Zablude tradicionalnog Hriscanstva

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Cemu sluzi, ne razumem stvaro. Mozak je sazluzan za osecanja i razmisljanje, razni organi za razne ostale funkcije, cemu sluzi ta dusa onda ?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Cemu sluzi, ne razumem stvaro. Mozak je sazluzan za osecanja i razmisljanje, razni organi za razne ostale funkcije, cemu sluzi ta dusa onda ?
kompleksno pitanje. drži za moje mišljenje trenutno. duša je najosetljiviji deo čoveka. čovek kako razumevamo je duh duša i telo.duša dakle može više spoznavati Boga,od tela koje je podložno telesnom porivu,verujem da duša više žudi za istinom,od tela. ovo iskustvo podupire i jedna vizija. telo na kraju završava svoj put do ustajanja jer je duša ono što je nosilac suštine čoveka. kada kažu,duša me boli,znamo naime da nas telo boli ,ali očito da nije istina samo u tom osećaju preko tela. što ti misliš?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
to je tvoja priča onda. jer piše kako piše da se duša povrati u telo dečaka. šta mi znamo više od napisanog?

Problem je sto se u bibliji ''dusa'', ''duh'' i ''dah'' ne definisu precizno i cesto su to termini koji se upotrebljavaju zamenski jedna rec umesto druge, kako koji pisac shvata(ili koji prevod koristis), i onda dolazi do nerazumevanja...
Postoji element rekao sam koji iz coveka ''izlazi'' prilikom smrti i vraca se Bogu(to je: ''dusa'', ''dah'', ''duh'', u zavisnosti kako se koji pisac izrazava), ali nema dokaza da je to nesto svesno sto nastavlja svoje postojanje i nakon smrti.
Svi dokazi ukazuju da je to neka vrsta ''informacije'' koja se spasava, da bi se covek mogao vaskrsnuti, na kraju kada se Isus vrati.

Nigde u bibliji nije data definicija sta se desava sa covekom posle smrti, pisci biblije se time i ne bave, vec se najvise usredsredjuju na zemaljski zivot i kako ugoditi Bogu u ovom zivotu. O stanju smrti mi mozemo samo da nagadjamo..
Adventisti mozda po pitanju smrti, neke stvari ne razumeju bas detaljno, ali cini mi se da su pogodili sustinu...
Voleo bi da mi neko odgovori na onaj gore post i objasni mi stihove, mozda ja gresim, ali dok to neko ne ucini, ostajem pri svom stavu..

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
kompleksno pitanje. drži za moje mišljenje trenutno. duša je najosetljiviji deo čoveka. čovek kako razumevamo je duh duša i telo.duša dakle može više spoznavati Boga,od tela koje je podložno telesnom porivu,verujem da duša više žudi za istinom,od tela. ovo iskustvo podupire i jedna vizija. telo na kraju završava svoj put do ustajanja jer je duša ono što je nosilac suštine čoveka. kada kažu,duša me boli,znamo naime da nas telo boli ,ali očito da nije istina samo u tom osećaju preko tela. što ti misliš?

Ja mislim da dusa ne postoji, jednostavno. :)

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ja mislim da dusa ne postoji, jednostavno. :)
to je već krupno mišljenje. postoji li klica u svakom jednom zrnu i jednoj koštici.koštica ne znači ništa posebno kad je čovek gleda,a ipak ona nosi u sebi klicu života i ona, klica daje novi život,ali uslov je da koštica umre ,tj. istrune!

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Kostica i ta klica su dokazane i shvacene stvari, dusa nije dokazana, i svaki covek ce dati drugaciju definiciju onoga sta je ona.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Adriane...

Ok. Stihovi koje si naveo, uzeti sami po sebi, podrzavaju tvoju teoriju da je ljudska dusa besmrtna, i ti bi bio u pravu, da ne postoji jedan ozbiljan problem...

