Šta je novo?

Žensko zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
6 „čudnih“ stvari o vašoj vagini koje su sasvim normalne

Niste sigurni da li lepo miriše? Da li da se potpuno izdepilirate ili ne? Da li je kod vas sve normalno? Ovih šest stvari morate da znate o svojoj vagini

w8QSDZW.jpg


1. NERAVNA JE
Jeste li lepo pogledali? Možda zvuči čudno, ali najbolji uvid u svoju vaginu imaćete ako uzmete ogledalce i lepo je osmotrite. Većinom ćete videti spoljašnji deo, vulvu, koji može biti različitih boja, veličina i oblika. Jedna usna je možda duža ili malo naborana, ali ne brinite. Sve je to normalno i individualno, pa nema razloga za preterano razmišljanje ako se vaša donekle razlikuje od onoga što ste viđali.

2. IMATE PREVIŠE (ILI PREMALO) STIDNIH DLAČICA
Ove varijacije su sasvim normalne, a šta vi želite da učinite sa svojim intimnim delom, vaša stvar. Ako želite potpuno da se izdepilirate, samo napred. Ako ste za drugu krajnost, i to jer u redu. I ne morate previše da se osvrćete na želje i komenatre muškaraca. To je ipak vaša zona.

3. ZNOJI SE
Verovali ili ne, na vašim preponama nalazi se tona znojnih žlezda, pa u tom predelu možete da se znojite i kada ne vežbate. Nosite 100 odsto pamučni veš umesto svilenog ili najlonskog. To će održavati optimalnu suvoću.

4. OSEĆA SE
Vagina ima svoj prirodni miris koji ima notu mošusa ili čak metala kada imate menstruaciju. I oba slučaja su normalana. Tek sumnjivi mirisi ukazuju na infekciju. U svakom slučaju, proverite stanje sa svojim lekarom. Ne pokušavajte da rešite problem mirišljavim sapunima ili prekomernim pranjem jer tako sebi možete da naškodite. Mirisni sapuni i gelovi mogu da izazovu ozbiljnu infekciju. Potrebno je da spoljašnjost isperete toplom vodom, bez sapuna.

5. IMATE SEKRET
Normalno je da imate beličast ili žućkast sekret. I ne treba da vas brine jer se na taj način vaša vagina čisti. Ali, kada izlučen sadržaj postane sivkast, zelenkast ili pak zrnast, obratite se lekaru.

6. IMA KVRŽICE
To su najčešće bubuljice ili urasle dlačice. Ali važno je da ih pratite, posebno ako potraju ili ako ste neposredno pre njihovog pojavljivanja imali seks.

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Kada bi vagina mogla da govori, PREKLINJALA bi vas da jedete ove stvari!

Ispravan izbor namirnica i pića može vam mnogo pomoći da sprečite infekcije, održite zdravu floru vagine, ali i da začinite stvari u krevetu!

3009kt1.jpg


URNARNE INFEKCIJE

Kada se borite sa infekcijom urinarnog trakta, sigurno vam na pamet pada prvo čaj i sok od brusnice, i to je sasvim u redu. Brusnica zaista pomaže u tim slučajevima, ali ako kupujete sokove, oni su prepuni šećera pa onda dok lečite jednu stvar, štetite drugim organima. Zato možete da se prebacite na zeleni čaj koji radi istu stvar, samo bez šećera.

GRČEVI

Ako u vreme menstruacije patite od nesnosnih grčeva, obavezno u ishranu uvrstite više ribe. Omega-3 masne kiseline u ribama poput lososa i tune mnogo pomažu u upalnim procesima i oslobodiće vas grčeva.

BEZ GLJIVIČNIH INFEKCIJA

Zdrava vagina ima mnogo laktobacila, tipa dobre bakterija koja momaže da održite dobar nivo pH vrednosti. Ali, u njoj ima i gljivica poput kandide. U normalnim okolnostima se laktobacili lako izbore sa njima, ali kada ih ima malo, gljivice odnose pobedu. Zato se bacite na hranu bogatu probioticima poput običnog grčkog jogurta, kiselog kupusa i sličnih stvari.

ZA ZABAVU U KREVETU

"Jabuka na dan, i doktor vam nije potreban", kaže izreka, ali jabuka je dobra i u ovom slučaju. Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje često jedu jabuke nemaju problem sa suvoćom vagine i imaju veću seksualnu želju.

Moguće je da je to zbog florizina koji se nalazi u ovom voću - jedinjenja koji oponaša ženski seksualni hormon estradiol. Uz to, jabuke sadrže dosta polifenola koji pomaže većem dotoku krvi u vaginalno tkivo, što pomaže u dostizanju orgazma.

(Womenshealthmag.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Boja menstrualne krvi pokazuje vaše zdravstveno stanje: Ako je OVE BOJE, javite se lekaru

Svaka žena zna da menstruacija otkriva mnogo toga o njenom celokupnom zdravlju. Ali retko koja dama zna da je i boja menstrualne krvi važna.

17851e.jpg


Menstrualna krv, kako kaže američko udruženje ginekologa, ukazuje na promene u hormonskoj ravnoteži, pa tako izdvajaju nekoliko varijanti:

ROZIKASTA BOJA
Ako je boja krvi svetlo roze, verovatno imate nizak nivo estrogena. To može da bude prouzrokovano intenzivnim vežbanjem, a ako je nivo ovog hormona drastično smanjen, može doći i do potpunog nestanka menstruacije. Uz to, ovako svetla boja krvi može da ukazuje i na policistične jajnike ili preuranjenu menopauzu.

VODENKASTA
Ako je krv svetla i vodenasta, verovatno patite od anemije. To, naravno, važi samo ukoliko vam je menstruacija stalno takva. Zato pratite promene i ako primetite da je krv dugo tako vodenasta, obratite se lekaru.

TAMNO SMEĐA
Ovo je sasvim normalna boja za menstrualnu krv, mada naučnici još uvek ne mogu da objasne zašto se dešava da tako potamni. U svakom slučaju je reč o starijoj krvi koja je oksidirala i kojoj je duže trebalo da izađe iz tela.

SA KOMADIĆIMA TKIVA
Gusta krv sa komadićima može da ukazuje na nizak nivo progesterona i visok nivo estrogena. Naravno manji komadići su sasvim normalni, ali ako vam se stalno pojavljaju oni veliki, veći od kovanice, reč je verovatno o disbalansu hormona. Izbacite iz ishrane soju, mlečne proizvode i šećer i pratite promene, pa, ukoliko je situacija i dalje ista, konsultujte lekara.

(Womenshealthmag.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
9 stvari koje Vam poručuju Vaše grudi

1f8ea5.jpg


Izgleda da su grudi mnogo "pričljivije" nego što to mislimo. Naravno da znate kada Vas zabole, ali taj osećaj, uz nekoliko drugih zapravo može značiti i nekoliko iznenađujućih stvari koje se dešavaju u Vašem telu.
Zato odvojte malo vremena i pročitajte šta Vam u određenim situacijama poručuju. Na kraju krajeva, sve što pokušavaju jeste da Vam pomognu...

Uskoro će početi ciklus

Ovo je skoro svima poznato, ali za svaki slučaj – Vaše grudi obično oteknu i postanu bolnije u danima koji predstoje menstruaciji.
Ovo se može nastaviti i u nekoliko narednih dana i kada ciklus počne.
Nema razloga za brigu – normalno je te na ovo gledajte kao na suptilan znak da će uskoro početi novi mesečni ciklus.

Trudni ste

U gore pomenutom scenariju Vam govore da niste trudni, ali isti ovi simptomi, ako potraju duže nego uobičajeno (i ako su nešto izraženiji, uopšteno govoreći) Vam daju na znanje da ste trudni.
Nije u pitanju egzaktna nauka, ali ukoliko simptomi perzistiraju, možda bi trebalo da potražite i stručno mišljenje.

Potreban Vam je novi grudnjak

Iako nije u pitanju medicinsko stanje, život će Vam biti lakši. Ukoliko stvari počnu da smetaju i jave se bolovi, moguće je da Vam je potrebno i ažuriranje garderobe.
Bolovi u leđima, vratu i pojasu ramena takođe dolaze kao posledica loše podrške, stoga nemojte misliti o ovome kao o modnom potezu.
Ovo Vam stvarno može poboljšati kvalitet života i komfora.

Dobijate na težini ili… mršavite

Kada Vam telesna masa oscilira, prva stvar gde ćete to možda primetiti jesu grudi.
Dakle, znake mršavljenja prvo potražite na njima. To će Vam možda biti sasvim nova motivacija i tačno ono ohrabrenje koje je potrebno da nastavite sa mršavljenjem!

Jedete previše soli

Ukoliko imate natečene grudi, moguće je da se radi o prevelikoj količini soli u Vašoj ishrani koja uzrokuje zadržavanje vode.
Nije u pitanju problem sa pritiskom, ali tokom vremena ovakva konzumacija soli može voditi i nizu kardiovaskularnih problema.
Odreknite je se i rezultate ćete skoro odmah videti.

Pijete previše kafe

Istraživanje je pokazalo da 61 procenat žena koje smanje unos kofeina takođe ima i manje izražene bolove u predelu grudi nego pre ili ih uopšte nema.
Kafa povećava protok krvi što vodi ka osetljivosti i oticanju grudi.
Ako se odlučite za kafu bez kofeina, možda uspete da se rešite ove tegobe.

Prenaporno vežbate u teretani

Prekomerno vežbanje i nedovoljno tuširanje između poseta teretani vode ka iritaciji, trenju i kožnim promenama duž celog tela, ali naročito na grudima.
Dobar sportski grudnjak će Vam pomoći, ali njega nije uvek tako lako naći.
Takođe, aktivnosti sa manjim opterećenjem su se pokazale kao bolji izbor u vezi sa ovim problemom.

Manjka Vam gvožđa

Bolove u grudima može uzrokovati i manjak gvožđa i ako se o tome radi, u većini slučajeva se ovo lako rešava tako što se uz redovnu ishranu uzima dodatna količina joda ili neki suplement gvožđa.
Ovo je možda teško samodijagnostikovati, te bi bilo dobro posetiti lekara sa obzirom da može imati posledice i po celo telo.

(Top Shop)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
SPASONOSNO ulje za žene: Otklanja bolove i pomaže kod cističnih, bolnih i otečenih dojki! (RECEPT)

192921.jpg


Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi mogu se koristiti za lečenje.

Njegovo mlado lišće, odlična je proljetna detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.

Korijenu maslačka pripisuje se najveće ljekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma, ispijanje čaja od korijena može donijeti izlječenje od hepatitisa B već za 6 tjedana.

Danas vam obraćamo pažnju na njegove cvjetove, koji:

– Sadrže antioksidanse.
– Liječe bolove.
– Liječe grčeve u želucu.
– Smanjuju depresiju.
– Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid.
– Sadrže vitamin A i B12.

U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. No na primjer u korejskoj narodnoj medicini cvjetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je iznimno hvaljeno protiv boli od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako je kod nas je slabo prakticirana njegova izrada, ulje maslačka uvijek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovita upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja. Kada se redovito aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena diljem svijeta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tekućinom koje tijekom menstrualnog ckusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvjetova maslačka kombinira s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima.

Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.

Recept za ulje maslačka (macerat)

S obzirom da je sada sezona maslačka sada je idealno vrijeme za pripremu ovog iznimno ljekovitog ulja.

Trebat će vam:

  • Cvjetovi maslačka
  • Kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa)
Ispunite pola do dvije trećine male staklenke s cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promiješajte smjesu da izađu mjehurići zraka. Stavite gazu na vrh staklenke i pričvrstite je gumicom ili vezicom. Ostavite staklenku na sunčanom toplom mjestu dva tjedna ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procijedite ulje u steriliziranu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka

Ako vam je predugo čekati 2 tjedna, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine staklenke s cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Ulijte cvjetove i ulje u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta. Ulje ne smije biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuhaju. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Ulijte smjesu natrag u staklenku i ostavite je jedan dan na suncu i zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Kako koristiti ulje maslačka?

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno.

(Izvor: Atma.hr | Autorka: Ivana Dragica)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Ovo su simptomi DEPRESIVNE VAGINE: Mnogo žena pati od nje, a retko koja zna o čemu se ZAPRAVO RADI

Da li je i vaša vagina depresivna? Proverite ovde!

14762b.jpg


Seksualno prenosive bolesti, infekcije, pa čak i porođaj, sve te stvari vezane za intimno zdravlje brinu žene, ali retko koja uopšte zna da i postoji pojam "depresivna vagina" a kamoli šta on zaista znači.

Sigurno se sećate scene iz kultne serije "Seks i grad" kada Šarlot saznaje da pati od ovog stanja, a ispostavilo se da još mnogo žena brine ovaj problem koji je stvaran i vrlo bolan.

Medicinski termin je vulvodinija, i od njega pate žene u svom dobima.

Simptomi su osećaj peckanja iako nema znakova infekcije. Čak i najmanji dodir, bilo prilikom seksa ili samo prilikom postavljan ja tampona, izaziva neverovatan bol, zbog čega je seks sa vulvodinijom praktično nemoguć.

- Ono što pomaže kod ovog stanja su antidepresivi, zato je i stanje dobilo naziv depresivna vagina - objašnjava dr Vanesa Makej sa Rojal koledža za ginekologe.

- Vulvodinija je neobjašnjiv bol u vulvi, koži koja okružuje ulaz u vaginu. Tačan razlog je nepoznat, ali se veruje da je problem u nervima koji se nalaze u samoj vulvi. Najčešći simptomi su peckanje i bol na dodir. Bol je stalan, samo je nekad jačeg a nekad slabijeg intenziteta, a pogoršava se kada sedite. Ograničen je na jedan deo vulve, ali nekada se širi ka zadnjici ili unutrašnjem delu butina - objašnjava dr Makej i kaže da periodi bola dolaze i odlaze neočekivano i da traju od nekoliko nedelja pa i do nekoliko meseci.

KAKO OLAKŠATI SEBI OVO STANJE?

- Obavezno nosite samo veš koji je sav od pamuka i izbegavajte uske stvari. Takođe, izbegavajte sve proizvode za intimnu higijenu poput vlažnih maramica, kupki za intimno područje, ali izbegavajte i kupanje u kadi. Ipak, ne izbegavajte seks iako je bolan, jer tako samo pogoršavate stanje. Isprobajte nekoliko poza i vidite u kojoj se osećate najlagodnije. Antidepresivi su ovde najbolja opcija, ali u svakom slučaju treba se konsultovati sa ginekologom - zaključuje na kraju dr Makej.

(thescottishsun.co.uk)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Podivljali hormoni, bolesti, stalno znojenje! ŽENA (55) OTKRIVA KAKO STVARNO IZGLEDA KLIMAKS

1bb3bc699d78780f4.jpg


“Bila sam slomljena, naslušala sam se o tome da ću uskoro izgledati kao da imam deset godina više, i kako je to težak period u životu žene, podloga za mnoge bolesti, gotovo da nema lijeka”, priča Violeta.

“Kada sam napunila 48 godina, osjetila sam da mi je menopauze ne samo bliža, nego da već “kuca na vrata”. To otkriće je došlo sasvim iznenada: posao koji volim išao je sve bolje, sin je napokon završio studije, ali nije žurio da zasnuje porodicu, pa mi još uvijek nije prijetila uloga bake… Sljedećih nekoliko godina planirala sam da proživim uživajući u već postignutom”, počinje svoju priču Violeta Stanković.
I eto počelo je da se dešava – noću nisam spavala. Budila bih se oko pola dva i prevrtala se do pet. Naravno kada se ne naspavate onda niste efikasni ni na poslu. Nerviralo me je to što mi ništa ne polazi za rukom, ljutila sam se na kolege koji kao da su se dogovorili da mi zagorčaju život. Smetalo mi je to što sam se neprestalno znojila.
Deševalo se da ne prođe ni dva sata od kako sam se istuširala, dobro istrljala peškirom i upotrebila dezodorans – i opet sam bila sva u znoju. Više od svega me plašilo to što su moje do tada redovne menstruacije počele da kasne dvije do tri sedmice.
Otišla sam kod ginekologa i moja dijagnoza je bila klimaks ili menopauza. Bila sam slomljena, naslušala sam se o tome da ću uskoro izgledati kao da imam deset godina više, i kako je to težak period u životu žene, podloga za mnoge bolesti, gotovo da nema lijeka i onda sam riješila da potražim odgovore na neka pitanja.
Evo i kako se Violeta izborila sa ovim stanjem:

Šta je menopauza?

