Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Žensko zdravlje

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Ovo je prava istina o tamponima

Za razliku od uložaka, tamponi nisu toliko popularan metod zaštite tokom menstruacije. To je naprosto tako najčešće zbog nedovoljnog znanja o ovom proizvodu. Ako se koriste pravilno, tamponi su sjajna opcija. Ali, ako ne, mogu stvarno da vas dovedu u opasnost.


Ukoliko se pravilno koriste, tamponi su odlična opcija tokom menstruacije

Evo odgovora na najčešća pitanja o tamponima:

Koliko maksimalno tampon sme da ostane unutra?
To zavisi od vaše menstruacije. Ako se radi o normalnom menstrualnom ciklusu, tampon bi trebalo da menjati na svakih 4 do 6 sati. Ali, ako se radi o intenzivnijoj menstruaciji, to može biti i češće.
Ukoliko tampone menjate bespotrebno prečesto, oni mogu da isuše sluzokužu vagine i tako da menstruacija postane bolnija. S tamponom možete i da spavate, pod uslovom da ga promenite odmah pre odlaska u krevet i čim se probudite. Ako planirate da spavate duže od 8 sati, onda je ipak pametnije da se opredelite za uložak.

Da li tampon sme da se koristiti kao preventiva?
Ne savetuje se korišćenja tampona pre nego što menstruacija krene, jer em što ništa nećete postići, em možete da sebe dovedete do neželjenih infekcija. Tampone koristite samo kad su vam potrebni.
Ako za vreme menstruacije gubite tek malo krvi, odlučite se na uložak umesto tampona, jer tamponima je, da bi funkcionisali, potrebno puno vlage. Jednostavno, ne koristite ih ako nije potrebno.

Može li tampon da se “izgubi”?
To je retkost, ali da neko stavi tampon i zaboravi na njega, to nije retkost. Pre stavljanja novog tampona, uvek se zapitajte: “Jesam li izvadila prethodni?” Ako niste sigurne, ne budite lenje i odmah idite kod ginekologa!
U protivnom, ako je tampon previše dugo u telu, možete dobiti sindrom toksičnog šoka (TSS) – retka bolest uzrokovanu baketrijom stafilikokom. U pitanju je opaka infekcija koja se širi u krv i može ozbiljno da vam ugrozi život.

Šta ako vam tampon ispadne prilikom otvaranja?
U tom slučaju, nikako ne smete da ga koristite! Kao ni tampone koji su predugo stajali u torbici, pa postoji mogućnost da je došlo do pucanja zaštitne folije kojom je obložen.

Zašto je ponekad teško izvaditi tampon?
Na samom početku i na samom kraju menstruacije, najčešće malo teže ide izvlačenje. Do toga dolazi jer tada vagina nije dovoljno vlažna. Jedini izbor je da u tim danima se ipak opredelite za uloške.

Da li smeju da se koriste tamponi nakon porođaja ili operacije?
Krvarenja nakon porođaja ili intervencija mogu biti teška i duga. S obzirom na to da su često prisutni i bolovi, a i organizam je podložniji infekcijama, u prvim mesecima se ne preporučuje se upotreba tampona, već isključivo higijenskih vatiranih uložaka u mrežici.

Izvor: Telegraf
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Hormonalna joga: Put do velikih promena

O jedinstvenom sklopu vežbi koji mogu da probude životnu energiju, ali i da nas naučime kako da reaktiviramo naš celokupni hormonalni sistem, govori naša stručna saradnica koja ovakvu terapijsku metodu preporučuje ženama posle 35. godine.Ukoliko želite da podstaknete pozitivne promene u životu, preuzmete deo odgovornosti za svoje zdravlje i prestanete da sanjate o čarobnoj tableti koja će poboljšati vaše stanje i vratiti vas u mladost – počnite da vežbate hormonalnu jogu, poručuje jedina instruktorka na ovim prostorima Renata Rajner. Hormonalni disbalans je često prisutan kod žena i on se najčešće manifestuje u vidu bolnih i neredovnih ciklusa, policističnih jajnika, sve su češći slučajevi i neplodnosti, kao i problemi sa štitnom žlezdom. U četrdesetim dolazi do pada hormona i perimenopauze, zatim stiže menopauza sa valunzima, noćnim znojenjem, promenom raspoloženja... Na celom tom putu hormonalna joga je dobar prijatelj i divno je posmatrati promene na licima žena koje otkrivaju njene dobrobiti. Nevericu polako zamenjuje poverenje, umor i iscrpljenost novootkrivena opuštenost i energija koja je uvek bila tu, samo smo dozvolili da se uspava! Hormonalna joga je više od vežbanja, ona ženi daje uputstvo za uravnotežen i srećan život, kaže Renata Rajner, srećna što će prvi put imati priliku da održi seminar hormonalne joge u Beogradu i Novom Sadu.