A to je sledece:

Oboje se slazemo da hebrejska rec ''sheol'' i grcka ''hades'' imaju isto znacenje u bibliji, i upotrebljavaju se jedna umesto druge u SZ i NZ, a predstavljaju pakao, gde se umrli muce nakon smrti.
Dakle mozemo reci da je ''Hades=Sheol''(tj. pakao).

To potvrdjuje i Isus u prici o Lazaru kada koristi rec ''hades'' na mesto reci pakao. Sta vise on tvrdi da oni koji zavrse u hadesu(paklu) ne mogu vise izaci odatle.
(Luka 16,19-31) kaze: ''niti [mogu] da predju k nama(u raj) oni odande(iz pakla).''

E sada u Starom Zavetu imas istu rec sa istim znacenjem ''sheol''(u septuaginti ''hades''), gde se za Davida kaze:

(Psalam 16.10): "Jer neces ostaviti duse moje u sheolu, niti ces dati da svetac tvoj vidi truhlost."

Kao prvo, David koji je svetac ne moze zavrsiti u paklu (''sheolu''- na mestu muka), jer bi to bilo nepravedno od Boga, i nijedan svetac jos nikada nije zavrsio u paklu.
Kao drugo, iz price o Lazaru vidimo da se iz ''sheola-hadesa'' ne moze izaci. A ovde se kaze da ce ga on odatle izvaditi.
To je apsurd.
Ili ''hades-sheol'' nema znacenje ''pakla'', ili je biblija kontradiktorna sama sebi.
Pa mi sad ovo objasni.

Разлика између тебе и мене са једне стране и ових проповедника америчких секти је што смо отвореног ума, што би рекли: нисмо испраног мозга. То не значи да нисмо подложни јересима, и сам сам поткачио неку. Исто као и ти. Само што сам се ја "излечио" читајући реч Божију, а не слушајући ове што понављају до бесконачности.

О чему се ради? Није све како ови што наводно читају између редова кажу. Хадес и Шеол су исто - пакао. Оно што Давид говори односи се на Месију, јер Он има кључеве од пакла да избави човека. Као безгрешан, Хадес (пакао) и смрт немаше власт над њим, јер Хадес (Шеол) је за оне који згрешише (анђели бунтовници). Људским грехом падосмо сви под власт пакла, једино ако нас сам Господ узме јер само Он има власт (односи се на Стари завет). Имамо пример Мојсија, Илије, Еноха. Јер Авраам, Мојсије и сви остали би
блијски пророци чињаше вољу Божију и вера им се узе за правду (оправдање). И Саул беше послушан до момента када одбаци Господа који му се није обратио, чак ни преко пророка, па отиде до врачаре.

18. И Живи: и бејах мртав и ево сам жив ва век века, амин. И имам кључеве од пакла и од смрти. (Откривење 1)

20. Овај је Бог наш Бог Спаситељ, у власти су Господу врата смртна. (Псалам 68)

22. И метнућу му кључ од дома Давидовог на раме: кад он отвори, неће нико затворити, и кад он затвори, неће нико отворити. (Исаија 22)

18. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.
19. И даћу ти кључеве од царства небеског: и шта свежеш на земљи биће свезано на небесима, и шта разрешиш на земљи биће разрешено на небесима. (Матеј 16)

1. И видех анђела где силази с неба, који имаше кључ од бездана и вериге велике у руци својој.

2. И ухвати аждаху, стару змију, која је ђаво и сотона, и свеза је на хиљаду година,
3. И у бездан баци је, и затвори је, и запечати над њом, да више не прелашћује народе, док се не наврши хиљаду година; и потом ваља да буде одрешена на мало времена.
4. И видех престоле, и сеђаху на њима, и даде им се суд, и душе исечених за сведочанство Исусово и за реч Божију, који се не поклонише звери ни икони њеној, и не примише жиг на челима својим и руци својој; и оживеше и цароваше с Христом хиљаду година.
5. А остали мртваци не оживеше, докле се не сврши хиљада година. Ово је прво васкрсење.
6. Блажен је и свет онај који има део у првом васкрсењу; над њима друга смрт нема области, него ће бити свештеници Богу и Христу, и цароваће с Њим хиљаду година.
7. И кад се сврши хиљаду година, пустиће се сотона из тамнице своје,
8. И изићи ће да вара народе по сва четири краја земље, Гога и Магога, да их скупи на бој, којих је број као песак морски. (Откривење 20)

