Zablude tradicionalnog Hriscanstva

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Tako je, uticaj Egipta je u periodu helenizma bio ogroman.

U Rimu naročito kult Izide koja je izjednačena sa Cererom, u Grčkom panteonu sa Demetrom.

Cezar je bio opčinjen ne samo Kleopatrom no i Egiptom, Vavilon mu nije bio na listi prioriteta u bilo kom smislu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Tako je, uticaj Egipta je u periodu helenizma bio ogroman.

U Rimu naročito kult Izide koja je izjednačena sa Cererom, u Grčkom panteonu sa Demetrom.

Cezar je bio opčinjen ne samo Kleopatrom no i Egiptom, Vavilon mu nije bio na listi prioriteta u bilo kom smislu.

Bio je to i pre Helenizma, vekovima pre. Helenizam je samo pomogao da se taj uticaj obnovi. Da ne govorim o poistovećivanju Amona sa Zevsom, kasnije Jupiterom.

Ne samo Cezar, od njegovih naslednika, samo je Oktavijan i u manjoj meri Tiberije, pokazivao animozitet prema sinkretističkom misterijskom kultu Izide. Klaudije je čak primer egipatskih faraona iskoristio kao opravdanje kada je od senata tražio dozvolu da se oženi svojom sestričinom Agripinom, inače majkom Lucija Domicija Ahenobarbusa, poznatijeg kao Nero (Crni), prvog koji je organizovao progon Hrišćana i pod čijom su vladavinom pogubljeni Sv. Apostoli Petar i Pavle. O vezi Nerona sa famoznim 666 iz Apokalipse drugi put.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sva četvorica sveučilišnih profesora su neznalice (budaletine) ili lažovi.

Izvor: DUHOVNI VAVILON.BLOGSPOT - :cool:

Evo nešto s "izvora":

Pogledajte prilog 114975

Dakle, "Vavilon-bloger" je, "glavom i bradom", Laodikeja, pravim imenom Dragan Micic. Krasno argumentiranje. Da je moje ja bih ga patentirao.

Nisam ja izvor, vec mnostvo nezavisnih istorijskih podataka iz razlicite istorijske literature.

Osim toga, ja sam dao DVA izvora, a ne jedan, i ti svi izvori i mnogi drugi svedoce jedno, a to sam prilozio.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Servius Tullius

Nesto si u svom izlaganju ispomesao, na sta nemam vremena na sve da odgovaram.

Kao prvo da sam ja navodno napisao o nekakvoj tituli Atala, sto nije slucaj, vec o tituli Pontifeksa.

Sto se tice Vavilona, njega je osnovao Nimrod i njegova zena Seramis, ili Semiramida nakon potopa.
I oni su osnovali prvu mnogobozacku religiju, prvo Boga sunca, a potom i bogova plodnosti.

Jos u to vreme, a posebno nakon osvajanja Vavilna od strane Persijanaca, Vavilonska religija je preneta u odredjene delove sveta, i ustalila se u Rimu, i kasnije je Rimska crkva postala njen naslednik.

U gornjem tekstu je sve objasnjeno.

Evo samo dve pojedinosti vezane za neku drugu temu u kojoj je objasnjen pocetak odredjenih kultova, u ovom slucaju kult plodnosti, ili u hriscanstvu device Marije, koji vodi svoje poreklo iz prastarog Vavilonskog kulta boginje plodnosti - boginje majke.
Njegov začetnik je Semiramida - žena Nevroda Nojevog praunuka i osnivača grada Vavilona.

Zajedno sa Nevrodom - semiramida je razvila kult magije, usko povezanim sa sveštenstvom zavetovanim celibatom, što je bio verski plašt radi skrivanja preljube, bluda, homoseksualnosti, lezbejstva i sodomije.
Monahinje su bile hramske prostitutke, služeći sveštenicima one su nazvane Vestalkama.
Sve ove perverzije - bile su uvrštene u okviru velikog rituala hramske svete prostitucije u magiji.

