Šta je novo?

Žensko zdravlje

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
59.738
Hormonski disbalans (poremećaj)
Žene svih starosnih dobi su tokom svog života podložne promenama u vidu nepravilnog odnosa hormona. Estrogen i progesteron, dva hormona, koja se ciklično proizvode u telu žene, tokom svakog meseca, mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa. To izaziva pojavu koja se naziva, hormonski disbalans, koji može značajano uticati na zdravlje žene.

Kako hormoni utiču na organizam
Hormoni su hemijske materije koje se proizvode od strane endokrinih žlezda, kao što su hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlezda, štitasta žlezda, pankreas. Proizvođači hormona, su i jajnici kod žene, koji stvaraju polne hormone, kao što su estrogen, progesteron i semenici kod muškaraca koji proizvode testosteron i androsteron.

Uloga hormona je metabolička, produktivna, reproduktivna. Takođe imaju uticaj na mentalno stanje organizma. ( dopamin, serotonin )

Estrogen – je primarni ženski polni hormon. Njegova uloga je u metaboličkim procesima u organizmu, utiče na povećanje telesne mase i stvaranje masnih naslaga, koji su ujedno depoi estrogena. Smanjuje mišićnu masu, utiče na formiranje sekundarnih polnih karakteristika, učestvuje u cikličnim promenama kod žena, delujući na matericu.

Nedostatak estrogena izaziva simptome kod žena u vidu – izostanka ili neredovnog menstrualnog krvarenja, opadanje libida, rana menopauza, nemogućnost začeća, promene u raspoloženju.

Progesteron – drugi važan hormon kod žena, koji zajedno sa estrogenom reguliše ciklične promene na jajnicima i materici. On je važan tokom trudnoće, jer od njega zavisi ishod trudnoće i donošenje zdravog ploda na svet. Zove se “zaštitnik trudnoće“. Nakon porođaja, njegova koncentracija opada.

Nedostatak hormona progesterona se može prepoznati u vidu simptoma kao što su – neredovne menstruacije, nemogućnost održavanja trudnoće, prerani porođaji ili pobačaj.

Prolaktin – hormon koji utiče na normalno funkcionisanje mlečne žlezde i laktaciju ( lučenje mleka).Važan je u periodu dojenja, a tokom vremena, njegova koncentracija opada.

Nedostatak prolaktina se manifestuje u vidu loše laktacije, premalo mleka, menstrualni poremećaji, odložen pubertet, umor.

Testosteron – je primarni muški polni hormon, koji se pored semenika i pasemenika, proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, u manjim koncentracijama. On se takođe sekretuje i kod žena, gde učestvuje u stvaranju normalnog balansa hormona uz estrogen i progesteron.

Nedostatak testosterona kod žena se može primetiti u vidu nedostatka libida, prilično suva koža, kosa, nokti. Povećana koncentracija testosterona u telu žene, izaziva pojavu pojačane maljavosti, akni, preteranog znojenja, policistične jajnike i druge hormonalne disfunkcije.

Uzrok hormonalnog disbalansa
Uzroci koji mogu dovesti do stanja neravnoteže među hormonima, su najčešće propraćeni kroz određene životne faze kod žene. Hormonski poremećaji su primetni u periodu puberteta, reproduktivnog perioda, premenopauze i postmenopauze , kao i tokom predmenstrualnog perioda.

Mogući uzrok nastanka hormonskog disbalansa je dugotrajno i nekontrolisano korišćenje hormonskih, sintetičkih preparata za sprečavanje začeća. Unošenje sintetskih, egzogenih hormona u organizam, tokom dužeg perioda, može značajno promeniti hormonski status kod žene, i time uticati na njeno reproduktivno zdravlje.

Ostali uzroci mogu biti posledica određenih bolesti, kao što je dijabetes, oboljenje štitaste žlezde i slično.

Među značajne uzroke hormonske neravnoteže u organizmu mogu se ubrojiti stres,loša ishrana, stroge dijete, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, menstrualni ciklus,pušenje, alkohol, kofein, lekovi.

Unošenje hormona, pesticida, toksina putem hrane može poremetiti normalan hormonalni bilans u organizmu. S toga je poželjno više pažnje obratiti kakvu hranu unosite. Primena plastičnih kesa, plastične ambalaže za pakovanje hrane, prisustvo pesticida u povrću, voću i drugim namirnicama, je samo jedan put unošenja stranih materija u organizam, koje “oponašaju“ estrogen, i time mogu dovesti do hormonskog disabalansa, kao ozbiljnog markera za nastanak hormon zavisnih tumora.

Kandida – gljivica koja može biti ozbiljan pokretač hormonske neravnoteže u organizmu. Ona se ponaša kao estrogen, navodeći organizam da smanjuje sekreciju sopstvenog estrogena iz žlezda. Na taj način, može uticati i na rad štitaste žlezde i na lučenje hormona tiroksina.

Veza između hormonskog disbalansa i policističnih jajnika

Pojava koja se karakteriše kao policistični jajnici se manifestuje kao stanje izazvano sa prevelikom produkcijom muških polnih hormona, i estrogena koji utiču na stvaranje većeg broja cističnih promena na jajnicima. U ovom slučaju, postoji hormonski disbalan između dva hormona – FSH, folikulostimulirajući hormon, zadužen za formiranje folikula na jajnicima tokom ovarijalnog ciklusa, i LH, luteinizirajući hormon, koji proizvodi progesteron. U ovom slučaju, veća je koncentracija LH u odnosu na FSH.

Veza između hormonalne neravnoteže i fibroze materice

U slučaju kada je koncentracija estrogena, dominantna nad koncentracijom progesterona, može doći do promene u vidu zadebljanja mišićnog zida materice, koje se naziva fibroza. Promene mogu biti u vidu grudvica, veličine jajeta na materici, dok veće formacije, mogu dovesti i do vancikličnih krvarenja ili do bolnih menstrualnih krvarenja sa obilnim krvarenjem.

Pojava fibroze materice je više zastupljena kod žena u periodu menopauze, kada je smanjeno lučenje hormona ili postoji disbalans na nivou estrogen : progesteron, u korist estrogena.

Veza između disbalansa hormona i raka dojke

Hormon zavisni tumori su mogući, naročito ukoliko postoji određena neravnoteža između hormona u telu. Rizik od pojave raka dojke je veći, kod starijih žena, u periodu menopauze, kod opadanja nivoa progesterona, kod uklanjanja jajnika, korišćenja oralnih kontraceptiva, hormonske terapije. Rizik nastanka raka dojke je povezan sa dominacijom estrogena i njegovih derivata. Sa involucijom ovulacije, i smanjenjem lučenja progesterona, u starijem životnom dobu, dolazi do povećanog lučenja estrogena, koji utiče na prekomerno bujanje ćelija, koje delom podležu mutacijama, odnosno pretvaraju se u tumorske ćelije

Odnos hormonske neravnoteže i štitaste žlezde

Tokom menopauze se javlja pojava hipotireoidizma – smanjenog lučenja hormona tiroksina i usporenog rada štitaste žlezde. To za posledicu ima pojavu gojenja, dobijanja na telesnoj masi, srčane smetnje, umor, nesanica, opadanje kose, depresija, smanjen libido.

Simptomi hormonskog poremećaja ili disbalansa
 1. Neredovne menstruacije – kod žena kod kojih postoji hormonska neravnoteža, ova pojava se najčešće primećuje. Prisutna je uglavnom kod adolescenata,
  Hormonski-poremecaj-simptomi.png

  Simptomi hormonskog poremećaja ili disbalansa

  mladih devojaka koje još uvek nemaju regularne cikluse, u formi amenoreje ( amenorhea ) ili kod žena u menopauzi, kao regularan simptom izostanka mesečnih krvarenja. Pojava neredovnih ciklusa je i znak postojanja policističnih jajnika, za koje je odgovoran neizbalansiran odnos testosteron : estrogen : progesteron. Vidljiv je u formi preterane maljavosti (hirzutizam), akne, masna koža, kosa.
 1. Glavobolje i migrene – tokom mesečnog ciklusa, mnoge žene, naročito u periodu PMS-asu podložne pojavi migrena, koje su izazvane hormonskim disbalansom. Prilično su jake, bolne i mogu se javiti pre i nakon mesečnog krvarenja.
 1. Poremećaj sna – tokom ovulacije, naročito u periodu PMS-a, žene imaju problema sa spavanjem. Nesanica i nemogućnost uspostavljanja sna su posledica hormonskih reakcija u organizmu. Smatra se da do ovoga dolazi usled velikog pada hormona progesterona.
 1. Odsustvo koncentracije i loše pamćenje – U periodu ovulacije, kada dolazi do pojave uzburkanih hormona u telu, može se pojaviti ovaj “fenomen“ koji se ogleda u nemogućnosti održavanja pažnje, koncentracije, pamćenja. U ovom slučaju krivac za ove neprijatne situacije je kortizol, hormon nadbubrežne žlezde, koji se u ovom periodu znatno više stvara.
 1. Konstantna glad, umor, promene raspoloženja i depresija – Tokom predmenstrualnog sindroma, usled hormonskog disbalansa, dolazi do povećanog lučenja insulina, što budi glad, i povećava unos hrane. Usled toga, dolazi do promena u psihičkom stanju, smanjenom metabolizmu, pojavi gojenja i oticanja usled zadržavanja tečnosti.
 1. Digestivni problemi – mogući su u vidu naduna, gasova, otečenog donjeg dela stomaka ili lošeg varenja.
 1. Pojava masne kože, kose, akni, bubuljica – je posledica delovanja hormona kod mlađe populacije.
 1. Pojava talasa vrućine “ valunzi “ – javljaju se najčešće kod žena u menopauzi, mada se mogu usled hormonskog disbalansa, javiti I kod žena u mlađem reproduktivnom dobu. Osećaj napada vrućine je posledica delovanja estrogena.
 1. Otečene, bolne grudi – usled zadržavanja tečnosti
 1. Gubitak libida – je pouzdan znak da u organizmu vlada hormonska neravnoteža. Nastaje zbog niskog nivoa estrogena.
Prirodno lečenje simptoma hormonskog disbalansa
Da biste izbegli oscilacije hormona, možete uraditi nekoliko stvari, u pogledu promene ishrane, fizičke aktivnosti i primene prirodnih lekova.


 • Izbacite iz ishrane polinezasićene omega -6 masne kiseline
Biljna ulja koja se koriste u svakodnevnoj ishrani ( suncokretovo rafinisano ulje ) sadrži veliku količinu nezdravih i po organizam štetnih zasićenih masnih kiselina. Samom telu su potrebne masti, kao gradivni materijal. Međutim, prekomerne količine nezasićenih masnih kiselina, se talože na zidovima krvnih sudova, izazivajući arterosklerozu. Podložne su oksidaciji, i oslobađanju slobodnih radikala, koji mogu biti pokretači za pojavu tumorskih ćelija.

Zbog toga je neophodno smanjiti ili izbaciti potpuno iz ishrane margarin, biljna, rafinisana ulja, kikiriki ulje, sojino ulje. Umesto toga, koristiti kokosovo ulje, maslinovo hladno ceđeno ulje i pravi puter.

Isto tako, ishrana ribom je poželjna, zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, koje su blagotovorne za organizam. Treba koristiti tunu, lososa i skušu.

Kokosovo ulje je idealno za održavanje normalne ravnoteže hormona. Pored toga, on je važan u procesu mršavljenja, smanjuje upale. Dnevna doza kokosovog ulja bi bila ¼ šoljice.

Izbegavajte mleko, mlečne proizvode, naročito ukoliko ne znate da li su životinje bile podvrgnute hormonskoj ili antibiotskoj terapiji. Hormoni iz mleka, mogu pobuditi vaše hormone i dovesti do hormonskih poremećaja.

 • Unosite veće količine vlakana
Ishrana voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom, i drugim zdravim namirnicima, na uštrb hleba, peciva, belog brašna, mesnih prerađevina, jela sa puno soli, može biti znak dobre hormonske ravnoteže. Vlakna iz biljaka održavaju normalan tonus crevne muskulature, utiču na normalan nivo glukoze u krvi. Time se izbegavaju napadi gladi, i postoji duži osećaj sitosti, naročito tokom PMS –a.

Unosite što više zelenih biljaka, kao što su brokoli, kelj, kupus, prokelj. One su bogate materijama koje imaju antikancerogeno dejstvo, naročito kad je u pitanju rak dojke.

 • Smanjite unos kofeina, alkohola i pušenje
Kofein zadržava vodu u organizmu, i time dovodi do stanja otečenosti, naročito tokom PMS-a. U tim danima, bolje je koristiti sveže ceđene sokove, ili kafu zameniti biljnim čajem. Alkohol i pušenje, ukoliko je moguće, smanjiti.

 • Oslobodite se stresa
Stres je neminovan u današnjem vremenu. Stres utiče na proizvodnju hormona kortizola, koji želi da zaštiti organizam od prevelikog izlaganja negativnim uticajima. Sprečite to, putem odmora, šetnji, meditacije, joge. Opuštanje će doprineti da vaši hormoni budu u harmoniji, i nećete imati problema sa nervozom, anksioznošću, depresijom.

 • Vitaminsko – mineralna podrška
Magnezijum – mineral koji je neophodan ženama, jer utiče na ublažavanje simptoma PMS-a i reguliše nivo hormona. Magnezijum je najbolje uzeti uveče, pred spavanje, jer se minerali najbolje apsorbuju tokom noći. Može se pronaći u prirodnim namirnicima kao što su banane, laneno seme, badem, povrće i kakao.

Cink – mineral neophodan u proizvodnji testosterona. Ima ga dovoljno u crnoj čokoladi, kikirikiju, školjkama, ali i u crvenom mesu.

Kalcijum i vitamin D – u kombinaciji deluju na normalno održavanje koštanog sistema, što je bitno u periodu menopauze, i sprečavanju osteoporoze. Mogu se koristiti kroz hranu ili u suplementima zajedno sa hondoritin sulfat, gluozamin, riblje ulje. Štite zglobove i omogućavaju pokretljivost.

Dokazano je da se 40% kalcijuma nalazi u menstrualnoj krvi. Gubitak kalcijuma na ovaj način, ostavlja tragove na kostima u starijem dobu.

Vitamin E, C, Vitamini B kompleksa ( B6, folna kiselina, B12, niacin ) – neophodni su tokom celog života žene u cilju otklanjanja i sprečavanja poremećaja koje može izazavati hormonski disabalans.

 • Jedite biljke koje sadrže prirodne fitoestrogene
Soja, organski gajena, seme lana i susama, suncokreta, mahunarke ( pasulj, grašak ), su biljke koje sadrže fitoestrogene, materije koje se u organizmu ponašaju kao estrogen. Poželjne su u ishrani, radi održavanja normalnog nivoa hormona, ali ne treba preterivati, naročito ukoliko se poznaje hormonski status organizma. ( višak estrogena )

 • Budite sigurni da izbegavate ove materije
Kreme koje sadrže mlečne, glikolne kiseline, boje za kosu sa amonijakom, peroksidom, diaminobenzene, lak za nokte, acetone koji sadrži formaldehid, tečne sapune koje sadrže triloksan, dezodoranse sa parabenom.

 • Recite STOP pilulama za kontracepciju !

Sintetski hormoni koji se unose oralnim putem, podižu nivo estrogena, čime dovode do stanja kao što su : povećan rizik od nastanka raka dojke, od srčanog i moždanog udara, hipertenzija, hipotireoidizam, tumori jetre, amenoreja, promena raspoloženja, debljanje.

Lečenje Biljem kao zamena za sintetske hormonske preparate
 1. Crvena detelina – sadrži fitoestrogene, i namenjena je ženama u menopauzi. Nadoknađuje nivo estrogena, koji je u tom periodu u opadanju. Koristi se u formi čaja ili tinkture ( alkoholni rastvor ).
 2. Neven – ženska biljka, koja reguliše hormone, ublažava bolne menstruacije, reguliše visok nivo estrogena, dobra je kod endometrioze. Štiti telo do infekcija, podiže imuni sistem. Otklanja akne i deluje na probavni sistem.
 3. Lišće imele – ona deluje umirujuće na endokrini sistem, dobra je kod žena u menopauzi, jer smiruje nerve.
 4. Crni kokoš ( Black Cocosh ) je biljka sa tla Severne Amerike, ali raširena u upotrebi kod žena u celom svetu. Ženska biljka, koja održava normalan odnos hormona. Izbor je biljka za žene u menopauzi, sprečava valunge, noćno znojenje. Ublažava bolne menstruacije i reguliše krvarenje. Može se koristit u kombinaciji sa drugim biljkama, kao što je đumbir i druge ženske biljke. Neke žene mogu dobiti jake glavobolje kod uzimanja previše crnog kokoša. Ako se to i desi, potrebno je samo prestati sa upotrebom, i glavobolja će nestati za par sati.
 5. Boražina ( Borago officinalis ) je biljka sa zvezdastim plavim cvetovima, obrasla sa belim dlačicama. Normalizuje ciklus, time što kratak ciklus produžava i obratno. Utiče na psihu, opušta napete nerve. Dobra je kao biljka za regulisanje menstrualnih krvarenja, bolnih menstruacia ili kod neplodnosti.
 6. Kantarion – je biljka koja ima antidepresivno delovanje. Koristi se naročito u periodu PMS-a u formi čaja, ili tinkture. Ublažava valunge, otklanja depresiju, poboljšava libido. Ne uzimati više od 300 mg kantariona dnevno, i biti oprezan kod kombinacije kantariona sa drugim antidepresivnim lekovima i biljkama.
 7. Soja – sadrži fitoestrogene, dobra je kod otklanjanja hormonskog disbalansa. Potrebno je koristiti soju, koja nije GM, već organski gajena.
 8. Peršun – je najveći izvor gvožđa i vitamina C. Sadrži takođe vitamin A i B. Odlična je ženska biljka za regulisanje menstrualnog ciklusa.
 9. Maslačak – deluje kao detoks biljka. Otklanja sve toksine, bakterije i reguliše hormone.
 10. Sladić – je biljka koja imitira kortizol u organizmu i time utiče u stanjima nižeg nivoa kortizola u organizmu. Savet je da se sa ovom biljkom, počne polako i sporo.
 11. Crvena malina – obično se koristi u formi čaja, za razne ženske probleme. Ulazi u sastav biljnih mešavina, za regulisanje menstrualnog krvarenja, otklanja bolove i grčeve. Dobra je kod trudnica za uklanjanje jutarnje mučnine i za povećanje laktacije.
 12. Ovas – povećava protok krvi, otklanja menstrualne grčeve, povećava libido.
 13. Maka – koren ove biljke sadrži cink, i koristi se kod neplodnosti, otklanjanja valunge, noćno znojenje, pomaže u spavanju, povećava libido.
 14. Morske alge – bogate su u jodu, gvožđu i kalijumu. Utiču na normalan rad štitaste žlezde.
 15. Ulje od konoplje, laneno ulje ili susam sadrže fitoestrogene i lignane koji regulišu hormonski balans. Žene koje pate od niskog nivoa estrogena, naročito u menopauzi ih mogu koristiti u ishrani.
 16. Kurkuma ( kurkumin ) – ima višestruke efekte, ali se dobro pokazao i kao antikancerogen u slučaju tumora dojke.
 17. Macina trava ( Valerijana, Odoljen ) – je biljka namenjena za otkalanjanje stresa, nervoze, za umirenje i bolje spavanje. Poželjno je uzimati tinkturu valerijane pred mesečni ciklus.
izvor: cajeviza.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
59.738
Pitanje ravnoteže hormona u organizmu dobija sve više pažnje kao veliko zdravstveno pitanje.

horr-300x199.jpg


Iako se to nekada nije ni spominjalo, danas sve više ljudi pati od hormonalne neravnoteže što je uveliko uslovljeno izlaganjem raznim otrovima iz okoline. Ovaj problem posebno pogađa žene, kojima se od strane konvencionalne medicine savetuje uzimanje sintetičkih dodataka koji dolaze uz brojne nuspojave. Za održavanje zdrave ravnoteže hormona mogu pomoći i razne prirodne materije kao i bio-identični hormoni, i to učinkovitije i bez popratnih nuspojava.

Šta su hormoni?

Reč hormon dolazi od grčke reči “podstaći, pokrenuti”, što je glavna funkcija hormona.

Postoje dve glavne vrste endokrinih hormona: steroidi i peptidi. Steroidi su uglavnom polni hormoni, poput estrogena i testosterona. Stvaraju ih holesteroli u jajnicima i testisima, a njihova neravnoteža može stvoriti probleme sa raspoloženjem, stavom, zdravljem, sterilnošću, sazrevanjem, pa čak i rodnom identifikacijom.

Žlezede koje luče hormone

Peptidi su više bave regulisanjem šećera u krvi i ciklusima spavanja. Primeri su inzulin za regulaciju šećera i melatonin za regulaciju sna. Hormoni štitnjače su takođe peptidi koji imaju tendenciju regulacije metabolizma u celosti. Njihova neravnoteža dovodi do manjka energije, depresije te problema s težinom, između ostalog.

Kako započeti regulaciju hormona?

Dva su puta do hormonalnog balansa – jedan je izbegavanje materija koje truju organizam i ometaju rad hormona, a drugi je unos biljaka i dodataka koji će podstaći pravilan endokrini sistem.

Potrebno je izbegavati materije zvane hormonalni disruptori, koje uzrokuju hormonalnu ravnotežu i zbunjuju organizam poput Biphenol-A (BPA) i ftalata. Oni oponašaju stvarne hormone, najčešće polne, ali i druge, poput inzulina, te zamenjuju stvarne blagotvorne hormone s otrovnim otpadom.

Takođertreba izbegavati fluor, iz raznih pripravaka, kao i bromid jer oboje ugrožava hormone štitne žlezde.

Osim toga, treba izbegavati i rafinisane žitarice, šećer i visoko fruktozni kukuruzni sirup jer su oni glavni krivci za rezistentnost leptina, hormona koji je odgovoran za osećaj sitosti. Takođe izbegavajte rafinirana ulja, koja se nalaze velikim delom i u prerađenoj hrani, ta hrana podstiče stvaranje upala stvaranjem neravnoteže između omega-3 i omega-6 kiselina.

Dodaci i biljke za optimalno hormonalno zdravlje

Teško je zadržati hormone u ravnoteži u današnjem ubrzanom svetu s obiljem prerađene hrane, hemijski pretrpanih proizvoda i lekova. Sve to izaziva pustoš u telu. Čak i pre nego što devojka dosegne pubertet, potrebno je održavanje funkcije endokrinog sistema zdravim jedući prvenstveno celovite namirnice, zdrave masti (avokado, orašasti plodovi i semenke, kokosovo ulje i ekstra devičansko maslinovo ulje) i kvalitetne proteine.

Crni cohosh, prirodni estrogen koji ne izaziva nuspojave.

Celovita hrana daje preko potrebne hranjive materije, omogućujući telu održavanje dobrog hormonalnog zdravlja. Ishrana bogata prerađenom i rafinisanom hranom, kao i vrlo fitoestrogenskim namirnicima poput soje, garantuje hormonalnu neravnotežu, što može dovesti do zdravstvenih problema povezanih s estrogenom, poput raka dojke ili mioma, teških mesečnih ciklusa, i posebno neprijatnih menopauza. Postoje neke namirnice i bilje koje su fitoestrogenske, kao što su mahunarke i lišće crvene maline, koje imaju određenu podržavajuću ulogu u telu i stoga trebaju biti uključene u ishranu. Kod većine fitoestrogenskih namirnica koje koriste endokrinom sistem to je zato što one imaju hranjivu ulogu umesto da potiskuju estrogen, što dovodi do izgradnje estrogena.

Crvena malina

U obliku čaja, vrlo je korisna za ukupno žensko zdravlje. Pomažepri ojačavanju reproduktivnog sistema, posebno zidove materice. Takođe smanjuje teška krvarenja tokom menstruacije. Može pomoći u sprečavanju pobačaja,odliva krvi tokom poroda, jutarnje mučnine tokom trudnoće, kao i povećanje proizvodnje mleka tokom dojenja.

Cimicifuga racemosa (Cimicifugae racemosae, crni Cohosh)

Ova biljka ima prirodni estrogen koji ne daje nuspojave kao sintetički estrogen. Čest problem valunga u menopauzi rešava se jednostavno uz pomoć ove biljke. Ona takođe reguliše krvarenje tokom menstruacije. Ako se uzima zajedno s đumbirom, cimicifuga takođe pomaže pri oslobađanju od bolnih grčeva kod menstruacije. Takođe koristi drugim sistemima u telu. Poboljšava sekreciju iz limfne žlezde, bubrega i jetre, te pomaže u razgradnji sluzi u sinusnim šupljinama i plućima. Neke žene mogu dobiti glavobolju od uzimanja cimicifuga, koje obično nestaju čim se smanji količina unosa biljke.

Sarsaparilla

Biljka koja deluje izvrsno i za muškarce i žene. Ima prirodni progesteron, testosteron i kortizon. Pomaže u stimulaciji estrogena za žene. Takođe se koristi za lečenje psorijaze i drugih kožnih bolesti, reumatoidni artritis (RA), bolesti bubrega, za povećanje mokrenja, kao i za povećanje znojenja. Koristi se i zajedno s konvencionalnim lekovima za lečenje gube i sifilisa.

Ulje noćurka

Ulje noćurka (Oenothera biennis) je dodatak koji sadrži oko 25% esencijalne masne kiseline, uključujući i linolne kiseline i gama-linolenske kiseline. Pokazalo se da ublažava simptome PMS-a, kao što su bolovi grčevi, bolovi u grudima, bol donjeg dela leđa i promene raspoloženja. Neke žene koje su u pre ili postmenopauzi se takođe doživele olakšanje zbog ovog ulja. Žene koje osećaju simptome PMS-a obično imaju više omega-6 i malo drugih esencijalnih masnih kiselina, kao što su linolne kiseline.

Riblje ulje

Bogato je omega-3 masnim kiselinama. Kvalitetno riblje ulje će sadržavati adekvatne količine esencijalnih masnih kiselina, EPA i DHA. Omega-3 masne kiseline su neophodne za plodnost i pomažu u iznošenju trudnoće do kraja.Uzimanje ribljeg ulja u prvom tromesečju trudnoće je pokazalo da povećava bebinu mentalnu oštrine, vizualni i motorički razvoj. Anti-upalni učinci omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju upale uzrokovane endometriozom. Što se tiče menstrualnih bolova i simptoma menopauze, ono pomaže u smanjenju neprijatnih simptoma.

Maca

Biljka maca, botaničkog naziva Lepidium meyenii je vrlo otporna biljka iz porodice Cruciferae, crvenkastog korena sličnog rotkvici. Bogata je proteinima, složenim ugljenohidratima i gvožđem. Jača snagu, libido i dobra je za povećanje plodnosti. Ublažava simptome menopauze, PMS-a i hormonalnih poremećaja, može lečiti i sterilnost kod muškaraca jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermatozoida, jača polnu moć, sprečava pojavu rahitisa i osteoporoze, podiže energiju i jača imuni sistem, pomaže u borbi protiv sindroma hroničnog umora. Maca se ne sme uzimati za vreme trudnoće i dojenja.

Kopriva

Kopriva ili Urtica dioica, je nežna biljka za svakoga. Hormonalna je potpora zbog svoje visoke prehrambene vrednosti. Bogata je mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima, a posebno vitaminima C, B, K i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, kolin i silicijum. Žene reproduktivne dobi i one koji su u pre ili postmenopauzi smatraju da se mogu bolje nositi sa stresom, imaju bolje imunološko zdravlje i više uravnotežen hormonalni sistem ukoliko je njihova ishrana nutritivna i stabilna. Kopriva upravo ima takav učinak kod žena. Za trudnice i dojilje, koprive ne služe samo kao tonik, već osigurava energiju nakon poroda, a može stimulisati proizvodnju mleka.

Kadulja

Osušeno lišće Salvie officinalis pomaže ženama koje prolaze kroz menopauzu pateći se s valunzima. Smanjuje noćno znojenje i nalete vrućine kada se suvo lišće konzumira u obliku čaja.

Jod

Namirnice bogate jodom koji je važan za pravilan rad štitne žlezde su: alge, posebno kelp, pasulj, organski uzgojen jogurt, organski ne zaslađeni sok od brusnice ili sveže brusnice, neprerađena himalajska so i sveže organske jagode.

Povrće, koren maslačka

Pomoć za jetru pri razgradnji viška hormona daju brokula, kupus, kelj, karfiol. Sumpor iz belog luka takođe pomaže u radu jetre. Koren maslačka podstiče rad jetre.

Bio-identični hormoni

Bioidentični hormon se definiše kao molekula identična hormonu koji proizvodi ljudsko telo. Postali su sinonim za sigurnije hormone jer su izrađeni od prirodnih materija koje su biohemijski identični ženinim prirodnim hormonima. Iako su prirodni, oni su još uvek hormoni i uzimanje prevelike količine uvek može stimulisati rast ćelija raka. Najbolji pristup za balansiranje ženskog hormonalnog sistema je ravnoteža drugih sistema u telu, a ako je hormonska terapija potrebna, to će biti u tako malim količinama da to neće izazvati nastanak ćelija raka.
Bioidentična hormonalna terapija je prirodna alternativa sintetički izvedenim hormonalnim lekovima.

Mnoga istraživanja vežu konvencionalnu hormonsku terapiju (HNT) s povećanim rizikom od raka dojke, te su mnoge žene prestale uzimati hormonalne lekove. Premda su njihove stope raka dojke smanjene, njihov kvalitet života je takođe smanjen, zbog brojnih simptoma koji dolaze s hormonskom neravnotežom. To je uzrokovalo da žene potraže moguće sigurnije alternative za hormonske terapije. Tada je BHNT stupio na scenu kao mogući način za vraćanje života u normalu. Bioidentični hormoni su izrađene od prirodnih materija, umesto od urina ždrebne kobile.

Postavilo se pitanje, ako HNT nije sigurna onda kako to može biti BHRT ? Estrogen je hormon rasta, on smanjuje apetit, poboljšava mentalne sposobnosti, stabilizuje raspoloženje, deluje kao antidepresiv, promiče seksualni nagon, sprečava osteoporozu, srčane bolesti i Alzheimerove bolesti. Ovo sve zvuči dobro, da se žena od 50 oseća kao da joj je 20. Ali postoji jedan problem – kada je telo stimulisano da čini sve to na previsokom nivou kada je 50 godina staro, rizik od povećanja rasta ćelija raka se takođe povećava.

Jedino sigurno uzimanje bioidentičnih hormona bez povećanja rizika od raka leži u ravnoteži telesnih sistema. Postoji pet glavnih sistema zajedno s biohemijskim i mentalno/emocionalnim stanjima koji kontrolišu zdravlje i život: nervni, hormonski, probavni, eliminacijski i polni.

Kada ovih pet sistema radi normalno uz uravnoteženo biohemijsko i mentalno/emocionalno stanje, promiče se ukupno zdravlje. Hormonsko zdravlje se ne razlikuje od neurološkog ili zdravlja probavnog sistema. Svi su međusobno povezani, pa ravnoteža estrogena i progesterona u krvi ne leži samo u uzimanju potencijalno sigurnijih bioidentičnih hormona, već u balansiranju svih sistema.

Znači, u balansiranom, zdravom telesnom zdravlju, uzimanje bioidentičnih hormona bi trebalo biti sigurno, uzimajući male doze koje će služiti tek kao mala pomoć u ženskom hormonalnom području.

izvor: kucnilekar.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
59.738
Hormonska neravnoteža: Kako da stavite stvari pod kontrolu prirodnim putem


Estrogen, progesteron, kortizol… Vjerovatno ste čuli pomenute nazive, ali isto tako, postoji i vjerovatnoća da i niste baš sasvim sigurni o čemu se radi.

Hormonska neravnoteža je situacija sa kojom se susreće skoro svaka žena, a vraćanje hormona u “normalu” može biti dosta težak zadatak. Već ste imali priliku saznati koji su to uzroci hormonske neravnoteže kod žena, a ovaj put saznajte i kako da to stanje suzbijete, odnosno kako da hormone vratite na optimalan nivo prirodnim putem.

Izbjegavajte “bijelu” hranu

Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su šećer, bijela riža, bijeli hljeb, alkohol i namirnice napravljene od bijelog brašna trebali biste svesti na minimum. Zapravo, najbolje bi bilo da ih u potpunosti izbacite iz ishrane. Naravno, ovo nije nimalo jednostavan zadatak, ali ukoliko budete izbacivali jedno po jedno, uspjećete u tome. Tražite zamjene. Primjera radi, umjesto “normalne” tjestenine konzumirajte integralnu, umjesto bijele uživajte u smeđoj riži itd.

Omega-3 masne kiseline

Jedan od najlakših načina da ponovo uspostavite hormonsku ravnotežu jeste da unosite više polinezasićenih omega-3 masnih kiselina. Najbolje je da to bude u obliku masnih vrsta ribe. Sjemenke lana i orasi sadrže alfa-linolensku kiselinu te ih organizam teže pretvara u upotrebljive omega-3 masne kiseline.

Klonite se komercijalnih ulja

Mnoga komercijalna ulja sadrže omega-6 masne kiseline koje mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. Bilo bi najbolje da izbjegavate ulje uljane repice, suncokretovo i sojino ulje, margarin i druge hemijski modifikovane masti. Birajte masti i ulja poput kokosovog i maslinovog (nemojte ga zagrijavati) te životinjskih masti (loj, svinjska mast).

Ograničite unos kofeina

Prekomjerna količina kofeina podiže nivo kortizola i usporava rad štitne žlijezde. To ne znači da ne trebate uopšte piti kafu, ali bi bilo mudro da je ograničite na minimum. Imajte na umu da je kofein sastojak i drugih napitaka (čaj, gazirana pića, energetski napici, alkohol).

Konzumirajte ulje kokosa i avokado

I druge zdrave izvore zasićenih masti. Ovo je najbolji način da se poveća nivo testosterona ili ženskih hormona. Holesterol je potreban za formiranje zdravih ćelijskih membrana i preteča je svih steroidnih hormona (progesterona, estrogena i sličnih). Bez adekvatne količine zasićenih masti nije moguće uspostaviti hormonsku ravnotežu.

Leptin

Leptin je hormon koji reguliše osjećaj gladi i metabolizam. Konzumiranjem previše šećera ili prerađene hrane može doći do nedostatka leptina u organizmu. Takođe, nedostatak sna može biti jedan od uzročnika. Nedostatak leptina utiče na povećanu želju za hranom i usporavanje metabolizma. Kako biste to spriječili, konzumirajte integralne namirnice, izbjegavajte šećer i spavajte bar sedam sati dnevno.

Vlakna

Unosite vlakna u organizam konzumiranjem svježeg voća i povrća. Vlakna se vezuju za stari estrogen, čisteći ga iz organizma, što dovodi do bolje hormonske ravnoteže. To je dobro i za žene i za muškarce koji imaju višak estrogena u organizmu.

Prepoznajte uzurpatore hormona u svom kupatilu

Kada je riječ o hemijskim uzurpatorima endokrinih hormona, o njima se zna veoma malo. Naime, postoji ih oko 870, a najčešći, za koje se dokazano zna da izazivaju neravnotežu hormona su: ftalati, parabeni i bisfenol A (BPA). Najčešće se nalaze u proizvodima za ličnu higijenu, kao što su gelovi za tuširanje, kupke, dezodoransi. Prilikom kupovanja istih, obavezno pročitajte listu sastojaka.

Upravljanje stresom

Čak iako sve drugo radite pravilno, ako ste pod stresom, visok nivo kortizola uzrokovaće neravnotežu i ostalih hormona. Upravo zbog toga je bitno da naučite kako da se na najbolji mogući način izborite sa stresom, tj. kako da ga svedete na minimum. To i nije tako lako, ali možete probati sa vježbama disanja ili meditacijom – istraživanja pokazuju da pomenuto daje veoma dobre rezultate kada je riječ o upravljanju stresom.

izvor: nezavisne.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
59.738
Kako povećati plodnost i šanse za trudnoću?


Menstrualni ciklus

Poznavanje menstrualnog ciklusa poboljšava vaše šanse da zatrudnite. Prva faza menstrualnog ciklusa počinje sa prvim danom menstrualnog krvarenja. Vaše telo oslobađa hormone koji stimulišu jajne ćelije da se razvijaju unutar folikula u vašim jajnicima. Između 2. i 14. dana, ti hormoni takođe pomažu da se zgusne sluzokoža materice kako bi oplođena jajna ćelija mogla da se implantira u zid materice.

Šta se dešava u toku ovulacije?

Prosečni menstrualni ciklus traje 28-32 dana. Iako tačan tajming ovulacije može da varira, u proseku se dešava između 11. i 21. dana vašeg ciklusa. Moždani hormon zvani luteinizirajući hormon (LH) se luči, što izaziva oslobađanje jajne ćelije koja je najviše sazrela. Istovremeno, cervikalna sluz se menja, postaje klizavija i dobija belu boju, kako bi pomogla da sperma stigne do jajne ćelije.

Sve je u tajmingu

Žene se rađaju sa oko 1-2 miliona jajnih ćelija, ali samo 300 do 400 se oslobađaju kroz ovulaciju. Obično se samo jedna jajna ćelija oslobađa svakog meseca. Jajna ćelija putuje niz jajovod ka materici, gde se sprema da bude oplođena. Jajna ćelija živi samo oko 12 do 24 sata nakon izlaska iz jajnika. Spermatozoidi mogu da žive oko 3 do 5 dana, pa ako znate kada ćete odprilike da ovulirate, znaćete i kada treba da imate seks. Ako do oplodnje ne dođe, jajna celija se rastvara nakon 24 sata.

Kako da znate koji su vam dani najplodniji?

Generalno, najveće šanse za trudnoću postoje kada se seksualni odnos dogodi 1-2 dana pre ovulacije. Ako imate redovan ciklus u trajanju od 28 dana, treba brojati unazad 14 dana od kada očekujete da ćete dobiti sledeću menstruaciju. Planirajte seks svaki drugi dan u tom periodu, recimo 12. i 14. dana. Imajte na umu da ako imate seks svaki dan, može se smanjiti broj spermatozoida u spermi muškarca.

Praćenje ovulacije merenjem temperature tela

Nakon što jajna ćelija izađe iz jajnika, luči se hormon progesteron kako bi se zgusnula sluzokoža materice i kako bi se oplođena jajna ćelija lakše zakačila za tu sluzokožu. Progesteron uzrokuje povišenu telesnu temperaturu. Merenjem temperature svako jutro pre nego što ustanete videćete kada vam je temperatura viša nego inače i tako ćete znati da ovulirate.
jajna-celija.jpg


Predviđanje ovulacije po hormononima
Lučenje LH hormona izaziva oslobođanje jajne ćelije iz jajnika. Proveravanje LH u urinu može da vam pomogne da odredite dan ovulacije. Ovo je najpouzdaniji metod, a možete kupiti opremu za merenje u apoteci.

Poslednja faza mesečnog ciklusa

Tokom druge polovine menstrualnog ciklusa, progesteron izaziva zgušnjavanje sluzokože materice u pripremi za implantaciju oplođene jajne ćelije. Ako jajna ćelija ne bude oplođena i do implantacije ne dođe, ono se raspada, pada nivo progesterona, a kasnije, oko 12 do 16 dana, jajna ćelija – zajedno sa krvlju i tkivom iz sluzokože materice – izlazi iz tela. Taj proces, koji obično traje od 3 do 7 dana, jeste menstruacija. Zatim ciklus počinje ponovo.

Načini da se podstakne ovulacija

Postoji sve više dokaza koji povezuju ekološke faktore i smanjenje plodnosti. Ukoliko želite da povećate svoje šanse za zatrudnjivanje, treba da jedete namirnice bogate folnom kiselinom, kupujete više organske hrane i zeleniša, izbegavate plastične materijale (uključujući i plastičnu foliju), održavate zdravu telesnu težinu kroz zdravu ishranu i vežbe, i izbegavate alkohol i kofein.

Težina utiče na plodnost

Ženama čiji je indeks telesne mase (ITM) iznad normalnog treba duplo više vremena da zatrudne nego ženama sa normalnim indeksom. Gubitak viška kilograma može da poboljša plodnost i poveća šanse za zatrudnjivanje. Gubitak težine od 5% do 10% može dramatično poboljšati ovulaciju i verovatnoću zatrudnjivanja. Gojaznost je takođe uzrok neplodnosti i niskog nivoa testosterona kod muškaraca. Biti značajno neuhranjen takođe može da poremeti lučenje hormona reproduktivnih organa i može da bude uzrok neplodnosti.

Starost utiče na vaše šanse da zatrudnite

Starost utiče na usposobnost i verovatnoću da žena zatrudni. Zdrava tridesetogodišnja žena ima 20 odsto šanse svaki mesec da ostane trudna, a zdrava četrdesetogodišnjakinja ima 5% šanse. Plodnost opada sa godinama, naročito posle trideset pete godine. Stručnjaci kažu da žena treba da se obrati lekaru ako ima manje od 35 godina i pokušava da zatrudni više od 12 meseci, ili ako ima preko 35 godina i pokušava zatrudni više od 6 mesci. Plodnost opada i kod starijih muškaraca. Studije pokazuju da se broj spermatozoida i pokretljivost smanjuju sa godinama. Međutim, za razliku od žena ne postoji maksimalna starost u kojoj čovek može da oplodi ženu, samo je potrebno više vremena, pod uslovom da je muškarac plodan.

Kako muškarac može da poveća plodnost
Muškarac treba da smanji stres, izbegava alkohol i cigarete, održava odgovarajuću težinu, i jede hranu bogatu cinkom (meso, žitarice, plodovi mora i jaja), selenom (meso, plodovi mora, pečurke, žitarice, brazilski orah) i vitaminom E. Testisi ne smeju da se zagreju previše jer će se smanjiti broj spermatozoida– izbegavajte duge tople kupke, ili saune.

Lečenje neplodnosti

Lekar prvo mora da utvrdi uzrok neplodnosti. Lečenje steriliteta može uključivati uzimanje lekova za stimulisanje ovulacije i in vitro oplodnju, koja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz jajnika, oplodnja jajne ćelije u spoljašnjoj sredini, a zatim implantiranje oplođene jajne ćelije u matericu.

Na kom principu radi test za trudnoću koji se kupuje u apoteci

Ovaj test u obliku trake umoči se u urin i pokazuje da li su u urinu prisutni hormoni trudnoće, tzv. HCG, koje telo proizvodi kada se oplođena jajna ćelija implantira u matericu. Ovaj test može vam reći da li ste trudni čak pet dana pre nego što biste trebali da dobijete sledeću menstruaciju. Ako uradite test pre toga, verovatno će vam dati lažan rezultat.
Prvih 5 znakova trudnoće

Izostala vam je menstruacija.
Često mokrite.
Lako se zamarate.
Osećate mučninu ujutro – ili celog dana.
Grudi su vam osetljive i nabrekle.

izvor: planetazdravlja.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
59.738
Kako da povećate kvalitet jajnih ćelija za 90 dana

U prošlosti se smatralo da je starost jedini faktor koji određuje zdravlje jajnika i jajnih ćelija. Na osnovu novih istraživanja, sada znamo da to nije istina.


Postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na zdravlje jajnika i jajnih ćelija uključujući ekološke faktore, hormone u ishrani i stres.

Drugi faktori koji određuju plodnost žene su:

Dobra cirkulacija

Zdrav menstrualni ciklus

Balansirani hormoni

i zdrave jajne ćelijeZašto je kvalitet jajne ćelije važan?

Kvalitet jajne ćelije je jedan od temelja plodnosti. Kvalitet jajnih ćelija može da utiče na to da li će doći do oplodnje i implantacije, kao i da li će se trudnoća izneti do kraja. U prošlosti se mislilo da smo rođeni sa svim jajnim ćelijama koje ćemo imati do kraja života i da se jajne ćelije ne regenerišu. Nedavna istraživanja su otkrila da žene zapravo proizvode jajne ćelije tokom reproduktivnih godina. Naučnici su pronašli matične ćelije u jajnicima koje proizvode nove jajne ćelije.

Međutim, starost opak ima uticaj na nove jajne ćelije. Razlog je starenje jajnika koji vremenom postaju neoptimalni za skladištenje jajnih ćelija. Ako zaštitite jajne ćelije koje trenutno imate, i ako podstičete zdravlje jajnika kroz ishranu, bilje, dodatke ishrani i povećate cirkulaciju u reproduktivnom sistemu, povećaćete šanse za trudnoću.

Ciklus jajne ćelije traje 90 dana

Mnogim ženama koje imaju problema da zatrudne njihovi lekari kažu da im jajne ćelije nisu zdrave, da imaju loš kvalitet, ili da su „stare“. Opcije koje ove žene dobijaju su korišćenje donatorskih jajnih ćelija, vantelesna oplodnja ili usvajanje. Ali, ono što većina žena ne zna jeste da postoje stvari koje možete da uradite da pomognete očuvanju zdravlja jajnika i jajnih ćelija, ali to mora da se radi najmanje 90 dana pre nego što bude imalo efekat. Dakle, ciklus jajne ćelije koja se priprema za ovulaciju je 90 dana.

Tokom ovog perioda od 90 dana pre ovulacije, jajna ćelija se menja i priprema za ovulaciju. U ovom periodu ona je podložna pozitivnim i negativnim uticajima sledećih faktora. To su:

Protok krvi

Pravilna oksigenacija

Hormonski balans

Uhranjenost

StresTo su faktori na koje treba da se fokusirate da biste povećali kvalitet svojih jajnih ćelija.

Protok krvi i pravilna oksigenacija

Dotok krvi bogate kiseonikom do jajnika je od suštinskog značaja za dobro zdravlje jajnih ćelija. Protok krvi može se smanjiti kao rezultat nedostatka vežbanja, dehidracije i guste krvi. Da biste povećali protok krvi do jajnika, sledite ove predloge:

Pijte najmanje 8 čaša vode svakog dana.

Dehidracija može izazvati da krv postane gusta i smanjiti cirkulaciju u organizmu. Pijte prečišćenu vodu koja se ne pakuje u plastiku.

Vežbajte

Vežbanje povećava protok krvi u telu, donosi svežu krv u sve ćelije i pomaže da se krv snabde kiseonikom.

Idite na abdominalnu masažu ili masažu za plodnost

Jedna od najboljih terapija za povećanje protoka krvi za reproduktivni sistem je masaža materice i jajnika. Masaža pomaže da krv obogaćena kiseonikom dođe do jajnika i uklanja se stara ustajala krv. Takođe možete naučiti kako da na sebi primenite masažu plodnosti u udobnosti sopstvenog doma. Najbolje je početi dan nakon prestanka menstruacije i nastaviti tokom celog meseca, Vežbajte najmanje 4 puta nedeljno. Ako trenutno pokušavate da zatrudnite, izvršite tehnike masaže, od dana nakon završetka menstruacije do ovulacije.


Hormonski balans

Hormonska ravnoteža je od suštinske važnosti za zdravlje jajnih ćelija. Zbog ekoloških faktora, stresa i modernog načina ishrane može doći do hormonskog disbalansa. Ako ne postoji hormonska ravnoteža, jajne ćelije ne reaguju, ciklus plodnosti se remeti i ne dolazi do ovulacije. Evo nekoliko načina da pomognete ravnotežu svojih hormona i negujete endokrini sistem.

Očistite organizam od viška hormona

Koristite superhranu za plodnost, na primer maku

Smanjite izloženost ksenohormona

Ako je vaš nivo FSH visok, biljka Vitex može da pomogne uspostavljanju normalnog nivoa hormona

Ishrana

Hrana koja povećava kvalitet jajnih ćelija:

Matični mleč

Maka

FertiliGreens

Brokoli

Bobice

Tamno lisnato povrće

Iverak

Losos

Semenke bundeve

Susam

Kurkuma

Đumbir

Stvari koje mogu da ugroze kvalitet jajnih ćelija:

Cigarete

Kofein

Alkohol

Šećer

Neorgansko meso i mleko

Veštački sokovi

Ishrana sa malo masti

Prerađena hrana

Transmasti

genetski modifikovana hranaSuplementi

Multivitamini

Glavni ključ za podršku zdravlja jajnih ćelija i pripreme sluzokože materice jesu prenatalni multivitamini. Sintetički multivitamini neće imati isti efekat kao multivitamini napravljeni od celih namirnica.

Antioksidansi

Antioksidansi pomažu da se zaštite jajne ćelije i spermatozoidi od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu da oštete zdravlje jajnih ćelija i DNK ćelija, a to bi moglo imati uticaja na sposobnost da zatrudnite, održite zdravu trudnoću i takođe utiče na šanse za moguće urođene defekte. Jajne ćelije spadaju u ćelije koje najduže žive u vašem telu, kako godine prolaze one postaju svakodnevno izložene i podložne slobodnim radikalima.

L-arginin

L-arginin je aminokiselina koja dokazano povećava odgovor jajnika, kvalitet endometrijuma i šanse za trudnoću kod IVF pacijenata koji su uzimali velike doze L-arginina.

Superhrana za plodnost

Maka

Maka doprinosi ravnoteži hormona. Jako je hranljiva i balansira endokrini sistem.

Matični mleč

Matični mleč pomaže da se poveća kvalitet i količina jajnih ćelija. Matični mleč treba da se uzima najmanje tri meseca pre začeća ili IVF procedure.

FertiliGreens

FertiliGreens je hranljivi zeleni prah. On sadrži antioksidante, minerale i proteine koji pomažu da se alkalizuje telo i neguju jajne ćelije. Uzmite dnevno dve kašičice ovog praha.

Stres

Stres ima negativan uticaj na plodnost. Žene koje su stalno pod stresom proizvode prolaktin i druge hormone, koji mogu ometati ili čak blokirati redovne ovulacije.

Negativan uticaj imaju traumatični događaji, ali i oni manje kataklizmički, kao što su dugotrajni sukobi na poslu.

Stres možete smanjiti tako što ćete;

Ići u šetnju

Uživati u kupkama

Čitati dobru knjigu

Ići na profesionalnu masažu

Pijte neke opuštajuće biljne čajeve, kao što su kamilica ili nana

Vežbajte meditaciju

Idite na psihoterapijuU jednoj studiji u kojoj su učestvovale žene koje nisu ovulirale, jedna grupa je išla na kognitivno-bihejvioralnu terapiju, a druga grupa ne. 80% žena koje su primile kognitivno-bihejvioralnu terapiju počele su ponovo da ovuliraju, naspram samo 25% žena u drugoj grupi.izvor: planetazdravlja.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
OVI Osjećaji Su Dubinski Uzroci Ženskih Bolesti

jeste-li-znali-da-osjecaji-zaista-truju-vase-tijelo-book-evangelizacija-990x658-750x430143e42fafb285cab.jpg

Uzrokom mnogih ginekoloških problema mogu biti jaki osjećaji

Mastopatija
Često se pojavljuje kod žena, koje se previše brinu za svoju odraslu djecu.

Što učiniti?

Prestati igrati ulogu “majke – dojilje.” Skinite, konačno, “s dojke” svoje odrasle bebe i počnite se baviti sobom. Zdravlje mliječnih žlijezda ovisi o vašoj osobnoj razini sreće. Dakle, stavite na prvo mjesto svoje želje. Nemojte ništa ostavljati za sutra. Najvažniji dan u vašem životu je danas.

Endometrioza
Ova se bolest razvija kod žena koje se ne mogu radovati, koje su sklone paničarenju.

Osjećaj beznađa u životu, pa time izazvana ravnodušnost prema sebi i svom zdravlju izazivaju endometriozu.

Što učiniti?

Živjeti s osjećajem da su sve patnje ostale u prošlosti. Svaki dan započnite s mislima o sreći koju imate već sada.

Miom maternice
Ta bolest je rezultat osjećaja povrijeđenosti od svojih najmilijih, sklonosti prema lošem raspoloženju i depresiji. Takvo stanje psihički inhibira metabolizam i dovodi do promjene hormonalne razine.

Što učiniti?

Oprostite svima koji su vas uvrijedili. Prestanite tražiti nedostatke u drugima. Potražite u njima dostojanstvo. Iskreno recite sebi: “Nitko mi nije obećao raj na zemlji.” Ne prigovarajte prijateljima i ljudima oko vas. Od depresije spašava bilo koja aktivnost koja vam pruža užitak, makar i priprema nekog novog recepta.

Cista jajnika
Nastaje od prekomjernih strahova. Najčešći od njih – “mene ne vole”. Ljubomora, strah od samoće također je uzrok ove bolesti.

Što učiniti?

Shvatite da je većina strahova ostala još od djetinjstva, a vi samo trebate odrasti. Postanite nužni prije svega sami sebi. Jer ako živite, znači da vas Bog voli. Što možete učiniti dobro kao odgovor na njegovu ljubav? Osnažite svoju vjeru u sebe.

Cervikalna erozija
U pravilu, nastaje kao rezultat ogorčenosti prema bliskim vam muškarcima: mužu, ocu ili bratu. Previsoka očekivanja i zahtjevi, “on mora”, “on je dužan”, nesposobnost pomiriti se s problemima koji su se pojavili “krivnjom” muškarca.

Što učiniti?

Spustite razinu svojih očekivanja i prestanite nakupljati negodovanje. Uglavnom, nitko nikome ne duguje ništa. Ako to prihvatite, život će se promijeniti na bolje. Također, potražite uzroke svađe i neslaganja u sebi. Jer žena je ta osoba, koja 80% određuje sudbinu muškarca: njegovo zdravlje i životni vijek. I samo 20%, on radi to sam zahvaljujući svom obrazovanju, fizičkim osobinama i nasljeđem.

Kandidoza
Ona nastaje zbog stalne želje za kontroliranjem situacije i ljudi, zbog sigurnosti da ćete samo vi (s vašim iskustvom) moći riješiti situaciju.

Što učiniti?

Dopustite bliskim ljudima živjeti po njihovim pravilima. Naučite se poštivati postupke drugih. Pokušavajući spriječiti svoje najdraže od mogućih grešaka, vi im stojite na putu i smetate im. Budite strpljivi.

Teški simptomi menopauze
Ovo se javlja kod žena koje su nezadovoljne svojim životom, koje imaju kompleks manje vrijednosti, s godinama akumuliran umor i naviku zanemarivanja vlastitih interesa.

Što učiniti?

Prihvatite svoju dob kao vrijeme mudrosti. Naučite se uživati u svakom trenutku života. Nađite bliske po godinama prijatelje i prijateljice, vršite dobra djela, i obavezno se družite s mladima. Dobro je, ako imate unuke, oni imaju svoj ritam života, ali vi ste njima potrebni, a i vi imate potrebu za njihovom energijom. Postavite ispred sebe nove ciljeve, pronađite novi smisao života. Nemojte trošiti svoje vrijeme, počnite kreirati. Uzdižite se duhovno, meditirajte, čitajte, molite se, bavite se jogom, planinarenjem, izmišljajte nove zdrave recepte, pišite poeziju. Pripremajte se za fenomenalnu dugovječnost.

(Atma)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Čudo kineske medicine: “Žene, masirajte ovu točku svaki dan”

a-miracle-of-the-chinese-medicine-massage-this-point-every-day-and-see-what-happens-600x3203301be0975fe8f20.jpg


San Yin Jiao točka predstavlja važno polje u kineskoj alternativnoj medicini, točnije u akupunkturi. Ona se nalazi na unutarnjem dijelu nogu između koljena i gležnja.

Žene su općenito sklonije stresu, kroničnom umoru i neispavanosti, tako da je masaža ove točke posebno korisna za njih. Pogoduje zdravlju i ljepšem izgledu.

Prednosti masaže:

1. Elastičnost kože

Ova masaža potiče slezenu koja može poboljšati elastičnost i zdravlje kože.

2. Hormonalni balans

Masaža San Yin Jiao točke riješiti će hormonalne probleme i pomoći da povratite senzualnost.

3. Stabiliziranje gastrointestinalnog trakta

Ovim načinom možete se riješiti nadutosti i probavnih problema.

4. Aktivacija jajnika i maternice

Ova metoda potiče funkciju jajnika i maternice, tako da je osobito korisna za žene koje pokušavaju zatrudnjeti.

5. Regulacija menstruacijskog ciklusa

Masiranje San Yin točke može ustaliti mjesečnicu kod žena i olakšati menstrualne bolove.

