Kao što vidiš Elen pod "božanskom prirodom" podrazumeva savršenstvo karaktera jer kaže da čovek treba da postane učesnik u toj prirodi(postanu učesnici u božanskoj prurodi”). Ne podrazumeva Božansku prirodu u bukvalnom smislu već Božanski karakter ili savršenstvo karaktera. Svi stihovi koje si naveo posle toga od Elen gde pominje ovaj izraz podrazumevaju ono što je ovde Elen sasvim jasno precizirala a to je BOŽANSKA PRIRODA=BOŽANSKI KARKATER.
Zasto izmisljas? Pod
"BOZANSKOM PRIRODOM" ona podrazumeva mnogo vise od karaktera! Ti namerno izvrces Elen White, isto radis kao i svi tkz. adventisti..
Evo:
“ISUS
NIKADA NIJE KORISTIO SVOJU BOŽANSKU PRIRODU ZA SEBE. U SVIM ISKUŠENJIMA KOJIMA JE BIO IZLOŽEN OSLANJAO SE VEROM NA OCA,
DOK JE BOŽANSKU PRIRODU KORISTIO SAMO ZA DOBRO DRUGIH”.
---> Ako mozes bozansku prirodu "koristiti" u pomaganju drugima, znaci da je to mnogo vise od karaktera!
Dalje kaze:
"Kad je otpočela Njegova javna služba jedva je dočekao da Isusa iznurenog i oslabljenog četrdesetodnevnim postom u najtežim mogućim okolnostima navede da
KONAČNO UČINI SAM SVOJOM BOŽANSKOM PRIRODOM I SILOM ONO ŠTO JE ODUVJEK ŽELIO, DA BEZ ODNOSA ZAVISNOSTI OD OCA, PRETVORI KAMENJE U HLEBOVE. (To je u stvari i suština grijeha, učiniću to sam, Bog mi ne treba a učinjen grijeh je tada samo prirodna posljedica odvojenosti od Boga)"
---> Ako mozes svojom "bozanskom prirodom" da pretvoris kamenje u hlebove, to znaci da posedujes mnogo vise od "karaktera"! Posedujes Bozansku silu i moc!
I kao poslednje:
“Onaj koji je jedno sa Bogom može reći: Imam vlast položiti svoj život i imam vlast uzeti ga opet.
U SVOJOJ BOŽANSKOJ PRIRODI, HRISTOS JE POSJEDOVAO SILU DA SLOMI OKOVE SMRTI”.
“
SPASITELJ JE IZAŠAO IZ GROBA ŽIVOTOM KOJI SE NALAZIO U NJEMU SAMOME.
---> Ako je Isus iskoristio "bozansku prirodu" da ozivi samog sebe, to je onda mnogo vise od "karaktera"! I ona sama kaze da je u "bozanskoj prirodi sila" koja moze da slomi okove smrti!
Rekao sam ti Jovane, ja nisam Slap da se sa mnom mozes ovako glupirati! Ja sam procitao EGW i uzduz i popreko, a ti ne poznajes sta je ona pisala, ili namerno izvrces!
Ne, Elen govori o "strastima" ali je pogrešan zaključak koji neki izvlače odatle, da to podrazumeva grešne strasti samo po sebi, ne već "ljudske nagone" neutralnog karkatera a to je sasvim normalno jer je Isus čovek. Ali ti nagoni mogu biti upotrebljeni u pozitivnom ili negativnom smislu..Isus je isključivo to koristio u pozitivnom. Inače, bio bi grešnik kome treba Spasitelj ako je i On "zatočenik" greha.
Covece sta tebi fali? Sta si ti sad ovde rekao? Nisu "gresne strasti" nego su "nagoni neutralnog karaktera"?
Ti se opasno gubis..
Kako nagoni mogu biti "neutralnog karaktera"? Hoces reci da pored "dobra i zla", postoji nesto izmedju?
Ti Jovane pokusavas promenom terminologije da umrtvis i svoju kogniciju. Na taj nacin svaku diskusiju dovodis do apsurda. Zapetljavas samom sebi i nama, da bi odrzao svoje predubedjenje. To je kognitivni problem od koga svi patite. A to sto pises samim tim je i potpuni nonsens i deluje maloumno.
STRASTI koje Elen White pominje su "gresne strasti" a ne nesto neutralno ili izmedju!
Evo:
U nebeskim prostranstvima, str. 155:
„Iako je imao svu snagu ljudskih strasti, On se nikada nije predao da učini ni jedno delo koje nije čisto, uzvišeno i plemenito.“
---> Dakle,
"snagu ljudskih strasti" a ljudske strasti nisu
"neutralne" Jovane vec
"gresne", sto dokazuje i poslednji deo recenice da ona na gresne strasti misli -
"on se nije predao da ucini ni jedno delo koje nije cisto".
Ti mozes sebe do sutra ubedjivati u suprotno. Ovo crkva ne tumaci tako, a ti nisi adventista, jer porices ucenje crkve i izvrces reci Elen White!
Ali jasno je da ona ne misli na grehovnu sklonost koju je Isus imao, već na slabost tela.
Ne postoji "gresna sklonost" odvojena od tela. Telo vuce na greh svakog coveka, i on je sklon grehu zbog tela, a ne zbog neceg drugog!
Ako ti kazes da je kod Isusa bila "slabost tela" to je kod svih ljudi!
Ti ne razumes sta je greh, gadjas se terminima, tvrdis da neko Isusa pravi gresnikom, bukvalno ludujes u svom umu, neznajuci ni sta je greh ni kako nastaje..
Sta ti Jovane hoces da kazes uopste, znas li?
Dakle, ta slabost se tiče umne, telesne i duhovne zakržljalosti u toku 4000 godina, a ne samog stanja greha u kome se čovek odmah našao nakon pada.
Ti ocigledno pojma nemas sta je greh!
Tebi greh lebdi kao nesto imaginarno, a ne znas ni da ga objasnis! Odvajas greh od tela.
Ne moze greh biti odvojen od tela. Zato se i naziva
"gresna priroda", jer greh uzrokuje
"pala ljudska priroda". Telo je oslabljeno, i usled slabosti ono vuce coveka (tj. licnost) da mu udovoljava. A tako se degradira nasa licnost, jer mi ugadjamo telu na stetu duhovnog razvoja! To je greh!
Greh ne bi ni postojao kada bi se skladno razvijala dusa i telo.. Ali mi imamo problem, jer telo tezi protiv duha a duh protiv tela! Ovo se jedno drugom suproti, i zato imamo disbalans. To uci i Pavle.
Isus nije udovoljavao telu! I zato on nije sagresio! On je takodje oslobodjen istocnog greha, Adamovog, zato sto nije nasledio Josifov Duh. On je cist!
Sta je ovde nejasno?
Dakle, Isus nije bio u položaju palog Adama, već u položaju oslabljenih umnih, intelektualnih i duhovnih sposobnosti zbog telesne degradacije ali ne i stanju greha koji ti ne razdvajaš od slabosti tela.
Rekao sam, greh nije nesto imaginarno, i ne moze da se odvoji od tela. Telo je slabo i ono je sa "greskom", i zato vuce coveka i mami! Dakle, greh bez gresnog tela ne postoji! Osim u smislu krivice Adamove, koja je preneta na nas putem Duha. A rekao sam da Isus nije nasledio taj Adamov Duh! I sta sad tebi ovde nije jasno?
Ti nesto umisljas!
Niti Elen White a niti ja ne tvrdim da je Isus nasledio Adamov greh, odnosno krivicu! On je nasledio telo sa "greskom", a ovo telo trazi zadovoljstva, i ono vuce na greh. Medjutim Isus ni jednog trenutka nije udovoljio telu, i zato je ostao cist!
Ako ti tvrdis da Isusovo telo nije trazilo zadovoljstva, onda je tvoja teologija krajnje suprotna i adventizmu i bibliji! Jer Elen White kaze da je Isus
"u svemu morao biti iskusan kao i mi", to kaze i apostol Pavle, evo:
"Sa ljudskim slabostima koje su pale na Njega imao je da u korist čovečanstva izdrži iskušenja U SVIM TAČKAMA u kojima sotona saleće čoveka."