Pošto je rodila sina nakon tragične smrti svog supruga Nevroda, proglasila ga je reinkarnacijom Nevroda i bogom sunca, a sebe boginjom majkom, i zahtevala da joj se prinose žrtve u vidu malih beba, kojima bi se na grudima pravio rez u obliku znaka T, simbola njenog sina Tamuza - boga sunca, i vadilo im se srce.
Tada bi ona za uzvrat ostvarila mir sa bogom za celu naciju.

Semiramida je izmislila ispovest pred sveštenikom, da bi se dobio uvid u to - šta rade njeni podanici. koji su se ispovedali radi straha od crne magije.

Tkom vekova Semiramida je bila obožavana u kultovima Vavilonske Ištar, Atine - boginje rata, Venere ili Afrodite - boginje ljubavi, Dijane, Artemide - boginje lova, Egipatske Izis, Lune - boginje meseca, Astarote, Hinduse Isi, Rimske Kibele, Meksičke Koatlik..

I danas u okultnim i magijskim ritualima - ovo božanstvo se slavi kao zaštitnica magije i okultizma u kultu svete prostitucije.

Semiramida i njene kasnije predstave - uvek su prikazane kao žena sa detetom u naručju, i imenima "boginja majka, kraljica neba, devica majka, što su i današnje karakteristike i imena koja se pripisuju biblijskoj Mariji.

Drugi je praznik obelezavanja Bozica.

Po paganskoj filozofiji - Hananski bog Vasl ( bog sunca i prirode ), bio je ubijen od strane svog suparnika - boga suše i vreline po imetu Mot.
Njegova sestra i žena po imenu "Anat" ( boginja krvoprolića i rata ), preklinjala je Mot - a da Vala vrati u život, ali kada su svi njeni napori propali - ona se razbesnela i u svom besu nadjačala i ubila Mot - a, uzela svog mrtvog brata i odnela ga na brdo bogova - gde je on vaskrsao u novi život.
Posle toga ( smatralo se ), njegova smrt i vaskrsenje su se odvijali godišnje.

Ovaj mit potiče iz drevnog Vavilona, a u vezi je sa njegovim prvim osnivačem "Nevrodom" Nojevim praunukom, i njegovom ženom "Semiramidom"

Kada je Nevrod propovedao izvesnom caru da on treba da obožava sedam zvezda i dvanaest znakova zodijaka - car je odredio da ga ubiju strašnom smrću.
Nakon Nevrodove smrti - njegova žena Semiramida rodila je sina i dala mu ime Tamuz, rekavši da je to reinkarnirani Nevrod - bog sunca, a da je ona majka božja, duh božji u ljudskoj majci, kraljica neba, devica majka.
Svog sina Tamuza poroglasila je spasiteljem, i uskoro su se svuda mogle naći statue žene koja u naručju drži malog dečaka.

"Dies solis natalis invicti" praznik posvećen rođenju boga sunca Tamuza, reinkarniranog Nevroda - mitološkog "Vaal - a" kasnije je prenesen u tradicionalne crkve zapadnog Rimokatolicizma i istočnog Pravoslavlja - sa svim popratnim običajima i verovanjima, i postao Božić - praznik posvećen Hristovom rođenju.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog nam svima bio Prvi i na prvom mestu!

Svaki dan u sedmici, baš svaki, je Bog stvorio i na Njegovu slavu se verujući narod okuplja.
Zbog Njega i u Njegovo ime.

Ako je neko u istoriji na odredjeni dan (ili odredjenog datuma) radio nešto nehrišćanski,
da li tog dana mi poBožni i Hristocentrični ljudi možemo ispovedati Jedinoga Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga?

Ili je taj dan (ili datum) toliko ... "isprljan" da ga se ne može posvetiti Bogu?

brat Toma

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nisam ja izvor, vec mnostvo nezavisnih istorijskih podataka iz razlicite istorijske literature.

Znam. :) Alexander Hislop ti je izvor za sve.

Sto se tice Vavilona, njega je osnovao Nimrod i njegova zena Seramis, ili Semiramida nakon potopa.

Izvor: Alexander Hislop! :bfghb:

I oni su osnovali prvu mnogobozacku religiju, prvo Boga sunca, a potom i bogova plodnosti.

Jos u to vreme, a posebno nakon osvajanja Vavilna od strane Persijanaca, Vavilonska religija je preneta u odredjene delove sveta, i ustalila se u Rimu, i kasnije je Rimska crkva postala njen naslednik.

Evo samo dve pojedinosti vezane za neku drugu temu u kojoj je objasnjen pocetak odredjenih kultova, u ovom slucaju kult plodnosti, ili u hriscanstvu device Marije, koji vodi svoje poreklo iz prastarog Vavilonskog kulta boginje plodnosti - boginje majke.
Njegov začetnik je Semiramida - žena Nevroda Nojevog praunuka i osnivača grada Vavilona.

Semiramida je izmislila ispovest pred sveštenikom, da bi se dobio uvid u to - šta rade njeni podanici. koji su se ispovedali radi straha od crne magije.

Tkom vekova Semiramida je bila obožavana u kultovima Vavilonske Ištar, Atine - boginje rata, Venere ili Afrodite - boginje ljubavi, Dijane, Artemide - boginje lova, Egipatske Izis, Lune - boginje meseca, Astarote, Hinduse Isi, Rimske Kibele, Meksičke Koatlik..

Semiramida i njene kasnije predstave - uvek su prikazane kao žena sa detetom u naručju, i imenima "boginja majka, kraljica neba, devica majka, što su i današnje karakteristike i imena koja se pripisuju biblijskoj Mariji.

Ovaj mit potiče iz drevnog Vavilona, a u vezi je sa njegovim prvim osnivačem "Nevrodom" Nojevim praunukom, i njegovom ženom "Semiramidom"

Kada je Nevrod propovedao izvesnom caru da on treba da obožava sedam zvezda i dvanaest znakova zodijaka - car je odredio da ga ubiju strašnom smrću.
Nakon Nevrodove smrti - njegova žena Semiramida rodila je sina i dala mu ime Tamuz, rekavši da je to reinkarnirani Nevrod - bog sunca, a da je ona majka božja, duh božji u ljudskoj majci, kraljica neba, devica majka.
Svog sina Tamuza poroglasila je spasiteljem, i uskoro su se svuda mogle naći statue žene koja u naručju drži malog dečaka.

"Dies solis natalis invicti" praznik posvećen rođenju boga sunca Tamuza, reinkarniranog Nevroda - mitološkog "Vaal - a" kasnije je prenesen u tradicionalne crkve zapadnog Rimokatolicizma i istočnog Pravoslavlja - sa svim popratnim običajima i verovanjima, i postao Božić - praznik posvećen Hristovom rođenju.

A tko je ovaj "trubač" Hislop, za kojim posežu Adventisti i svi ostali mrzitelji Kristove crkve? Evo ukratko o Hislopu:

Arheološka otkrića nakon njegove [Hislopove] smrti, i u 20. stoljeću do danas pokazuju da ne postoji takva osoba kao Semiramida, kraljica u Babilonu. U stvari, žene nisu mogle biti na prijestolju u Babilonu. Babilonom su vladali samo kraljevi. To proizlazi iz službenog popisa kraljeva iz Kraljevskog arhiva u palači u Babilonu. Osvrćući se kao istraživač zaključio sam da je Hislopovo ponašanje sramotno. Pogreške su mu tako jadne, toliko velike, toliko daleko od činjenica, da se možemo samo pitati je li Hislop bio promišljeno podmukli agent Iluminata? On je napredovao u hijerarhiji Škotskog obreda slobodnog zidarstva, budući da je i sam Škot. Arheološki nalazi nedvojbeno dokazuju da je ovakvo nešto kao u slučaju Hislopa mogao napraviti samo patološki lažov beskrajnih razmjera. (R.A. Coombes; A Handbook of Basic Information About The Identity Of “Mystery Babylon” In Bible Prophecy)

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Julije Cezar je bio uzdignut do vrhovnog pontifeksa Vavilonskog reda, tako je postao naslednik prava i titule Atala - Pergamskog pontifeksa koji je dao Rimu nasleđe Vavilonskog sveštenstva.

Ovo si ti napisao a da li si mislio na titula Atala ili ime Atal Filometor Eurget III nije jasno. Ali nije ni bitno jer moj odgovor je bio i ostao isti

"Sveštenička titula atal nije postajala u Pergamu niti je preneta u Rim. Kao što sam već napisao radi se o dinastiji Atalida koju je osnovao Fileter. Ime njegovog oca je bilo Atal.
Isto tako ni sveštenika koji su se nazivali pontifex nije bilo u Pergamu ni pre, ni za vreme Atalida. "

Ako uzmemo u obzir da si se ti izjasnio nejasno a ja loše razumeo ostaje moja tvrdnja

"Isto tako ni sveštenika koji su se nazivali pontifex nije bilo u Pergamu ni pre, ni za vreme Atalida. "
Stoga odgovori mi jednostavno

Da li je titula pontifeksa Vavilonskog porekla i da li je istu nosio Atal Eurget III kao što si napisao gore ili ne ?
Ako jeste daj mi jedan od mnogobrojnih istorijskih izvora na koje se pozivaš.

Sva ova učenja potiču iz jednog centra - a to je drevni Vavilon, i ova činjenica daje potpuni istorijski odgovor na pitanje - kako je doslo do mešanja Hrišćanstva sa mnogobožačkom filozofijom, i takođe - šta predstavlja pravo Hrišćanstvo i koja su njegova obeležja.

Vavilon je bio centar mnogobozačke filozofije staroga sveta.
Dva od najznacajnijih Božanstava ili kultova Vavilona su bili "Kult sunca, i kult Bogova plodnosti" sa razvijenom obrednom praksom koju su vodili Vavilonski sveštenici - takozvani magovi.

Posle pada Vavilona od trane Persijanaca 538 godine pre nove ere, i njegovim osvajanjem od strane Grčke -predvodjene Aleksandrom Makedonskim 331 godine p.n.e, Vavilonski sveštenici su pod najezdom osvajača - napustili grad Vavilon, i tom prilikom sa sobom poneli svoje Bogove i obredno ritualne elemente, i nastanili se u gradu Pergamu.
Posle smrti Pergamskog cara Atala 133 godine pre nove ere -Etrušćani su iz Lidije (podrucja Pergama), došli u Italiju i sa sobom doneli Vavilonsku religiju sa svim njenim učenjima i obredima.
Oni su uspostavili pontifeksa koji je bio glava sveštenstva, kasnije su Rimljani usvojili oog pontifeksa kao svog gradskog upravitelja.
Julije Cezar je bio uzdignut do vrhovnog pontifeksa Vavilonskog reda, tako je postao naslednik prava i titule Atala - Pergamskog pontifeksa koji je dao Rimu nasleđe Vavilonskog sveštenstva.
Tako je prvi Rimski imperator postao glava Vavilonskog sveštenstva, a Rim je postao naslednik Vavilona.

Sve ono što sam napisao stoji i dalje. Ako već mnogobrojni istorijski izvori stoje na strani tvrdnji koje si izneo i koje sam citirao upoznaj me sa njima i opovrgni bilo šta od ovoga stoji dole.

"Teško da je Vavilon ikada bio ”centar mnogobožačke filozofije starog sveta”.
Čak i da je tačno to što neki autori dovode Talesa u vezu sa Mesopotamijskim nasledjem i posredno Vavilonom to ne menja mnogo – Grci su Grci, to će reći bilo koji student filozofije sa I godine.

I za religiju starog veka – šta je sa Egiptom? Akadom? Haldejom?
Vavilonci su samo koristili nasledje Mesopotamije i mitove raširene na tom području.
Osim Enuma Eliš i nemaju neki važan religiozni tekst. Marduk i Ištar su Akadsko-Asirskog porekla, ne Vavilonskog. Kasnije zoroastrizam jeste bitan ali koliko i na kom području? Ipak je on nastao u Persiji.

E što se tiče matematike i astronomije to je već druga stvar ali opet najviše pod Persijancima mada su i od Sumera i Haldejaca dosta preuzeli.

U suštini Vavilonsko carstvo je zbog stalnih napada i osvajanja od strane Asiraca tj Siraca ili Haldejaca – jedan je to narod, bilo na bespovratnom putu propadanja još od Kasita i njihove dve dinastije. Period koji se pominje i na koji se misli u ovom tekstu, Novovavilonsko carstvo, je zapravo period vladavine Haldejaca, Nabukodonosor II je takodje Haldejac, a i samo carstvo se zvalo Haldejsko.
Tako da kada se spominje Vavilon govori se u stvari o Haldeji, kada se govori o padu Vavilona govori se o padu Haldeje.

Etrušćani, verujem da se se misli na Etrurce, nisu bili naseljeni u Pergamu.
Ovo verovatno ima veze sa Herodotovom tvrdnjom da su nakon Trojanskog rata Etrurci predvodjeni Tirsenosom došli na tlo Italije iz Lidije ali ovo nije tačno što su pokazala otkrića i iskopavanja praistorijske Vilanova kulture iz perioda gvozdenog doba a iz čijeg korena nastaje kasnija Etrurska kultura.
Stanovništvo Pergama činila je mešavina naroda – Medjani ili Mezijci, Frigijci, Lidjani ili Lidijci, Grci, Sirijci itd.

Lidija nije područje Pergama već obrnuto – Lidijsko carstvo je prethodilo Pergamskoj kraljevini koje je osnovano od strane Filetera, zapovednika pergamske tvrdjave koji je nakon smrti prvo Aleksandra Velikog a zatim i svog nadredjenog generala Lizimaha, inače jednog od Aleksandrovih dijadoha i upravnika Trakije, iskoristio povoljni politički trenutak i proglasio se nezavisnim vladarem. On je ujedno začetnik i dinastije Atalida, mada je bio evnuh, posinivši svog sestrića Eumena.

U Pergamu pre Atalida vladali su Persijanci, grčki tirani, pa opet Persijanci sve dok grad nije ušao u sastav Aleksandrovog carstva tako da Vavilonci koji beže od Aleksandara ne stoji jer ako su već bežali od Aleksanda morali su bežati i iz Pergama.

U celom to periodu, još od naseljavanja Jonaca tj. Grka preovladjujuća religija je bila Grčka. Nešto kasnije ona poprima univerzalistička, helenistička obeležja.

Pergam je bio čuven osim po izradi pergamenta i po svojoj biblioteci koja je osnovana po ugledu na onu Aleksandrijsku. Biblioteka, veoma ugledna i poznata u to vreme, nalazila se neposredno pored hrama boginje Atine. U Pergamu se nalazio Zevsovov hram sa, delom i danas sačuvanim, ogromnim žrtvenikom koji se pominje i u Svetom Pismu

”I anđelu Crkve u Pergamu napiši: “Ovo govori Onaj u koga je mač dvosjekli, oštar: Znam gdje prebivaš – ondje gdje je Sotonino prijestolje…”
Otkrivenje 2,12-13

Taj car Atal, koji je spomenut je ustvari kralj Atal Filometor Eurget III.
Vladao je kratko, bio nezainteresovan za politiku i vlast – kažu da je voleo da se bavi gajenjem cveća i botanikom. Nije imao nikakvo svešteničko zvanje a oporukom je kraljevinu Pergamsku ostavio Rimu pošto nije imao muških naslednika a Pergam je sa Rimom već bio u klijentskom odnosu.
Nakon pripajanja Rimu, od teritorije Pergamske kraljevine i nekih okolnih nad kojima je Rim već imao vlast formirana je provincija Asiana.
Nikakvih seoba, nikakvog preseljena vavilonskih sveštenika nije bilo, štaviše sve je ostalo po starom što se Pergama tiče jer su i ranije Rimu plaćali klijentski porez.
Sveštenička titula atal nije postajala u Pergamu niti je preneta u Rim. Kao što sam već napisao radi se o dinastiji Atalida koju je osnovao Fileter. Ime njegovog oca je bilo Atal.

Isto tako ni sveštenika koji su se nazivali pontifex nije bilo u Pergamu ni pre, ni za vreme Atalida.

Pontifeksi su bili Rimski sveštenici a ne Vavilonski.