To je prirodan proces u organizmu žene kao što su spolno sazrijevanje, trudnoća ili porođaj. Međutim, kod nekih od nas tok menopauze može da odstupi od norme i tada se više ili manje podnošljive “tegobe”.
Svaka žena treba unaprijed da zna kakva je sve iznenađenja mogu sačekati u doba menopauze, a ovo je potpun spisak mogućih neprijatnosti: poremećaj menstrualnog ciklusa, navale toplote, znojenje, nesanica, glavobolja, nedostatak vazduha, vrtoglavica, poneak u vidu iznenadnih napada pratećih šumom u ušima, lupanje srca, bol u predelu srca, promena arterijskog pritiska, porobadanje u udovimaili prodrhtavanje udova, osjećaj puzanja „mrava“ po koži, bolovi u mišićima i zglobovima, sijevanje u krstima, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, umora, napetost, nemir, stalna potištenost, zaboravnost, rasijanost, suhoća očiju, suhoća i svrab u vagini, učestali nagon za mokrenjem, smanjenje polnog nagona, povećanje tjelesne težine, pojava bora…
O čemu govore simptomi?

Jedan od najtipičnijih i opštepoznatih simptoma menopauze su takozvane navela toplote. To osjećanje možemo opisati ovako: zamislite da su vas stavili u dobro zagrijanu rernu. Ako do napada vrućine dođe noću, poslije nje se ne moće brzo zaspati: ili se uzglavlje okreće kao živo, ili se rasplačeš, ili ti postane strašno hladno… A još gore je kada navala toplote doše danju: izdajnički pečati po licu, vratu i grudima kazuju ljudima u okolini sve o tvom nezavidnom stanju. Ovakvo stanje može isprovocirati šoljica kafe, uznemirenost, stres, tjelesni napor, bilo šta.

Šta možemo uraditi?

Poslije 40. godine, čak i ako se osjećate sasvim dobro, potrudite se da u svoj život unesete neke korekcije: hranite se redovno i kvalitetnije nego prije, povećajte fizičku aktivnost, odmarajte se, postarajte se da dobro spavate, ostavite pušenje. Obavezno posjećujte ginekologa jednom godišnje. Kada tegobe krenu obavezno potražite savjet ljekara koji će vam verovatno prepisati hormonsku terapiju, ali to nikako ne znači da ne koristite provjerene narodne i tradicionalne metode i lijekove za borbu protiv klimateričnih tegoba.
Spremno dočekajte menopauzu

Danas sam srećna i zadovoljna žena koja ima 55 godina. Nemam više nikakve probleme ni tegobe i dalje radim posao koji volim, družim se sa ljudima u čijem društvu uživam, srećna sam što nisam postala zlobna babuskara, već sam ostala optimistična i vesela duha. Zato, uradite sve što možete da vas menopauza ne iznenadi, već je dočekajte spremno. U današnje vrijeme ima bezbroj načina koji će vam pomoći da uklonite neprijatne simptome, poboljšajte stanje zdravlja u cjelini, sačuvajte bodrost i privlačan izgled. Više brinite o sebi, više volite sebe – onda će vas sigurno i drugi više voljeti. Pozitivan stav i dobra volja privlače ljude kao magnet “, završava svoju ispovijest naša čitateljica.

Izvor: Lepaisrecna
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Blagotvoran Uticaj Na Ženski Organizam: Prednosti Slanine Za Koje Niste Znali

47643112263a75e8c4af49e4d17db15a-hero-750x4105df3d245f6f53599.jpg


Teško je zamisliti zimu bez slanine. Najkorisnija komponenta za žene se nalazi u mastima i to je – arahidonska kiselina.

Ove vredne nezasićene masti, koje su inače vrlo retke u prirodi, pozitivno utiču na rad celog ženskog tela.

