Zablude tradicionalnog Hriscanstva

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Мире, веома је битно шта бива са човеком након смрти. Зашто? Јер управо је то показатељ да све ове секте које говоре о "спавању" душе, а деца су Милерове (и Раселове) јереси, лажног пророчанства, не само да криво тумаче Библију, већ отворено кажу да је Нови завет исправљан и да је нешто мењано да би изгледало како након смрти идемо Господу (ако смо Његови).

Ne kaze niko da je biblija prepravljana kako bi nekom odgovarala vec je problem tumacenje odredjenih stihova. Jedini koji smatraju da je Biblija prepravljana su J.S i mormoni.
Ostali protestanti prihvataju novi zavet ovakav kakav jeste i koji je prihvacen i kanonizovan. Dok sto se tice starog zaveta protestanti ne prihvataju deuterokanonske knjige, jer navodno sadrze istorijske greske.

21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
24. Али остати у телу потребније је вас ради. (Филибљанима 1)

Tumacenje ovog stiha nije problem za one koji smatraju da dusa spava nakon smrti.
Ako dusa posle smrti spava i nije svesna nicega, vreme izmedju njene neaktivnosti u grobu i ponovnog budjenja u zivot moze biti samo ''trenutak'' kao sto se covek budi iz dubokog sna, a pri tom nije svestan protoka vremena.
Zato Apostol Pavle ''zeli da umre i da bude sa Hristom'', jer se taj protok vremena i ne oseti u dubokm snu(koji je smrt).To budjenje za njega ce izgledati kao da je prosao samo ''trenutak''. Dok oni koji su zivi za njih jos ima dosta vremena da prodje do Hristovog dolaska..

За овај део Лаодикеја (адвентисти) каже да је кривотворен:

2. Коринћанима, глава 12
1. Али ми се не помаже хвалити, јер ћу доћи на виђења и откривења Господња.
2. Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
3. И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна)
4. Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити.

Nisam cuo Laodikeju da kaze da je ovaj tekst krivotvoren, a nema ni razloga da to tvrdi jer stih ne utice uopste na njihovu teologiju niti im pravi probleme u tumacenju.

Човек који говори да има визије и да му се Господ показује са анђелима, говори да нико сем њега и његових секташа нема откривења Господња, што је чист показатељ са каквим обмањивачима имамо посла. Своје јереси о "спавању" и сатанизацију цркве и не могу другачије да докажу осим да не преводе поново Библију или да тврде да је кривотворена.

Још већи и јаснији показатељ је што секташи који иако говоре о Тројству и трећој ипостаси (Духу Светоме) говоре о некаквом "спавању". Кажу да је Дух Свети трећа личност, наравно бесмртна, а негирају да је Христос био у рају на дан смрти. Господ је рекао разбојнику: " Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.". Зар и дух људски који иде Богу након смрти није личност, ако је Дух Божији личност и бесмртни Бог? Зато и кажемо да су дух и душа као зглавак и мозак повезани, тј. да је дух носилац душе. Тако и Христосова прича из Луке 16. о Лазару и богаташу потврђује све.

Ne razumem sta hoces ovim da kazes? Hristos nije mogao biti u raju na dan smrti , jer je lepo rekao Mariji ''Ne dohvataj se do mene, jer se jos ne vratih Ocu svojemu'' , dakle sve do tog trenutka nije bio na nekom mestu koje bi se moglo nazvati ''nebo'' ili ''Raj''.
Zato i onaj stih gde se obraca razbojniku, verovatno nije tacno preveden jel razlika je samo u jednom zarezu da bi dobio drugaciji smisao. A u manuskriptima nemas zareze dok u nasem i drugim jezicima imas, sto bitno utice na smisao.