Piše: Renata Rejner, joga instruktor


HORMONSKI DISBALANS

Energija je najveće blago, ali sa godinama ona se smanjuje i zato postajemo emotivno osetljivije. Sa hormonalnom jogom možemo da ojačamo vitalnu energiju i usmerimo je na tačno željeno mesto u cilju samoisceljenja i hormonske ravnoteže. Uz to, dobijamo i sve benefite koje takav čas donosi: joga položaji daju nam snagu i fleksibilnost, vežbe disanja povezuju nas sa sadašnjim trenutkom i dubljim nivoima postojanja, dok nam relaksacija kojom se čas završava donosi mir i oslobađanje od napetosti. Svakodnevni ritam života narušava prirodnu hormonsku ravnotežu žene. Najbolji način da je povratimo jeste kroz pokret, disanje, vizuelizaciju i usmeravanje energije.

SKUP VEŽBI

Hormonalna joga je jedinstven skup vežbi i to je u svetu priznata terapijska metoda kojom se na potpuno prirodan način hormoni dovode u prirodnu ravnotežu. Taj skup vežbi tokom devedesetih godina napravila je psiholog i filozof Dina Rodrigez, Brazilka koja i danas u svojoj osamdeset i osmoj godini još putuje svetom prenoseći svoje iskustvo i znanje. Ona je inspiracija i motivacija mnogim ženama koje su u relativno kratkom vremenu promenile svoje živote redovnim i ispravnim vežbanjem hormonalne joge koja se kao terapija dvadeset godina sprovodi u Brazilu, Americi, Kanadi, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Danskoj, Španiji, Francuskoj. Hormonalna joga (u originalu Terapia Hormonal para Menopausa) kombinacija je tehnika hatha joge, kundalini joge, energetske joge i tibetantskih energetskih tehnika. Ona snažno deluje na celi energetski sistem i u kratkom vremenu pokreće rad endokrinih žlezda i dovodi u ravnotežu produkciju hormona na potpuno prirodan način, bez štetnih propratnih pojava. Ova tehnika preporučuje se preventivno ženama nakon 35. godine, ali prvenstveno namenjena je onim pripadnicama lepšeg pola koje imaju problema sa hormonalnim disbalansom. Hormoni snažno utiču na nas i slobodno ih možemo nazvati režiserima našeg života. Zato treba naučiti kako putem određenih tehnika disanja (Bastrika KD, vatrena pranajama), asana i tehnika usmeravanja energije (koncentracija i vizuelizacija) u endokrine žlezde (jajnici, štitna žlezda, hipofiza) možemo da izbalansiramo hormone i u potpunosti izmenimo naš život.

Izvor: Story.rs

 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Mooncup - recenzija

Mooncup je ženski higijenski proizvod koji zamjenjuje najčešće korištene uloške i tampone. Radi se o čašici za višekratnu upotrebu čija je zadaća sakupljati menstrualnu krv. Čašica je načinjena od hipoalergenog silikona koji je pogodan za dezinfekciju, a jedna može trajati i nekoliko godina što uvelike štedi novac.Kako izgleda i kako se koristi?Mooncup je načinjen od mekanog prozirnog silikona, u obliku čašice koja se sužuje prema dnu, na koju se nastavlja držak. Savitljiv je i prilagođava se obliku rodnice prijanjajući uz unutarnji mišični sloj što sprečava curenje krvi na donje rublje. Aplikacija je slična kao kod tampona - čašica se stavlja u vaginu, ali je smještena niže. Moguće ga je koristiti svaki dan mjesečnice, a s njim možete spavati, plivati ili vježbati.
Sama upotreba je jednostavna, ali prije prvog korištenja nije na odmet isprobati ga u vrijeme ciklusa kada ne krvarite kako bi se bolje upoznali s aplikacijom i izbjegli neugodnosti.Čašica se prije umetanja u rodnicu savija na jedan od dva načina (meni je drugi način ugodniji), kako bi se kod postavljanja "raširila" i stvorila mali vakuum, a time osigurala ostanak na mjestu i nepropusnost. Za lakšu primjenu ga je preporučljivo smočiti. Sami odaberite položaj u kojemu vam je najlakše postaviti ga (sjedeći, stojeći, čučeći). Kada je dobro postavljen, Mooncup se ne osjeti pri mirovanju, sjedenju ili hodanju.Je li higijenski?Pošto Mooncup, za razliku od tampona, krv ne upija već skuplja, neizbježna je misao kako je vađenje i postavljanje neuredno i prljavo, no nije tako. Pri vađenju čašice nemate nikakav dodir sa krvlju jer prstima hvatate vanjski dio dna i držak koji nisu u kontaktu s tjelesnim tekućinama. Kada ga izvadite, sadržaj ispraznite u wc školjku, a samu čašicu isperite pod tekućom vodom ili obrišite vlažnim maramicama, a zatim ponovno umetnite. Mooncup može ostati unutar rodnice i do 8 sati, ovisno o jačini menstruacije.

Održavanje i čuvanje?Između dva ciklusa se preporuča dubinski ga očistiti što najlakše možete napraviti iskuhavanjem 5-7 minuta u kipućoj vodi. Nakon čišćenja ga potpuno osušite i spremite u pamučnu vrečicu koja dolazi s njim u pakiranju.Prednosti korištenja Mooncupa:- štedi novac (pogotovo pri dužem korištenju)
- dovoljan je samo jedan za cijelo trajanje menstruacije
- može se koristiti više godina
- ne isušuje unutrašnjost rodnice i ne utječe na vaginalnu floru
- primjenjiv je u svim situacijama (kretanje, spavanje, plivanje)
- mogučnost procurivanja je daleko manja nego s tamponima
- ugodniji je od uložaka
- ekološki je prihvatljiviji od drugih higijenskih proizvoda
- omogućuje da pratite količinu krvarenja (osobito ako imate problematične menstruacije)

Moje iskustvo:Za menstrualne čašice sam odavno čula, no nisam znala da su dostupne u Hrvatskoj, sve do nedavno. Nakon što sam se dodatno informirala o takvoj vrsti higijenskog proizvoda i pročitala dojmove zadovoljnih korisnica, odlučila sam ga isprobati. Moram priznati da sam ispočetka bila skeptična jer se na našim prostorima sve svodi na upotrebu jednokratnih uložaka i tampona, a samo korištenje Mooncupa se podosta razlikuje od primjene onoga na što smo navikle. Nikada nisam razmišljala o iznosu koji godišnje potrošim na Always, Naturelu, o.b. i slične, no kada se sve zbrojim, dođem do iznosa koji sam mogla iskoristiti za pošteno sezonsko obnavljanje garderobe. Njegova je cijena oko 220 kn, što stvarno nije mnogo ako uzmete u obzir da će vas samo jedna čašica služiti više godina.Iako se čini pomalo neuobičajen, Mooncup nije strašan niti odbojan za upotrebu, dapače. U pakiranju dolaze detaljne upute popraćene slikama koje će vas uputiti u upotrebu i održavanje čašice. Istina je da ćete morati steći malo prakse kako bi vam kasnije korištenje prošlo bez problema, no to zaista nije velik posao, a uz to ćete dodatno upoznati svoje tijelo. Nakon isprobavanja "na prazno", došli su i dani same menstruacije gdje me Mooncup potpuno oduševio. Niti jednom nije procurio, nisam ga uopće osjećala, a krvarenje je bilo gotovo za svega tri dana. Je li to radi čašice ili je to slučajnost (inače mi krvarenje traje 4-5 dana), moći ću sa sigurnošću reći kroz nekoliko mjeseci upotrebe.

Izmjena izvan kuće i na poslu je protekla bez ikakvog problema i nereda. Sama količina krvi u čašici će, naravno, ovisiti o intenzitetu vaše menstruacije, ali kod mene, koja imam prosječno krvarenje, nakon 5 sati razina krvi nije došla ni do 5 ml. I mene je, kao i vas koji ovo čitate, zabrinjavao prizor koji ću zateći prilikom vađenja čašice iz rodnice, ali ta je zabrinutost bila pretjerana jer Mooncup ne izgleda ništa gore od iskorištenog uloška ili tampona. Naravno, to ne znači da će se svatko osjećati ugodno i voljno isprobati ga, ali moje je osobno mišljenje da ovaj proizvod definitivno zalužuje da barem razmislite o njemu i onome što čini za okoliš, ali i za vaš novčanik.

Ja sam njime oduševljena i sigurna sam da ću ga koristiti jako dugo vremena te ga od srca mogu svima preporučiti. Informacije o prodajnim mjestima možete naći na Mooncup službenoj stranici, kao i odgovore na vaša dodatna pitanja.

Kakvo je vaše mišljenje o menstrualnim čašicama? Biste li ih/jeste li ih isprobale? Kakve higijenske proizvode koristite?

