Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Мире, веома је битно шта бива са човеком након смрти. Зашто? Јер управо је то показатељ да све ове секте које говоре о "спавању" душе, а деца су Милерове (и Раселове) јереси, лажног пророчанства, не само да криво тумаче Библију, већ отворено кажу да је Нови завет исправљан и да је нешто мењано да би изгледало како након смрти идемо Господу (ако смо Његови).
Ne kaze niko da je biblija prepravljana kako bi nekom odgovarala vec je problem tumacenje odredjenih stihova. Jedini koji smatraju da je Biblija prepravljana su J.S i mormoni.
Ostali protestanti prihvataju novi zavet ovakav kakav jeste i koji je prihvacen i kanonizovan. Dok sto se tice starog zaveta protestanti ne prihvataju deuterokanonske knjige, jer navodno sadrze istorijske greske.
21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
24. Али остати у телу потребније је вас ради. (Филибљанима 1)
Tumacenje ovog stiha nije problem za one koji smatraju da dusa spava nakon smrti.
Ako dusa posle smrti spava i nije svesna nicega, vreme izmedju njene neaktivnosti u grobu i ponovnog budjenja u zivot moze biti samo ''trenutak'' kao sto se covek budi iz dubokog sna, a pri tom nije svestan protoka vremena.
Zato Apostol Pavle ''zeli da umre i da bude sa Hristom'', jer se taj protok vremena i ne oseti u dubokm snu(koji je smrt).To budjenje za njega ce izgledati kao da je prosao samo ''trenutak''. Dok oni koji su zivi za njih jos ima dosta vremena da prodje do Hristovog dolaska..
За овај део Лаодикеја (адвентисти) каже да је кривотворен:
2. Коринћанима, глава 12
1. Али ми се не помаже хвалити, јер ћу доћи на виђења и откривења Господња.
2. Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
3. И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна)
4. Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити.
Nisam cuo Laodikeju da kaze da je ovaj tekst krivotvoren, a nema ni razloga da to tvrdi jer stih ne utice uopste na njihovu teologiju niti im pravi probleme u tumacenju.
Човек који говори да има визије и да му се Господ показује са анђелима, говори да нико сем њега и његових секташа нема откривења Господња, што је чист показатељ са каквим обмањивачима имамо посла. Своје јереси о "спавању" и сатанизацију цркве и не могу другачије да докажу осим да не преводе поново Библију или да тврде да је кривотворена.
Још већи и јаснији показатељ је што секташи који иако говоре о Тројству и трећој ипостаси (Духу Светоме) говоре о некаквом "спавању". Кажу да је Дух Свети трећа личност, наравно бесмртна, а негирају да је Христос био у рају на дан смрти. Господ је рекао разбојнику: " Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.". Зар и дух људски који иде Богу након смрти није личност, ако је Дух Божији личност и бесмртни Бог? Зато и кажемо да су дух и душа као зглавак и мозак повезани, тј. да је дух носилац душе. Тако и Христосова прича из Луке 16. о Лазару и богаташу потврђује све.
Ne razumem sta hoces ovim da kazes? Hristos nije mogao biti u raju na dan smrti , jer je lepo rekao Mariji ''Ne dohvataj se do mene, jer se jos ne vratih Ocu svojemu'' , dakle sve do tog trenutka nije bio na nekom mestu koje bi se moglo nazvati ''nebo'' ili ''Raj''.
Zato i onaj stih gde se obraca razbojniku, verovatno nije tacno preveden jel razlika je samo u jednom zarezu da bi dobio drugaciji smisao. A u manuskriptima nemas zareze dok u nasem i drugim jezicima imas, sto bitno utice na smisao.