12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца. (Јеврејима 4)

22. Само тело док је жив болује, и душа његова у њему тужи. (Јов 14)

3. Док је душа моја у мени, и дух Божји у ноздрвама мојим,4. Неће усне моје говорити безакоња, нити ће језик мој изрицати преваре. (Јов 27)

22. Све што имаше душу живу у носу, све што беше на сувом, помре. (1.Мојсијева 27)

Ti ne razlikujes sta je to duh, a sta dusa. Sta je Sheol a sta Hades a sta Gehena. U tome je tvoj problem i svih koji citaju bibliju sa unapred stvorenom idejom o besmrtnosti duse.A za ove tekstove uopste i ne konsultujes izvorne manuskripte , vec mislis da su ovi tekstovi ispravno prevedeni na srpski, a nisu. Isto tako izrazi duh i dusa se ponekad koriste jedna umesto druge i gotovo nikad nisu rasclanjene ni precizno definisane u bibliji.
Ali evo ti iz same biblije, da ne kazes da manipulisem prevodima:

Sam Jov koga citiras te demantuje:

"Kad bi [Bog] na nj okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh njegov i dihanje njegovo; izginulo bi svako telo, i covek bi se povratio u prah." (Jov 34.14,15)

''Tako covek kad legne, ne ustaje vise, dokle je nebesa nece se probuditi niti ce se prenuti od sna svojega'' (jov 14:12).
Drugim recima nema nade za njega, on nije svestan vise nicega dok je u grobu.
To je stanje neaktivnosti..
Stavise za njega nema nade uopste ako ga neko iz groba ne izvadi.

Kad umre covek hoce li oziveti? SVE DANE VREMENA KOJE MI JE ODREDJENO, CEKACU DOK MI NE DODJE PROMENA, zazvaces a ja cu ti se odazvati, delo ruku svojih pozeleces'' (jov 14:14-15)
Ovde ti Jov lepo kaze da covek koji je u grobu(sheolu), ceka ODREDJENO VREME, da ga Bog pozove.
On nije nigde na nebu, u raju, vec ceka u grobu da ga Bog pozove.

Kao sto je i receno da ce Isus pozvati svoje verne da izadju iz grobova:

Ne cudite se tome jer dolazi cas u koji ce SVI KOJI SU U GROBOVIMA CUTI GLAS SINA BOZJEG, i izici ce oni koji su cinili dobro u vaskrsenje zivota, a oni koji su cinili zlo u vaskrsenje suda"

Ovde je apsurd, zasto ih poziva da izadju iz grobova ako su na nebu?
Razmisli malo..

Nema razloga da ih poziva iz grobova kad su svi oni na nebu. On je trebalo da ih pozove da sidju sa neba i udju u telo.
Medjutim, utisak koji se stice je da ih on ustvari budi iz sna.

A to potvrdjuje i prorok Danilo kad kaze:

"I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom PROBUDICE SE , jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni."(Dan. 12,2)

I Isaija to potvrdjuje:

"Oživeće mrtvi tvoji, i moje će mrtvo telo ustati. PROBUDITE SE, i pevajte koji STANUJETE U PRAHU; jer je Tvoja rosa rosa na travi, i zemlja će izmetnuti mrtvace."(Isa. 26,19 ).
Ovde se za mrtve kaze da ''STANUJU U PRAHU'', nisu oni stanovnici neba i raja, bas naprotiv. Oni su mrtvi u doslovnom smislu te reci.

Jov kaze: "Ali znam da je ziv moj Iskupitelj, i na posledak da će stati nad prahom.'' (Jov. 19,25-27 ).
Stace nad prahom, zato sto je on u grobu u prahu, nije na nebu.

"Zato prorokuj, i kaži im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću otvoriti grobove vaše, I IZVESCU VAS IZ GROBOVA VASIH, narode moj, i dovešću vas u zemlju Izrailjevu."(Jezek. 37,12)
Odakle ce ih izvesti? Jer sa neba? Iz Raja?
Ne on ih izvodi iz grobova!

Danilu je receno sta ce mu se desiti kad umre:
"A ti idi ka svom kraju; i POCIVACES i ostaćeš na delu svom do svršetka svojih dana."(Dan. 12,13)
On nece ici na nebo, vec ce POCIVATI u grobu.

A evo iz same Biblije mozes videti od cega se covek sastoji, sta je to: duh a sta telo, i koji je proces stvaranja, a ne da te varaju u besmrtnost duse:

(Jezek. 37,1-10) "Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje beše puno kosti. I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, beše ih vrlo mnogo u polju, i gle, behu vrlo suve. I reče mi: Sine čovečji, hoće li oživeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, Ti znaš. Tada mi reče: Prorokuj za te kosti, i kaži im: Suhe kosti, čujte reč Gospodnju. Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete. I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod. Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti. I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima. Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive. I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, i beše vojska vrlo velika."