24. Ког Бог подиже, разрешивши везе смртне, као што не беше могуће да Га оне држе.
25. Јер Давид говори за Њега: Господа једнако гледах пред собом: јер је с десне стране мене, да се не помакнем;
26. Зато се развесели срце моје, и обрадова се језик мој, па још и тело моје почиваће у нади;
27. Јер нећеш оставити душу моју у паклу, нити ћеш дати да Светац Твој види труљење. (Дела 2)

Дакле, Давид каже да Бог неће дозволити да Христосова душа (и наша) буде остављена у паклу, а и да тело Исусово неће видети труљење, што јасно најављује Васкрсење Господње. Господ и да сиђе до пакла, Он неће сићи као ми, већ као Господ са свом влашћу. Разумеш? Јер Му је дата сва власт у руке. Само од Његовог имена ђаволи "дрхћу".

29. И гле, повикаше: Шта је Теби до нас, Исусе, Сине Божји? Зар си дошао амо пре времена да мучиш нас?
30. А далеко од њих пасаше велико крдо свиња.
31. И ђаволи мољаху Га говорећи: Ако нас изгониш, пошљи нас да идемо у крдо свиња. (Матеј 8)

30. А Исус га запита говорећи: Како ти је име? А он рече: Легеон; јер многи ђаволи беху ушли у њ.
31. И мољаху Га да им не заповеди да иду у бездан. (Лука 8)

A molio bih te za jos dva stiha, koja ako mi objasnis, tvoje tumacenje bi se moglo uzeti kao ispravno:

(Dela 2:34) kazu: ''Jer David ne izidje na nebesa''
Sta to znaci? Ako je raj na nebu i posle smrti duh odlazi Bogu: ''duh se vrati k Bogu koji ga je dao''(propovednik 12.7),
Kako to da David nije otisao tamo posle smrti???

Zatim (propovednik 9:10) kaze: ''jer nema rada,NI MISLJENJA,ni znanja,ni mudrosti u sheolu u koji ides'' .

Problem je sto se vec samo iz konteksta vidi da se ovde govori o pravedniku koji zavrsava u ''sheolu'''':
Kaze se: ''hajde jedi hleb svoj s radoscu, i vesela srca pij vino svoje, JER SU BOGU MILA DELA TVOJA, uzivaj u zivotu s zenom koju ljubis [itd..] , [i onda idu oni stihovi..], jer nema rada ni misljenja, ni znanja, ni mudrosti U SHEOLU U KOJI IDES..'' (propovednik 9:7-9).

DAKLE PRAVEDNICI ODLAZE U ''SHEOL-HADES'' U PAKAO NA MESTO MUKA.

Drugo, ovde ti opet pokazuje da u ''sheolu'' nema nikakve aktivnosti, cak ni MISLJENJA, a ako je to ''pakao'', onda bi bar morao da razmisljas o svojim gresima dok se mucis u paklenom ognju, jer ako ne mozes da razmisljas o tome, kakva je kazna i svrha kazne, ako se svojih greha ne secas?

Takvih stihova o ''sheolu'' kao mestu neaktivnosti ima mnogo i suvise mnogo. Ali eto molim te da mi objasnis samo ovaj. Pa ako mi ispravno odgovoris, onda mogu uzeti u obzir tvoju teoriju o ''besmrtnosti duse'' kao mogucu.

Прво, Соломон пише о таштини у потпуној агонији, у тренутку када је дозволио грађење храмова и кипова широм Јерусалима и када се сам укључио у паганизам (сатанизам). Зашто? Због сломљеног срца. Можда ти филм (Краљ Соломон) помогне да разумеш у каквом стању он пише, а и ми се нађемо у животу понекад у том стању. То је стање очаја(ња), меланхолије, агоније.