Izvor: Sminkernica.com
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Bitka s menopauzom dobiva se na - tanjuru!Valunzi, noćno znojenje, nesanica, vaginalna suhoća, urinarne infekcije, uznemirenost, manjak energije, bolovi u zglobovima...

Ove i brojne druge smetnje samo su neki od simptoma koje ste zacijelo osjetili ako upravo prolazite četrdesete godine vašeg života.

Za te simptome odgovoran je "hormonski vrtuljak" koji nastaje u - perimenopauzi.

Kod nekih će žena hormoni biti pojačani, dok će druge osjetiti blaže tegobe i menopauza za njih neće biti veća životna poteškoća.


Sintetska terapija kao dvosjekli mač

Prema izvješću Journal of the North American Menopause Society, objavljenom u ljeto 2006., devet od deset žena osjeti neke od čak dvadesetak simptoma koji se pripisuju ovom životnom razdoblju.

Kako bi pomogli ženama, američki znanstvenici su sredinom prošlog stoljeća dizajnirali sintetski estrogen kao zamjenu za prirodni.

Vjerovalo se da sintetski estrogen odgađa osteoporozu, prevenira srčane bolesti i karcinom debeloga crijeva.

Sve do sedamdesetih godina smatrao se čudotvornim pomagalom, no tada je otkriveno da povećava rizik od karcinoma maternice.

Tada je sintetiziran umjetni progesteron, kao idealan partner sintetskom estrogenu i nastala je kombinacija poznata kao HRT (hormonal replacement therapy ili hormonska nadomjesna terapija).

Isprva, ta je terapija mnogim ženama dala novi smisao života.

No, ne zadugo. Novija je istraživanja povezuju s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti, moždanog udara, stvaranja krvnog ugruška, karcinoma dojke i endometrija, osobito ako se terapija dugo uzima.

Zbog popratnih pojava koje se mogu javiti za vrijeme hormonske nadomjesne terapije, kao i zbog njene štetnosti, mnoge se žene sve više odlučuju za prirodnu nadomjesnu terapiju.

Ona uključuje povećani unos namirnica poznatih kao fitoestrogeni, koji imitiraju ženske hormone.


Fantastični fitoestrogeni – najnoviji hit prirodne medicine

Phyto znači biljka, a fitoestrogeni su estrogeni iz biljnog svijeta.

Znate li da cijeli život jedemo fitoestrogene, iako toga nismo svjesni te da smo ih zanemarili zbog modernizacije industrije hrane?

Danas je poznato oko 300 biljaka koje sadrže estrogene u manjim količinama.

Iako ne mogu zadovoljiti potrebe za estrogenom koji prirodno, s vremenom, nestaje u tijelu, ako se uzimaju svakodnevno i u odgovarajućim količinama, fitoestrogeni mogu pozitivno djelovati na fiziološke i psihološke simptome vezane uz menopauzu.

Fitoestrogenima je osobito bogata prehrana japanskih žena, stoga su kod njih simptomi menopauze gotovo potpuno nepoznati.

Godine 1998. u Journal of Obstetrics and Gynaecology objavljeno je da soja pomaže ublažavanju valunga, a znanstvenici s The Dunn Clinical Nutrition Cambridge University, otkrili su da fitoestrogeni mogu uravnotežiti hormone.

Danas se gotovo svakodnevno u istraživačkim centrima i klinikama provodi neko od istraživanja koje uključuje fitoestrogene.

Sve se više koriste kao prirodno rješenje za nepodnošljive simptome menopauze, ali i hormonske karcinome poput karcinoma dojke i prostate.

Ujedno, promatraju se i u kontekstu prirodnih lijekova za osteoporozu i bolesti srca i krvnih žila, koje su poprimile razmjere epidemije.

Napomena

U knjizi Prehrana 21. stoljeća objasnila sam da namirnice poput brokule, kupusa, kikirikija i pinjola, iako vrlo zdrave, ipak nisu preporučljive za osobe s poremećajem u radu štitne žlijezde.

Te namirnice otežavaju apsorbiranje joda u tijelu.

Čini se da u tu grupu namirnica treba ubrojiti i soju, zbog istog učinka. Neka istraživanja pokazuju da izoflavoni iz soje mogu otežati rad štitnjače, i to tako što umanjuju koncentraciju slobodnoga tiroksina, hormona važnog za zdrav rad štitnjače.

Međutim ove namirnice nikako ne utječu na rad štitnjače kod zdravih osoba.

Vrlo je bitno da bez obzira na to jedemo li soju ili ne, osiguramo dovoljan unos joda hranom.

Namirnice bogate jodom su:

  • morske alge
  • špinat
  • blitva
  • češnjak
  • sjemenke sezama
  • šparoge
Izvor: Alternativa za Vas
 
Angelus

Angelus

ADMINISTRATOR
Prosečna starost kada ženski organizam ulazi u menopauzu je oko 52. godine,
ali u nekim slučajevima žene u menopauzu ulaze i pre 40. godineNesanica, depresija, naglo znojenje poznato kao vrući talasi samo su nekih od simptoma ulaska u menopauzu, a mnoge žene teško se nose s njima jer ih ne prepoznaju na vreme.

Prosečna starost kada ženski organizam ulazi u menopauzu je oko 52. godine, ali u nekim slučajevima žene u menopauzu ulaze i pre 40. godine, a to donosi velike promene u svakodnevnom životu.

"Menopauza je period u životu svake žene kada dolazi do pojačanog delovanja hormona koji imaju uticaj na rad svih sistema organa, pa čak i nervni, pa može doći do depresije, pojave bezvoljnosti i poremećaja sna. Tokom menopauze, žena se menja i fizički. Postoji povećana opasnost od bolesti kao što su osteropoza ili srčana oboljanja, pa je važno voditi računa o opštem zdravlju", kaže specijalista opšte prakse doktorka Nevenka Dimitrijević.

Da biste lakše pregurali promene koje menopauza donosi, ali i sačuvali zdravlje organizma, ovih 9 znakova ne bi trebalo da ignorišete.1. Neredovne menstruacije

Promene hormona utiču na vaše jajnike i to može uticati da menstruacija izoostane i po par meseci. To mogu biti prvi znaci menopauze.

2. ValunzioOdjednom vam je vruće i znojite se? Valunzi u kojima se žene preznojavaju jedan su od najgorih simptoma. Intenzitet trajanja može da varira u toku dana i noći, ali noćno znojenje može biti lakše ako pazite da temperatura u prostoriji ne bude viša od 19 stepeni i nabavite obloge koje hlade poput svilenih.

3. Promene raspoloženjaMenopauza utiče na promene raspoloženja, pa tako često dovodi do osećanja razdražljivosti, nervoze, pa čak i anksioznosti. Promene u ponašanju su česti znaci da je nastupila menopauza, ali i nedostatak sna može uticati na loše raspoloženje.
4. Vaginalna suvoća
Hormonske promene smanjuju količinu tečnosti koju vagina luči što utiče i na zid vagine. Smanjuje vlažnost i elastičnost vagine. Nekima ženama se stvara jako neugodan osećaj zbog ovoga, dok druge primećuju ove simptome samo u toku odnosa, prenosi Žena.

5. Urinarne infekcijeŽene su generalno sklone urinarnim infekcijama, ali one mogu biti i posledica ulaska u menopauzu. Ukoliko se javi simptomi urinarne infekcije i bol, obratite se lekaru.

6. Nega kože
Padom hormona estrogena može vam se dogoditi da koža bude suvlja nego inače pa je preporučljivo da koristite hidratantnije kreme, čak i one s uljima.
7. Povišen holesterol
Hormon estrogen je zadužen za regulisanje dobrog i lošeg holesterola. Ako se tokom menopauze količina estrogena smanji, lako se može dogoditi da vam nivo lošeg (LDL) holesterola naglo skoči. Osim toga, nivo dobrog holesterola može se sniziti.


8. Višak kilogramaEstrogen je krivac i za višak kilograma što žene takođe često iskuse u prelaznom periodu i pošto uđu u menopauzu. Budući da ga ima manje u organizmu telo sakuplja masnoću i kilogrami se stvore preko noći. Čak i ako redovno vežbate i zdravo se hranite, možda ćete morati biti malo više aktivni dok se telo ne privikne na novi režim.

9. Preskakanje srca
Preskakanje srca može biti jasan znak menopauze zbog hormonalnih promena. Ozbiljnije stanje, zbog kojeg svakako morate posetiti lekara, jeste ono kada preskakanja traju nekoliko minuta, imate osećaj da vam nestaje dah ili čak imate osećaj da ćete pasti u nesvest.

izvor : kurir.rs
 
Angelus

Angelus

ADMINISTRATOR
Malo poznati uzroci poremećaja hormona u ženskom organizmu
Evo koji su to simptoni koji ukazuju na hormonalni disbalans...


Između 40% i 60% žena u zapadnom svetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzomNešto ozbiljno se događa. Postoje čvrsti dokazi da celi niz faktora iz našeg života utiče na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje.

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i pre) povremeno ne ovuliraju tokom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto telo) koje luči hormon progesteron.

Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su:

· opadanje kose

· hronični umor

· talasi vrućine, nesanica

· neredovna menstruacija, neplodnost

· urogenitalne infekcije

· dobijanje na težini, potreba za slatkišima

· usporeni rad metabolizma

· glavobolja i migrena

· promene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadi panike

· vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravnost

· smanjen libido

· inkontinencija (povremeno „bežanje" mokraće)

· palpitacije (preskakanje srca)

· rak materice, policistični jajnici, miomi

· osteoporoza

· gubitak koštane mase

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u vašem organizmu poremećen. Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša ishrana mogu da promene ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona.

Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug. Disbalansu estrogena i progesterona u organizmu doprinosi i svet u kojem živimo.

Okruženi smo mnoštvom naftnih derivata. Oni se nalaze u vazduhu, hrani i vodi, uključujući pesticide i herbicide, proizvode od plastike i poliklorirane bifenile.

Ove supstance sadrže lažni estrogen - takozvani xeno-estrogen - koji se lako apsorbuje i taloži u masnim tkivima. Na primer, često konzumiranje gaziranih napitaka iz plastičnih boca može prouzrokovati dominaciju estrogena u organizmu. Xeno-estrogen je vrlo teško izbaciti iz organizma. Ova hemikalija, iako je strana našem telu, oponaša estrogen i upliće se u prirodnu biohemijsku aktivnost organizma.

Opširna istraživanja, koja se trenutno provode u svetu, razotkrivaju ozbiljnost situacije koju su uzrokovali pseudo-hormoni. Otkrivena je 51 vrsta xeno-hormona svaki od kojih je sposoban da izazove brojne probleme u organizmu. Pseudo-hormoni štete ne samo ženama. Nedavna otkrića svedoče o tome da se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca u zadnjih 70 godina smanjila za 50 odsto.

Ovu činjenicu povezuju s lažnim hormonima, koji takođe mogu uzrokovati rak prostate i dojke, genitalne deformitete te neurološke poremećaje. Pravilna dijagnoza je ključna za rešavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Ako imate simptome hormonskog poremećaja, obratite se lekaru (hormoni su komplikovana stvar, a osim toga mnoge bolesti imaju slične simptome).

Pre nego što započnete lečenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate tačno znati što se događa u vašem organizmu. Najčešće će doktor da vas sasluša o simptomima i predložiće da napravite analizu krvi da bi ustanovili razmeru hormona u organizmu.

Ako naiđete na nerazumevanje lekara (što se često događa), budite uporni i nastojte da vam da uput za ispitivanje hormona. Konvencionalno lečenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko lečenje nadoknadom sintetičkim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje. Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovna upotreba sintetičkih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena.

Zbog toga u zadnje vreme sve više žena traži prirodno rešenje tegoba povezanih sa predmenopauzom (perimenopauzom) i menopauzom.

Alternativno lečenje hormonskih poremećaja najpre uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvaliteta života.

Pravilna prehrana, vežbanje, izbegavanje stresa i odmor čine čuda kada je reč o hormonima. Kao što smo već spomenuli, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i ishrana, zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmerite na to. Osim toga, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom, koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu.

Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam. Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci prehrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.


izvor : alternativa-za-vas.com
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Duhovna svrha menopauze: Otpuštanje i ponovno rađanje žene pune mudrosti, radosti i moćiTijekom ranih faza menopauze, neke žene doživljavaju naizgled neprekidno razdoblje tuge. Ova bol je aspekt snažnog procesa emocionalne smrti/ponovnog rađanja.

Zašto žena tuguje tijekom ove faze svoga života? Ona tuguje jer psihološki na jedan način umire i otpušta bol svijeta iz svoje utrobe.

Ukoliko napusti identifikaciju sa svojom plodnosti, da bude majka, ljubavnica, supruga, tajnica, umjetnica, recepcionarka, žena koja ima menstruaciju, ona je kao nikad prije privučena duboko u bezvremenski misterij njenog unutarnjeg izvora.

Žena je nedokučiv ocean ljubavi bez dna, vječno vrelo predanosti Božice unutar nje. U nutrini njenog srca, ona želi živjeti u ovom mjestu predane ljubavi.

Prečesto je prisiljena napustiti svoje beskonačno utočište lunarne ženske tame kako bi ušla u jarku sunčevu svjetlost vanjskog muškog svjetovnog sna.

Njezina stvarnost leži u unutarnjem osjećaju za esencijom koja je u suštini Yin. Njezina stvarnost nije postojanje, vrijeme ili linearna struktura. Njezina stvarnost je urođeno ciklička, ovulacijska, kružna, spiralna.

Kada je pretjerano vezana za nestvarna uvjerenja vanjskog svijeta o menopauzi, ona ne može svjesno prihvatiti radost i slobodu koja je čeka kada joj tijelo duboko uđe u ovaj period.

Iako joj menopauza nagovještava kraj jedne faze, ona također daruje slobodu novih početaka. Ako ona smatra da je menopauza kraj njezina života kao prave žene, što je pogrešno tumačenje modernog društva, ona će patiti. I tako, ona tuguje.

Ona tuguje, jer suvremeni svijet ne poštuje njezinu nježnu tajanstvenu moć, ona tuguje jer zna, duboko u svom srcu, da može na puno više načina biti žena nego što smatra površno suvremeno društvo.

Tijekom svoje perimenopauze, ona je tiho, nježno, duboko gurnuta u svoj unutarnji svemir mraka. U drevnoj mitologiji, žena je bila zavodljiva sirena na moru, slatko je pjevala kako bi mornare namamila u mračne špilje oceanskih dubina.

Naša civilizacija ignorira moć žene koja nastaje u menopauzi, ne može shvatiti njene dubine jer ono uspijeva u plitkim vodama opsjene.

Kada bol neispunjenih ljubavi uđe u njezinu utrobu, ona će često potisnuti slatki miris njezine suštine kako bi se nosila s vanjskim svijetom. To zahtijeva silu koja je strana njenom cikličkom ženskom ritmu i ona stvara tvrdu ljušturu koja sakriva njenu ranjivost i nježnu snagu.

Tijekom menopauze oslobađa se puno potisnute boli, tako da njena mudrost ljubavi može isijavati cijelom ovom osnaženom fazom njenog života. Kako mudra svijest puna ljubavi unutar njene utrobe traži oslobađanje i slobodu tijekom ovog jedinstvenog procesa pročišćenja, žena će često osjećati tugu i žaljenje jer oplakuje nešto što više nikada neće imati.

Otkada je počela menstruirati, njena duboka intimna veza s njenim tijelom je prirodno jenjavala i odvijala se u skladu s cikličkim ritmom plimnih, sezonskih i mjesečevih faza. Kao i njena voljena majka Zemlja, ona vječno proživljava neprekidni ciklus rođenja, smrti i obnove.

Svakog mjeseca je nahranjena i osvježena mudrošću njenog menstrualnog ciklusa i svaki mjesec se potencijalno kreće dublje u misterije njenog bića. Suze ljubavi, žaljenja i kajanja često proizlaze iz duboke tuge koja je stoljećima bila dio ženskog duha.

Ako je ona majka koja je pretočila svu njenu ljubav u njenu djecu, sada može biti suočena sa stvarnošću praznog gnijezda i praznog srca jer su njena djeca naglo odrasla, raširila krila i odletjela.

Njeno bogatstvo leži u njenoj praznini. Njezina snaga leži čekajući unutar njezine tišine i mira. Njena radost i svjetlo kojim zrači leže čekajući unutar njene tuge koja se izlijeva.

Ali zašto ona tuguje? Tuguje zbog toga što taj neobjašnjivi gubitak izgleda skoro nepodnošljiv. Iako još ne zna da će njeni nadolazeći blagoslovi biti bogato nagrađeni, ali prvo mora iskusiti prazninu. Tuguje jer nije bila uočena, shvaćena i voljena.

Kada je predivna zdjela, sveti kalež njene utrobe, ispražnjena od tuge, počinje se pripremati za život produbljene mudrosti i mira ispunjenog blagoslovom. Počinje puniti svoju zdjelu bogatstvom novih blagoslova.

Ukoliko žena nikada nije rodila iz svoje utrobe, osjetila slatko mlijeko koje curi iz njenih grudi, držala nježno svoje dijete i njegovala ga do zrelosti, može sada žaliti za time da nikada neće biti majka. Ništa ne može zaustaviti ovu tugu jer sada je vrijeme da gura dalje i mora gurati dalje dok ne razriješi sve što sprječava rađanje njene mudrosti, snage i slobode.

Zašto, draga ženo, tuguješ toliko? U stvarnosti ništa nisi izgubila jer nemaš što ni izgubiti. Ipak, moraš sada tugovati jer je to neizbježni dio rađanja tvoje mudrosti. Tuguješ jer se oslobađaš svega što je nestvarno u tebi. Tuguješ jer se oslobađaš svega što je prikačeno za tvoje vanjske uloge i postignuća. Tuguješ jer više ne znaš tko si.

Tuguješ zbog svih svojih dragih sestara čija je moć ljubavi stoljećima bila potisnuta i nepriznata. Tuguješ jer si žena koja živi u svijetu kojem dominiraju muškarci. Tuguješ jer žudiš za time da muškarac nježno i strastveno dosegne dubine tvoje utrobe, muškarac koji je previše zaposlen razmišljajući, radeći i putujući na druge planete da bi zastao za trenutak i volio tebe i tvoju voljenu majku zemlju.