Zapazi da se ovde ''dusa'' i ne spominje kao sastavni elemenat, vec samo ''duh''. Stvar je u tome sto je kompletan covek DUSA ZIVA.
A ono sto pokrece te kosti nije ''duh licnost'' vec Bozja sila koja daje disanje i zivot. Jer ''duh'' koji je ove kosti oziveo je jedan isti duh za sve, i za sve kosti se koristi jedan te isti duh, a ako je ''duh licnost'' onda bi u svako telo trebalo da udje drugi ''duh''. a to tako nije bilo.

Ja bi voleo da mi objasnis ove stihove,posto mi jos niko nije dao odgovor:

u (4.Mojsijevoj 9.6) koristi se izraz "mrtva dusa" danicic je ovo preveo ''mrtvac'' grcki ''nefes''

Takodje dusa moze da se pojede (5.Mojsijeva 12.23), , sto znaci da ako moze da se pojede onda nije besmrtna.

''Jer zivi znaju da ce umreti,a mrtvi ne znaju nista, niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove, i mrznje njihove nestalo je...
Sve sto ti dodje na ruku da cinis, cini po mogucnosti svojoj, JER NEMA RADA,NI MISLJENJA,NI ZNANJA,NI MUDROSTI U GROBU(hebrejski, sheolu) U KOJI IDES'' (Propovednik 9:5,6,10).
Ovaj stih ne moze biti jasniji..

U bibliji je smrt uporedjena sa snom: "Ovo kaza i potom rece im: -Lazar, nas prijatelj zaspa, nego idem da ga probudim. Onda mu rekose ucenici njegovi: -Gospode, ako je zaspao, ustace. A Isus im rece za smrt njegovu, a oni misljahu da govori za spavanje sna. Tada im Isus kaza upravo: Lazar umrije." Jovan 11.11-14.

Nije samo ovde, nego kroz celu bibliju smrt se uporedjuje sa snom:

"Tako covek kad legne ne ustaje vise, dokle je nebesa nece se probuditi niti ce se prenuti od sna svojega." (Jov 14.12)

"Jer David posluzivsi rodu svojemu po volji Bozijoj umrije, i metnuse ga kod otaca njegovih, i vide truhljenje." (Dela 13.36).
''Jer David ne izidje na nebesa'' (Dela 2:34)
Sta? David nije otisao u raj na nebo posle smrti???

Pavle kaze da ni najverniji ljudi koje je nabrojao u poslanici (Jevrejima 11) jos uvek nisu primili obecanje o savrsenstvu (Jev 11.39,40)
Dakle nisu otisli na nebo?

DUSA JE SMRTNA:
"Gle, sve su duse moje, kako dusa ocina tako i dusa sinovljeva moja je, koja dusa zgresi ona će poginuti... Koja dusa zgresi ona ce umreti." ( Jezekilj 18.4,20).

Cak se i za satanu kaze da ce umreti:
"...bices strahota, i nece te biti doveka." (Jezekilj 28.19)

Ako pakao i postoji ni on nece trajati vecno:
"I smrt i pakao baceni bese u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt." (Otkrivenje 20.14).

David kaze:
(Psalam 16.10): "Jer neces ostaviti duse moje u paklu (sheolu), niti ces dati da svetac tvoj vidi truhlost."
Sta? David zavrsio u paklu? Kako je to moguce kad je on Bozji covek, svetac?
Ne, pakao(sheol) nije mesto mucenja vec samo grob, mesto gde svi ljudi idu posle smrti, stanje sna i neaktivnosti.

To potvrdjuje i sledeci stih:

"Nece te mrtvi hvaliti, Gospode, niti oni koji sidju onamo gde se cuti" (Psalam 115.17).
To je mesto gde nema nikakve aktivnosti, stanje slicno snu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не знам шта да ти кажем јер потпуно исто говориш као адвентисти. Јасно се види да су то њихова тумачења. Не могу да се понављам више, превише пута сам писао на ту тему. Ко види - види, ко не види - није до мене. Ко "спава" нека спава. И после наводно нисам у праву да су адвентисти затровали интернет.

