Za Pravoslavce...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, odgovorio sam na tvoj komentar, ali je izgleda izbrisan.

Podržavao si one koji su pisali o progonu Adventista.

Gde sam ja podrzavao progonstvo navedi mi citat!?
To si izmislio, jer ja takvo nesto nisam izjavio!

Što se tiče Lutera, on je imao svoj stav o slobodi koja nije apsolutno data od Boga, a te njegove rasprave se mogu naći u knjizi koju posedujem pod naslovom "savest i sloboda"

Dakle, to što si naveo su samo izjave pojedinaca, dok je u slučaju tradicionalnih crkava, ceo sistem progonio i ubijao protestante, a to bi činio i danas da nema svetovnih vlasti.

I sad ces to ponavljati do besvesti?

Luter nije ''pojedinac'' vec otac svih vas protestanata!
Njega hvalite i dizete u nebesa, a on je pozivao na ubijanje i proterivanje katolika.
I ne samo on, nego su ga svi sledili, skoro svi navedeni u knjizi Velika Borba, a sve njih velicate kao Bozje ljude! Dakle nisu u pitanju "pojedinci" vec "ogromna vecina"!

Ovamo ste se borili za ''slobodu veroispovesti i savesti'' a sa druge strane ste drzavnim aparatima nametali svoja verovanja narodu!

To je nonsens!

I to samo pokazuje da vi protestanti niste nista bolji od tradicionalnih, a da ono za sta ih optuzujete radite i sami.

Dakle optuzbe su vam krajnje licemerne i zlonamerne!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisu svi sledili Lutera, jer u svakoj Evropskoj zemlji je postojao po jedan reformator.
Luter je samo jedan od njih.

Mire, đubre se prvo čisti ispred svoje kuće, a merenje đubreta jednih i drugih je nepotrebno, jer su razlike ogromne.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nisu svi sledili Lutera, jer u svakoj Evropskoj zemlji je postojao po jedan reformator.
Luter je samo jedan od njih.

Mire, đubre se prvo čisti ispred svoje kuće, a merenje đubreta jednih i drugih je nepotrebno, jer su razlike ogromne.

Hoces da ti postavim spisak reformatora koji su progonili i ubijali katolike?
Lista je toliko dugacka da ne bi stala na stranicu!

Znaci od ''dva djubreta'' vi ste izabrali "manje djubre"!

Vi svoje djubre sakrivate, a isticete tudje, i pricate kako je nase djubre vece!

Pa ako cemo meriti kolicinu, onda je logicno da veci covek iskaki vise.

A Djubre je djubre , koliko god da ga ima! Zato vi nemate izgovora kad optuzujete nas da smo ''kakili'' jer i vi ste ''kakili''.

I ne mozete reci da mi nismo od Boga jer jer smo ''kakili'', jer onda niste ni vi od Boga jer ste takodje ''kakili'!

Shvatas li ti ili ti treba crtati?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, ja sam Adventista, ne protestant srednjeg veka, i ne možeš meni pripisati neke izjave pojedinaca.
Ovo o ubistvu Rimokatolika od strane reformatora, prvi put čujem od tebe, tako da je tvoja optužba o mom navodnom skrivanju neosnovana.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Hoces da ti postavim spisak reformatora koji su progonili i ubijali katolike?
Lista je toliko dugacka da ne bi stala na stranicu!

Znaci od ''dva djubreta'' vi ste izabrali "manje djubre"!

Vi svoje djubre sakrivate, a isticete tudje, i pricate kako je nase djubre vece!

Pa ako cemo meriti kolicinu, onda je logicno da veci covek iskaki vise.

A Djubre je djubre , koliko god da ga ima! Zato vi nemate izgovora kad optuzujete nas da smo ''kakili'' jer i vi ste ''kakili''.

I ne mozete reci da mi nismo od Boga jer jer smo ''kakili'', jer onda niste ni vi od Boga jer ste takodje ''kakili'!

Shvatas li ti ili ti treba crtati?

A ja kada sam postavljao mape onda je to izmišljeno, onda je i tvoje izmišljeno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, ja sam Adventista, ne protestant srednjeg veka, i ne možeš meni pripisati neke izjave pojedinaca.

Vi ste sami sebe identifikovali protestantima.

Tripo vas je izjednacio sa njima, a EGW u svojoj knjizi naziva te osobe "Bozjim ljudima"!

Ako su oni Bozji ljudi, kako to da su gusili slobodu veroispovesti i savesti i silom nametali svoju veru drugima, koristeci drzavne aparate, primenjujuci "inkviziciju", bicujuci, muceci i cak ubijajuci katolike???

Ovo o ubistvu Rimokatolika od strane reformatora, prvi put čujem od tebe, tako da je tvoja optužba o mom navodnom skrivanju neosnovana.

Cinilo se da si upoznat, jer ti tvrdis da imas knjigu Martina Lutera u kojoj pise slicno!

Nije on jedini koji je to izjavio vec svi odreda su podrzavali i praktikovali prisilu. Ta istorija je poznata svima. Ja sam mislio da vi to znate, ali nisam do sad isticao. O tome pisu cak i Jehovini Svedoci, zato oni sebe ne zovu "protestantima" jer su protestanti ubijali katolike i cinili zlocine...

A ja kada sam postavljao mape onda je to izmišljeno, onda je i tvoje izmišljeno.

Mape su iskonstruisane da prikazu ono sto analiticar zeli da istakne a sakriju ono sto on ne zeli da se vidi.

Pored toga, te mape ne mogu biti realne iz prostog razloga sto protestantske zemlje vise ne postoje! Drustvo danas nije verski opredeljeno nigde. Vera je odvojena od drzave i ne moze se na osnovu mapa sagledavati procenat uticaja protestantizma na drustvo jer najvise 10% vernika je danas zaista verno. Ostali su deklarativni pripadnici i to je svuda u svetu tako.

Uticaj protestantizma se moze sagledavati samo u ranijim epohama, gde su "vera i drzava bile izjednacene". Protestantski kraljevi su vodili drzavu, i primenjivali prisilu kao i Papa. U tim periodima mi mozemo pokusavati da segladamo da li je protestantizam doneo neko dobro, ali ne u danasnjem sekularno nastrojenom svetu.

Ja tvrdim da protestantizam ni tada nije doneo nista dobro, jer progonjeni su postali progonioci, i pokazali su zao rod kao i ovi.

Ne tvrdim to samo ja vec to isticu strucni ljudi..

Dakle, ako cemo meriti rodove na taj nacin, ne mozemo optuziti tradicionalne da su zbog zlocina od djavola, jer bismo onda morali optuziti i protestante da nisu pokret od Boga, jer i jedni i drugi su ubijali!

To je kontradiktorno, i ne slaze se sa cinjenicama.

Ti se meni samo inatis i kazes "ako je moje izmisljeno onda je i tvoje", a bas te briga da istrazis. Nisi spreman na razgovor, vec besomucno branis..

Ti u stvari nista i ne proveravas vec sve prihvatas zdravo za gotovo, tebe je Kainos ubedio preko namontiranih videa. Doduse i mene je ubedio, ali posto znam materiju i hvala Bogu nisam nepismen pa sve proveravam, odmah sam za par dana uvideo da su crkveni oci pomenuti u videu citirani van konteksta i da to nisu njihove izjave. Detaljnijom proverom sam bio prinudjen da to odbacim. A tebi je trebalo vise godina. Problem je to sto si ti fundamentalista u losem smislu, sto ne odstupas od svoje nauke ni desno ni levo. A pravi fundamentalista jedino od cega ne odstupa je biblija. On dopusta da njegova crkva moze biti lazna, ali ne dopusta da biblija moze biti lazna. U tome je velika razlika. Zato ti ne zelis proveriti, jer bi to srusilo semu u tvom umu i tebe bi to gorko zabolelo, jer ti smatras da je "ucenje tvoje crkve = biblija" i sve uskladjujes i meris ne biblijom kao sto treba, vec crkvenim ucenjem koje smatras da je biblija. To radis i nesvesno.

