Zasto je bas pravoslavlje trun u oku svim zapadnim sektama????

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Koliko ja znam mnogo pravoslavnih vernika u svetu niko ne dira, i ne mrzi, i ne unistava. Ako uzmes Grcku za primer, a da ti odmah odgovorim, ako je tako sta je onda sa Kiprom, Portugalom, Spanijom? Sta je sa Pravoslavcima u Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji, pa cak i japanu, ko dira koptske pravoslavce? Ko njih unistava?
Kada su nacije nastajale, Srbija je bila turski vazal, zato srbi nemaju svest o naciji vec je vezuju za pravoslavlje, pravoslavac iz Grcke je Grk, iz Rusije, Rus, iz Rumunije, Rumun, iZ bugarske Bugarin, iz Amerike, Amerikanac, a iz Japana, japanac, a nikako Srbin. Sto se tice te "mrznje" prema svemu pravoslavnom, koja se odnosi na 3-4 miliona pravoslavnih vernika iz srbije okacite to macku o rep, bar 75 posto ljudi na svetu i nema pojma da postojite.... Ne znaju ni sta je ni gde je Srbija, ni ko zivi u njoj... Znaju koliko i vi o Liberiji, Komori i Dzibutiju.... To sto zapadnim silama je potrebna neka strateska tacka, radi postavljanja vojnih baza, ne znaci da iko od njih uopste i zna ista o vama, niti vas voli niti mrzi, isto koliko i vi brinete o mravinjaku kada preuredjujete vrt, o korovu koji pocupate iz dvorista da bi posadili cvece... Mrzite li mrave, ili jednostavno mislite da vam ne trebaju ud voristu jer bi vam cisto nekada mogli zasmetati?

Sto se tice raskola u hriscanstvu, oba pravca se toliko razlikuju od prvobitnog da je nepotrebno govoriti o tome.

Smesno je govoriti o nadmetanju Pravoslavlja, i Katolicanstva. Kao prvo i jedni i drugi gube vernike, na ustrab drugih religija, i ateizma, ni jedni ni drugi ne gube vernike od suprotne strane, prema tome objasni kako ce se to spasiti od ispravnog pravoslavnog uticaja kada i jednih i drugih ima sve manje. Pre bih rekao da ih ugrozava islam, kao i navala novih, new age religija, i naravno ateizam, koji sve vise dobija na snazi u tehnoloski i naucno najrazvijenijim drzavama. Uglavnom, pravoslavlje je tu borbu odavno izgubilo, minorna 4 procenta na svetu od ukupno 33 hriscanskih od cega je 17 Katolicanstvo a ostalo protestanti i uglavnom katolicke sekte +jehovini svedoci adventisti i ostalo, a sada i svobuhvatno hriscanstvo polako gubi bitku, na primer broj ateista je samo 1 procenat manji od broja katolika. Zar ne mislis da bi Katolicanstvo se pre bavilo ateistima i muslimanima, nego sa odavno porazenim protivnikom?

U najvećem dijelu slažem se s tobom. Pravoslavlje doista nikome nije trn u oku. Jednostavno, svatko je zaokupljen sa sobom i svojim problemima. Sekte i svi novi religiozni pokreti su zajednički "neprijatelj" i pravoslavlju i katolicizmu. Ne postoje katoličke sekte već samo sekte/ kršćanske zajednice koje su se odvojile od Katoličke crkve, zato i jesu sekte.
Unatoć svim izazovima vremena u kojem živimo kršćanstvo neće izumrjeti. Mijenjat će mnoge crkvene strukture i izgubiti stare forme po kojima je Crkva imala moć, ali neće nestati kršćana. Možda će ih biti manje, ali će biti autentični, baš onako kako je Isus rekao: sol zemlje i svijetlo svijeta. Ili kvasac, treba samo malo kvasca da se tijesto digne. Dovoljno je da kršćana bude malo, ali da budu pravi.
Nema velikih doktrinalnih razlika između pravoslavlja i katolicizma, osim Papinog primata, razlike su potencirane zbog mentaliteta i povijesnih razmirica.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
U najvećem dijelu slažem se s tobom. Pravoslavlje doista nikome nije trn u oku. Jednostavno, svatko je zaokupljen sa sobom i svojim problemima. Sekte i svi novi religiozni pokreti su zajednički "neprijatelj" i pravoslavlju i katolicizmu. Ne postoje katoličke sekte već samo sekte/ kršćanske zajednice koje su se odvojile od Katoličke crkve, zato i jesu sekte.
Unatoć svim izazovima vremena u kojem živimo kršćanstvo neće izumrjeti. Mijenjat će mnoge crkvene strukture i izgubiti stare forme po kojima je Crkva imala moć, ali neće nestati kršćana. Možda će ih biti manje, ali će biti autentični, baš onako kako je Isus rekao: sol zemlje i svijetlo svijeta. Ili kvasac, treba samo malo kvasca da se tijesto digne. Dovoljno je da kršćana bude malo, ali da budu pravi.
Nema velikih doktrinalnih razlika između pravoslavlja i katolicizma, osim Papinog primata, razlike su potencirane zbog mentaliteta i povijesnih razmirica.

