Mire, ja sam Adventista, ne protestant srednjeg veka, i ne možeš meni pripisati neke izjave pojedinaca.
Vi ste sami sebe identifikovali protestantima.
Tripo vas je izjednacio sa njima, a EGW u svojoj knjizi naziva te osobe "Bozjim ljudima"!
Ako su oni Bozji ljudi, kako to da su gusili slobodu veroispovesti i savesti i silom nametali svoju veru drugima, koristeci drzavne aparate, primenjujuci "inkviziciju", bicujuci, muceci i cak ubijajuci katolike???
Ovo o ubistvu Rimokatolika od strane reformatora, prvi put čujem od tebe, tako da je tvoja optužba o mom navodnom skrivanju neosnovana.
Cinilo se da si upoznat, jer ti tvrdis da imas knjigu Martina Lutera u kojoj pise slicno!
Nije on jedini koji je to izjavio vec svi odreda su podrzavali i praktikovali prisilu. Ta istorija je poznata svima. Ja sam mislio da vi to znate, ali nisam do sad isticao. O tome pisu cak i Jehovini Svedoci, zato oni sebe ne zovu "protestantima" jer su protestanti ubijali katolike i cinili zlocine...
A ja kada sam postavljao mape onda je to izmišljeno, onda je i tvoje izmišljeno.
Mape su iskonstruisane da prikazu ono sto analiticar zeli da istakne a sakriju ono sto on ne zeli da se vidi.
Pored toga, te mape ne mogu biti realne iz prostog razloga sto protestantske zemlje vise ne postoje! Drustvo danas nije verski opredeljeno nigde. Vera je odvojena od drzave i ne moze se na osnovu mapa sagledavati procenat uticaja protestantizma na drustvo jer najvise 10% vernika je danas zaista verno. Ostali su deklarativni pripadnici i to je svuda u svetu tako.
Uticaj protestantizma se moze sagledavati samo u ranijim epohama, gde su "vera i drzava bile izjednacene". Protestantski kraljevi su vodili drzavu, i primenjivali prisilu kao i Papa. U tim periodima mi mozemo pokusavati da segladamo da li je protestantizam doneo neko dobro, ali ne u danasnjem sekularno nastrojenom svetu.
Ja tvrdim da protestantizam ni tada nije doneo nista dobro, jer progonjeni su postali progonioci, i pokazali su zao rod kao i ovi.
Ne tvrdim to samo ja vec to isticu strucni ljudi..
Dakle, ako cemo meriti rodove na taj nacin, ne mozemo optuziti tradicionalne da su zbog zlocina od djavola, jer bismo onda morali optuziti i protestante da nisu pokret od Boga, jer i jedni i drugi su ubijali!
To je kontradiktorno, i ne slaze se sa cinjenicama.
Ti se meni samo inatis i kazes "ako je moje izmisljeno onda je i tvoje", a bas te briga da istrazis. Nisi spreman na razgovor, vec besomucno branis..
Ti u stvari nista i ne proveravas vec sve prihvatas zdravo za gotovo, tebe je Kainos ubedio preko namontiranih videa. Doduse i mene je ubedio, ali posto znam materiju i hvala Bogu nisam nepismen pa sve proveravam, odmah sam za par dana uvideo da su crkveni oci pomenuti u videu citirani van konteksta i da to nisu njihove izjave. Detaljnijom proverom sam bio prinudjen da to odbacim. A tebi je trebalo vise godina. Problem je to sto si ti fundamentalista u losem smislu, sto ne odstupas od svoje nauke ni desno ni levo. A pravi fundamentalista jedino od cega ne odstupa je biblija. On dopusta da njegova crkva moze biti lazna, ali ne dopusta da biblija moze biti lazna. U tome je velika razlika. Zato ti ne zelis proveriti, jer bi to srusilo semu u tvom umu i tebe bi to gorko zabolelo, jer ti smatras da je "ucenje tvoje crkve = biblija" i sve uskladjujes i meris ne biblijom kao sto treba, vec crkvenim ucenjem koje smatras da je biblija. To radis i nesvesno.