Ti ne razlikujes sta je to duh, a sta dusa. Sta je Sheol a sta Hades a sta Gehena.

Научи ме ти! Суботари су иначе супериорнији од осталог и све знају. Да ти олакшам: имам Библију на грчком и хебрејском и веома лако могу да проверим све. Зато и знам, за разлику од вас који не проверавате, већ само копирате из адвентистичке кухиње. А када суботари виде да знам шта пишем, онда се праве блесави и наставе са "товарењем" форума са потпуно истим постовима које смо видели милион пута (бар ми који смо мало дуже на овом форуму).

Ти си релативно скоро дошао са инфекцијом адвентизма, баш као многи. Неки су се излечили читајући постове овде и одбацили јереси.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Не знам шта да ти кажем јер потпуно исто говориш као адвентисти. Јасно се види да су то њихова тумачења. Не могу да се понављам више, превише пута сам писао на ту тему. Ко види - види, ко не види - није до мене. Ко "спава" нека спава. И после наводно нисам у праву да су адвентисти затровали интернет.

To je zaista cudno, da kada vam neko iznese argumente i citatima iz biblije potkrepi svoja uverenja vi ostajete bez teksta. Ne razumem zasto si mi onda uopste i odgovarao prvi put, kada ti ja nisam trazio odgovor, a sada te kao nesto mrzi da se ponavljas?
Niko te ne tera da odgovaras i upustas se u rasprave ako nemas volju za to.

A to sto kazes da su adventisti ''zatrovali internet'' i da je to ''infekcija'' nije uopste lepo od tebe. Ja se nisam usudio Risu da kazem takvo sta, iako njihova teologija direktno atakuje na zdrav razum i manipulise mislima u najgorem obliku.

Podsetio bih te da je Apostol Petar rekao: ''Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatrazi obrazlozenje nade koja je u vama,ALI TO CINITE S BLAGOSCU I POSTOVANJEM''(1. Petrova 3:15).
''Starca ne karaj, nego mu govori kao ocu, momcima kao braci.Staricama kao materama; mladima kao sestrama, sa svakom cistotom.''
(1. timoteju 5:1,2)
I "Neka vasa rec uvek bude ljubazna, solju zacinjena, da biste znali svakome odgovoriti kako treba'' (Kološanima 4:6).

Zato ne prilici jednom Hriscaninu da upotrebljava podrugljive reci. A to je generalno i problem na ovom forumu, jer se svi tako ponasaju, a nazivaju se Hriscanima...

Научи ме ти! Суботари су иначе супериорнији од осталог и све знају. Да ти олакшам: имам Библију на грчком и хебрејском и веома лако могу да проверим све. Зато и знам, за разлику од вас који не проверавате, већ само копирате из адвентистичке кухиње. А када суботари виде да знам шта пишем, онда се праве блесави и наставе са "товарењем" форума са потпуно истим постовима које смо видели милион пута (бар ми који смо мало дуже на овом форуму).
Lepo, posto citas bibliju na grckom i hebrejskom, onda sigurno znas da se ''Sheol'' u Starom Zavetu i ''Hades'' u Novom upotrebljavaju jedna umesto druge, jer i u grckoj septuaginti imas rec ''Hades'' koja se prevodi namesto hebrejske reci ''Sheol''. A koristi se i rec ''Gehena'' koja ima drugacije znacenje od ovih..

Necu ja da te ucim nicemu, naprotiv, zeleo sam odgovor...

A ja nisam dvolican pa da nastavim da teram isto u krug, ako mi neko dokaze da gresim.
To sam rekao i Isabeleti..
Vise bi voleo da mi neko dokaze da gresim, i da moja Pravoslavna crkva ima punu istinu, pa da se vise ne zamaram ovim stvarima..

Ja nista ne kopiram od adventista, ''iz tudje kuhinje'', nego sam ti naveo citate iz biblije koji uce suprotno od onoga sto ti tvrdis, i ocekivao sam konstruktivan razgovor i da mi neko objasni te citate. A ako ja nesto i kopiram onda je to sama Biblija i tekstovi iz nje...