Друго, ако је Соломону дата мудрост, не значи да су му откривене неке тајне као што су откривене неким пророцима. Он у очајању не види смисао живота, све му је таштина. За разлику од Давида који у Духу сасвим другачије пише. Јер Соломон говори као многи људи данас: "Ма, шта се бринем, ионако ћу умрети и неће ме бити више. Закопаће ме и то је крај!". То је погрешан приступ и наводи се као велики грех. Јер губитак наде у Спасење (Божије обећање) је грех против Духа Светога. Бити тужан је једно, па и очајавати нас сопственим недостацима, али онда на сцену ступа Господ који Духом Светим човека подиже и Спашава. Соломон само види смрт, несмисао, таштину, ништавило, а из свега тога га само Господ може избавити. Ту вера и нада долазе као велике врлине до изражаја.

Треће, Соломон ништа не зна о паклу (Шеолу). Једино где се спомиње Шеол (Хадес) је у Луки 16., где Господ описује како је тамо. Не превише, али довољно. У Старом завету се даје само наговештај, али ми заиста не знамо ништа (Самуило и Саул). Јер Господ и каже да Му не верују за оно што говори земаљско, а како ће за оно небеско. Наравно, и за Хадес и Гехену. За Гехену само даје наговештај показујући како ће бити. Није описивао ништа детаљно, јер то и није заиста пресудно. Битније је јеванђеље (радосна вест). Тако и у јеванђељу видимо да ђаволи бивају протеривани и заробљени у бездану, да ће сам сотона бити везан у бездану веригама. Остале детаље и описе не знамо. Јер сврха Христосове (Божије) мисије Спасења није да заплашивањем Спашава човека, већ милошћу, благодаћу.

Кад смо код Саула, за ту причу адвентисти говоре да је уместо Самуила дошао демон који се представио као Самуило, што је глупост.

12. А кад жена виде Самуила, повика гласно, и рече жена Саулу говорећи: Зашто си ме преварио? Та ти си Саул. 13. А цар јој рече: Не бој се; него шта си видела? А жена рече Саулу: Богове сам видела где излазе из земље.
14. Он јој опет рече: Какав је? Она му рече: Стар човек излази огрнут плаштем. Тада разуме Саул да је Самуило, и сави се лицем до земље и поклони се.
15. А Самуило рече Саулу: Зашто си ме узнемирио и изазвао? Одговори Саул: У невољи сам великој, јер Филистеји завојштише на ме, а Бог је одступио од мене, и не одговори ми више ни преко пророка ни у сну, зато позвах тебе да ми кажеш шта ћу чинити.
16. А Самуило рече: Па што мене питаш, кад је Господ одступио од тебе и постао ти непријатељ?
17. Господ је учинио како је казао преко мене; јер је Господ истргао царство из твоје руке и дао га ближњему твом Давиду;
18. Јер ниси послушао глас Господњи, нити си извршио жестоки гнев Његов на Амалику; зато ти је данас Господ то учинио.
19. И Господ ће предати и Израиља с тобом у руке Филистејима; те ћеш сутра ти и синови твоји бити код мене; и логор израиљски предаће Господ у руке Филистејима.
20. А Саул уједанпут паде на земљу колики је дуг, јер се врло уплаши од речи Самуилових, и не беше снаге у њему, јер не беше ништа јео сав дан и сву ноћ. (1.Самуилова 28)

Дефинитивно би неко од пророка или сам Господ рекао да то није Самуило, већ неки ђаво. Кажем, глупост адвентиста да оправдају "спавање". Ако је Самуило "спавао", како се могао појавити? И одакле? Знамо ли ми те тајне? Не знамо ми ништа, имамо само речи Господа и најаве пророка за Шеол, иако пророци нису видели Шеол. Знају за њега, али га не описују јер не знају како је тамо. Зна Господ и анђели задужени за ред, и то у свету који нама није видљив. И што би био? Зато Авраам и каже богаташу:

