Šta bi Mire želeo više od karaktera Božijeg? Zar nam više šta treba? Šta misliš?
Zar ces ti svojim sposobnostima da postanes karakterno slican Bogu?
Ovo se ne desava bez Duha Hristovog! Ti ne mozes cak ni da pozelis da mu budes slican, ako te Duh Hristov na to ne navede!
Bez Svetog Duha nema ni zelje za promenom, nema nicega! I zato ti ne mozes biti spasen bez unutarnje promene o kojoj ja govorim!
U velikoj si opasnosti ako tako mislis.. Ovo je hula, nemoj se s tim igrati..
A priroda naša u smislu motiva ponašanja, unutrašnjih motiva, ostaje u grehu i iskrivljena do Hristovog dolaska
Nazivam to "promenom prirode" jer je Duh vezan za telo, nemoj me pogresno razumeti, telo ostaje gresno, ali se nasa nutrina menja, pobude i zelje se menjaju. Ali to nije jednom zauvek!
Nije dovoljno jednom primiti Sveti Duh, pa ga onda stalno imas! Covekove odluke se menjaju iz casa u cas iz minuta u minut! Pa neko ko je jednom primio Duh pre sat vremena, moze sledeci trenutak odluciti da ga otera!
Sve je to dobrovoljno, i Bog ne vrsi silu!
Zato covek mora svakoga dana da se ispunjava Duhom! To ti je slicno kao kod hrane! Nije dovoljno jednom se najesti i napiti, pa onda vise nikad nisi gladan! Moras stalno jesti. I ako bi prestao da jedes, ti bi fizicki umro!
Isto je i kod duhovnog zivota! Ako redovno ne pijes sa Bozjeg izvora, ne napajas se njegovim Svetim Duhom, ne hranis se njegovom Recju. Ti ces umreti Duhovno!
Zato Isus govori - "ne zivi covek samo od hleba, nego od svake reci koja izlazi iz usta Bozjih"!
I Pavle neprestano ponavlja da se "stalno ispunjavas Duhom". To nije dovoljno uciniti jednom! Uzmi Novi Zavet pa citaj, pronaci ces da moras svaki dan da se ispunjavas Duhom, vise puta dnevno..
Velika je zabluda misliti da je dovoljno jednom primiti Duha, pa ga onda stalno imas!
Mi nemamo savršenu prirodu pre toga, ako na to misliš
Ne mislim na to! Ne mislim na telo, ono se ne menja! Ostaje gresno! Govorim o "preobrazenju", gde se nas Duh zamenjuje Duhom Hristovim. Nazvao sam to "promenom prirode", jer Duh jeste u telu i vezan je za telo. Prakticno se to moze nazvati fizickom promenom. A ta promena omogucava pobedu nad grehom!
Mozda se ja pogresno izrazavam pa me je tesko razumeti.. Ali ti bez Duha Svetog ne mozes da razvijes karakter slican Hristovom!
Duh nas menja i oblikuje ali nam ne oduzima grešnu prirodu već nam pomaže da se borimo i izborimo sa njom.
To sam i rekao, isto je i kod Hrista, i on je imao telo i prirodu koja ga je vukla na greh! Ali kako je onda Hristos bio u stanju da savlada gresne sklonosti tela, a covek ne moze svojim snagama?
Vidis, u tome i jeste vase nerazumevanje!
Nije Isus bio potpuno identican nama! On uopste nije nasledio "Adamov Duh", i zato je bio u stanju da savlada greh a mi nismo!
Adamov duh, nije bio u stanju da zauzda gresne nagone tela! On nije nacinjen da funkcionise u gresnom, vec u savrsenom telu! I tako on misli da je telo i dalje savrseno, pa kad telo nesto zatrazi on skoro i ne tezi da mu se suprotstavi! Tako mi na kraju popustimo svojim nagonima!
Hristov Duh, ili Sveti Duh, ima sasvim drugaciju informaciju, koja nas nagoni da "ignorisemo telo". I tek tada smo u stanju da se potpuno suprotstavimo!
Pored toga, taj Duh je "bez krivice", nije opterecen Adamovim prestupom, pa kroz njega primamo i Hristovu pravdu..
Postajemo slični Hristu osim u savršenoj prirodi koju je On imao.
Isus nije imao "savrsenu prirodu"! Odakle ti ta jeres? Od Jehovinih Svedoka?
Ne bi se onda molio ocu "da ga mimoidje ova casa", niti bi poklekao uplasen od stradanja telesnog kada bi bio savrsenog tela!
Isus je samo imao drugaciji Duh od naseg. On nije nasledio Adamov Duh opterecen krivicom, i do kraja se odupro grehu. Zato nam on moze ponuditi i svoju pravdu i svoje iskustvo u savladavanju greha!