---> Znaci morao je da bude iskusan
"u svim tackama" kao i svaki covek, a to ukljucuje i ono sto nas licno vuce na greh, a to je pala priroda. Da je bio iskusan u manjoj meri, ond ne bi mogao da nam pomogne u nasim kusnjama, a to svedoci i Elen White:
Da smo u ma kom pogledu izloženi težoj borbi od Hrista, onda On ne bi bio u stanju da nam pomogne.
Takodje:
U pustinji iskušenja Hristos nije bio u tako povoljnom položaju koji bi mu omogućio da podnese sotonska iskušenja, kao što je to bio slučaj sa Adamom, kad je ovaj bio kušan u Edemu.
---> Znaci Isus nije bio
"savrsen" kao Adam (kojeg nisu vukle sklonosti)! Upravo je suprotno, Isusa su vukle sklonosti gresnog tela, kao i sve nas. A to vidis po tome sto ga je sotona nagovarao da zadovolji svoje telesne potrebe za hranom kad je ogladneo, pa je on odbio! Dakle, savladao je nagone tela, ali one su ga vukle, zato je sotona i mogao da ga kusa!
Inače da Isus nikako ne može biti u stanju greha kao čovek jasno je kada kaže da On nije rob grehu već da je On Sin Božiji(to znači izraz "Sin Božiji"-nije potčinjen grehu):
“Vi ste od nižih, ja sam od viših; vi ste od ovoga svata, ja nisam od ovoga sveta”, Jovan 8,23
”zaista, zaista vam kažem da je svako koji čini greh rob grehu. A rob ne ostaje u kući vavek, sin ostaje vavek”, Jovan 8,35.
Svako ko udovoljava telu je rob telu! Isus nije udovoljavao telu i zato nije rob telu - odnosno grehu!
Opet pricas kao da je greh nesto "imaginarno". Eto tako lebdi u vazduhu a niko ne zna sta je!
Jovane, sta je tebi onda greh? Daj mi definiciju greha? Kako ti shvatas greh? Ako ti tvrdis da je greh nesto sto lebdi u vazduhu, sta je to?
Sin nije potčinjen grehu a da je imao telo koje vuče na greh tada bi i On bio potčinjen grehu i bio bi "od ovog sveta".
Ti se gadjas terminima, kako bi izbegao da priznas gresku i zato namerno razvodnjavas. Koristis izraz - "potcinjen grehu", a to znaci da je neko "pod jarmom greha", da "mora da gresi" i da "ne moze drugacije"..
To nije slucaj sa Hristom!
On nije imao isti Duh kao mi. Njega gresno telo nije moglo savladati i uprljati duhovno, jer je imao jaci Duh nego mi! Taj Duh i nama daruje novorodjenjem, i zato smo i mi sposobni savladati greh u palom telu, kao sto je i on savlado!
Ovo sam gore objasnio detaljno..
A te tvoje filozofije, igre terminima, umne vratolomije i ludorije, okaci macku o rep! Ti se gubis pokusavajuci da ispadnes pametan.. Ti izvrces reci Elen White da bi odrzao svoje predubedjenje.. Tako sa svime radis i sa Bill Gates-om i sl.. Samo nesto vadis iz konteksta i razvodnjavas.. Izbegavajuci da priznas ocigledno.
Dakle, ovo sto pises nije adventisticka nauka! To na kraju ne uci ni biblija!
Niti cemo mi ikada biti bogovi pa makoliko imali toga o cemu filozofirate.
Ko je rekao da cemo biti "bogovi"?
Medjutim, po vasoj teologiji mi bi mogli postati bogovi. Jer ako je Isus zaslugama postao "bog" , onda mozemo i mi! Ili sotona! Sto Isusu Otac daje da bude "bog" a sotonu odbija? Nepravedno je sa Bozje strane da odbije Lucifera a Isusa uzvisi i ucini jednakim sebi!
Znaci, vasa teologija je apsurd, a ne nasa. Mi ne ucimo da iko moze postati bogom! Niti je bozanstvo nesto sto se moze zasluziti! Bozanstvo je priroda a ne titula!