Kod salata koje su pripremljene s uljem i octom, u želucu se odvija fermentacija, tako da se hrana ne probavlja nego ona truli i propada u želucu. Kao posljedica ovoga, krv se ne obnavlja nego se puni nečistoćama koje onda izazivaju poteškoće s jetrom i bubrezima. Srčane smetnje, upale i mnoga zla rezultat su svega ovoga, a osim što je pogođeno tijelo ovo također pogađa čovjekov moral i čovjekov duhovni život. (Ellen White, Letter 9, 1887, Manuscript Releases vol. 2, pp. 143-144.)
"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)
---------------------------
Uzmemo li u obzir da ocat, zbog truljenja u želucu, prema Ellen White osim fizički na kraju uništava čovjeka i moralno i duhovno, a onda tome dodamo priznanje same Ellen White da je godinama bila teška ovisnica o octu (octoholičarka), nije li najrazumljivije njezine vizije i halucinacije objasniti i razumijeti kao posljedicu ovisničogj delirija. Prve njezine vizije dolazile su od Millera i Batesa, a ove pod kraj života od alkohola.