 20, 8–11), a od apostolskoga doba Božji se narod sjeća Spasitelja na slavlju koje je On naložio (Luka 22, 19–20; Prva Korinćanima 11, 23–29) prvoga dana u tjednu (Djela apostolska 20, 7), u koji je uskrsnuo (Matej 28, 1; Marko 16, 2; Luka 24, 1; Ivan 20, 1).
Mojsijevski zakon traži da djeca poštuju svoje roditelje (Izlazak 20, 12), a Evanđelje da slušaju svoje roditelje u Gospodinu (Efežanima 6, 1–4).
Mojsijevski zakon zabranjuje ubojstvo (Izlazak 20, 13), a Evanđelje i mržnju (Prva Ivanova 3, 15).
Mojsijevski zakon priječi čin preljuba (Izlazak 20, 14), a Evanđelje i požudni pogled i preljub u srcu (Matej 5, 28).
Mojsijevski zakon ne dopušta krađu (Izlazak 20, 15), a Evanđelje potiče višestruku naknadu (Luka 19, 8) i traži darežljivost (Efežanima 4, 28).
Mojsijevski zakon zabranjuje lažno svjedočenje (Izlazak 20, 16), a Evanđelje zahtijeva od nas da govorimo istinu u ljubavi (Efežanima 4, 15).
Mojsijevski zakon zabranjuje pohlepnost (Izlazak 20, 17), a Evanđelje zahtijeva od nas da činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri (Galaćanima 6, 10) i da bližnjemu ne činimo zlo (Rimljanima 13, 10).
Mojsijevski zakon zabranjuje blagovanje određenih kopnenih i morskih životinja kao nečistih (Levitski zakonik 11, 4–47; Ponovljeni zakon 14, 7–21), a Novi zakon to dopušta (Djela apostolska 11, 5–10) i proglašava nečistim samo ono što izlazi iz čovjeka (Matej 15, 11.18.20).
Mojsijevski zakon predviđa razrješivost ženidbe (Ponovljeni zakon 24, 1–4), a Evanđelje to ne dopušta (Marko 10, 1–12). Zabrana otpuštanja supružnika jedno je od mjesta gdje Isus najočiglednije prekida s Mojsijevskim zakonom.

Zaključak
Mojsijevski zakon usmjerava prema osjetilnom i zemaljskom dobru, a Evanđelje prema umnom i nebeskom. Stari Zakon obećava vremenite stvari, a Novi vječni život.[17]
Stari zakon obuzdava ruku, a Novi zakon dušu.
Mojsijevski zakon privodi ljude opsluživanju zapovijedi strahom od kazne (lex timoris), a Evanđelje ljubavlju (lex amoris, Matej 22, 37.39; Marko 12, 3031; Luka 10, 27). Čovjek se, naime, od zla odvraća i na dobro navodi ili strahom ili ljubavlju. Na njega najviše djeluje strah od pakla i posljednjega suda da bi počeo izbjegavati grijeh. Zato Sirah 1, 14 uči: „Strah Gospodnji početak je mudrosti“. Zakon straha zarobljava one koji ga opslužuju, a zakon ljubavi čini ih slobodnima.
Iako između Mojsijevskoga i Kristova zakona postoje suprotnosti, oba su dio Božje Objave i treba ih tumačiti u njihovoj cjelokupnosti, načelom usavršavanja i stalnosti.

izvor: web stranica Vjera i Djela.

Ps. Nevezano za raspravu, ali kako se radi o onima koji nam često pripisuju nepoštovanje prema Bibliji, a kako ja u svojoj župi pripadam maloj grupi lektora -laika, i redovno na sv.Misi čitam iz Biblije, osetio sam se pozvanim da postavim nekoliko rečenica o tome kako Crkva tretira Bibliju.

"Za vrijeme bogoslužja dolikuje da se knjizi čitanja (a samim tim Božjoj riječi) dade dolično poštovanje (ima crkava gdje osim svetohraništa za euharistiju postoji i svetohranište za Bibliju) - Judejska praksa. Zato se u svečanim misama knjiga evanđelja nosi u procesiji, kadi se, a sama knjiga je često bogato urešena. Poljubac knjizi evanđelja je također izraz poštovanja i ljubavi prema Božjoj riječi. " sa sajta Vjera i Djela

Kao što se može videti, Crkva se prema svom "čedu" odnosi sa veoma velikim poštovanjem. I ne koristi ga onako kako ga koriste oni koji od svega znaju samo da napadaju.

Poslednja izmena:
Natrag