Mislim da je Isus govorio o spasenju svih ljudi, tako da mi malo dodje kontradiktorno reci, bice autenticni hriscani kao sto ti kazes. Isus je ponudio spasenje svima, koji nisu cinili lose, a i onima koji se pokaju za ono lose sto su cinili. Setite se kamenovanja prostitutke... Tako da izraz pravi, ili autenticni hriscanin nema smisla po meni. Spasenje po Isusu nije rezervisano samo za hriscane, vec za sve, to je nesto sto vernici, bar na ovom forumu, pogresno shvataju. Nekako se sve ovo pretvorilo u takmicenje dece, moj tata je jaci od tvog, i moja uciteljica bolje zna od tvoje... Iskreno humanizam Isusove filozofije, je mozda i jedino sto mi se svidja u hriscanstvu, a to se najcesce zanemaruje u ovakvim raspravama.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Mislim da je Isus govorio o spasenju svih ljudi, tako da mi malo dodje kontradiktorno reci, bice autenticni hriscani kao sto ti kazes. Isus je ponudio spasenje svima, koji nisu cinili lose, a i onima koji se pokaju za ono lose sto su cinili. Setite se kamenovanja prostitutke... Tako da izraz pravi, ili autenticni hriscanin nema smisla po meni. Spasenje po Isusu nije rezervisano samo za hriscane, vec za sve, to je nesto sto vernici, bar na ovom forumu, pogresno shvataju. Nekako se sve ovo pretvorilo u takmicenje dece, moj tata je jaci od tvog, i moja uciteljica bolje zna od tvoje... Iskreno humanizam Isusove filozofije, je mozda i jedino sto mi se svidja u hriscanstvu, a to se najcesce zanemaruje u ovakvim raspravama.

Nije bila prostituka, bila je preljubnica.:)
Sto se tice humanizma Isusove filozofije, sta je humano u ponudi koji ne smes da odbijes?

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
Pa dobro upotrebio sam izraz, koji koriste mnogi u opisu tog dogadjaju. Uglavnom, zna se na sta sma mislio. Mislim, da je ta ideja o moranju prihvatanja, potekla od starijih religija, i kasnije nametnuta od crkve, posebno jaka je bila u pocetku, jer se mlado Hriscanstvo borilo sa veoma jakim Judaizmom kao i drugim religijma toga vremena, pa se morao postaviti neki ultimatum tipa, ako propustis ovu sansu, propasces, patices itd. Kao kada majka kaze malom detetu, ako ne pojedes povrce ostaces mali... Nekada to bude dobronamerna laz, a nekada preraste u ogromno zlo, kao inkvizicija, i nasilna pokrstavanja.