I tek sad mogu se spominjati Etrurci u smislu povezanosti sa Rimom jer osim u geografskom odredjenju, naseljavali su srednju Italiju odvajkada, i u svakom drugom smislu su prethodili i uticali na stari Rim pa i u onom religijskom a izmedju svega ostalog i sama reč pontifex potiče iz etrurskog jezika.

Julije Cezar svakako nije bio prvi Rimski imperator, mnogi pre njega su u starom Rimu nosili tu vojnu titulu koja se odnosi na teritorijalnu upravu ili nadležnost. Posle pada Rimske Republike to je postao kognomen, nasledni carski epitet. Julije Cezar je bio prvi Rimski car i diktator.

Takodje je bio i pontifex maxsimus (vrhovni sveštenik) što je specifična i svojstveno rimska religiozna titula i funkcija ustanovljena još za vreme drugog kralja Rima Nume Pompilija a sa Vavilonom, vavilonskim sveštenstvom i vavilonskom religijom nema nikakve veze. U Cezarevo vreme ta je titula nosila veoma izražen politički značaj zbog čega ju je on i prigrabio. "

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U redu je to što veruješ i zastupaš ono što tvoja Crkva propoveda, to je tvoje pravo koje niko ne spori.
Ali ovo sa Mitrom, Vavilonom, zaverama itd., naginje ka nekakvom New Age poimanju istorije i Hrišćanstva.
Kao da je deo scenarija za film Zeitgeist.
Na to se upravo i odnosi moje pitanje.
Upravo Zeitgeist izmislja kao i oni. A nisu uzeli od Zeitgeista nego iz knjige 'Vavilonska Misterijska Religija" 99% napisanog je laz. Cak je i sam pisac svoju knjigu povukao iz prodaje i priznao da je pogresio iznoseci netacne informacije.

To sto on veruje u to (ali sumnjam da stvarno 100% veruje) ne menja cinjenicu da je sve to laz.

Hrišćanska crkva je sve do druge polovine drugog veka nove ere sačuvala ovu autenticnu čistotu biblijske istine i praktičnog života.
Od druge polovine drugog veka u crkvi nastaju duboke promene pod uticajem mnogoboštva i mnogobožačkih filozofofija - koje su se polako uvlačile u okrilje mlade Hrišćanske crkve.
Hoces reci da je "crkva pala"? Kako crkva moze "pasti"? Zar je sotona moze pobediti?

Ali ako je sotona nije pobedio i ona nije pala, ti jos nisi pokazao ko je nastavio istorijski kontinuitet prve apostolske crkve i njenog ucenja. Ako su protestanti nastavili taj kontinuitet, onda su morali to ucenje "odrzati" sve do danasnjeg dana, i postojao bi "neprekinuti niz" odnosno neprekinuti kontinuitet ucenja koji bi vodio do vas adventista!

Medjutim mi to ne nalazimo u istoriji! Vase ucenje je "evolutivnog karaktera" koje se ocituje u "brojnim promasajima" "usponima i padovima" , da bi na kraju kroz sve te promasaje i gubljenja posle nekih 2000 godina dosli do "pune adventisticke istine"!

Moze li to biti prava crkva?

Svakako da ne!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nesto si pomesao
Znam. :) Alexander Hislop ti je izvor za sve.

Ne, nego razliciti nezavisni izvori, jer je Hislopa nisam ni citao.

Ovo si ti napisao a da li si mislio na titula Atala ili ime Atal Filometor Eurget III nije jasno. Ali nije ni bitno jer moj odgovor je bio i ostao isti

"Sveštenička titula atal nije postajala u Pergamu niti je preneta u Rim. Kao što sam već napisao radi se o dinastiji Atalida koju je osnovao Fileter. Ime njegovog oca je bilo Atal.
Isto tako ni sveštenika koji su se nazivali pontifex nije bilo u Pergamu ni pre, ni za vreme Atalida. "

Nisam napisao da je titula ATAL, vec da je Atal imao titulu pontifeks, i da je ta titula preuzeta i pripisana buducem lideru Rimokatolicizma papi.

Natrag