Ти си релативно скоро дошао са инфекцијом адвентизма, баш као многи. Неки су се излечили читајући постове овде и одбацили јереси.

Nije lepo od tebe da moje misljenje nazivas ''infekcijom'' (bilo da je ono uzrokovano citanjem protestantske literature ili ne, jer svako je nesto citao i od toga formirao stav..), i da ocekujes da ja iscitavam stranice i stranice postova, trazeci tvoje odgovore, koje si dao nekom drugom, koja verovatno nemaju mnogo veze sa onim sto sam ja pitao, jer nisu formulisana na isti nacin kao moja..
Svaki covek razmislja drugacije i ima svoje glediste o veri..
Dakle bilo bi posteno od tebe da se potrudis i da mi odgovoris ovde..
Ako imas odgovor.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ниси ни свестан колико пута сам поновио пост на ту тему. Пре неки дан сам само три пута поновио. Шеол или Хадес је пакао који Исус описује (Лука 16.), а у Старом завету се каже Шеол. Гроб је Квебер и јама је Бир. Тело се полаже у Квебер (гроб).

4. Странац сам и дошљак код вас; дајте ми да имам гроб код вас да погребем мртваца свог испред очију својих. (1.Мојсијева 23)

Grob 1.jpg
Kveber.jpg

2 Samuel 3:32

BIB: וַיֵּבְךְּ֙ אֶל־ קֶ֣בֶר אַבְנֵ֔ר וַיִּבְכּ֖וּ
NAS: and wept at the grave of Abner,
KJV: and wept at the grave of Abner;
INT: and wept at the grave of Abner wept

2 Samuel 19:37

BIB: בְּעִירִ֔י עִ֛ם קֶ֥בֶר אָבִ֖י וְאִמִּ֑י
NAS: near the grave of my father
KJV: in mine own city, [and be buried] by the grave of my father
INT: city near the grave of my father and my mother

1 Kings 13:22

BIB: נִבְלָתְךָ֖ אֶל־ קֶ֥בֶר אֲבֹתֶֽיךָ׃
NAS: shall not come to the graveof your fathers.'
KJV: shall not come unto the sepulchre of thy fathers.
INT: your body to the grave fathers

2 Kings 23:6

BIB: עֲפָרָ֔הּ עַל־ קֶ֖בֶר בְּנֵ֥י הָעָֽם׃
NAS: its dust on the graves of the common
KJV: the powder thereof upon the graves of the children
INT: dust on the graves of the common people

Psalm 5:9

BIB: קִרְבָּ֪ם הַ֫וּ֥וֹת קֶֽבֶר־ פָּת֥וּחַ גְּרוֹנָ֑ם
NAS: is an open grave; They flatter
KJV: [is] an open sepulchre; they flatter
INT: their inward is destruction grave is an open their throat

Psalm 88:5

BIB: חֲלָלִ֨ים ׀ שֹׁ֥כְבֵי קֶ֗בֶר אֲשֶׁ֤ר לֹ֣א
NAS: who lie in the grave, Whom
KJV: that lie in the grave, whom thou rememberest
INT: the slain lie the grave Whom no

Ezekiel 39:11

BIB: מְקֽוֹם־ שָׁ֨ם קֶ֜בֶר בְּיִשְׂרָאֵ֗ל גֵּ֤י
NAS: I will give Gog a burial ground there
KJV: a place there of graves in Israel,
INT: ground there A burial Israel the valley

15. Да ме не узме вода на матицу, да ме не прождре пучина, и да не склопи јама нада мном ждрела свог. (Псалам 69)

Bir jama.jpg

[TABLE]
[TR]
[TD="class: redheading"]
875. beer​
[/TD]
[TD="class: ltext, width: 25%"]
876 >>
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TABLE]
[TR]
[TD="class: orange2a"]
lex.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

beer: a well, pit​

Original Word: בְּאֵר
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: beer
Phonetic Spelling: (be-ayr')
Short Definition: well

[TABLE]
[TR]
nas.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Word Origin
from baar
Definition
a well, pit
NASB Translation
pit (2), pits (1), well (29), well's (1), wells (3).