Povećava imunitet

Zahvaljujući istoj retkoj arahidonskoj kiselini, koja pomaže u smanjenju holesterola i eliminaciji toksina, uz redovnu upotrebu masti, telo postaje otpornije na viruse. Ako želite da povećate efekat – uz slaninu u hladnoj sezoni jedite i beli luk.

Stimuliše rad mozga

Slanina se takođe preporučuje i onima koji žele da povećaju intelektualnu aktivnost, jer ovaj proizvod ima blagotvorno dejstvo na funkcionisanje mozga.

Poboljšava metabolizam

Masti iz slanine se brzo rastvaraju na temperaturi tela. To znači da se lako vare i ne opterećuju jetru.

Masnoća ne goji

Mislite da je ovo šala? Da, ako mnogo jedete. Ali 20-30 grama dnevno, neće štetiti vašoj figuri, daće vam osećaj sitosti i nadoknaditi u telu prave vitamine.

Slaninu je najbolje jesti sa lukom, renom, biberom i senfom, jer ovi začini doprinose brzoj asimilaciji masti.

Zagrevanje

Posebno je vredno obratiti pažnju na ovaj proizvod u jesen i zimu, kada vreme nije toplo. Tokom mraza, telo zahteva masnu hranu, što doprinosi proizvodnji energije.

Kako odabrati slaninu

Da bi slanina bila korisna, neophodno je obratiti pažnju na njen kvalitet pri kupovini. Sveži svinjski proizvod ima bele ili nežno ružičaste nijanse. Najbolja je slanina od mlade svinje, jer ima nežan ukus i tanku kožicu.

Kako pravilno jesti slaninu tako da imate koristi

Ženama se preporučuje da konzumiraju slaninu ujutru. Tako ćete u potpunosti uživati u ukusu proizvoda. Prihvatljiva norma je 30 grama sirove ili kuvane slanine dnevno. Uzgred, mnogi se slažu da je sirova slanina najukusnija ako se iseče na tanke režnjeve i jede sa crnim hlebom.

(pressserbia)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
Prvi Simptomi Raka Grlića Materice: Svaka Žena Može Da Otkrije Bolest Na Vrijeme

ultrazvuk-700x430402afad1408bb45a.jpg


Rak grlića materice uglavnom ne daje simptome u ranom stadijumu, zato je važno da redovno obavljate ginekološke preglede.

Iako nema jasnih simptoma, telo šalje pojedine signale da se u njemu razvija opasan tumor. Međutim, ove simptome žene nažalost često zanemaruju i smatraju kao bezazlena stanja, a baš takav stav može ih koštati života.

Simptomi koji uglavnom ukazuju na rak grlića materice su vaginalno krvarenje, iako je završen menstrualni ciklus, bolovi u stomaku, nemogučnost da pretrpite mokrenje i krv u urinu.

Takođe, na ovu bolest ukazuje i bol u kostima, bolovi u donjem delu leđa, oticanje nogu, gubitak apetita, naglo mršavljenje, osećaj pospanosti i nervoze i promene tokom mokrenja, kao i promene stolice.

Najbitniji vid prevencije raka grliće materice je redovan ginekološki pregled, a u većini slučajeva, ako se otkrije u početnom stadijumu, izlečiv je.

(lepaisrecna)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.513
PRIRODNI RECEPT ZA UPALU JAJNIKA: Liječi Tamo I Gdje Su Antibiotici Nemoćni

104c58d94e77553d1.jpg


Kombinacijom ljekovitog bilja moguće je izliječiti svaku upalu, pa čak i u situacijama kada su antibiotici nemoćni.

U nastavku vam donosimo narodni recept za upalu jajnika:

U jednu posudu stavite dvije šake soli i na šporet, kuhačom se miješa sve dok ne stane prskati. Na sol se nalije malo octa, toliko da sol postane mokra. Zatim se sol stavi na lanenu krpu i privije na bolno mjesto.

Takve obloge je potrebno stavljati svaku večer prije spavanja.

Savjetuje se i da uzmete po četiri kašike kamilice i bazgova cvijeta i osam kašika različka.

Sve dobro promiješati i od te mješavine, tri supene kašike kuhati 15 minuta u litri vode.

Zatim pustiti da stoji 15 – 20 minuta. Piti prije jela po šoljicu, tri puta dnevno.

(novi)
 
Top