- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Nama pak Bog dade "muku" da spoznamo prave vrednosti zivota..
I na kraju i Jov je bio "isprovociran" pa je rekao i ono sto nije trebalo, tako i ovaj provocira nas.
Djavolska posla..
Naravno. Šta misliš da se i ostala stvorenja ne muče? Svima je lepo i uživaju? Ne. Bog je stvorio život kao borbu reda sa haosom. A svaka borba je muka. Koliko samo malo zrno pšenice mora zemlje, teške zemlje da progura da bi niklo.
Mire, nije stvar u isprovociranju, nego u tome ko i zašto provocira. Misliš li da Bog nije razumeo Jobove reči? Pa nije ga kaznio. Sve Jobove nesreće donosio je ko? Satana. Šta je Bog rekao Satani da radi? Dozvolio mu je da Joba muči, da bi ga testirao, ali, Satani je rekao šta? Sve mu čini, ali mu duše ne diraj. Ako je kako pojedini ovde tvrde nefeš telo, i smrtno je, šta je onda bilo zabranjeno Satani da ne dira, ako je već napadao Joba, boleštinama, i kojekakvim zalima? Sećaš li se šta je Jobova žena govorila svom mužu? "Prokuni Boga i umri" I ona je išla za Satanom i njegovim zavođenjem. Naime ona je pozivala Joba da se svojom voljom, odrekne Boga, i da zaista umre. Da dušu sam preda Satani. Kome je bilo zabranjeno da dušu sam uzima.
Tako je oduvek. Čim odbacimo Boga, zaboravimo na to da samo zahvaljujući Njegovoj milosti i ljubavi postojimo, ako nikada ne osećamo makar i malo kajanje za svoje grehe i pogreške, mi dušu predajemo satani.
Zato, svako ko kaže da je kajanje pogrešno, da je spasenje u sleđenju pravilnika, ne govori po Bogu, nego po svom naumu, a najčešće po nagovoru već pomenutog.
Šta bi naime bilo da se Job nije pitao zašto? Šta bi bilo da je Boga pitao: "Zašto mi to činiš, ja ti dajem ovo i ono, sledim tvoje zakone i pravila. Nisam to zaslužio"? Ne bi bio spašen i nagrađen.
A ovi upravo to čine.
Poslednja izmena: