Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
kompleksno pitanje. drži za moje mišljenje trenutno. duša je najosetljiviji deo čoveka. čovek kako razumevamo je duh duša i telo.duša dakle može više spoznavati Boga,od tela koje je podložno telesnom porivu,verujem da duša više žudi za istinom,od tela. ovo iskustvo podupire i jedna vizija. telo na kraju završava svoj put do ustajanja jer je duša ono što je nosilac suštine čoveka. kada kažu,duša me boli,znamo naime da nas telo boli ,ali očito da nije istina samo u tom osećaju preko tela. što ti misliš?Cemu sluzi, ne razumem stvaro. Mozak je sazluzan za osecanja i razmisljanje, razni organi za razne ostale funkcije, cemu sluzi ta dusa onda ?
to je tvoja priča onda. jer piše kako piše da se duša povrati u telo dečaka. šta mi znamo više od napisanog?
kompleksno pitanje. drži za moje mišljenje trenutno. duša je najosetljiviji deo čoveka. čovek kako razumevamo je duh duša i telo.duša dakle može više spoznavati Boga,od tela koje je podložno telesnom porivu,verujem da duša više žudi za istinom,od tela. ovo iskustvo podupire i jedna vizija. telo na kraju završava svoj put do ustajanja jer je duša ono što je nosilac suštine čoveka. kada kažu,duša me boli,znamo naime da nas telo boli ,ali očito da nije istina samo u tom osećaju preko tela. što ti misliš?
to je već krupno mišljenje. postoji li klica u svakom jednom zrnu i jednoj koštici.koštica ne znači ništa posebno kad je čovek gleda,a ipak ona nosi u sebi klicu života i ona, klica daje novi život,ali uslov je da koštica umre ,tj. istrune!Ja mislim da dusa ne postoji, jednostavno.
Bog kaže primer upravo toga sa semenjem da bi ukazao na smrt čoveka i suštinu duše.isti je princip.Kostica i ta klica su dokazane i shvacene stvari, dusa nije dokazana, i svaki covek ce dati drugaciju definiciju onoga sta je ona.
Adriane...
Ok. Stihovi koje si naveo, uzeti sami po sebi, podrzavaju tvoju teoriju da je ljudska dusa besmrtna, i ti bi bio u pravu, da ne postoji jedan ozbiljan problem...
A to je sledece:
Oboje se slazemo da hebrejska rec ''sheol'' i grcka ''hades'' imaju isto znacenje u bibliji, i upotrebljavaju se jedna umesto druge u SZ i NZ, a predstavljaju pakao, gde se umrli muce nakon smrti.
Dakle mozemo reci da je ''Hades=Sheol''(tj. pakao).
To potvrdjuje i Isus u prici o Lazaru kada koristi rec ''hades'' na mesto reci pakao. Sta vise on tvrdi da oni koji zavrse u hadesu(paklu) ne mogu vise izaci odatle.
(Luka 16,19-31) kaze: ''niti [mogu] da predju k nama(u raj) oni odande(iz pakla).''
E sada u Starom Zavetu imas istu rec sa istim znacenjem ''sheol''(u septuaginti ''hades''), gde se za Davida kaze:
(Psalam 16.10): "Jer neces ostaviti duse moje u sheolu, niti ces dati da svetac tvoj vidi truhlost."
Kao prvo, David koji je svetac ne moze zavrsiti u paklu (''sheolu''- na mestu muka), jer bi to bilo nepravedno od Boga, i nijedan svetac jos nikada nije zavrsio u paklu.
Kao drugo, iz price o Lazaru vidimo da se iz ''sheola-hadesa'' ne moze izaci. A ovde se kaze da ce ga on odatle izvaditi.
To je apsurd.
Ili ''hades-sheol'' nema znacenje ''pakla'', ili je biblija kontradiktorna sama sebi.
Pa mi sad ovo objasni.
A molio bih te za jos dva stiha, koja ako mi objasnis, tvoje tumacenje bi se moglo uzeti kao ispravno:
(Dela 2:34) kazu: ''Jer David ne izidje na nebesa''
Sta to znaci? Ako je raj na nebu i posle smrti duh odlazi Bogu: ''duh se vrati k Bogu koji ga je dao''(propovednik 12.7),
Kako to da David nije otisao tamo posle smrti???
Zatim (propovednik 9:10) kaze: ''jer nema rada,NI MISLJENJA,ni znanja,ni mudrosti u sheolu u koji ides'' .
Problem je sto se vec samo iz konteksta vidi da se ovde govori o pravedniku koji zavrsava u ''sheolu'''':
Kaze se: ''hajde jedi hleb svoj s radoscu, i vesela srca pij vino svoje, JER SU BOGU MILA DELA TVOJA, uzivaj u zivotu s zenom koju ljubis [itd..] , [i onda idu oni stihovi..], jer nema rada ni misljenja, ni znanja, ni mudrosti U SHEOLU U KOJI IDES..'' (propovednik 9:7-9).
DAKLE PRAVEDNICI ODLAZE U ''SHEOL-HADES'' U PAKAO NA MESTO MUKA.
Drugo, ovde ti opet pokazuje da u ''sheolu'' nema nikakve aktivnosti, cak ni MISLJENJA, a ako je to ''pakao'', onda bi bar morao da razmisljas o svojim gresima dok se mucis u paklenom ognju, jer ako ne mozes da razmisljas o tome, kakva je kazna i svrha kazne, ako se svojih greha ne secas?
Takvih stihova o ''sheolu'' kao mestu neaktivnosti ima mnogo i suvise mnogo. Ali eto molim te da mi objasnis samo ovaj. Pa ako mi ispravno odgovoris, onda mogu uzeti u obzir tvoju teoriju o ''besmrtnosti duse'' kao mogucu.
34. Јер Давид не изиђе на небеса, него сам говори: Рече Господ Господу мом: Седи мени с десне стране,
To sto se kaze da nesto izlazi iz tela i da se nesto vraca u telo ''dusa ili duh'' , ne mora da znaci da je to ''svestan element'', vec naprotiv to je ''dah-duh'' ''sila ili energija'', koja se vraca Bogu i koja u sebi sadrzi sve informacije o osobi, kao sto kompjuter ima operativni sistem, pa kada ga izbrises , komp. nece raditi, ali ako imas ''backup'' i ponovo podignes sistem sa njega, sve ce raditi kao i pre...
Ta ''informacija ili sila'', se vraca Bogu u trenutku smrti i on je skladisti negde na nebu.
''I duh se vrati k Bogu koji ga je dao''(propovednik 12.7), To je to.
Ali to uopste ne znaci da je ta informacija ''svesna'', i da moze da funkcionise bez prijemnika ''tela''.
A kako ti dokazujes da nikejski sabor nije tacan?slazes se sa Adrianom a Adrijan upravo optuzuje tu arijevsku jeres a ti je branis!upravo kad si protiv nikejskog sabora i kanoniziranja biblije.Samo onaj koji je protiv kanoniziranja biblije je i protiv nikeje zasto?odgovor je jednostavan jer kanoniziranu bibliju nema niko pravo da menja-citate dok americke sekte,jeresi upravo to i rade zato im i smeta nikeja i kanonizacija biblije.adrijan je dobro izneo,osim ličnog ubeđenja oko nikeje. nikeja je jedna velika prevara sotone i s time je kraj. mnogi pravci jesu moralno bolji,ali na žalost sa puno pogreški. logično jer ne stoje na temelju apostola i proroka kao i nikeja .