Zvezde u mracnoj noci

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hrišćani veruju da je Sv. Pismo Bogom nadahnuto u smislu da su autori rukopisa bili Bogom nadahnuti ali bogonadahnutost može da prepozna samo onaj koji je takodje vođen Svetim Duhom.
Jasno je dakle da su i oni koji su objedinili različite tekstove u jednu celinu, jednu knjigu, bili Bogom nadahnuti i Svetim Duhom vodjeni.
Ako nije tako i pod sumnju se dovodi onda je i celo Pismo pod sumnjom i pitanjem.

„Sve je pismo bogonadahnuto“
2. Tim. 3,16

Takodje Sveti oci rane Hrišćanske Crkve bili su i baštinici ispravnog nauka apostolskog sačuvanog u Živoj Reči Svetog Predanja – usmenog učenja Gospoda i učenika njegovih Svetih Apostola koji isto preneše dalje učenicima svojim.

„Budući da su mnogi pokušali izložiti kazivanje o događajima koji su se odigrali među nama, kao što nam predadoše oni koji su od početka bili očevici i sluge reči“
Lk. 1, 12
"Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom"
2. Sol. 2, 15

i tako u neprekinutom sledstvovanju do današnjeg dana. Da je to tako govori nam blagodet apostolskog prejemstva koja seže do samog Gospoda a u neprekinutom nizu teče do danas u Crkvi Hristovoj.

"Sazidaću Crkvu Svoju, i vrata pakla neće je nadvladati"
Mt. 16, 18

Podudarnost i zapisanog i onoga u usmenom predanju sačuvanog bili su uslov da bi neki rukopis bio smatran kanonski ispravan, u duhu Nauka Gospodnjeg, i uopšte uvršten u Sveto Pismo.
Dakle kriterijum prilikom kanonskog odredjivanja sadržaja Novog Zaveta je bilo živo iskustvo Crkve, tj. da li se učenje knjige slaže sa učenjem Crkve očuvanim u Svetom Predanju – predanju Svetih Aposotola.
Takodje ako je neki rukopis, pismo ili knjiga čitana na bogosluženjima i to se smatralo pouzdanim dokazom da su od najranijih vremena pripadali Crkvi.
Sveto pismo za hrišćansku veru i Crkvu ima ključni značaj jer je Novozavetni kanon nastao iz učenja Crkve a ne obrnuto. Crkva je nosioc i čuvar Nauka Gospoda našeg Isusa Hrista i zato Crkva jedina i poseduje ključ za ispravno tumačenje Svetog Pisma. Crkva je takodje bedem istinitosti i stub noseći Svetog Pisma.
Čitanje, tumačenje ili proricanje podstaknuto nekim delovima Sv.Pisma samo po sebi nije i ne mora biti Bogom nadahnuto, štaviše može biti nadahnuto tj podstaknuto kako od samog čoveka tako i od drugih ljudi pa i palih andjela.
To se pogotovu odnosi na one koji, smatrajući sebe ravnoapostolnim i prorocima Božijim, veruju da Sveto Pismo treba dopuniti nekim novim objavama i naukom.

„Dragi moji, starajući se svakako da vam pišem o našem zajedničkom spasenju, osetih potrebu da vam pišem bodreći vas da se borite za veru koja je jednom zauvek predana svetima.
Juda 1:3

A ispravan nauk i veru „predatu svetima“ zadržala je Hrišćanska Crkva koja je takodje Sveta.

Nisi mogao bolje da objasniš. No, bojim se da će biti uzalud. Jer kada neko u svom umu preokrene Istinu, pa mu Pismo prethodi Crkvi, a Bog mu je zaključan u Pismu, onda i ovo što sam u citatu tvog posta podebljao i označio crvenom bojom, mu ne znači ništa, jer onima kojima je to upućeno su same osnove izokrenute.

Pa ipak, baš uprkos mogućoj uzaludnosti, ne smemo prestati da upozoravamo i govorimo, jer ne radi se o tome da li se nama nešto sviđa ili ne sviđa, nego o tome da se ljudi, naši bližnji, zavode i odvode u duhovnu propast.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pa ja sam odgovor dao, ali moj Mire nema usi da slusa, ni oci da vidi.

Da, da mi smo slepi, gluvi. Nedostaje nam "prosvetljenja"...

Hajdemo iskreno da svako bez pozivanja na bilo šta, kaže kada je i kako postao vernik baš te crkve kojoj pripada.

U 99,999999999 procenata odluka da se postane vernik, posebno neke od Sola Scriptura, ili Sola Scruptura bazirane zajednice nije došla nakon čitanja Biblije, još manje da je Bog lično delovao time što je nekoga duhovno gladnog naveo da ode baš u tu zajednicu. U slučaju onih koji se odluče da poveruju Hristu i postanu vernici bilo Crkve Istoka, bilo Crkve Zapada, bi se već moglo reći da se radi o Božijem uplivu. Jer niko iz Crkve njegove se ne nameće.

Dakle, kada neko za sebe tvrdi da je otkrio Boga čitajući Bibliju, ili da je napustio Crkvu i otišao u neku od zajednica, jer se učenje Crkve nije slagalo sa Biblijskim, sakriva pravu istinu da je u nekom od trenutaka svog života bio u kontaktu sa regrutnim službenicima tih zajednica, jer samo na taj način je taj neko mogao da Bibliju stavi iznad učenja Crkve, ili da sebi da za pravo da tumači da li je nešto pagansko ili nije.

Toliko o slepilu i gluvoći nas koji smo izabrali Boga i njegovu Crkvu.

Jer, kako napisa kolega servius: "Čitanje, tumačenje ili proricanje podstaknuto nekim delovima Sv.Pisma samo po sebi nije i ne mora biti Bogom nadahnuto, štaviše može biti nadahnuto tj podstaknuto kako od samog čoveka tako i od drugih ljudi pa i palih andjela.
To se pogotovu odnosi na one koji, smatrajući sebe ravnoapostolnim i prorocima Božijim, veruju da Sveto Pismo treba dopuniti nekim novim objavama i naukom.
"

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija Bozja rec jeste iznad crkve, jer ako crkva ne uci ono sto je zapisano u bibliji kako moze biti prava i Bog kroz nju delovati.

U tradicionalnim crkvama se ne trazi da ljudi upoznaju rec Bozju da bi postali pripadnici crkve, vec jednostavno dodju u crkvu i obave obred krstenja.

Isus je rekao ucenicima pa time i svojoj crkvi "IDITE I NAUCITE SVE NARODE KRSTECI IH U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA, UCECI IH DA SVE DRZE STO SAM VAM ZAPOVEDIO"

Dakle, ovde vidimo dva jasna uslova pristupanja crkvi koje se obavlja krstenjem:

1. EDUKACIJA ILI POUCENJE U RECI BOZJOJ.

2. POUCENJE U POSVECENJU KOJIM SE TO UCENJE SPROVODI U DELO U LJUDSKOM ISKUSTVU I ZIVOTU.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
jer ako crkva ne uci ono sto je zapisano u bibliji kako moze biti prava i Bog kroz nju delovati.

Obrnuto je. U Bibliji je zapisano upravo ono što Crkva vjeruje i propovjeda već dva tisućljeća. :)

Isus je rekao ucenicima pa time i svojoj crkvi "IDITE I NAUCITE SVE NARODE KRSTECI IH U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA, UCECI IH DA SVE DRZE STO SAM VAM ZAPOVEDIO"

Tako je, rekao je - "Idite i naučite ih." :) Nije rekao - "Idite, podjelite im Biblije pa neka čitaju i tumače". :)

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pitanje je kako to da ni Luteru, ni Cvingliju, ni Kalvinu nije palo na pamet da kontinuitet nalaze u Katarima, Albigenzima, Pavlikijijancima, Gnosticima, Bogumilima i ostalim "prosvetljenim"? Sledbenici već pomenutih protestanata doduše jesu u svoje "teologije" ubacivali svakojake umotvorine, ali ni jedan jedini ne traži kontinuitet od katara, albigenza, pavlikijanaca, gnostika, bogumila.

Dobro jutro Darth,
Vi neprestano trazite nekakav
kontinuitet verovanja i dogmi, a mi ga ne trazimo, niti nam je potreban.
Izneo si jos jednu neistinu da mi trazimo kontinuitet u Katarima, Albigencima, Pavlikijanima i Bogumilima.
Pre svega Pavlikijani i Bogomili je jedno te isto.

Drugo, mi ne trazimo kontinuitet ni od koga, jer ga ni vi nema! Vi ste samo izmislili kontinuitet, ali ste ga odavno izgubili.

Mi Adventisti, jednostavno smo se vratili Apostolskom ucenju, koje je, hvala Bogu, sacuvano u Bibliji i to nam je temnelj, a svakako nisu te novotartije koje ste vi vekovima uvodili u crkvu.

Jasno nam je da vi katolici mrzite Adventiste, jer nemate cim da pobijete biblijsko ucenje, ali nama je sasvim jasno i dobro sto imao Hrista kao Vodju i ucitelja i Bozju nepogresivu rec u koju vi ne verujete, vec je odbacujete![/QUOTE]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vi neprestano trazite nekakav kontinuitet verovanja i dogmi, a mi ga ne trazimo, niti nam je potreban.

Krist je svojoj Crkvi zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati, i obećao joj svoju prisutnost u sve dane do svršetka. (Mt 16,18: A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Mt 28,20: "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.")

Dakle, Crkva koja nema početak na dan Pedesetnice (silazak Duha Svetog) i koja nije bila vidljiva u sve dane kroz dva tisućljeća, naprosto ne može biti Kristova Crkva. :) Kad ono adventističku utemeljiše itko je ono utemelji?

Izneo si jos jednu neistinu da mi trazimo kontinuitet u Katarima, Albigencima, Pavlikijanima i Bogumilima.

Jelena vam traži kontinuitet u Albigenzima. Evo:

Vekovima se prolivala krv svetaca. Dok su Valdenžani Pijemonta davali svoj život »za reč Božju i za svedočanstvo Isusa Hrista«, francuski albigenzi podnosili su iste žrtve zbog istih uzroka. (Ellen White, Velika borba)

Pazite, Albigenzi, koji su prema Ivanovu kriteriju školski primjer antikristovskog naučavanja, za Ellen White oni su: "dali svoj život za riječ Božju i za svjedočanstvo Isusa krista" i "sačuvali pravu vjeru iz stoljeća u stoljeće". I eto, zahvaljujući i Albigenzima prava vjera je sačuvana pa je može baštiniti Ellen White i vjerni Ostatak.

Mi Adventisti, jednostavno smo se vratili Apostolskom ucenju,

Preko koga? Preko Albigenza? :)

koje je, hvala Bogu, sacuvano u Bibliji i to nam je temnelj,

A tko ti je jamac da je u Bibliji sačuvano apostolsko učenje? Osim Crkve koja je kanonizirala Bibliju, a vi je smatrate Babilonskom Bludnicom, drugog jamca nema. :) Naprosto nema. Nije valjda Laodikejin blog - "Duhovni Vavilon" jamac!?!?

Jasno nam je da vi katolici mrzite Adventiste,

A zašto bismo vas mrzili. Ja naprimjer mrzim bogohulnosti koje su vam osnivači vjerovali i naučavali.

jer nemate cim da pobijete biblijsko ucenje,

Zar je bogohulno učenje kako je 22.10.1844. završilo vrijeme pokajanja i spasenja grešnika biblijsko učenje? :)

ali nama je sasvim jasno i dobro sto imao Hrista kao Vodju i ucitelja i Bozju nepogresivu rec u koju vi ne verujete, vec je odbacujete!

Da su vama dovoljni Isus i Božja riječ, ne biste vi u svom vjerovanju broj 18. ovako deklarirali: Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i isticalo se u službi Elen G. White. Kao Gospodnji vjesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi objezbjeđuje utjehu, vodstvo, poučavanje i popravljanje.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A zašto bismo vas mrzili. Ja naprimjer mrzim bogohulnosti koje su vam osnivači vjerovali i naučavali.

Zar je bogohulno učenje kako je 22.10.1844. završilo vrijeme pokajanja i spasenja grešnika biblijsko učenje? :)

Da su vama dovoljni Isus i Božja riječ, ne biste vi u svom vjerovanju broj 18. ovako deklarirali: Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i isticalo se u službi Elen G. White. Kao Gospodnji vjesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi objezbjeđuje utjehu, vodstvo, poučavanje i popravljanje.

Kao i svi pripadnci kultova tako i oni svaku kritiku bogohulnosti istih doživljavaju kao dokaz lične mržnje. Tako su naučeni, to im je osnova održanja vere. Kako njima tako i braći po Mileru im.

Vidi Slape, za njih to učenje o zatvorenim, pa onda polutvorenim vratima, Istražnom postupku, i sve ostalo jeste biblijsko učenje. Da nije ne bi se ovde upinjali da dokažu kako su oni jedini čuvari i poznavaoci nekakve istine.

A razlog i uzrok svemu tome sam si napisao citirajući njihov fundamental 18.

Vođa, osnivač, je sine qua non, stub, osnova. Isus, Biblija, sve ostalo je samo maska i sredstvo. Ellen Gould White i njena pisanja su alfa i omega adventizma. Sa njom počinje, sa njom se i završava.

Uzgred, odakle njima to da je proroštvo dar Svetog Duha? Iz Pavlove poslanice u kojoj on narbaja darove? I od kada je proroštvo govoriti nešto suprotno od već poznate istine.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Kao i svi pripadnci kultova tako i oni svaku kritiku bogohulnosti istih doživljavaju kao dokaz lične mržnje.

Darth kad kazes "kao sVi pripadnici kulta," jesi li u te ubrojao i sebe i svoje katolike? Ako jos nisu, ubroj se sada!

Vođa, osnivač, je sine qua non, stub, osnova. Isus, Biblija, sve ostalo je samo maska i sredstvo. Ellen Gould White i njena pisanja su alfa i omega adventizma. Sa njom počinje, sa njom se i završava.
Darth, dali vodis statistiku lazi koje ovde jednako postiras? Koja ti je to laz po redu?
[/QUOTE]

Evo koje mesto spisi EGW zauzimaju u Adventistickoj crkvi:

17. Dar proroštva
Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i ispoljio se u službi Elen G. Vajt. Kao Gospodnji vesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi obezbeduje utehu, vodstvo, poucavanje i popravljanje. Oni, takode, naglašavaju da je Biblija merilo kojim se moraju ispitati sva ucenja i iskustva.
(Joilo 2,28.29; Dela 2,14-21; Jevrejima 1,1-3; Otkrivenje 12,17; 19,10)

Darth mislim da je poslednje vreme jednom i ti da nesto naucis. Za Adventiste BIBLIJA JE MERILO KOJIM SE MORAJU ISPITATI SVA UCENJA I ISKUSTVA.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo koje mesto spisi EGW zauzimaju u Adventistickoj crkvi:

17. Dar proroštva
Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i ispoljio se u službi Elen G. Vajt. Kao Gospodnji vesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi obezbeduje utehu, vodstvo, poucavanje i popravljanje. Oni, takode, naglašavaju da je Biblija merilo kojim se moraju ispitati sva ucenja i iskustva.
(Joilo 2,28.29; Dela 2,14-21; Jevrejima 1,1-3; Otkrivenje 12,17; 19,10)

Darth mislim da je poslednje vreme jednom i ti da nesto naucis. Za Adventiste BIBLIJA JE MERILO KOJIM SE MORAJU ISPITATI SVA UCENJA I ISKUSTVA.

A jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa su spisi Ellen White. Dakle, Jeleninim spisima se tumači Biblija, a ne tumače se Jelenini spisi Biblijom. :)

"Stajalište je da će pitanje svjetlosti, koja je došla kroz Duh proroštva (spise Ellen White), biti prihvaćeno, kao što vjerujemo da je Duh proroštva jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa, odkako Krist kroz ovo posredovanje daje pravo značenje svojim riječima. (G.A. Irwin, Mark of the Beast, 1911. god.)

Natrag