12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца. (Јеврејима 4)
22. Само тело док је жив болује, и душа његова у њему тужи. (Јов 14)
3. Док је душа моја у мени, и дух Божји у ноздрвама мојим,4. Неће усне моје говорити безакоња, нити ће језик мој изрицати преваре. (Јов 27)
22. Све што имаше душу живу у носу, све што беше на сувом, помре. (1.Мојсијева 27)
Ti ne razlikujes sta je to duh, a sta dusa. Sta je Sheol a sta Hades a sta Gehena. U tome je tvoj problem i svih koji citaju bibliju sa unapred stvorenom idejom o besmrtnosti duse.A za ove tekstove uopste i ne konsultujes izvorne manuskripte , vec mislis da su ovi tekstovi ispravno prevedeni na srpski, a nisu. Isto tako izrazi duh i dusa se ponekad koriste jedna umesto druge i gotovo nikad nisu rasclanjene ni precizno definisane u bibliji.
Ali evo ti iz same biblije, da ne kazes da manipulisem prevodima:
Sam Jov koga citiras te demantuje:
"Kad bi [Bog] na nj okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh njegov i dihanje njegovo; izginulo bi svako telo, i covek bi se povratio u prah." (Jov 34.14,15)
''Tako covek kad legne, ne ustaje vise, dokle je nebesa nece se probuditi niti ce se prenuti od sna svojega'' (jov 14:12).
Drugim recima nema nade za njega, on nije svestan vise nicega dok je u grobu.
To je stanje neaktivnosti..
Stavise za njega nema nade uopste ako ga neko iz groba ne izvadi.
Kad umre covek hoce li oziveti? SVE DANE VREMENA KOJE MI JE ODREDJENO, CEKACU DOK MI NE DODJE PROMENA, zazvaces a ja cu ti se odazvati, delo ruku svojih pozeleces'' (jov 14:14-15)
Ovde ti Jov lepo kaze da covek koji je u grobu(sheolu), ceka ODREDJENO VREME, da ga Bog pozove.
On nije nigde na nebu, u raju, vec ceka u grobu da ga Bog pozove.
Kao sto je i receno da ce Isus pozvati svoje verne da izadju iz grobova:
Ne cudite se tome jer dolazi cas u koji ce SVI KOJI SU U GROBOVIMA CUTI GLAS SINA BOZJEG, i izici ce oni koji su cinili dobro u vaskrsenje zivota, a oni koji su cinili zlo u vaskrsenje suda"
Ovde je apsurd, zasto ih poziva da izadju iz grobova ako su na nebu?
Razmisli malo..
Nema razloga da ih poziva iz grobova kad su svi oni na nebu. On je trebalo da ih pozove da sidju sa neba i udju u telo.
Medjutim, utisak koji se stice je da ih on ustvari budi iz sna.
A to potvrdjuje i prorok Danilo kad kaze:
"I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom PROBUDICE SE , jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni."(Dan. 12,2)
I Isaija to potvrdjuje:
"Oživeće mrtvi tvoji, i moje će mrtvo telo ustati. PROBUDITE SE, i pevajte koji STANUJETE U PRAHU; jer je Tvoja rosa rosa na travi, i zemlja će izmetnuti mrtvace."(Isa. 26,19 ).
Ovde se za mrtve kaze da ''STANUJU U PRAHU'', nisu oni stanovnici neba i raja, bas naprotiv. Oni su mrtvi u doslovnom smislu te reci.
Jov kaze: "Ali znam da je ziv moj Iskupitelj, i na posledak da će stati nad prahom.'' (Jov. 19,25-27 ).
Stace nad prahom, zato sto je on u grobu u prahu, nije na nebu.
"Zato prorokuj, i kaži im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću otvoriti grobove vaše, I IZVESCU VAS IZ GROBOVA VASIH, narode moj, i dovešću vas u zemlju Izrailjevu."(Jezek. 37,12)
Odakle ce ih izvesti? Jer sa neba? Iz Raja?
Ne on ih izvodi iz grobova!
Danilu je receno sta ce mu se desiti kad umre:
"A ti idi ka svom kraju; i POCIVACES i ostaćeš na delu svom do svršetka svojih dana."(Dan. 12,13)
On nece ici na nebo, vec ce POCIVATI u grobu.