Ponekada, ljude stvarno zamisljam kao ovce, zakaci zvono i vodi ih gde hoces. Ljudi vole pravila, evo islam je jedna od religija sa najvise pravila i mislim da tu lezi njegova moc, i zato raste sve vise. Slabljenjem autoriteta drzava, kome prisustvujemo u poslednje vreme(ekonomska kriza), sve vise rezultira ekspanzijom desnicarskih organizacija, koje imaju striktan kodeks ponasanja, i izrazavanja stavova. Mislim da je problem, sto se u odrastanju, namecu deci autoriteti, od roditelja, ucitelja, nastavnika, do na kraju drzave. Ljudi su prilicno isprogramirani sta bi trebalo, a sta ne uraditi, sta se sme a sta ne. Kada izgube tako nesto, oni moraju da traze drugi autoritet.
E sada da se vratim na ono sto sam hteo da kazem, da je Isusova ideja ponudjena bez imperativa moranja, nikada je ljudi ne bi prihvatili. Naravno ovo se odnosi na vecinu ljudi, ne na sve. Uvek je bilo i bice buntovnika, uglavnom medju ljudima koji nekako, u ovim nepogodnim uslovima za njeno razvijanje, razviju kriticku svest.

Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78

Lepo receno, ali stvarnost nije takva, na opstu zalost. Pravoslavlje kao jedinstvena religija, kao jedinstvena Istocna ortodoksna crkva ne postoji, vec je isparcelisano ne samo po nacionalnoj osnovi, vec je i drzavnim graanicama oiviceno. Ono, bez obzira na iznetu razudjenost, sigurno smeta drugim hricanskim denominacijama. Ni jedna religija, kao i denominacije unutar njih ne prihvataju druge ckve kao ispravne jer je to, po prirodi stvari, logicki nemoguce. Svaka religija za sebe, kao i sve denominnacije koje su iznedrene, tvrde da su samo one i jedino one ispravne, a sva druge pogresne.

Interesantno da si, malte ne, izjedacila pravoslavlje i rimokatolicizam, sto je za Vatikan neprihvatljivo a, tzv. sekte, iako pod navodnicima proglasavas neprijateljima pravoslavlja i katolicizma, sto je nedopustivo. Nedozvoljeno je jednoj “tolerantnoj” vernici da na ovaj nacin tretira verske organizacije i svrstava ih pod pezorativni pojam “sekte”. Pri tome, ne vodi se racuna da je svim hriscanskim denominacijama, kao i islamskim denominacijama judaizam izvorna religija i sve su, iako to neces prihvatiti, sekte judaizma. U civilizovanom svetu termin "sekta" se ne koristi i izuzetno se upotrebljava u istorijskim istrazivanjima i naucnim skupovima, ali ne u pezorativnoj konotaciji.

Mnoge bivse velike religije su nestale sa svetske cene i sada egzistiraju kao istorija ili mitologija. No, svako peva svoju pesmu i melodiju koja prija njegovom/njenom shvatanju, poimanju i formiranom ukusu.

Da li je to laskanje ili blaga sofisticirana ironija. Bice da su razlike primarno bazirane na verskoj, pa tek onda na kulturnoj osnovi. I jedna i druga crkva nedvosmilseno to isticu. I razlike nisu male.

N.B. Uputio sam ti jedan, po mom shvatanju, veoma izazovan utuk na temu “Duhovni razgovori” o nemoralnosti Biblije i opravdanosti njenog propovedanja u skolama. Da li mogu da zakljucim da “je cutanje znak odobravanja", tj. da nemas primedbe na sagdzaj posta.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Lepo receno, ali stvarnost nije takva, na opstu zalost. Pravoslavlje kao jedinstvena religija, kao jedinstvena Istocna ortodoksna crkva ne postoji, vec je isparcelisano ne samo po nacionalnoj osnovi, vec je i drzavnim graanicama oiviceno. Ono, bez obzira na iznetu razudjenost, sigurno smeta drugim hricanskim denominacijama... Svaka religija za sebe, kao i sve denominnacije koje su iznedrene, tvrde da su samo one i jedino one ispravne, a sva druge pogresne.

Treba dobro razlikovati bitno od nebitnoga, tj. moramo poznavati istine vjere ili dogme, prihvatiti službeni nauk Crkve (tradiciju i crkveno naučiteljstvo, sakramente, crkvene zapovijedi i dr.)
Drugim riječima, ako si kršten u pravoslavnoj vjeri, imaš čast i dužost živjeti kao pravoslavac. Ako doista budeš živio (ti ili netko drugi) kao pravi vjernik, sasvim sigurno da ćeš se odlično razumjeti s jednim katolikom, pod pretpostvakom da i on živi vjerničkim životom. Isti Krist, isto krštenje, jedna vjera.
Postoje razlike u običajima, ali običaji su sekundarne naravi. Ni pravoslavne crkve nemaju jedinstvene običaje, ali imaju istu vjeru. S protestantima je situacija drugačija. Ne priznaju crkveno naučiteljstvo, predaju, odbacuju sakramente, nemaju valjani svećenički red.