San Yin Jiao masaža – postupak:
Prije svega, morate pronaći tu točku. Točan položaj točke je neophodan kako bi znali odakle biste trebali početi s masažom. Stavite 4 prsta iznad gležnja, na unutarnjem dijelu nogu. Točka bi trebala biti tamo gdje vam se nalazi kažiprst.

Nakon lociranja točke jako pritisnite područje i započnite masažu. Možete masirati obje noge u isto vrijeme. Trebali bi masirati ovu točku 10 minuta u bilo koje doba dana, iako se preporuča da to radite navečer. Redovito ponavljajte masažu kako bi postigli najbolje rezultate. A vjerujte, oni će vas ugodno iznenaditi!

(healthyfoodhouse/Atma.hr)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Mineral bor povećava nivo estrogena u krvi

Duže vreme se zna da je mineral bor neophodan za rast, a naučnici su otkrili i da je neophodan za izgradnju i održavanje kostiju u zdravom stanju, funkcionisanje ćelijskih membrana...

zp-povecava-shutterstock_620x0b32975bc48106ed8.jpg


MINERAL bor je izuzetno važan za zdravlje organizma. Duže vreme se zna da je neophodan za rast, a naučnici su otkrili i da je neophodan za izgradnju i održavanje kostiju u zdravom stanju, funkcionisanje ćelijskih membrana, ali i kao dopunski faktor u pojedinim fermentskim reakcijama u organizmu. Takođe, vidno povećava nivo estrogena u krvi, kao i sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu, što je naročito važno za žene u postmenopauzi.

Da bismo se snabdeli dovoljnim količinama bora, neophodno je konzumiranje voća kao što su jabuke, kruške, grožđe i grožđice, urme, breskve. Posebno je važno koštunjavo voće - badem, lešnik i kikiriki, ali i povrće, kao što su mahunarke, a naročito soja. U jelovnik treba uvrstiti i med, vino, pivo.

Da bi bor bio delotvoran, neophodno je da se unese svega tri mg. Za to su, primera radi, dovoljne dve jabuke i 100 g neslanog kikirikija. Ova količina smanjuje gubitak kalcijuma za čak 40 odsto.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Vežbama ublažite menstrualne bolove

U akutnim stanjima mogu da pomognu odgovarajući analgetici, a kada slobodno vreme to dozvoljava, od pomoći su i određene vežbe

p-vez-207070264-huge-licensed_620x006728a9cba5af05e.jpg


BOLOVE tokom menstruacije ima mnogo žena. Pritisak u donjem delu stomaka, bolovi u leđima, grudima i grčevi su najčešći simptomi, a neretko se javljaju i tegobe, poput glavobolje i malaksalosti.

U akutnim stanjima mogu da pomognu odgovarajući analgetici, a kada slobodno vreme to dozvoljava, od pomoći su i određene vežbe. One regulišu prokrvljenost karlice i opuštaju mišiće. Osim toga, tokom menstruacije poželjnije je što više kretanja, jer se tako mnogo bolje prevazilazi neprijatno stanje nego ležanjem i mirovanjem.

Četvoronožni položaj
Oslonite se na šake i kolena. Glavu spustite, a leđa izvijte poput mačke. Pri tome, mirno udišite i izdišite i zadržite ovaj položaj oko dva minuta.

Istezanje leđa
Sedite i ispružite noge. Savijte desnu nogu, a stopalo stavite na unutrašnju stranu leve butine. Udahnite i podignite ruke iznad glave. Izdahnite i savijte se prema napred iznad leve noge. Zadržite položaj pola minuta, zatim udahnite i vratite se u početni položaj. Ponovite isto savijanjem leve noge.

Ljuljanje
Lezite na pod na leđa. Noge savijte, privucite na grudi i obgrlite ih rukama. Nekoliko puta se lagano zaljuljajte nalevo i nadesno. Na ovaj način se blago masira područje oko kičme.

Spojena stopala
Sedite na ravnu podlogu. Ispod glave i ramena podmetnite veći jastuk. Savijte noge tako da su stopala spojena. Polako dišite i odmarajte se nekoliko minuta.

Noge u vazduhu
Lezite na leđa i podignite noge. Pod donji deo leđa podmetnite jastuče. Ruke i ramena su opuštena. Podignite noge, raširite i držite u vazduhu. Dišite mirno i ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Vitamini i minerali koji su neophodni ženama nakon 40. godine

Kada jedemo, organizam uzima proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine kako bi poboljšao ćelijsku deobu, sprovodio nervne signale, poboljšao gustinu kostiju itd.

15530098575c87a9d29805f243406470_w640071f73b0e14dbd5d.jpg


Bez odgovarajućih količina ovih elemenata, telo gubi sposobnost da pravilno funkcioniše. Danas je nedostatak vitamina i minerala uobičajen problem zbog lošeg izbora hrane, strogih dijeta i brojnih zdravstvenih stanja.

Kada starimo, apsorpcija i sinteza mikroelemenata je narušena, što povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Zapravo naša tela ne mogu da proizvedu većinu mikroelemenata, tako da moramo da ispunimo dnevne potrebe za njima, jedemo zdravu hranu ili uzimamo posebne dodatke.

Stručnjaci kažu da se zahtevi žena za hranjivim materijama mnogo menjaju s godinama. Hormonske fluktuacije igraju veliku ulogu u ovim procesima. Ove promene obično postaju očigledne posle 40. godine, kada naše telo počinje da se priprema za menopauzu.

Dobra vest je da je potpuno moguće sprečiti nedostatke ovih materija i ostati zdrav uz pravilan izbor hrane obezbedite sebi ove neophodne vitamine i minerale:

1. Kalcijum

99 odsto celokupnog kalcijuma iz našeg tela gradi kosti, obezbeđujući njihovu gustinu i snagu. Kada nivoi reproduktivnog hormona estrogena padnu u srednjim godinama, apsorpcija kalcijuma se smanjuje. Drugi problem je što žene često ne uzimaju dovoljno proizvoda bogatih kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće i sardine.

2. Vitamin D

Ovaj vitamin je potreban zato što pomaže vašem telu da uzme kalcijum iz hrane i da ga koristi. Takođe je uključen u zaštitne imunološke procese. Ovaj element je zapravo jedini vitamin koji telo može samo da generiše i to kada ste izloženi sunčevoj svetlosti. Možete da ga dobijete i ako jedete losos, pastrmku i druge masne ribe. Ulje jetre bakalara je jedini savršeni izvor vitamina D.

3. Magnezijum

Nedostatak ovog elektrolita je čest problem kod starijih žena. Može biti odgovoran za konstipaciju, grčeve u mišićima, glavobolje i disfunkcije digestivnog trakta. Budite sigurni da vaša ishrana sadrži dovoljno hrane pune magnezijuma kao što su pasulj, orašasti plodovi i lisnato povrće.

4. Vitamin E

To je vitamin rastvorljiv u mastima, koji štiti vaše ćelije od oksidativnog oštećenja i usporava procese starenja. Kako uzeti dovoljno? Dodajte lešnik, suncokretovo seme, kikiriki i kukuruzno ulje u svoj obrok.

5. Gvožđe

Žene često gube gvožđe kroz oblina menstrualna krvarenja, što može da se dogodi zbog brojnih razloga. Drugi problem je to što kada starimo, naš želudac teži da proizvodi manje kiseline koja umanjuje apsorpciju gvožđa. Najbolji izvori ovog elementa su proizvodi životinjskog porekla kao što su crveno meso, jaja, živina. Ali gvožđe možete da nađete zelenom lisnatom povrću i pasulju.

6. Vitamin B12

Da li ste znali da je vitamin B12 neophodan element za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca? Bez njega, vaše telo može da počne da proizvodi abnormalna, krhka krvna zrnca ili da prestane da ih stvara. Da biste izbegli ovaj problem, jedite dovoljno sira, ribe, mesa i jaja.

7. Vitamin K

Neophodno je da dodate karfiol, govedinu, brokoli i soju u svoj meni kako biste zadovoljili dnevnu potrebu za vitaminom K. Ovaj esencijalni element osigurava normalno zgrušavanje krvi, održava zdravlje srca i poboljšava gustinu kostiju.

(SuperženaB92)
 
Top