A evo iz same Biblije mozes videti od cega se covek sastoji, sta je to: duh a sta telo, i koji je proces stvaranja, a ne da te varaju u besmrtnost duse:
(Jezek. 37,1-10) "Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje beše puno kosti. I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, beše ih vrlo mnogo u polju, i gle, behu vrlo suve. I reče mi: Sine čovečji, hoće li oživeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, Ti znaš. Tada mi reče: Prorokuj za te kosti, i kaži im: Suhe kosti, čujte reč Gospodnju. Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete. I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod. Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti. I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima. Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive. I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, i beše vojska vrlo velika."
Zapazi da se ovde ''dusa'' i ne spominje kao sastavni elemenat, vec samo ''duh''. Stvar je u tome sto je kompletan covek DUSA ZIVA.
A ono sto pokrece te kosti nije ''duh licnost'' vec Bozja sila koja daje disanje i zivot. Jer ''duh'' koji je ove kosti oziveo je jedan isti duh za sve, i za sve kosti se koristi jedan te isti duh, a ako je ''duh licnost'' onda bi u svako telo trebalo da udje drugi ''duh''. a to tako nije bilo.
Ja bi voleo da mi objasnis ove stihove,posto mi jos niko nije dao odgovor:
u (4.Mojsijevoj 9.6) koristi se izraz "mrtva dusa" danicic je ovo preveo ''mrtvac'' grcki ''nefes''
Takodje dusa moze da se pojede (5.Mojsijeva 12.23), , sto znaci da ako moze da se pojede onda nije besmrtna.
''Jer zivi znaju da ce umreti,a mrtvi ne znaju nista, niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove, i mrznje njihove nestalo je...
Sve sto ti dodje na ruku da cinis, cini po mogucnosti svojoj, JER NEMA RADA,NI MISLJENJA,NI ZNANJA,NI MUDROSTI U GROBU(hebrejski, sheolu) U KOJI IDES'' (Propovednik 9:5,6,10).
Ovaj stih ne moze biti jasniji..
U bibliji je smrt uporedjena sa snom: "Ovo kaza i potom rece im: -Lazar, nas prijatelj zaspa, nego idem da ga probudim. Onda mu rekose ucenici njegovi: -Gospode, ako je zaspao, ustace. A Isus im rece za smrt njegovu, a oni misljahu da govori za spavanje sna. Tada im Isus kaza upravo: Lazar umrije." Jovan 11.11-14.
Nije samo ovde, nego kroz celu bibliju smrt se uporedjuje sa snom:
"Tako covek kad legne ne ustaje vise, dokle je nebesa nece se probuditi niti ce se prenuti od sna svojega." (Jov 14.12)
"Jer David posluzivsi rodu svojemu po volji Bozijoj umrije, i metnuse ga kod otaca njegovih, i vide truhljenje." (Dela 13.36).
''Jer David ne izidje na nebesa'' (Dela 2:34)
Sta? David nije otisao u raj na nebo posle smrti???
Pavle kaze da ni najverniji ljudi koje je nabrojao u poslanici (Jevrejima 11) jos uvek nisu primili obecanje o savrsenstvu (Jev 11.39,40)
Dakle nisu otisli na nebo?
DUSA JE SMRTNA:
"Gle, sve su duse moje, kako dusa ocina tako i dusa sinovljeva moja je, koja dusa zgresi ona će poginuti... Koja dusa zgresi ona ce umreti." ( Jezekilj 18.4,20).
Cak se i za satanu kaze da ce umreti:
"...bices strahota, i nece te biti doveka." (Jezekilj 28.19)
Ako pakao i postoji ni on nece trajati vecno:
"I smrt i pakao baceni bese u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt." (Otkrivenje 20.14).
David kaze:
(Psalam 16.10): "Jer neces ostaviti duse moje u paklu (sheolu), niti ces dati da svetac tvoj vidi truhlost."
Sta? David zavrsio u paklu? Kako je to moguce kad je on Bozji covek, svetac?
Ne, pakao(sheol) nije mesto mucenja vec samo grob, mesto gde svi ljudi idu posle smrti, stanje sna i neaktivnosti.
To potvrdjuje i sledeci stih:
"Nece te mrtvi hvaliti, Gospode, niti oni koji sidju onamo gde se cuti" (Psalam 115.17).
To je mesto gde nema nikakve aktivnosti, stanje slicno snu.
Poslednja izmena: