Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Ništa ovdje nije ni problematično ni nerazumljivo. Tako kaže sveti apostol - duh duša i tijelo - i problem mogu imati samo oni koji u svojim Biblijama nemaju Novi zavjet i oni kojima se gadi ono što su napisali Isusovi apostoli. Takvih je 95% EGWista (subotara) i jednako toliki postotak Jehovinih svjedoka koje su EGWisti zapravo i rodili.
Apostol Pavle to govori, a ljudskom opservacijom je potvrdjeno. Naime, da covek poseduje - SVEST, PODSVEST I TELO.
Od DUHA nastaje DUSA. Slicne su reci bas zato sto iz jednog nastaje drugo.
Naime, kada se covek rodi, on poseduje samo DUH BOZJI, koji nasledjuje od roditelja (slicno kao i genetiku). U tom DUHU su zapisane sve informacije nasih predaka, svo znanje neophodno da covek postane kvalitetna licnost, da postane DUSA.
Primer ti je i kod zivotinja, ono sto zovemo instinktom. Ptica brzo uci da leti. Bacis je u vazduh, ona se uplasi, misli da ce pasti, ali vec zna da leti! To je zato sto poseduje DUH (informaciju), pogresno se zove instinkt. I to je ono sto vremenom pticu nauci da leti!
Tako je i kod coveka! DUH sluzi da razvije covekovu DUSU (LICNOST)! On je "pomocnik", kao sto je i SVETI DUH "parakletos" - pomocnik, da sad ne ulazim u dubinu i sirinu!
DUH se modernim terminom naziva i PODSVEST, zato sto vremenom kako dete odrasta ono razvija DUSU tj. svoju licnost, dok se DUH potiskuje u PODSVEST. Aktivira se u toku sna, kada covek prima informacije koje su mu neophodne da bi resio neke probleme u budnom stanju.
Dakle, DUH sluzi da poucava coveka!
Ponekad dolazi do greske, pa DUH ne prelazi u podsvest. To se desava kod nekih osoba i deca onda govore stranim jezicima, secaju se nekih predela i dogadjaja, misle da su davno zivela, a to su sve iskustva nasih predaka. To je odgovor na reinkarnaciju, jer ona u ovom slucaju ne postoji!
Jos nesto.. DUH je Bozanska komponenta, ona prozima sve ljude i sva ziva bica. Jer "kroz njega zivimo micemo se i jesmo". Tako mozemo reci da mi "zivimo kroz Boga".
Kada covek umre, i DUSA njegova licnost umire. Ali informacije i iskustva koja je stekao se pohranjuju u podsvest tj. ostaju upisane u DUHU. ---> Dokaz da se to desava je npr. kada vozis automobil, ti vise ne razmisljas da li si stisnuo kvacilo, ubacio u brzinu, okrenuo volan, radis to mehanicki, iako ti je u pocetku bilo tesko, a to je zato sto je informacija iz svesti presla u podsvest! Pa to sada radis mehanicki!
Buduci da mi "kroz Boga zivimo i micemo se i jesmo" tj. kroslz njegov DUH, to znaci mi "zivimo kroz Boga", i kada umremo posto DUH ne umire, i mi nastavljamo egzisteniciju u Bogu!
Da je to tacno vidimo i kada je Isus rekao "Jer su oni Bogu svi zivi". Oni nisu umrli!
Ne zelim ulaziti u to da li su svesni, mozda postoje i spavaju, ali svakako da nisu mrtvi, jer Bog je ziv, ne moze u Bogu nista umreti!
Znam da je to tesko shvatiti i razumeti, tesko je i objasniti, a pogotovo njima..