27. Тада рече: Молим те дакле, оче, да га пошаљеш кући оца мог, 28. Јер имам пет браће: нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења.
29. Рече му Авраам: Они имају Мојсија и пророке, нека њих слушају.
30. А он рече: Не, оче Аврааме! Него ако им дође ко из мртвих покајаће се.
31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати. (Лука 16)

А да у Шеолу (Хадесу) нема рада, мудрости, мишљења, то доказује и ова прича. Само мука и очајање, огроман осећај срама и кајања (закључио на основу речи богаташа). Прост тест: стави руку на врућу ринглу и почни да мислиш или мудрујеш.

Још нешто веома битно, али о томе може и касније. У питању је Преображење Господње, тј. појава Мојсија и Илије.

Матеј, глава 17
1. И после шест дана узе Исус Петра и Јакова и Јована брата његовог, и изведе их на гору високу саме.
2. И преобрази се пред њима, и засја се лице Његово као сунце а хаљине Његове постадоше беле као светлост.
3. И гле, указаше им се Мојсије и Илија, који с Њим говораху.
4. А Петар одговарајући рече Исусу: Господе! Добро нам је овде бити; ако хоћеш да начинимо овде три сенице: Теби једну, а Мојсију једну, а једну Илији.

Зар Мојсије није погребен и не "спава"?

9. А Михаило Арханђел, кад се препираше с ђаволом и говораше за Мојсијево тело, не смеше проклети суд да изговори, него рече: Господ нека ти запрети. (Јуда 1)

6. А погребе га Господ у долини у земљи моавској према Вет-Фегору; и нико не дозна за гроб његов до данашњег дана. (5.Мојсијева 34)

34. Јер Давид не изиђе на небеса, него сам говори: Рече Господ Господу мом: Седи мени с десне стране,

13. И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу. (Јован 3)

Библија није контрадикторна, нити то може бити. Откуд онда Мојсије и Илија на Преображењу? Јер каже се јасно:

3. Нити сам учио мудрост нити знам свете ствари. 4. Ко је изашао на небо и опет сишао? Ко је скупио ветар у прегршти своје? Ко је свезао воде у плашт свој? Ко је утврдио све крајеве земљи? Како Му је име? И како је име Сину Његовом? Знаш ли?
5. Све су речи Божије чисте; Он је штит онима који се уздају у Њ.
6. Ништа не додај к речима Његовим, да те не укори и не нађеш се лажа. (Приче 30)

О чему се заправо ради? Ни једно тело не може наследити царство јер није савршено, јер смо недостојни. Зато и Давид поред све своје вере не може изићи на Небо као савршени човек. Ни један од нас то не заслужује. Зато сам Господ и сиђе са Неба да нас искупи. Тако и Мојсије и Илија, Авраам и Давид, Јаков и Исак,..., сви су недостојни изићи се на Небо као савршени. Праведни и верни да, али као савршени не. Не значи да нису са Господом, не мисли се ту на присутност на Небу, већ на славу и достојност.

Зато и сам Давид верни, не изиђе на Небо као цар, већ најављује у Духу обећаног Месију, Оног који ће бити достојан уздићи се и изићи на Небо (уздићи Човека). Надам се да разумеш о чему се заправо ради.

1. Коринћанима, глава 15
47. Први је човек од земље, земљан; други је човек Господ с неба.
48. Какав је земљани такви су и земљани; и какав је небески такви су и небески.
49. И како носимо обличје земљаног тако ћемо носити и обличје небеског.
50. А ово говорим, браћо, да тело и крв не могу наследити царство Божије, нити распадљивост нераспадљивости наслеђује.
54. А кад се ово распадљиво обуче у нераспадљивост и ово се смртно обуче у бесмртност, онда ће се збити она реч што је написана: Победа прождре смрт.

Јер једино Господ јесте савршен и победи смрт. Смрт немаше права да Га држи.

