Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Vladika je oterao OMILJENOG SVEŠTENIKA, a kad su se vernici pobunili, dao je odgovor koji LEDI KRV U ŽILAMA
Željka Jevtić | 30. 11. 2017 - 06:52h
| Komentara: 250
Dok se često čuje "ne idem u crkvu zbog popa", u Eparhiji šumadijskoj se dogodio presedan - vladika Jovan proteruje sveštenika zbog kog cela parohija dolazi u crkvu.
Foto: Melos / screenshot Narod zahteva da otac Saša bezuslovno ostane u parohiji
Episkop šumadijski Jovan upisao je ovih dana još jednu nemilu stavku u svoje žitije. Doslovce progon sveštenika koji nema tarifu i koji je omiljen u narodu i među kragujevačkim vernicima. Otac Saša Ognjanović, otac dvoje maloletne dece koji služi u Crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara u naselju Beloševac, dobio je dopis vladike Jovana u čije navode je jednostavno rečeno teško poverovati. Posle 18 godina svešteničkog staža, vladika kao razloge za premeštanje oca Saše navodi: "Nepoznavanje tipika i pojanja". Narod se isprva spontano okupio da proveri "glasine", a potom je usledio protest kakav Kragujevac odavno nije video. Pokrenuli su potpisivanje peticije koju je za dva-tri dana potpisalo 2.098 od 2.300 parohijana, a javljaju se i građani iz drugih parohija. Buni koja se pretvorila u svakodnevne proteste, i ne samo zbog odluke o progonu sveštenika, sudeći po sledu događaja, doprineo je dodatno upravo episkop.
Foto: Melos / screenshot Na skupu su viđene i suze za omiljenog sveštenika
Okupljeni vernici prenose za "Blic" kako im je vladika na njihovo da neće drugog sveštenika uz osmeh poručio: "Počećete da umirete da ćete sami tražiti popa":
- Okupili smo se u crkvi i zamolili našeg vladiku, uz sve poštovanje, da nam kaže šta su pravi razlozi zbog kojeg tera oca Sašu jer tipik i pojanje teško da su. Umesto da s nama očinski razgovara, on je čak par puta onako udario sveštenika u grudi i rekao mu "Judo"! A onda je bogobojažljivom narodu podviknuo: "Ovo je moja crkva, niko vas nije terao da dođete". Neko iz naroda je viknuo da je crkva od nas vernika i da nećemo dati našeg sveštenika, niti prihvatiti drugog. Onda je vladika poručio da ćemo početi da umiremo, pa ćemo sami tražiti popa.
Foto: Melos / screenshot Ne daju popa koji nema tarifu, svejedno mu je da li mu daju 500 ili 2.000 dinara
Prema saznanjima "Blica", vladika omiljenog sveštenika proteruje kako bi izašao u susret jednom od svojih sekretara - blagajniku koji u Lazaricu nastoji da dovede svog sina. Kako kaže izvor "Blica", "blagajnik je sklon da vladici lično, a ne za Crkvu, odradi neke stvari".
Kako narod nije odustao od protesta, već su molbe poslali svim eparhijama i patrijarhu Irineju, tako nije odustao ni vladika. U međuvremenu su zamenjene brave na crkvi, a nije bilo ni večernje službe iako u crkvi ima još sveštenika. Vladika je iznašao i novi model pa je proteste prišio svešteniku kao organizatoru, zbog čega je juče doneo odluku da zabrani ocu Saši da služi, a uputio ga je i na crkveni sud. To praktično znači da bi ako vladika nastavi da se inati, sveštenik mogao da ostane bez čina, a to znači na ulici bez zanimanja i posla.
- Mi smo za oproštaj i dogovor. Pozivamo našeg vladiku da dođe kod nas u crkvu. Mi, vernici, koji smo sa našim sveštenikom gotovo svakodnevno ne vidimo problem u njemu. Njega narod doživljava kao člana porodice ne u jednoj kući nego u svim. I da uteši i da posavetuje, brat i otac svima. Da li je neko dao 500 ili 2.000 dinara, njemu je svejedno, samo da voli Boga i svoju Crkvu. On je sveštenik bez tarife koji nikada nije uputio pogled ka stolu na kojem su pare kada seče kolač. Sveštenik je 18 godina, a kod nas deset! E za tih deset godina ponos je Srpske crkve i neka ga Bog čuva i podari mu dobro jer je zaslužio. Ne priliči vladici da narodu kaže "ja sa vama nemam o čemu da razgovaram". E pa, vladiko, nećemo stati - poručuje Miloš Milović.
Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija Vladika poručio vernicima: Počećete da umirete, pa ćete sami tražiti popa
I dok narod poručuje da na kolenima vladiku moli da još jednom preispita svoju odluku, nekadašnji predsednik opštine Rekovac Srboljub Lazarević je među okupljenima. Kaže: "Moj unuk od pet godina kada vidi oca Sašu trči raširenih ruku u zagrljaj". Među okupljenima ima onih koji ne skrivaju suze. I sede glave podjednako kao i deca.
- Mi ne odustajemo od protesta i mi smo ih organizovali. Mi želimo našeg sveštenika, kog svi volimo. Kada treba peticija za asfaltiranje ulice, ne skupi se 30 ljudi, a mi smo od srca skupili preko 2.000 potpisa za bukvalno dan. Otac Saša je dobar i pošten čovek. On je pravi sveštenik - poručuje Dragan Lepović.
Narod poručuje da je "Crkva zajednica vernih ljudi okupljenih oko Hrista", a ako te reči ne razume vladika, sigurni su da će razumeti patrijarh Irinej.
Neće drugog sveštenika
Foto: Melos / screenshot Teraju oca Sašu da bi blagajnik u Lazaricu doveo svog sina
"Želimo da budeš naš sveštenik i dalje u budućim vremenima, jer si uvek svojim delom, svojim delanjem, ponašanjem i prisustvom nama pružio podršku, posavetovao nas na dobro i na strpljenje, na razum i dobročinstvo. Ne želimo drugog sveštenika u našoj parohiji, koga u kuću primiti nećemo. U našoj parohiji je Božji izaslanik koji svoju dužnost obavlja revnosno i valjano, čiju misao i delo ne razara nemir, koji nam pruža istinu i radost i koga sa osmehom u domovima našim dočekujemo i sa radošću pri susretu pozdravljamo", piše u tekstu peticije parohijana sveštenika Saše Ognjanovića.
Haha, pa ovo je dokazalo rod naroda - vernika
Reagovali su na nepravdu, sto nije odlika neduhovnih!
Nista cudno da svestenici zloupotrebljavaju svoj polozaj i kod vas je tako, gde postavljaju svoje sinove za propovednike, i oni jedini studiraju teologiju. Tesko je studirati i postati adv. teolog ako nemas prezime! Ili ako nemas par hiljada evrica..
Postavljaju svoje da se ne bi saznalo za mahinacije.
I da bilo kog adventistu danas pitas "veruje li svojim pastorima" reci ce ti da ne veruje!
Poentu opet nemas, a postavljas ovo iz ciste zlobe, misleci da ces time nekoga opljuvati, i da ces izazvati gadjenje.
A koje sve stvari vasi cine, pravis se da ne znas.
Tako su vaseg pastora u australiji psovali, i isterali iz crkve, namestili mu jer nije hteo da krade.. Na kraju je taj covek zavrsio bez penzije, i danas radi pod stare dane da kupi sebi hleba!
To je jos veca sramota od ove, jer niko nije na to reagovao!