Sola Scriptura ne negira ogranizovanu "crkvu", nego postavlja Pismo kao isključivi autoritet. U tome i počiva uzrok svih onih 50.000 denominacija, tačnije sekti.
Naravno da Pismo nije autoritet nego je Bog odnosno Sveti Duh i njegova crkva! Ne smemo idolizovati Pismo, nije ono dato da nam govori "umesto Boga" vec da nas podseca na ono sto je Bog rekao.
Zato je i dekalog pisan, da ne bi "zaboravili", a nije dat da "govori umesto Boga" ili da "samo sebe tumaci" ! Taj dekalog je tumacila crkva kao i Pismo.
Crkvu je Bog sam osnovao, dao joj zadatak, i nije rekao da će joj ga oduzeti, kako to ovi apostate tvrde.
Neka mi Marko nadje gde je Bog rekao da ce nasoj crkvi oduzeti autoritet i predati ga americkim kaubojima?
Evo nek mi nadje, pa cu mu verovati!
da su kršćani Radosnu vijest primali kroz direktnu verbalizaciju apostola, nego je zapisivanje od strane apostola i drugih pisaca novozavjetnih tekstova uslijedilo nekoliko desetljeća kasnije.
Tako je, ljudi su evandjelje primali kroz "direktnu verbalizaciju apostola" odnosno kroz "njihovo tumacenje" tj. "tumacenje crkve"! Nisu "sami sebi tumacili" i nije im "Bog ponaosob tumacio" nego je "poslao apostole da im protumace"!
VEROVASE PISMU I RECI KOJU RECE ISUS." Jovan 2,22.
A ko im je objasnio Pismo? Zar nije Hristos? A ko je Hristos ako nije crkva?
I apostoli su dobili zadatak da idu od kuce do kuce svuda po narodu i "tumace Pismo"! Da je bilo dovoljno citati samostalno ili slusati u sinagogi, pa to su mogli svake subote, onda bi se svi obratili prostim citanjem! Ali nije bilo tako, vec je neko morao da im "protumaci" te reci, a taj neko je crkva!
Zar ti ne znas Marko sta su apostoli i zasto ih je bilo 12?
Oni su marko bili isto sto su i jevrejima rabini - "tumaci i ucitelji"!
A ako su potrebni ucitelji, kako ces ti onda prostim citanjem shvatiti?
E moj Marko, sve pogresno razumes.
Da nam nije Svetog pisma, sta bismo ti i ja znakli o Hristu?
Marko, da nije crkve ne bismo znali nista! Nije dovoljno citati, covek u NZ sedi na kolima i cita i ne razume nista, a Bog mu salje Filipa da mu objasni!
Zasto mu nije sam Bog objasnio, nego salje coveka da ga uci?
Crkva je ta koja "tumaci", zato Bog i salje apostole. Zato se i zovu "poslani".
Nije pismo 'autoritet', vec je autoritet crkva i rec apostola, njihovo tumacenje a bilo ih je 12 sa razlogom, bili su oni crkveno vece. Na njima je sve pocivalo i data im je vlast da "ono sto razrese na zemlji bude razreseno na nebu" dat im je Sveti Duh kojim su odlucivali!
To je Marko nasa crkva! Ona ima pun autoritet! Shvati vec jednom da cekva tumaci, a ti odlucujes hoces li to prihvatiti ili ne, da li ti se cini logicno ili ne.
Ne zaboravi, molim te, ovo sto je napisano: Uceninci posle Hristovog vaskrsenja "VEROVASE PISMU".
Nije tacno, oni nisu ni razumeli Pismo dok im Hristos nije objasnio i dunuo na njih da prime Duha Svetoga i razumeju!
Dakle, ne mozes ti samostalno razumeti, nisu ni apostoli razumeli, Bog tako ne deluje, on deluje preko crkve odnosno preko ljudi koji je sacinjavaju.
Kako cemo ti i ja danas cuti Hrisdtove reci nego kad ih citamo sacuvane u Njegovoj Reci. Hristos je rekao: "OPOMINJITE SE RECI KOJU VAM JA REKOH." Jovan 12,20
Cucemo je isto onako kao i u prvom veku, od ljudi koji propovedaju u crkvi a ne "samostalno citajuci", "niko se nije obratio citajuci" u prvom veku nego je cuo sta uci crkva, sta uce apostoli, pa onda u to poverovao.
Crkva je cuvar istine, a knjigu koju je pisala sama i tumaci! Ta knjiga je svedocanstvo da se ne bi zaboravilo. Nije Pismo dato da zameni crkvu ili njeno licno tumacenje i njenu misiju koju ona ima prema ljudima!
Jer da je tako, crkva ne bi trebala ni da postoji, vec korporacija koja "stampa biblije"!
Mire, zar ti jos nisi shvatio, da je Hristos svoje slusaoce upucivao na Pismo?
Onaj ko prezire ili omalovazava Bozju rec, omalovazana Hrista. Ne mozemo priznati Hrista, a odricati se Njegovih reci!
HRISTOS JE TUMACIO PISMO! A TUMACI GA I NASA CRKVA! NIJE ON DELIO LJUDIMA BIBLIJE I SLAO IH KUCI DA CITAJU, VEC IM JE TUMACIO!
TAKO I NASA CRKVA TUMACI!
Mire, verujesli ti u Gosapoda Isdusa Hrista onako KAO STO PISMO RECE ZA NJEGA, ili onako kako ti ljudi dnas pricaju?
Verujem onako kao Pismo rece. Ti izvrces, nije poenta u tome da se ne koristi Pismo, ono se koristi uvek u dokazivanju. Nego ti ne razumes da covek ne moze razumeti Pismo samostalno, nije razumeo ni covek kojem je Filip dosao da objasni, kada je samostalno citao, a bio je izuzetno iskren!
Zasto mu Bog nije licno objasnio?
Zato Marko, sto je ta uloga "poverena crkvi" i zato su apostoli "poslani", zato je potreban licni kontakt i veza sa crkvom odnosno sa Hristovim telom. Kroz nju ljudi upoznaju Hrista, a ne sedeci kod kuce i mlatarajuci se biblijom po glavi, celu noc trudeci se da im "udje u glavu", aanalizom pokusavaju da utvrde "sta je pisac hteo da kaze" !
To se tako ne radi!
Mire, daj molim te nadji mi gde pise da je Bog dao VLAST CRKVI DA TUMACI BIBLIJU?
Dao sam pa neces da shvatis, na saboru su tumacili i donosili dogmu. To crkva radi. Hristos je zato i rekao - "sta god svezete na zemlji bice svezano da nebu i sta god razresite.."
Ali ne vredi ti govoriti kad si ti zaslepljen brate moj.
Medjutim, Bog nijednoj nije dao kljuc u njene ruke da ona odredjuje sta je istina a sta nije, To Biblij sam najbolje odredjuje.
Biblija odredjuje? Ne odredjuje Biblija nista vec ljudi koji je tumace!
Ti zaista nisi svestan sta pricas!
Pa sto onda tvoja crkva razresuje i odresuje i donosi dogmu? A ti moras da slusas ili ce te iskljuciti.
Crkvi je data vlast da to radi.
Ajde reci nam, gde pise ili kojim otkrivenjem je Crkva primila ovo: Ucene o cistilistu? O papinoj nepogresivosti? Da li su apostoli ucili tako? Svakako danisu. Koga su apostoli ucili da se klanja ikonama i kipovima? To ne nalazimo kod njih? Gde je Crkva pronasla da treba praznovati nedelju, a ne subotu koju je Bog uspoistavio, a ne covek?
To sam objasnjavao i na forumu i u privat i dugacko je da ti ponovo dokazujem kako sve to mozes naci u bibliji.