У српском језику постоји нешто што се зове ХОМОНИМИ, речи који се исто пишу, али немају исто значење. Секте користе реч ПАКАО да би саблазниле људе и убедиле да се "спава", да је пакао (Хадес, Шеол) исто што и Квебер (гроб). Гехена је пакао који следи након суда. Сама реч ПАКАО у нашем језику има вишезначни облик, тако да је неумесно варати људе јер слабије познају граматику (забораве). То су смислили вешти манипулатори који пред иоле озбиљнијим теологом немају шта да траже. Могу само преко интернета или од врата до врата.

Није мени тешко да испишем, него очигледно не читаш моје постове које сам пре неки дан исписао, а месецима уназад понављао за адвентистима и Јеховиним сведоцима, јер они једини заговарају ту превару - игру речи.

[TABLE]
[TR]
[TD="class: redheading"]
7585. sheol​
[/TD]
[TD="class: ltext, width: 25%"]

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TABLE]
[TR]
lex.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

sheol: underworld (place to which people descend at death)

Original Word: שְׁאוֹל
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: sheol
Phonetic Spelling: (sheh-ole')
Short Definition: Sheol

[TABLE]
[TR]
nas.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Word Origin
of uncertain derivation
Definition
underworld (place to which people descend at death)

23. И у паклу кад беше у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његовом, (Лука 16)

A evo iz same Biblije mozes videti od cega se covek sastoji, sta je to: duh a sta telo, i koji je proces stvaranja, a ne da te varaju u besmrtnost duse:

(Jezek. 37,1-10) "Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje beše puno kosti. I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, beše ih vrlo mnogo u polju, i gle, behu vrlo suve. I reče mi: Sine čovečji, hoće li oživeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, Ti znaš. Tada mi reče: Prorokuj za te kosti, i kaži im: Suhe kosti, čujte reč Gospodnju. Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete. I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod. Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti. I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima. Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive. I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, i beše vojska vrlo velika."

Zapazi da se ovde ''dusa'' i ne spominje kao sastavni elemenat, vec samo ''duh''. Stvar je u tome sto je kompletan covek DUSA ZIVA.
A ono sto pokrece te kosti nije ''duh licnost'' vec Bozja sila koja daje disanje i zivot. Jer ''duh'' koji je ove kosti oziveo je jedan isti duh za sve, i za sve kosti se koristi jedan te isti duh, a ako je ''duh licnost'' onda bi u svako telo trebalo da udje drugi ''duh''. a to tako nije bilo.

То што говориш је Васкрсење Духом Светим, како и Господ би Васкрснут. Видиш како то изгледа када улетиш у јереси америчких секти, прво говориш да Дух Свети није личност (ипостас), а онда заговараш адвентистичко тумачење (и од сведока) да је цео склоп (Човек) душа. Ако у Мојсију каже да је човек постао "жива душа", то значи да раније није постојао, тј. да је оживео - почео да постоји. Они злоупотребљавају ту реченицу у тотално погрешном смислу.
Јер душа је у човеку:

9. А он ми рече: Приступи к мени убиј ме; јер ме обузеше муке, а још је сасвим душа у мени. (2.Самуилова 1)

22. Само тело док је жив болује, и душа његова у њему тужи. (Јов 14)

3. Док је душа моја у мени, и дух Божји у ноздрвама мојим, (Јов 27)

22. И душа се његова приближава гробу, и живот његов смрти. (Јов 33)

Неће душа бити у гробу, већ тело. То је фигуративно речено, као када Јов каже:

14. Умире у младости душа њихова и живот њихов међу курвама. (Јов 36)

Колико је глупа теорија адвентиста и Јеховиних сведока да су дух и тело душа доказује сама душа Божија. Јер душа Божија није склоп духа и тела, већ само Дух. Јер Господ је Дух.

13. Не приносите више жртве залудне; на кад гадим се; а о младинама и суботама и о сазивању скупштине не могу подносити безакоња и светковине. 14. На младине ваше и на празнике ваше мрзи душа моја, досадише ми, додија ми подносити. (Исаија 1)

11. И наместићу стан свој међу вама, и душа моја неће мрзети на вас. (3. Мојсијева 26)

ДУША ЧОВЕКА = ДУХ + ТЕЛО (по јеретицима)

БОЖИЈА ДУША = ДУХ БОЖИЈИ +
?

1. Ево слуге мог, кога подупирем, изабраника мог, који је мио души мојој; метнућу Дух свој на Њега, суд народима јављаће.

(Исаија 42)

Бог има душу? Да није и Бог склоп тела и Духа? Јер Бог је Дух, и душа Његова може бити жалосна или радосна. Јер, као што рекох, дух је носилац душе.

Ако тело умире, а дух се враћа Богу,
шта чува информацију о човеку: смртно тело или бесмртни дух? Слажете се да је дух бесмртан? Наравно да јесте. Дух (душа) иде Богу на починак док се наврши број браће.

Зато адвентисти говоре да Отац и Син и Свети Дух имају Своја "духовна тела", што по њиховој јереси значи да Бог има три душе. И не виде какву глупост и саблазан шире. Јер је један Бог, један Дух, једна душа у Бога. И сваки дух је од Бога и свако тело је од Бога створено, кроз Реч Божију - Реж Живота ("Ја сам Живот..."). У нама је дух од Бога животодавни, душа једна која је за дух везана.

12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца. (Јеврејима 4)

Prilozi

• Šeol pakao.jpg
    Šeol pakao.jpg
    64,9 KB · Pregleda: 44
  • Hades pakao.jpg
    Hades pakao.jpg
    53,9 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
adrijan je doista pokušao da iznese prevodima sve. a lepo je rekao i za slučaj saulove smrti da je ovaj rekao momku da ga dokrajči jer je još duša njegova bila u njemu. na kraju jakovljeva žena kad rađa i umire oko venijamina kaže da je duša njena rastavljala se od tela. što se tu ima rastavljati ako je navodno sve to po adventistima isto i ide u grob? ilija kad moli za udovičinog sina, kaže da se njegova duša vratila u dete i oživeo je.- isto je pavle molio za dečka koji je pao umrevši ,da ne jadikuju,jer je duša njegova ,kaže pavle, još bila u njemu. i vrati se u život taj mladić.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Шеол или Хадес је пакао који Исус описује (Лука 16.), а у Старом завету се каже Шеол

Adriane...

Ok. Stihovi koje si naveo, uzeti sami po sebi, podrzavaju tvoju teoriju da je ljudska dusa besmrtna, i ti bi bio u pravu, da ne postoji jedan ozbiljan problem...

A to je sledece:

Oboje se slazemo da hebrejska rec ''sheol'' i grcka ''hades'' imaju isto znacenje u bibliji, i upotrebljavaju se jedna umesto druge u SZ i NZ, a predstavljaju pakao, gde se umrli muce nakon smrti.
Dakle mozemo reci da je ''Hades=Sheol''(tj. pakao).

To potvrdjuje i Isus u prici o Lazaru kada koristi rec ''hades'' na mesto reci pakao. Sta vise on tvrdi da oni koji zavrse u hadesu(paklu) ne mogu vise izaci odatle.
(Luka 16,19-31) kaze: ''niti [mogu] da predju k nama(u raj) oni odande(iz pakla).''

E sada u Starom Zavetu imas istu rec sa istim znacenjem ''sheol''(u septuaginti ''hades''), gde se za Davida kaze:

(Psalam 16.10): "Jer neces ostaviti duse moje u sheolu, niti ces dati da svetac tvoj vidi truhlost."

Kao prvo, David koji je svetac ne moze zavrsiti u paklu (''sheolu''- na mestu muka), jer bi to bilo nepravedno od Boga, i nijedan svetac jos nikada nije zavrsio u paklu.
Kao drugo, iz price o Lazaru vidimo da se iz ''sheola-hadesa'' ne moze izaci. A ovde se kaze da ce ga on odatle izvaditi.
To je apsurd.
Ili ''hades-sheol'' nema znacenje ''pakla'', ili je biblija kontradiktorna sama sebi.
Pa mi sad ovo objasni.