To sto se kaze da nesto izlazi iz tela i da se nesto vraca u telo ''dusa ili duh'' , ne mora da znaci da je to ''svestan element'', vec naprotiv to je ''dah-duh'' ''sila ili energija'', koja se vraca Bogu i koja u sebi sadrzi sve informacije o osobi, kao sto kompjuter ima operativni sistem, pa kada ga izbrises , komp. nece raditi, ali ako imas ''backup'' i ponovo podignes sistem sa njega, sve ce raditi kao i pre...

Ta ''informacija ili sila'', se vraca Bogu u trenutku smrti i on je skladisti negde na nebu.
''I duh se vrati k Bogu koji ga je dao''(propovednik 12.7), To je to.
Ali to uopste ne znaci da je ta informacija ''svesna'', i da moze da funkcionise bez prijemnika ''tela''.

Наравно да може, Дух Свети је највећи доказ, сви "службени духови" (анђели) су доказ. Такође и ђаволи који запоседају наше тело. Такође, софтвер може да егзистира у саставу већег софтвера, зато се и каже да ћемо починути код Господа док се не наврши број браће. Тада наш софтвер (душа) добија нови хардвер, не овај корумпирани. Господ је свему живом оперативни систем, кроз Њега је све створено и Он сам је Живот. Ми егзистирамо у Њему, било у телу, било у духу. Бунтовници одбацују Духа Божијег, и под утицајем су других духова.

Тако чак може бити више духова у човеку (Легеон), поред нашег људског духа може бити и Дух Божији. Јер као што рекох: дух је носилац душе. Ако нам је свима исти дух (људски), по чему се разликујемо онда? По души нашој, нашим карактеристикама - особеностима. Тело је ништа, обичан прах. Материја коју оживљује дух. Зато Господ изгони ђаволе, сотону који свеже човека у неку болест (оштећење).

2. Коринћанима, глава 12

1. Али ми се не помаже хвалити, јер ћу доћи на виђења и откривења Господња.
2. Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
3. И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна)
4. Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити.

Ово није фалсификат само зато што не одговара адвентистима и Јеховиним сведоцима, јер само они поред мормона и многих других сличних секти из 19. века) имају замерке на Библију. Заговарају Аријеву јерес, јерес осталих секти које су настајале у време апостола итд. Јер ништа ново они не говоре, то се говорило још у самом почетку, по оснивању Цркве. Отуда свима не одговара Сабор у Никеји и СИМВОЛ ВЕРЕ. Како западним сектама, тако и источним. Зато сатанизују Цркву и смело говоре како је Црква "отпала", па је све њих поједниначно Бог подигао као обновљену цркву, да је само њиховом "пророку" дато неко ново откривење. Само упореди и размисли, ниси поводљив и под влашћу неке секте па да те нешто спречава да провериш јасне показатеље и сличности.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
adrijan je dobro izneo,osim ličnog ubeđenja oko nikeje. nikeja je jedna velika prevara sotone i s time je kraj. mnogi pravci jesu moralno bolji,ali na žalost sa puno pogreški. logično jer ne stoje na temelju apostola i proroka kao i nikeja .

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
adrijan je dobro izneo,osim ličnog ubeđenja oko nikeje. nikeja je jedna velika prevara sotone i s time je kraj. mnogi pravci jesu moralno bolji,ali na žalost sa puno pogreški. logično jer ne stoje na temelju apostola i proroka kao i nikeja .
A kako ti dokazujes da nikejski sabor nije tacan?slazes se sa Adrianom a Adrijan upravo optuzuje tu arijevsku jeres a ti je branis!upravo kad si protiv nikejskog sabora i kanoniziranja biblije.Samo onaj koji je protiv kanoniziranja biblije je i protiv nikeje zasto?odgovor je jednostavan jer kanoniziranu bibliju nema niko pravo da menja-citate dok americke sekte,jeresi upravo to i rade zato im i smeta nikeja i kanonizacija biblije.

Natrag