Interesantno da si, malte ne, izjedacila pravoslavlje i rimokatolicizam, sto je za Vatikan neprihvatljivo a, tzv. sekte, iako pod navodnicima proglasavas neprijateljima pravoslavlja i katolicizma, sto je nedopustivo. Nedozvoljeno je jednoj “tolerantnoj” vernici da na ovaj nacin tretira verske organizacije i svrstava ih pod pezorativni pojam “sekte”. Pri tome, ne vodi se racuna da je svim hriscanskim denominacijama, kao i islamskim denominacijama judaizam izvorna religija i sve su, iako to neces prihvatiti, sekte judaizma.

Ja govorim samo ono što me Katolička Crkva uči. Dakle, službeni stav je ovo:

838 "Crkva zna da je iz vise razlogapovezana s onima koji su krsteni te se rese krscanskim imenom, ali ne ispovijedajupotpunu vjeru ili ne drze jedinstvo zajednistva pod Petrovimnasljednikom". "Oni koji vjeruju u Krista i koji su valjano primili krstenje, nalazese u nekom, premda ne savrsenom, zajednistvu s Katolickom Crkvom". Spravoslavnim Crkvama to je opcinstvo tako duboko "da mu nedostaje sasvimmalo da dosegne puninu koja bi omogucila zajednicko slavlje Gospodnje euharistije". (Katolički Katekizam)

Što se tiče sekti ili "sekti" ne koristim taj termin u pežorativnom smislu. Sekta je grupa ljudi koja se odvojili od matice. To su najvećim dijelom protestanti koji su se odcjepili od Katoličke crkve i kasnije međusobno nastavili dijeliti. Među tih 40000 protestanskih zajednica koliko ih ima u SAD-u doista ima sekti.
Katolička crkva je službeno dala na znanje da se niti jednu kršćansku zajednicu ne naziva sektom, osim Jehovinih svjedoka koji bi po svom učenju zaslužili naziv pseudokršćanska zajednica. Dakle, razlikuju se mnogo više od drugih protestanata.
Adventisti koji su ovdje na forumu vrlo živahni i marljivo pišu svoje optužbe protiv Katoličke crkve (i pravoslavne, samo što nju ne imenuju) eto, oni su zaslužili naziv kršćanska zajednica.
Da je mene tko pitao, ne bi prošli...
:) Nisam netolerantna, dapače otvorena sam prema svima, ali ne podnosim kad netko neprestano optužuje i blati druge da uzvisi sebe. Ako svi imamo isto Evanđelje, a imamo, onda treba živjeti u skladu s Evanđeljem.

Mnoge bivse velike religije su nestale sa svetske cene i sada egzistiraju kao istorija ili mitologija.

Koje su to velike religije? Misliš na primitivne, poganske religije? U Africi je stanovništva ljudi prihvatila kršćanstvo, točnije katoličku vjeru i manjim dijelom protestansku.

I jedna i druga crkva nedvosmilseno to isticu. I razlike nisu male.

Razlike u vjeri praktički ne postoje. Nemoj sada nabrajati kako pravoslavci imaju drugi kalendar, za Pričest koriste kvasni kruh, svećenici se žene, u pravoslavnim crkvama se ne koriste orgulje ni drugi instrumeneti i sl.
To je stvar crkvene prakse i običaja. To nije bit vjere.

Uputio sam ti jedan, po mom shvatanju, veoma izazovan utuk na temu “Duhovni razgovori” o nemoralnosti Biblije i opravdanosti njenog propovedanja u skolama. Da li mogu da zakljucim da “je cutanje znak odobravanja", tj. da nemas primedbe na sagdzaj posta.

Da, imaš pravo. Nisam odgovorila, ali budem. Bila sam spriječena ovih dana, a usput rečeno, željela sam vidjeti da li si ateist ili antiteist. S ovim drugima ne želim gubiti vrijeme, ali s ateistima ako su dobronamjerni i vodi ih intelektualna radoznalost, rado ću izmjeniti mišljenje.

Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78
Treba dobro razlikovati bitno od nebitnoga, tj. moramo poznavati istine vjere ili dogme, prihvatiti službeni nauk Crkve (tradiciju i crkveno naučiteljstvo, sakramente, crkvene zapovijedi i dr.)
Milsim da bi bilo ispravnije da si upotrebila termin “postulate” ili “postavke” umesto”istine”, jer u sferi metafizike, istine su veoma rastegljiv pojama i variraju od “sekte” do “sekte”, odnosno, od religije do religije.

Drugim riječima, ako si kršten u pravoslavnoj vjeri, imaš čast i dužost živjeti kao pravoslavac. Ako doista budeš živio (ti ili netko drugi) kao pravi vjernik, sasvim sigurno da ćeš se odlično razumjeti s jednim katolikom, pod pretpostvakom da i on živi vjerničkim životom. Isti Krist, isto krštenje, jedna vjera.
Ako bih, kojim slucajem bio krsten, mislim da znam sta bi bila moja duznost kao vernika, ali mi nije poznat sadrzaj “casti”? Drugo, Ili mi se cini, ili sam dobro shvatio – Bog Jahveh se negde izgubio?

Postoje razlike u običajima, ali običaji su sekundarne naravi. Ni pravoslavne crkve nemaju jedinstvene običaje, ali imaju istu vjeru. S protestantima je situacija drugačija. Ne priznaju crkveno naučiteljstvo, predaju, odbacuju sakramente, nemaju valjani svećenički red.
Ovo nije odgovor na najvazniji deo mog prethodnog posta koji si citirala. Sta to znaci ziveti kao pravi vernik kad znamo kako su zivele pape, kardinali, biskupi i nizi rangovi hriscanske hijerarhije i na jednoj i na drugoj strani. Ja, iako ne zivim kao “pravi vernik” odlicno se razumem i sa katolicima i muslimanima ako ne nipodastavaju moju licnost ili moj uzi, siri i najsiri rod.

Traziti od ogromne mase nepismenih i polupismenih vernika, a od njih sve crkve zive, da razlikuju bitno od nebitnog je vise propagandni trik nego ozbiljan pristup raspravi. Kad bi svi imali potreban nivo znanja i kriticki duh i mogli da razluce bitno od nebitnog, sumnjam da bi hriscanstvo opstalo tako dugo i pored prisile koje su kroz vekove primenjivane na mase ubogog pucanstva.

Razlike izmedju dve crkve su nastale jos krajem 4. veka da bi dostigle klimaks 1054. godine n.e. i ni slucajno nisu tako minorne kao sto ti zelih da ih prikakzes. S druge strane imamo dve pravoslavne crkve koje se zestoko opiru ekumenizmu, a to su Ruska pravoslavna crkva, koja ima jasne pretenzije da preuzme ulogu vasljenskog patrijarha, i SPC ciji su vernici jos uvek, svesno ili podsvesno, podlozni razornom dejstvu memorisanog pogrome pravoslavaca od strane rimokatolika u Drugom svetskom ratu i u potonjem versko-/gradjanskom na teritoriji ex Yu.

Ja govorim samo ono što me Katolička Crkva uči. Dakle, službeni stav je ovo:

838 "Crkva zna da je iz vise razlogapovezana s onima koji su krsteni te se rese krscanskim imenom, ali ne ispovijedajupotpunu vjeru ili ne drze jedinstvo zajednistva … itd.
Cuj, ucenja crkava se u bezbroj razlicitih prilika ostro razilaze sa njihovim stvarnim, realnim delovanjem, verovale one u Krista ili ne. Sve crkve i druge verske organizacije imaju ucenja koja se, u zavisnosti od situacije, lokacije i vremena, razlicito tumace. Medjutim sve su istog “mentaliteta” i insistiraju da je njihovo ucenje, uprkos “minornih” razlika, jedino ispravno. Tu se RKC i JS ni malo ne razlikuju, tu se rimokatolici i protestanti ni malo ne razlikuju.

Što se tiče sekti ili "sekti" ne koristim taj termin u pežorativnom smislu. Sekta je grupa ljudi koja se odvojili od matice. To su najvećim dijelom protestanti koji su se odcjepili od Katoličke crkve i kasnije međusobno nastavili dijeliti. Među tih 40000 protestanskih zajednica koliko ih ima u SAD-u doista ima sekti.
Katolička crkva je službeno dala na znanje da se niti jednu kršćansku zajednicu ne naziva sektom, osim Jehovinih svjedoka koji bi po svom učenju zaslužili naziv pseudokršćanska zajednica. Dakle, razlikuju se mnogo više od drugih protestanata.
Adventisti koji su ovdje na forumu vrlo živahni i marljivo pišu svoje optužbe protiv Katoličke crkve (i pravoslavne, samo što nju ne imenuju) eto, oni su zaslužili naziv kršćanska zajednica.
Da je mene tko pitao, ne bi prošli...
C:\DOCUME~1\TomaD\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif
Nisam netolerantna, dapače otvorena sam prema svima, ali ne podnosim kad netko neprestano optužuje i blati druge da uzvisi sebe. Ako svi imamo isto Evanđelje, a imamo, onda treba živjeti u skladu s Evanđeljem.
Nisi netolerantna (?) ali ne podnosis protestante, posebno JS i adventiste. Uzgred, pozivas se na jevandjelja, a ne na istog boga. Zar zajednicki bog Jahve nije dovoljan razlog za zajednistvo, jedinstvo svih hriscana? I monoteistickih religija? Jednostavno i prosto pitanje, sta vam vise treba da biste bili jedinstvena crkva? Ja cu ti na to pitanje odgovoriti – u pitanju je moc i bogatstvo, a crkve nisu spremene da dele privilegije, tj. moc i bogatstvo.

Koje su to velike religije? Misliš na primitivne, poganske religije? U Africi je stanovništva ljudi prihvatila kršćanstvo, točnije katoličku vjeru i manjim dijelom protestansku.
Uvazena kolelginice, malo vise od toga, postoje i tradicionalne, a posebno je mnogobrojna, tj. najaca muslimanska. Ne treba zaboraviti da su im hriscanstvo (rimokatolicizam, protestantizam) i islam nametali okupatori, robovlasnici, a ne hriscani ili muslimani. To se obicno karakterise kao sirenje vere “ognjem i macem”. Bas kao sto se sirilo hriscanstvo u srednjovekovnoj Evropi. Drugo, ruzno je omalovazavati tudje religije i oznacavati ih kao primitivne i paganske. Paganske religije su mnogobozacke koje su bile predominantne u razvijenim antickim civilizacijama. No, ovde tvoje omalovazavanje tudjih religija proistice iz tvog hriscanskog iskustva, pa ne uvazavas anticke velike civilizacije.

Razlike u vjeri praktički ne postoje. Nemoj sada nabrajati kako pravoslavci imaju drugi kalendar, za Pričest koriste kvasni kruh, svećenici se žene, u pravoslavnim crkvama se ne koriste orgulje ni drugi instrumeneti i sl.
To je stvar crkvene prakse i običaja. To nije bit vjere.
Zar je to sve? Potrudi se bolje i spoznaces da su razlike i brojnije i znatno ozbiljinije nego sto ih ti ovde navodis.

Da, imaš pravo. Nisam odgovorila, ali budem. Bila sam spriječena ovih dana, a usput rečeno, željela sam vidjeti da li si ateist ili antiteist. S ovim drugima ne želim gubiti vrijeme, ali s ateistima ako su dobronamjerni i vodi ih intelektualna radoznalost, rado ću izmjeniti mišljenje.
Sta znaci “dobronamjerni” i vodi ih “intelektualna radoznalost”.Zasto su ljudi zlonamerni ako imaju izrazito razlito shvatanje i sta podrazumevas plod ”intelektuana radoznalost”. Ti i ja se znacajno razlikujemo, prvo, dolazimo iz razlicitih i, moglo bi se reci, veoma suprotstavljenih sredina i, drugo, imamo dva totalno razlicita shvatanja o relgiji generalno, bilo da je monoteisticka ili politeisticka (primitivna ili paganska).

Naravno, teist i ateist su dva anti poda.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Zasto je bas pravoslavlje trun u oku svim zapadnim sektama???

Zasto sve zapadne sekte, zele da uniste pravoslavlje-ortodoxnu crkvu?zapitajte se!

Postovanje brate Gero,

Dobar si covek, ali neprestano dajes lazne izjagve i na njima donoiso0s svoje pogresne zakljucke.
Zasto bi bilo koji hriscaninh zeleo d aunisti ijednu Htriscansku zajendicu?
Da nije d aproosiri islam ili budizam?

Kada je osnobvan ekumesnki pokret, prav Crkva ko0ja se udruzila sa protestantima bili su pravoslavci.
Zar nisu cak uzeoli patrijarha Germana za sekretara udruzenja?
Iako se protestantizam uglavnbom odvojio od katolika, ipak su pravoslavni blizi protestantima nego katolici.

-------------------------------

Ja cu vam reci bog ovog sveta je djavo-lucifer,antihrist,ko god ne prizna Isusa da je dosao u telu -kao Bog on je antihrist.

(Jovan 1:1-14,Isaija 9:6,Otkrivenje 13g)

Gero, pa svi protestanti veruju da je Hristos Bog koji je dosao u telu.

Gero, das pogresnu izjavu o drugim verskim zajednicama i na osnovu nje zidas svoje predpostavke koje nisu ispravne.

Ne postoje katoličke sekte već samo sekte/ kršćanske zajednice koje su se odvojile od Katoličke crkve, zato i jesu sekte.

Izabeleta, A sta je ono sto je pre nekoliko godina, posle Drugog vatikandskog kojncila osnovao nadbiskup LEFEVR? On se sa svojim pristalicama odvojo od Vatikana. Pa zar to nije katolicka sekta? Nije valjda pravoslavna?

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Postovanje brate Gero,

Dobar si covek, ali neprestano dajes lazne izjagve i na njima donoiso0s svoje pogresne zakljucke.

Kada je osnovan
ekumenski pokret, prva Crkva koja se udruzila sa protestantima bili su pravoslavci.
Zar nisu cak uzeoli patrijarha Germana za sekretara udruzenja?
Iako se protestantizam uglavnom odvojio od katolika,
ipak su pravoslavni blizi protestantima nego katolici.

Mika, ti kažeš ekumenski pokret a misliš na Svjetski savez crkava, zar ne?
Točno je da je SPC među prvima pristupila Svjetskom savezu crkava.

"U Svetski savez crkava su učlanjene uglavnom
protestantske, pravoslavne i starokatoličke crkve. Ovo savezništvo je zasnovano na protivljenju verskoj dominaciji Vatikana i Katoličke crkve u celokupnom hrišćanstvu. Katolička crkva nije članica Saveta, već ima svojstvo posmatrača". ( Izvor: Wikipedia)

Tek odnedavno Svjetski savez crkava surađuje i sudjeluje u ekumenskim dijalozima koje promiče i Katolička crkva.

Ako je istina da je pravoslavlje bliže protestantma, što ja osobno NE vjerujem, onda je pravoslavlje na najboljem putu da skrene s puta. Katolici surađuju s protestantima, vode dijaloge i imaju zajednička slavlja, ali to apsolutvo ništa ne znači osim naše dobre volje. Za ujeddinjenje katolika i protestanata ima samo jedna opcija: ili će se protestanti odreći svojih zabluda i krivovjerja i priznati Papu za vrhovnog poglavara ili ništa.
:) Bilo kako bilo, mi i dalje ostajemo braća po krštenju.

Izabeleta, A sta je ono sto je pre nekoliko godina, posle Drugog vatikandskog kojncila osnovao nadbiskup LEFEVR? On se sa svojim pristalicama odvojo od Vatikana. Pa zar to nije katolicka sekta?

Imaš pravo, zaboravila sam na Lefebra, ali samo zato što je on bio sitna riba. On je već pokojni, nema više pristalica tako da to više nije aktualno.

Natrag