Zašto je Isus umro?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
E, ova ti je dobra: "...BLAGO ONOM KOJI NIJE VIDEO A VERUJE sinom Božijim nazvaće se." U ovome je sadržana sva suština vjere. Vjruj na čoravo pa šta bude! A zašto? Zašto je čovjeku onemogućeno da vidi Boga? Zašto mora vjerovati "na ćoravo"?Može li neko suvislo odgovoriti na ovo pitanje? Ili na ovo: Ako je Bog svemoćan, zašto je morao žrtvovati svoje dijete da bi spasio čovječanstvo? Zar to nije mogao uraditi na drurgi način, koristeći svoju moć, a ne da žrtvuje sina? Nemojte samo odgovarati onim - Božija promisao!

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Na žalost nije mogao da žrtvuje nešto drugo takva su pravila igre tamo gore. Suština žrtvovanja da za tvoje grehe mora da umre nešto BEZGREŠNO, a kad je čovečanstvo u pitanju jedini je Hrist "dovoljno" bezgrešan da umre jer plata za greh je smrt. Da bi ti živeo neko mora da umre za tebe to je Hrist.
BLAGO ONOM KOJI NIJE VIDEO A VERUJE je Hrist rekao nevernom apostolu Tomi koji nije verovao da je Hrist uskrsnuo dok ne vidi njegove ruke probodene. Kad je video rekao je sada vidim pa verujem a Hrist mu je odgovorio:"Blago onom koji nije video a veruje". Na drugom mestu stoji ako ne verujete Mojsiju i prorocima nećete verovati mrtvome da se vrati u ovaj svet. Hrišćanstvo je veoma ozbiljna tema da bi se olako uzimalo. ali kao što rekoh neko i u pakao mora da ida jer mnogi idu širokim putem koji vodi u pogibeji. Zašto je put širok, da što više ljudi prikupi u jedinici vremena. Jednom su pitali pakao:"jesili se napunio" a ja ovaj pakao odgovara:"IMA LI JOŠ". Shvatite ovo veoma OZBILJNO jer nema popravnog ispita. AMEN!

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Nešto mi nije jasno: Ispada kako Bog prinosi bezgrešnog Isusa Hrista, koji je njegov sin i on sam sebi na žrtvu? Dakle, on žrtvuje sebe sebi radi sebe?
Šta znači to: "takva su pravila igre tamo gore"? Je l to znači kako postoje i drugi Bogovi? Bog ustanovljava pravila i samom sebi? Sam sebe kažnjava jer ne poštuje pravila koja je izmislio radi sebe?
Uz to, ako je Isus Hrist Bog, Bog je besmrtan, pa samim tim i ne može da umre.
Onda, koji je smiao smrti kao žrtve, ako ne može da je bude?
Bog po definiciji ne može umreti. Samim tim...
Dalje možete i sami zaključivati.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nešto mi nije jasno: Ispada kako Bog prinosi bezgrešnog Isusa Hrista, koji je njegov sin i on sam sebi na žrtvu? Dakle, on žrtvuje sebe sebi radi sebe?
Šta znači to: "takva su pravila igre tamo gore"? Je l to znači kako postoje i drugi Bogovi? Bog ustanovljava pravila i samom sebi? Sam sebe kažnjava jer ne poštuje pravila koja je izmislio radi sebe?
Ja mislim da su na onom davnom Vaseljenskom saboru, "sveti oci" napravili takvu zavrzlamu sa Svetim trojstvom,da to niko živ nije u stanju raspetljati. Zbog toga sada i ispada (ti si u pravu) da je Bog svoga sina žrtvovao samom sebi! A može da se shvati i tako da je sebe žrtvovao sebi!?

Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
JDK, pakao postoji da bi se plašila djeca, a Zatvor postoji da bi se plašili ljudi (mada se neko ne obazire baš puno na zatvor). Kako zapretiti onome ko nije davao destinu u staro vrijeme, crkvi? ''Pakao te čeka!'' i slično....Ako je sve tako i ako je pakao ''ultimativna'' kazna, pa što onda ne ukinemo zakone, zatvore i kažemo lijepo ''Ma, samo ti mene pljačkaj, ubijaj, siluj, pali...čeka tebe pakao, pa ćeš ti tamo ispaštati''...Nema smisla kažnjavati ljude duplo, i zatvorom i paklom...odlučite se šta ćete koristiti.
A zašto je Isus umro? Pa, ako je vjerovati spisima (toliko puta dopisivanim, mijenjanim, bez čvrste istorijske podloge), umro je jer ga je rimski vojnik German probo kopljem dok je potonji bio razapet na krstu...eh, da, taj German je poslije postao visoki sveštenik (pokajao se i slično). Znači, umro je od probodnih rana u predijlu jetre potpomognutih iscrpljenošću uslijed uticaja sunca i žeđi. Nema nikakvog iskupljenja...Opet ću se vratiti Louis Carollu:''Mogu da uživam u ljepoti bašte bez potrebe da vjerujem da u dnu te bašte žive vile i patuljci''.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
German? Čitao sam kako se rimski vojnik zvao Longin. Vrh koplja nalazi se u muzeju Hasburga i zovu ga "koplje sudbine". I tu je sad zanimljivo: da li je umro pre čina ubadanja ili posle? U jevandjelima je detaljno opisan čin kažnjavanja, razapinjanja na krst, koji su rimljani primenjivali kod državnih neprijatelja. Procedura i način kažnjavanja bio je strogo propisan. Iznad kažnjenog se stavljalo obaveštenje ko je i zašto je osudjen. Po tome, Isus je bio kralj jevreja i kao takav opasnost za rimsku državu, pošto je rimljane shvatao kao okupatore. Danas se tumači kako je Isus razapet zbog verskih pitanja - na insistrianje fariseja. Rim kao carstvo bio je tolerantan prema drugim religijama-nisu ga interesovala verovanja pokorenih naroda. Njihova vera, običaji i slično bili su regulisani zakonom pokorenog naroda, za rimske gradjane važilo je rimsko pravo, a u odnosima rimljana i pokorenih naroda primenjivali se posebni propisi.
Dakle, ako je sam čin razapinjanja tačno opisan-a jeste, onda je Isus razapet kao neprijatelj Rima. Pre nego što je klonuo dato mu je na vrhu koplja da pije sirće i žuč. Ta mešavina je služila da povrati osudjenika kako bi njegova agonija duže trajala. Da ga osvesti, dakle, a ovde se dešava suprotno: kušavši tu mešavinu, Isus zavapi i klone, da bi ga potom proboli kopljem ne bi li se uverili kako je mrtav. neposredno pre toga hteli su mu slomiti noge, što je svojevrstan "čin milosti", jer lomljenjem nogu, gubi se oslonac tela i brže umire. Pre nego li mu polome noge, daju mu sirće, on umire, probadaju ga kopljem i javljaju Pilatu. Ovaj se čudi :"Zar već?" I čudjenje je u rede, pošto se na krstu umiralo danima, a Isus umire za nekoliko sati.
Sve ovo dalo je za sumnju verovanje kako je Isus zaista i umro...

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Uz to, ako je Isus Hrist Bog, Bog je besmrtan, pa samim tim i ne može da umre.
Onda, koji je smiao smrti kao žrtve, ako ne može da je bude?
Bog po definiciji ne može umreti. Samim tim...
Dalje možete i sami zaključivati.
Samo je Bog Otac besmrtan. Hrist sin božij je očigledno smrtan jer je umro na krstu za ljudske grehove, ali ga je Otac vaskrsao a tako će vaskrsnuti na život večni one koji izvršavaju volju božiju. Jer je to nagrada za hrišćane ostali vaskrsavaju za pakao naravno.Pravila igre to je moj slobodan prevod jer su anđeli još na nebu ne bogovi. Zakon izričito kaže da je plata za greh smrt, znači neko nevin MORA da umre za tebe da bi ti živeo. Takva su pravila igre ja ih nisam izmislio ja ih samo prenosim objašnjavam.Amen

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Fino, sad si JKDforever izneo argumente koje je Arije izneo na prvom saboru. Preglasan je jednim glasom u korist mišljenja da je Hrist Bog.
Za tvoju informaciju, Arijeva jeres je postojala sve do vremena cara Justinijana. Njeni sledbenici su mirno živeli pored ostalih hrišćana, ali su u jednom trenutku postali zanimljivi kao suviše bogati a Justinijan je imao praznu kasu i eto... Od tog progona (čitaj istrebljenja) počinje i "borba" hrišćanstva protiv jeretika mačem i rečju.
U ime Hristovo.
A propo toga, predzidje hrišćanstva je takođe klalo šizmatike u ime Hristovo...
Ti si već lepo sebe svrstao u jednom postu, govoreći o pravoslavnim hrišćanima na određeni način.
Ergo, pravoslavcima dokle postoje takvi kao ti, ne treba pakao kao pretnja ili kazna. Dovoljno je postojanje takvih vernika poput tebe.
Oni su u stanju da nam naprave zemaljski pakao.
Fino je što si dao prepoznatljiv citat "plata za greh je smrt". To je omiljen citat adventista.
Nego, jesu li ti ove godine obezbedili ugalj za grejanje, kad su ti već poklonili kompjuter?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
kosevicnemanja onda si ti hrabar čovek. Upravo takvi mi trebaju za pakao jaki, hrabri nesalomivi a ne mamine maze. Imam čitavu večnost da otkrjem ono čega se najviše plašiš i šta najviše voliš. Treba da tvoje muke budu legendarne čak i za pakao. Upravu si pakao je samo reč STVARNOST je mnogo realnija uživaj u svom kratkotrajnom životu jer tvoja večnost pripada ognju koji gori i vatra se ne gasi i crv moj nikada ne umire. Tamo vlada lelek i jauk i škrgut zuba i nema milostive smrti da te spase jer će i sama smrt u ognju biti mrtva. Amen.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Škrgut zuba, dim, oganj, miris mesa, lelek i zapomaganje (jauk: " Zrorice, Zoko, >Zorule", drktanje sa sve zacenjvanjem) ,neki plaču neki se smeju, hrabri moci oće da izmere anus onim manje hrabrima...
Ti si burazeru bio na Ibarskoj magistrali pre neki dan...

Natrag