Zašto sekte napadaju tradicionalne crkve?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Vec treba otvoriti temu koja obradjuje obe pojave zajedno ''zasto se medjusobno napadamo'' -i onda pronaci razlog zasto se to desava, pa ponuditi model za izmirenje.

Brate moj ti bi sad da preiuzmeš posao rimskomnpoglavici ....pa on baš to i radi ujedinjuje sve u jedan kotao da ne bude vernih ni svetih ali će ih ipak biti i zato će zverkica sa hulnom glavom ubijati svete zbog zapovesti i svedočanstva Isusova. Kad osnaži ideja da funda,mentalno značenje Biblije prestaje važiti onda svedočenje za reč Božju i Isusov dolazak kao jedini Spasitelj će biti smrtna presuda od Slapovih.

Nazivati sektom bilo koga: Baptiste , Nazarene, Adventiste, Evangeliste, Mormone, Jehovine Svedoke.. Nije ispravno. Zato je opsteprihvacen naziv ''zajednica'' umesto toga.
Izraz ''sekta'' je uvredljiv i danas povezan sa necim ''opasnim po drustvo'' -stoga koliko god mi pokusavali da opravdamo taj izraz, on je poprimio negativno znacenje.

Nebih se ovde mogao složiti jer sekta je odvajanje od većinskog stava i apostoli su u ono vreme bili označeni kao sektaši. Taj izraz sam po sebi uopšte nije loš ali ovde ima takvu konotaciju kao nešto crno jer je narod ne upućen.

Izmedju ostalog - ovi sarlatani i ''nazovi strucnjaci'' koji po medijima -od reda sve nazivaju ''sektom'' ne zasluzuju ni da se pomenu na ovom forumu..

Neka ih neka rade, svako radi samo on o što zna.

Izraz sekta se moze koristiti za nesto ''opasno po drustvo'' a nikako za manje verske zajednice.. To je prvo sto mi svi na ovom forumu treba da usvojimo, iz postovanja prema sagovorniku.
Dakle, ne cinimo manjim verskim zajednicama ono sto bi nama smetalo, ne nazivajmo nekog 'sektom' , ako ne zelimo da oni nas nazivaju 'paganima'.
Ovo postovanje treba da bude uzajamno na forumu.
Koliko god je to moguce postici...

Mene slobodno oslovljavajte sektašem ja sam radostan zbog tog naziva.
Svaki misleći čovek čitajući čuje kako mnoštvo ide u propast širokim putem ispunjenjem svojih želja a sektaša je malo kao malo stado koji ne idu za mnoštvom već im omilila nauka Božja i ljube REČ Božju nudeći je svima kao rešenje za sve.
Kome je koliko reć mila to se lako vidi iz učešća svakog od nas na korist drugima, koliko je ko drugima pomogao toliko je koristan i toliko vredi.Svaki dar nije dat za lični ego već da njima SLUŽI ostalima.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nazivati sektom bilo koga: Baptiste , Nazarene, Adventiste, Evangeliste, Mormone, Jehovine Svedoke.. Nije ispravno. Zato je opsteprihvacen naziv ''zajednica'' umesto toga.
Izraz ''sekta'' je uvredljiv i danas povezan sa necim ''opasnim po drustvo'' -stoga koliko god mi pokusavali da opravdamo taj izraz, on je poprimio negativno znacenje.
Ne, niti je izraz sekta uvredljiv, niti je općeprihvaćen naziv zajednica, umjesto sekta. Druga je stvar kako neko to shvata i tumači, ali objektivno, i sa teološkog stanovišta, to nije tako. Sekta je izraz koji označava grupe koje su se izdvojile iz većinskih religija i koje različito od njih tumače glavne ideje vjere.

"Sekta ili sljedba je svaka religiozna grupa koja ima vlastiti i svojstveni pogled na svijet, što proizlazi iz naučavanja jedne od glavnih religija svijeta, ali nije s njime identičan.

Izraz sekta (uteologiji) označava grupe koje su nastale odvajanjem od većinske religije. Takve grupe obično drugačije tumače glavne tvrdnje religije iz koje su proizašle.

Ernest Tröltsch kaže da je "Crkva obilježena objektivnim i postojanim, dok sljedba ima svoju jezgru u osobnom doživljeju obraćanja i vlastite odluke... Crkva svoje vjernike nosi, sljedba je od svojih vjernika nošena."

Kod naroda koji se služe romanskim jezicima prevladava pojam sljedba ili sekta, dok se u u engleskom govornom području upotrebljava izraz kult. U našem ga jeziku ipak ne valja miješati s pojmovima sekta ili sljedba."

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Odgovor na pitanje: zašto sekte napadaju tradicionalne crkve, sadrži u prvom redu psihološku, a potom i sociološku dimenziju. Naime, kao što kaže gornja definicija, sekte uglavnom nastaju izdvajanjem iz osnovnih ili matičnih grupa, zbog neslaganja sa učenjem, ili tumačenjem temeljne ideje grupe (čitaj:vjere).
Da bi odbranili svoj postupak - izdvajanje iz grupe, i predstavili ga što opravdanijim, sekte pribjegavaju onome što se u psihologiji naziva racionalizacija - nastoje grupu iz koje su se izdvojili što više ocrniti i predstaviti je u što gorem svjetlu, a njeno učenje proglasiti pogrešnim i nevjerodostojinim. Na taj način sekte daju veći legitimitet svome postupku, s jedne, a s druge strane, u sopstvenim očima i osjećanjima minimiziraju "grižu savjesti" zbog izdaje prvobitne ideje.

Ne mari što nedostupno grožđe ne možemo dohvatiti - ionako je kiselo, ali je zato dostupni limun veoma sladak!

Bravo za temu! Toliko smo se već navikli na sektaše i njihova podmetanja Crkvi da je bilo potrebno postaviti pitanje: zašto oni to rade? Psihološka dimenzija napadalačkog stava je očita, ali mislim da je posrijedi i posebno emotivno stanje tih ljudi su upali u šablone/kalupe u koje su se dali "zarobiti". U prvom redu razum. Fundamentalisti osjećaju, ali ne razmišlaju i traže Boga u vjeri, ljubavi i nadi.
A što će Ga tražiti kad ga imaju u džepu?Znaju kada će biti svršetak svijeta i kako će se dogoditi, imaju već kompletan scenarij posljednjih događanja. Crkva će propasti, a oni će se spasiti.:)
I manje-više, sve se vrti oko toga. Moguće da im nekada proradi savjest, ali oni je lako ušutkaju s napadom na druge. Ponekad su njihove kritike opravdane, nitko nije rekao (ni pomislio) da je Katolička ili Pravoslavna Crkva samo sveta. Ne, ona je i grešna. I da je do ljudi, odavno bi se raspala i propala. Ali, nije sve do dana današnjega jer živi od nade u Kristovo obećanje da neće propasti.

I Slap je vrlo dobro napisao kad je rekao da se protestanski fundamentalisti vraćaju u razdoblje prije postanka Crkve, ne bi li bili stariji i važniji. :beee:
Nigdje u Bibliji ne piše da su protestanti imali pravo osnivati svoje crkve, a oni se drže "samo" Bibije. Ali, to Bibliji ne piše i oni to znaju. Zato je protestantizam na putu propadanja. Naravno, tu se ne mogu uključiti svi protestanti, ali fundamentalisti da. Njihovo je vrijeme ovdje zato dižu toliku buku.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Bravo za temu! Toliko smo se već navikli na sektaše i njihova podmetanja Crkvi da je bilo potrebno postaviti pitanje: zašto oni to rade? Psihološka dimenzija napadalačkog stava je očita, ali mislim da je posrijedi i posebno emotivno stanje tih ljudi su upali u šablone/kalupe u koje su se dali "zarobiti". U prvom redu razum. Fundamentalisti osjećaju, ali ne razmišlaju i traže Boga u vjeri, ljubavi i nadi.
A što će Ga tražiti kad ga imaju u džepu?Znaju kada će biti svršetak svijeta i kako će se dogoditi, imaju već kompletan scenarij posljednjih događanja. Crkva će propasti, a oni će se spasiti.:)
I manje-više, sve se vrti oko toga. Moguće da im nekada proradi savjest, ali oni je lako ušutkaju s napadom na druge. Ponekad su njihove kritike opravdane, nitko nije rekao (ni pomislio) da je Katolička ili Pravoslavna Crkva samo sveta. Ne, ona je i grešna. I da je do ljudi, odavno bi se raspala i propala. Ali, nije sve do dana današnjega jer živi od nade u Kristovo obećanje da neće propasti.

I Slap je vrlo dobro napisao kad je rekao da se protestanski fundamentalisti vraćaju u razdoblje prije postanka Crkve, ne bi li bili stariji i važniji. :beee:
Nigdje u Bibliji ne piše da su protestanti imali pravo osnivati svoje crkve, a oni se drže "samo" Bibije. Ali, to Bibliji ne piše i oni to znaju. Zato je protestantizam na putu propadanja. Naravno, tu se ne mogu uključiti svi protestanti, ali fundamentalisti da. Njihovo je vrijeme ovdje zato dižu toliku buku.
Kao da to ne rade tradicionalne crkve? Pa vidio sam dosta knjiga o napadima na manje vjerske zajednice, tj. njihova učenja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao da to ne rade tradicionalne crkve? Pa vidio sam dosta knjiga o napadima na manje vjerske zajednice, tj. njihova učenja.

Koliko se katolici interesiraju za "manje vjerske zajednice" - sekte - najbolje govori činjenica da, na primjer, 95% katolika nikada nije čulo za adventiste i Adventizam sedmog dana, niti zna da takvo što postoji. S druge strane, 90% adventista zna čak ime poglavara reda Isusovaca, jer je to po adventistima "crni papa" koji će adventistima doći glave.

Sustavnim lažima i zaglupljivanjem adventiste (i neke druge) su uvjerili kako su "Jezuiti" apsolutni gospodari svijeta. Jezuiti su gospodari i zapovjednici milijunskih vojski, vojski naoružanih najmodernijim naoružanjima, pokretači ratova i krivci za najveće žrtve. Eto, 20-tak tisuća isusovaca u čitavom svijetu, s križevima oko vrata, u šaci i zarobljeništvu drže čitavo čovječanstvo. Točno je da je dobar dio čovječanstva zarobljen, na ovaj ili onaj način, međutim, najčešće - gotovo u pravilu - vlastiti um mjesto je čovjekova zarobljeništva, baš kao što su u ovom slučaju zarobljeni adventisti. Priča o isusovcima izvrstan je primjer čovjekove zarobljenosti u vlastitom maloumlju. A prirodni reflekst zarobljenog maloumnika je njegovo upiranje prstom u Neman koja prijeti njegovu životu.

Učlanjen(a)
29.08.2009
Poruka
20
...Nigdje u Bibliji ne piše da su protestanti imali pravo osnivati svoje crkve, a oni se drže "samo" Bibije. Ali, to Bibliji ne piše i oni to znaju. Zato je protestantizam na putu propadanja. Naravno, tu se ne mogu uključiti svi protestanti, ali fundamentalisti da. Njihovo je vrijeme ovdje zato dižu toliku buku.
Koliko kucnih zajednistava je osnovano a da apostoli nisu imali veze sa njima? Pa u pocetku nije bilo zgrada, strukture, glamura, kadila niti svega drugog. Sto ne znaci da sam sustinski protiv toga nego kazem, ljudi su ulazili u carstvo Bozje bez svih ti "pravila".
Kad se desilo progonstvo u Jeruzalemu hriscani su se rasprsili po svoj okolini i rec se sirila i Crkva se mnozila. Mislis da su svi oni bili u nekoj strukturi i pod kontrolom Petra? Pa ni sama crkva u Jeruzalemu nije bila pod njegovom kontrolom (sudeci po saboru u Jeruzalemu). To sto je Rim kasnije isplivao kao pobednik u nadmetanju koji grad (biskup) ce da kontrolise teologiju, vlast i novac to je sasvim druga prica i sasvim je jasna iz crkvene istorije.
O kakvom osnivanju "crkvi" ti govoris? Da se ti sada denes kao vernik, negde na pustom ostrvu, posle brodoloma, i pocnes da zivis medju urodjenjicima, zar ne bi pokusala da im preneses radosnu vest o Hristu? Zamisli da im vremenom naucis jezik i oni uzveruju. Medjutim, nisi ni rukopolozena, nisi od Rima odobren svestenik, ne mozes da vuces svoju liniju do Petra. Sta, Bog ce reci e sestro brate, nemas ti prava da osnivas crkvu? Pa ne osnivas ti "crkvu" nego dovodis ljude u spoznaju Hrista. Prirodno je da se vernici skupljaju i zajedno i slave Boga. Diskvalifikovana si van neba, ti i vernici na ostrvu, zato jer nisi pitala Papu za dozvolu? Nije urodjenike krstio rukopolozeni katolicki svestenih? Puj pike to sto veruju u Hrista ne vazi nego idu u pakao? Pa koliko je onda uska ta Bozja milost????
Uostalom, crkva je skup izabranih. Sama rec crkva znaci skup. Eno ti tvoj skup izabranih na ostrvu. Gde god se dvoje ili troje skupi u Hristovo ime On je sa njima.

Tolko su mi sumanuta neka razmisljanja da nemam reci. Postavljate teret za ulazak u nebo kojih jednostavno nema u Bibliji. Upravo je radosna vest u tome da je nebo otvoreno kroz Hrista! Jehovinim svedocima svi sa pravom zameramo sto se drze tumacenja ucenja Kule Strazare i svi im ovde iznosite jasne stihove iz Biblije. Medjutim, vi se onda drzite tumacenja "crkve" iako je isto tako Biblija jasna i glasna te ste eksluzivni i zatvarate vrata u nebo svima, koji iako veruju Hrista nisu deo "vase" crkve.