A molio bih te za jos dva stiha, koja ako mi objasnis, tvoje tumacenje bi se moglo uzeti kao ispravno:

(Dela 2:34) kazu: ''Jer David ne izidje na nebesa''
Sta to znaci? Ako je raj na nebu i posle smrti duh odlazi Bogu: ''duh se vrati k Bogu koji ga je dao''(propovednik 12.7),
Kako to da David nije otisao tamo posle smrti???

Zatim (propovednik 9:10) kaze: ''jer nema rada,NI MISLJENJA,ni znanja,ni mudrosti u sheolu u koji ides'' .

Problem je sto se vec samo iz konteksta vidi da se ovde govori o pravedniku koji zavrsava u ''sheolu'''':
Kaze se: ''hajde jedi hleb svoj s radoscu, i vesela srca pij vino svoje, JER SU BOGU MILA DELA TVOJA, uzivaj u zivotu s zenom koju ljubis [itd..] , [i onda idu oni stihovi..], jer nema rada ni misljenja, ni znanja, ni mudrosti U SHEOLU U KOJI IDES..'' (propovednik 9:7-9).

DAKLE PRAVEDNICI ODLAZE U ''SHEOL-HADES'' U PAKAO NA MESTO MUKA.

Drugo, ovde ti opet pokazuje da u ''sheolu'' nema nikakve aktivnosti, cak ni MISLJENJA, a ako je to ''pakao'', onda bi bar morao da razmisljas o svojim gresima dok se mucis u paklenom ognju, jer ako ne mozes da razmisljas o tome, kakva je kazna i svrha kazne, ako se svojih greha ne secas?

Takvih stihova o ''sheolu'' kao mestu neaktivnosti ima mnogo i suvise mnogo. Ali eto molim te da mi objasnis samo ovaj. Pa ako mi ispravno odgovoris, onda mogu uzeti u obzir tvoju teoriju o ''besmrtnosti duse'' kao mogucu.

adrijan je doista pokušao da iznese prevodima sve. a lepo je rekao i za slučaj saulove smrti da je ovaj rekao momku da ga dokrajči jer je još duša njegova bila u njemu. na kraju jakovljeva žena kad rađa i umire oko venijamina kaže da je duša njena rastavljala se od tela. što se tu ima rastavljati ako je navodno sve to po adventistima isto i ide u grob? ilija kad moli za udovičinog sina, kaže da se njegova duša vratila u dete i oživeo je.- isto je pavle molio za dečka koji je pao umrevši ,da ne jadikuju,jer je duša njegova ,kaže pavle, još bila u njemu. i vrati se u život taj mladić.

To sto se kaze da nesto izlazi iz tela i da se nesto vraca u telo ''dusa ili duh'' , ne mora da znaci da je to ''svestan element'', vec naprotiv to je ''dah-duh'' ''sila ili energija'', koja se vraca Bogu i koja u sebi sadrzi sve informacije o osobi, kao sto kompjuter ima operativni sistem, pa kada ga izbrises , komp. nece raditi, ali ako imas ''backup'' i ponovo podignes sistem sa njega, sve ce raditi kao i pre...

Ta ''informacija ili sila'', se vraca Bogu u trenutku smrti i on je skladisti negde na nebu.
''I duh se vrati k Bogu koji ga je dao''(propovednik 12.7), To je to.
Ali to uopste ne znaci da je ta informacija ''svesna'', i da moze da funkcionise bez prijemnika ''tela''.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dusa ziva je ziv covek - osoba, i u tom smislu sam zivot koji je u coveku, i prema tome u coveku je zivot a ne bestelesna dusa koja egzisira nakon smrti tela, jer dusa ne postoji kada telo umre.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Dusa ziva je ziv covek - osoba, i u tom smislu sam zivot koji je u coveku, i prema tome u coveku je zivot a ne bestelesna dusa koja egzisira nakon smrti tela, jer dusa ne postoji kada telo umre.
to je tvoja priča onda. jer piše kako piše da se duša povrati u telo dečaka. šta mi znamo više od napisanog?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Sta dusa radi ? Cemu sluzi, nije mi jasno sta je njena funkcija dok smo zivi ?

Natrag