Poslednja izmena:
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Auguste Comte također piše:

Netolerancija protestantizma je sigurno ne manje bila tiranska nego što se to inače toliko predbacuje katolicima. (Philosophie Positive, IV, 51)

Kakogod, ono što posebno revoltira kod protestantskih progona je činjenica da su oni bili apsolutno nedosljedni u njihovoj primarnoj protestantskoj doktrini – – pravu na privatni sud u stvarima vjerskih uvjerenja! Ništa ne može biti nelogičnije nego tvrditi da u jednom trenutku pojedinac sam može interpretirati Bibliju, a slijedeći trenutak ga mučiti i ubijati zato jer to čini!

Niti bi ikada trebali zaboraviti da … su protestanti bili agresori, a katolici se branili. Protestanti su pokušavali uništiti staru, ustanovljenu kršćansku Crkvu, koja je postojala 1500 godina, i zamijeniti ju nečim novim, neprokušanim i revolucionarnim. Katolici su podržavali Vjeru, posvećivanu kroz stoljeća pobožnih saobraćanja i veličanstvenih dostignuća; nasuprot tomu, protestanti su se borili za uvjerenje … koje se već od početaka počelo rascjepkavati u suprotstavljene sekte, od kojih bi svaka, ako je postigla prevlast, započela progon ostalih! … Svi vjerski progoni su loši; ali u ovom slučaju, jedna od strana koja je kriva, katolici, sigurno imaju više obrambenih motiva za svoje ponašanje.

U svim događajima argument za progonstva zbog hereze, počinjenih od katolika, čini razlog zašto netko ne bi trebao ući u Katoličku Crkvu, nema ni mrvu više vrijednosti od sličnog argumenta koji bi bio protiv nečijeg ulaženja u protestantsku crkvu. Kod oboje bilo je onih koji zaslužuju osudu s obzirom na to, i što vrijedi za jedne također vrijedi i za druge. (Stoddard, 204 – 205, 209 – 210)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ubijali su sve koje bijo protiv njih .
Katolici su ubijali , ali ni oni nisu ništa bolji , naprotiv od protestanata nastale su sve druge sekte , znači u tom pogledu su gori od svih

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301

Netolerancija protestantizma je sigurno ne manje bila tiranska nego što se to inače toliko predbacuje katolicima. (Philosophie Positive, IV, 51)

Aha sada vrijedi kada se daju izjave nekih autoriteta, a kada sam ja davao o rodovima i duhovnosti onda ne vrijede.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Kakogod, ono što posebno revoltira kod protestantskih progona je činjenica da su oni bili apsolutno nedosljedni u njihovoj primarnoj protestantskoj doktrini – – pravu na privatni sud u stvarima vjerskih uvjerenja! Ništa ne može biti nelogičnije nego tvrditi da u jednom trenutku pojedinac sam može interpretirati Bibliju, a slijedeći trenutak ga mučiti i ubijati zato jer to čini!

Niti bi ikada trebali zaboraviti da … su protestanti bili agresori, a katolici se branili. Protestanti su pokušavali uništiti staru, ustanovljenu kršćansku Crkvu, koja je postojala 1500 godina, i zamijeniti ju nečim novim, neprokušanim i revolucionarnim. Katolici su podržavali Vjeru, posvećivanu kroz stoljeća pobožnih saobraćanja i veličanstvenih dostignuća; nasuprot tomu, protestanti su se borili za uvjerenje … koje se već od početaka počelo rascjepkavati u suprotstavljene sekte, od kojih bi svaka, ako je postigla prevlast, započela progon ostalih! … Svi vjerski progoni su loši; ali u ovom slučaju, jedna od strana koja je kriva, katolici, sigurno imaju više obrambenih motiva za svoje ponašanje.

