Nemam ništa protiv, dapače.
Znaci slazemo se da treba oformiti jednu sveobuhvatnu temu o tome..
To je dobro..
Kao prvo, izraz sam po sebi ne može biti negativan. Ako u nekom izrazu, u ovom slučaju sekta, postane nešto negativno i uvredljivo onda to nije zbog izraza nego zbog ponašanja onih koje taj izraz imenuje. Možemo mi sekte zvati i "zajednicama", ali ako te zajednice ne promijene svoje ponašanje i stavove, onda će i riječ zajednica postati negativna i uvredljiva.
Ovde se ne slazemo, jer tom izrazu su drugi dali negativno znacenje, posto su taj izraz koristili i u negativne svrhe, zato bi ga skroz trebalo napustiti i koristiti drugi prikladniji.
Ne mogu same zajedice koje se tim izrazom opisuju prouzrokovati da taj izraz ''postane negativan'' , vec su to prouzrokovali ovi drugi koji pod tim terminom svrstavaju sve i svasta, ukljucujuci tu i satanisticke sekte, koje su totalno destruktivne. Ne mozemo sve njih oznacavati istim izrazom..
Zato imamo danas da se u isti kos trpa sve, i ljudi ne razumeju sta taj izraz zapravo znaci, to razumemo ti i ja na forumu, ali ovi neinformisani napolju , njima se kosa digne na glavi kad cuju izraz 'sekta'.
Dakle prikladnije je koristiti ''protestantske zajednice'' , ''zajednice'' i sl. Ali nikako ovo.
Tu se ne slazemo..
I sta se postize time, i oni ustaju da se brane, pa i nas nazivaju paganima i sektom..
Mislim na nazovi strucnjake, koji nisu ni dana proveli u tim zajednicama o kojima govore i poznaju ih samo povrsno, a pisu knjige i gostuju u emisijama, pa sve trpaju u isti kos , zajedno sa hinduistickim i budistickim, satanistickim sektama.
To nikako ne moze biti isto.
Sekta je oduvek za mene u ovom savremenom dobu bila izraz za nesto ''destruktivno'' , a verujem i za druge neinformisane napolju.
Tek kada sam malo zasao u to, uvideo sam koliko se tu laze i podmece , a sektom se naziva i ono sto sekta nije..
A tko bi se uopće negativno osvrnuo na nešto da nije izrečeno nešto što mu smeta? Zašto bih ja "nasrnuo" na bilo koga kada bi taj pazio da ne kaže nešto što meni smeta. A zašto bih ja šutio na nešto što je izrečeno sa znanjem da meni smeta? Vidiš, nisu stvari niti jednostavne niti bezazlene.
Ja govorim o tome, da mi koji smo vec dugo na forumu, moramo da usvojimo odredjena pravila ponasanja jedni prema drugima, da i jedni i drugi pazimo sta govorimo i da nase reci ne budu uzrok spoticanja za druge spolja, da budu u skladu sa Hristovim ucenjem.
Pa onda buduci da smo se svi slozili o kulturi na forumu, treba i nove koji dodju da upozorimo da ne iskazuje negativno ponasanje. Bilo da je on protestantski ili tradicionalno opredeljen.
Kada bi tako radili on bi shvatio da ovde vlada postovanje i uvazavanje tudjeg misljenja.
Ne sme se niko napadati.
Ja znam da je tesko ovo ostvariti, ali takodje znam da kada bi svi postupali, bez izuzetaka, mi bi mnogo lakse komunicirali..
Ovako je komunikacija i suvise otezana..