Sta reci o ovoj temi.
Ima Katolicka crkva greha, bili bi smo neposteni da kazemo da nema, ali oni se danas zbog toga kaju i mole za oprostaj. Niko ne moze poreci tu istoriju. A treba da sagledamo kakva je situacija danas..
Zasto sad pokusavate napadom na druge i njihovu istoriju da skolonite pogled sa svoje(mislim na Katolike)?
Ponasate se kao i protestanti nezrelo.. Umesto da zamolite za oprostaj kao sto je i red,
i kao sto i svaki dobar Katolik danas cini vi prelazite u kontra napad na protestante, razumem ja da imate razloga za to , ali najpre treba da oprostimo jedni drugima pa onda da razgovaramo..
Skretanje paznje na jednu(Katolicku) i drugu(Protestantsku) istoriju, ne vodi nikuda, jer i jedni i drugi imamo nedela..
Dakle, ako protestanti napadaju optuzujuci, ne moramo i mi u svrhu odbrane, nije napad najbolja odbrana, vec pre priznanje greha a ne bezanje od njih.
Hocemo li kao politicari danas poricati zlocin, samo zato sto smo pristrasno vezani za neku naciju?
I zasto bi se uopste bavili ovim stvarima?
Prvenstveno treba da sagledamo veru kao takvu i sta je ono oko cega se mi ne slazemo, dakle teologiju.
Ovo blacenje jednih ili drugih po pitanju istorijskih cinjenica(strasnih nedela), kompromitujuci zivote pojedinaca, ne vodi nikuda i ne moze nikog odvratiti od teoloske nauke, jer premda je bilo greha i jednih(Katolika) i drugih(Protestanata) ti gresi koji su cinjeni od pojedinaca su radjeni od ljudi koji i sami nisu poznavali svoju veru i nisu se pridrzavali njenih principa.
Dakle suvisno je o tome pricati ovde..
Ako je neki Katolik cinio strasne grehe, to ne rusi Katolicku veru jer ako je takvo sta cinio on se odrekao principa svoje vere i vernikom se i ne moze smatrati..
Znaci sta je ovde kljucno.. Adventisti su imali promasaje, Jehovini Svedoci su imali promasaje, Katolici su gresili, Pravoslavci su verovatno gresili, to nije presudno za bilo kog vernika danas..
Ono sto ljudi rade kada mere neku veru jeste da sagledavaju teologiju i nauku u kontekstu Hriscanstva i istoriju rane crkve pa na kraju konsultuju Bibliju..
Ovaj princip koji vi koristite da bi pokazali da neko nije u pravu je totalno pogresan.
Tu mislim i na jedne i na druge, Pravoslavne-Katolike i Proestante..
Ne moze mene niko odvratiti od neke nauke zato sto je to rekao Papa ili je rekao Miroljub Petrovic ili je rekla Elen Vajt ili bilo ko drugi.. Nema ni veze koje je crkve neko clan i da li njegova crkva ima problematicnu istoriju..
Sva teoloska naucavanja ljudi sagledavaju u svetlu Biblije...
Zato i jedni i drugi, nemojte se vise napadati ukazujuci na zlocine, na istoriju i na ruzne stvari..
Pozvao bih na prastanje jednih i drugih, pa ako imamo razmimoilazenja u razumevanju teologije o tome da pricamo..