Anyway, manje vise.
Moja lojalnost nije Protestantizmu. Da, mozda ce protestantizam propasti. Ako zastrani od jasnog ucenja Biblije i neka propadne. Bole me uvo i za Lutera i Kalvina i sve. Briga me je da li ja volim Hrista i da li sam mu poslusan.
Bog ce podici novi pokret i nova probudjenja i okretanja ljudi ka Hristu kao sto je to cinio tokom cele istorije. U Velsu su policajci ostajali bez posla, kafane se zatvarale jer su ljudi masovno hrlili ka Hristu u probudjenju mislim pocetkom 20. veka. A zamisli, to nikakve veze sa Katolicima i Pravoslavcima nije bilo.
Zar se ne treba radovati i hvaliti Boga kada se gresnik kaje? Ne nego odma aha, ko im je dao pravo da osnivaju crkve, sektasi, sotonosti.

Jednu stvar znam. Hristova Crkva nikada nece propasti niti ce je ko nadvladati. Na zemlji je stalno bilo grupa koje tvrde da su upravo oni Hristova Crkva. Katolici, pravoslavci, jehove, neki protestanti itd. Hristovu crkvu cine svi koji Hristu veruju pa u kojoj god da su grupi na zemlji. Neke su bolje neke su losije. Ta Hristova crkva ce uvek da opstane i tome se radujem, a od ovog supljeg nadmetanja "cija crkva spasava" samo boli glava i radjaju se svadje, gorcine i nista dobro.
Neki ateista da nas gleda sa strane creva bi ispovratio od muke sa kolko anomiziteta tretiramo jedan drugog dok se svi pozivamo na Hrista.

P.S. Sta ti to znaci protestanti "fundamentalisti"?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Primjer napada na manje vjerske zajednice i zloupotreba stihova iz Biblije.

Vidio sam. Čovjek argumentira zašto kršćane ne obvezuju ni židovska subota ni ostali židovski blagdani. I gle čuda, tripo činjenicu da netko elaborira zašto kršćane ne obvezuje ni subota ni ostali židovski blagdani, smatra napadom na adventiste. Ja sam zaista bio naivan pa se ponekad čudio reakciji tripe, kainosa, Lavića, Laodikeje, a sada mi je sve jasno. Pa oni se osjećaju napadnutima čim jedan katolik zine. A kakav li tek napad osjećaju kada im argumentima raspršujete njihove zablude.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Postovi koji se ne odnose na temu, brišu se. Zato vodite računa da pišete u skladu sa postavljenom temom.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Vidio sam. Čovjek argumentira zašto kršćane ne obvezuju ni židovska subota ni ostali židovski blagdani. I gle čuda, tripo činjenicu da netko elaborira zašto kršćane ne obvezuje ni subota ni ostali židovski blagdani, smatra napadom na adventiste. Ja sam zaista bio naivan pa se ponekad čudio reakciji tripe, kainosa, Lavića, Laodikeje, a sada mi je sve jasno. Pa oni se osjećaju napadnutima čim jedan katolik zine. A kakav li tek napad osjećaju kada im argumentima raspršujete njihove zablude.

Ko i šta RASPRŠUJE?
Prvi napad na HRIŠĆANE je izvršen u prvom veku. Nazivani su JERETICI i SEKTAŠI zajedno sa Isusom.
Potom ide progon i likvidacija verujućih od strane onib koje Pavle opisuje da neće štedeti stado Božje i zaista nisu štedeli niti će štedeti to čitamo u Otk.
Dakle ko tu koga napada? Ako je napad protestanata na vukove grabljive kako ih Pavle predstavi to što pitaju iste zašto su to radili i zašto će ponovo to raditi onda zaista jesu krivi jer kad se kolju ima da ćute bez pitanja.

Protestanti samo DOKAZUju Božjom rečju ko je od početka ubijao i progonio svete i ko će do kraja svoj posao raditi i sad t rimskom klubu smeta što se otkriva istina i zabranjuju Božju reč da joj se nesme verovati i tako sakrije egzekutor.
Nije to NAPAD već SVEDOČENJE za Božju reč zbog koje će iznova biti stradanje jer i to piše.
Danas mnogi šarlatani iziđoše da ismevaju Božju reč i da ukidaju verovanje istoj to je repriza srednjeg veka samo u većoj razmeri.

Natrag