U svim događajima argument za progonstva zbog hereze, počinjenih od katolika, čini razlog zašto netko ne bi trebao ući u Katoličku Crkvu, nema ni mrvu više vrijednosti od sličnog argumenta koji bi bio protiv nečijeg ulaženja u protestantsku crkvu. Kod oboje bilo je onih koji zaslužuju osudu s obzirom na to, i što vrijedi za jedne također vrijedi i za druge. (Stoddard, 204 – 205, 209 – 210)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ubijali su sve koje bijo protiv njih .
Katolici su ubijali , ali ni oni nisu ništa bolji , naprotiv od protestanata nastale su sve druge sekte , znači u tom pogledu su gori od svih

Tako je!

Protestanti su sebe predstavljali mirotvorcima i velikim borcima za versku slobodu, a sa druge strane kad su zadobili simpatije kraljeva, koji su stali na njihovu stranu iz sebicnih interesa (na primer papa je kralju branio da se ozeni), tada su poceli da progone ubijaju i muce katolike, da pale i skrnave njihove crkve.
Progonjeni su postali progonioci.

Sve ono za sta optuzuju tradicionalne radili su i oni sami:

1) Mucili su i ubijali katollike i ostale koji nisu prihvatali njihovu veru.

2) Koristili su drzavni aparat da sprovedu represiju i uguse slobodu savesti i veroispovesti

Istorija je jasna i nema greske, sve je dokumentovano.

Ako katolici zbog toga nisu od Boga onda ni protestantski pokret nije vodjen od Boga.
Aha sada vrijedi kada se daju izjave nekih autoriteta, a kada sam ja davao o rodovima i duhovnosti onda ne vrijede.

Ne vrede jer ni jedna drzava danas nije protestantska! Stoga se ne moze govoriti kako je manji kriminal, pusenje, koriscenje alkohola i izostanak abortusa posledica prosvecenosti ljudi po pitanju vere, jer 90% stanovnistva nisu vernici vec deklarativni pripadnici jedne od postojecih vera, i to su samo na papiru!

Izostanak kriminala je zbog visokog standarda, izostanak pusenja zbog povecanja cena tog artikla, izostanak abortusa zato sto su ljudi danas upuceniji u to kako da koriste kontraceptivna sredstva , kao i izostanak polno prenosivih bolesti itd..

Te analize su namestene, i ti to znas!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tako je!

Protestanti su sebe predstavljali mirotvorcima i velikim borcima za versku slobodu, a sa druge strane kad su zadobili simpatije kraljeva, koji su stali na njihovu stranu iz sebicnih interesa (na primer papa je kralju branio da se ozeni), tada su poceli da progone ubijaju i muce katolike, da pale i skrnave njihove crkve.
Progonjeni su postali progonioci.

Međusobno povjerenje kod nas je na veoma niskom nivou jer ljudi znaju sa kim imaju posla, znaju kakav je zaista naš čovjek.

Samo 11,6% ispitanika u Srbiji smatra da se u većinu ljudi u Srbiji može imati povjerenje, dok 86,2% ispitanika smatra da u Srbiji treba imati "oči i na leđima"(EVS 2008).

U Francuskoj 22,2% ispitanika vjeruju u druge ljude. U Njemačkoj koja je na sjeveru pod uticajem protestantske tradicije, a na jugu pod uticajem katoličanstva, 34,8% ispitanika smatra da može imati poverenje u druge ljude.

Amerikanci su danas oko 46.5% stanovništva protestanti po svom vjerskom opredijeljenju, a statistika otkriva da njih 45% ima povjerenje u druge.

U zemljama sa izrazito protestantskom tradicijom povjerenje je drastično veće: u Norveškoj 59,8%, dok u Danskoj, Finskoj i Švedskoj preko 60% ispitanika smatra da u druge ljude može imati povjerenje.

Natrag