Zasto je bas pravoslavlje trun u oku svim zapadnim sektama????

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Naučnici se spore oko toga koje istorijski period se treba smatrati vremenom kada su nastale nacije. Mada prvo pominjanje pojma nacija datira iz 10 vijeka, moderna nauka smatra da se period formiranja nacija i nacionalnih država može obilježiti kao kasni 18 i 19 vijek. To je doba ranog romantičarskog nacionalizma kada postaje moderna identifikacija sa nacijom, odnosno, kada narasta svijest o pripadnosti određenoj grupi naroda. Dotadašnji preovlađujući autokratski režimi se nisu idntifikovali sa sa nacijom. Oni su u stvari bili multietnički, ili, što bi se reklo današnjim modernim izrazom, višenacionalni.
U 19 vijeku se promoviše ideja o naciji, nacionalnoj pripadnosti i nacionalnoj državi, to jest, o pravu svake nacije da ima svoju državu, koja će okupljati i štititi naciju kao grupu.
Inače, pojam nacija potiče iz latinskog (natio) i kao takav u slovenskim jezicima ne znači ništa, jer su Sloveni za taj pojam koristili izraz narod.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
u 19 veku ali pre nove ere. mozda pre nove ere nisu koristili ime ili termin nacija ili nacionalnost ali i te kako su postojale nacije i nacionalnost

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Zasto je bas pravoslavlje trun u oku svim zapadnim sektama?[/h]

Pa nije tako, nego su druge verske zajednice TRN U OKU PRAVOSLAVNIMA.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Ako je natio iz latinskog, onda su stari Latini imali pojam naroda kome su pripadali, razlikovali su ostale narode, ili su cekali 19. vek da im to objasne ?
Mika izbi oci sa ovolikim fontom, potrosi piksele. Znamo da si pametan, ne trebas se toliko isticati.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ako je natio iz latinskog, onda su stari Latini imali pojam naroda kome su pripadali, razlikovali su ostale narode, ili su cekali 19. vek da im to objasne ?
Mika izbi oci sa ovolikim fontom, potrosi piksele. Znamo da si pametan, ne trebas se toliko isticati.
Ne, taj pojam (natio) izvorno se nije odnosio na naciju i narod, nego na grupe učenika i studenata na istom univerziteu koji su poticali iz iste zemlje i govorili isti jezik. Tek kasnije taj pojam je dobio značenje koje označava istu grupu naroda, tj. naciju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Није народ , него раја. То му дође исто.
У старословенском се зна за народ, док јазик се односи на многобожце.
Као етнос и лаос у грчком.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Или за добре другаре. Што је моја баба говорила : Свијет, исто к'о и народ.

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Pa polako covece!tvoja me reakcija bas zadivluje?ajde da vidimo ko je koga tuko,bombio,unizavao,pravoslavni ili ???? mi vas nikad nismo dirali a vi ?????ajde reci gde su pravoslavni bili kolonijalisti??? gde?

Gde su pravoslavni bili osvajaci??? gde?? a vi osvajaci,koloniojalisti nam nedate mira i dan danas.Mi vas ne diramo sta vi hocete od nas?ostavite nas u pokoj.Mi jednostavno zelimo da zivimo spokojno i nista vise.

Pozdrav.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.03.2013
Poruka
11
Pozdrav svima : )

Ja sam primetila nesto obratno, da su Pravoslavcima trn u oku druge hriscaneske religije i da ih omalovazavaju i nazivaju sektama...

Natrag