Ženski proces žaljenja za vrijeme menopauze je proces pročišćenja koji ispire prošlost iz njenog srca, tijela, duha i uma. Pročišćavajuća voda njenih suza daruje joj dubok osjećaj radosti, snage, slobode. Njen novi život ne može u potpunosti izroniti dok svjesno ne ostavi iza sebe sve što ne može ponijeti na svom putu moći i mudrosti.

Žali jer je akumulirala naslage misli, emocija i vjerovanja koje nisu u skladu s onim tko ona zapravo jest. Njena tuga otpušta sve ono što nije stvarno unutar njenog tijela, srca i psihe.

Njena tuga je prolaz do mudrosti, snage i slobode.

Izvor: Susunweed
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Terapija testosteronom briše menopauzu

Testosteron može da posluži kao deo terapije za ublažavanje tegoba karakterističnčih za menopauzu, a damama je najprihvatljivija primena u vidu gelova koji se utrljavaju u kožuDa bi žene u menopauzi lakše prevazišle propratne tegobe karakteristične za ovaj period života, deo terapije može da bude i testosteron, tvrde američki stručnjaci. U manjim količinama ovaj hormon se, inače, nalazi u ženskom organizmu, ali sa dolaskom menopauze polako nestaje. Da bi njegovo odsustvo nadoknadili, lekari ga propisuju u okviru uobičajene hormonske terapije.

Iskustvo pokazuje da je damama najprihvatljivija primena testosterona u vidu gelova koji se utrljavaju u kožu, mada postoji i u obliku krema, flastera i implanta. Žene između 50 i 60 godina kojima se na ovaj način podiže njegov nivo imaju libido i energiju tridesetogodišnjakinje, a istovremeno im se popravlja i raspoloženje, tvrde stručnjaci.

Ipak, naučnici upozoravaju da sa ovom terapijom treba biti oprezan, jer efekti dugoročne primene još uvek nisu ispitani. Poznato je da visoke doze sa sobom nose rizik pojave akni, masne kože i kose. Mogu da se jave i sporedni efekti u vidu pojačane maljavosti lica i tela. Takođe se zna da preterana upotreba testosterona dovodi i do povišenog nivoa holesterola, koji dalje može biti uzročnik srčanog ili moždanog udara, ističu američki naučnici.

(Novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Posle menopauze pamćenje je bolje

Za razliku od muškaraca, pamćenje žena sa godinama postaje bolje i stabilnijeZA razliku od muškaraca, pamćenje žena sa godinama postaje bolje i stabilnije, pokazala su britanska istraživanja sprovedena na 10.000 pedesetogodišnjaka. Tokom istraživanja ispitanicima je čitano po deset svakodnevnih reči, a oni su imali zadatak da nakon dva minuta ponove pojmove koje su upamtili. Na testu memorije žene su se pokazale za pet odsto bolje u odnosu na pripadnike suprotnog pola.

Posle pet minuta, kada je po drugi put zatraženo da se svi prisete pročitanih reči, žene su bile superiornije za osam procenata. Njihovo bolje pamćenje je uslovljeno biološkom strukturom, a ne hormonom estrogenom kako se ranije smatralo. Tokom menopauze dolazi do izvesnih promena u pamćenju, ali se posle ovog perioda stanje stabilizuje. Pripadnice nežnijeg pola ponovo počinju da se ponašaju kao u mlađim godinama, kada je nivo njihovog hormona estrogena bio na zavidnom nivou, ističu stručnjaci.

(Novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Intimna higijena: Biljni čajevi i soda bikarbona

Ispiranje biljnim čajevima, kao i rastvorom sode bikarbone posebno je delotvornoOČUVANjE vaginalne flore od izuzetnog je značaja za zdravlje ženskih reproduktivnih organa. Ispiranje biljnim čajevima od kamilice, žalfije, nevena, kantariona ili hajdučke trave, kao i rastvorom sode bikarbone posebno je delotvorno. Rastvor se priprema tako što se 1/2 kašičice sode sipa u 2,5 dl mlake vode i ispira pomoću irigatora.

Umesto biljnih čajeva, za ovu namenu koriste se specijalne šumeće tablete i ampule, koje mogu da se nabave u bolje snabdevenim apotekama. Lekari upozoravaju da vaginalno ispiranje ne bi trebalo da se radi više od dva puta mesečno, a nikako tokom menstruacije.

(Novosti)
 
Top